!

Dávid király személy

Joseph Heller: Isten tudja
Jókai Mór: Szép Mikhál
Kőszeghy Miklós: Dávid
Böszörményi Gyula: Dávid király asszonya
!

Michelangelo: Dávid (1501-1504, Firenze)


Idézetek

>!
hunny

Beavatlak benneteket egy titokba, a fiammal, Salamonnal kapcsolatban: halálkomolyan beszélt, amikor azt javasolta, hogy vágják ketté azt a gyermeket. Az a pocc. Az élő Istenre esküszöm. Az a tompa agyú kurafi igazságos próbált lenni, nem ravasz.

19. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Dávid király · Salamon király
1 hozzászólás
>!
hunny

Cselekményleírást tartalmazó szöveg

– Dávid, Dávid – vágott közbe Saul türelmetlenül –, belőlem kiapadt az epe. Nem maradt bennem harag. Úgy szeretlek, mint a saját fiaimat. Királlyá tett téged Sámuel?
– Csak Isten tehet valakit királlyá – feleltem.
– És ha Isten meghalt?
Most aztán sarokba szorított. – Akkor csak Sámuel marad.
– Tudjuk, hogy Betlehembe utazott – mondta Saul. – Egy kötélen vezetett veres üszővel ment, azt mondta, fel akarja áldozni. Tudjuk, hogy megállt atyád házában, és nem ment tovább, és tudjuk, hogy elküldtek érted oda, ahol a juhokat őrizted. Ő az üszővel ment vissza. Dávid, Dávid, királlyá tett téged Sámuel?
Nem maradt terem a rögtönzésre. – Olajat kent az arcomra – feleltem –, és azt mondta, az Úr úgy intézkedett rólam, hogy király legyek. De Betlehemben folyton történnek ilyesféle dolgok. Vannak, akik azt mondják, az ivóvíz teszi.

174. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Dávid király · Saul király
>!
piciszusz

Én lettem a megoldás. Igen, én, Betsabé, az alaktalan, formálható nő, aki hajlandó volt eltemetni saját lényét, és annak anyagát felajánlani másnak. Dávidnak, a férfinak, aki csak úgy szabadulhatott meg a férfitestbe zárt női lélektől, hogy önmagán kívül újjáteremti azt.
Én Dávid vagyok, Abíság! Én vagyok az az asszony, aki Dávid lett volna, ha a természet nem csúfolja meg férfiszervvel, férfierővel.
Engem Dávid teremtett, önmaga asszonyi képmásaként.

VI. (158.o.)

Kapcsolódó szócikkek: Betsabé · Dávid király
>!
selfmadehell P

Vigyázat! Felnőtt tartalom.

És ez a mások dolog, ami bassza a csőrömet Michelangelo rólam készült firenzei szobrával kapcsolatban. Odaállított engem körülmetéletlenül! Mi a lófaszt képzel, ki voltam én?

55. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Dávid király · Michelangelo · szobor
2 hozzászólás
>!
fióka P

Töröm a fejemet, hogy miféle kegyet szeretnék. Azt hiszem, félek kérni. Félek, hogy nem adná meg. Még jobban félek, hogy megadná. Nem volna-e tragikus rájönni arra, hogy Ő tulajdonképpen egész idő alatt itt volt?

54. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Dávid király · Isten · kérés
Hirdetés
>!
Sophia_Mathe

Dávid a világtörténelem egyik legnagyobb bűnbánója, ehhez kétség sem férhet.

(első mondat)

Kapcsolódó szócikkek: Dávid király
>!
Sophia_Mathe

Vigyázat! Felnőtt tartalom.

Cselekményleírást tartalmazó szöveg

Dávid ugyanis kissé bizarr körülmények közt ugyan, de szexuális kapcsolatra lép Betsabéval, a hettita Uriásnak feleségével. Hiszen azért mégsem lehetett mindennapi gyakorlat, hogy egy férjes asszony úgy végezze esti fürdését, hogy a király palotája tetejéről megláthassa. Ha tudnánk, hol helyezkedett el Dávid palotája az akkoriban még kifejezetten kis területű Jeruzsálemben, s hogy esetleg magasabb volt-e a köznép lakóházainál, egyáltalán: mekkora távolság választotta el egymástól a palotakörzetet és a lakónegyedeket, akkor talán okosabbak lennénk. A bibliai szöveg mindvégig nyitva hagyja a kérdést, hogy vajon e szomorú eset kapcsán mekkora felelősség terheli az asszonyt. Betsabé férje, mellesleg Dávid tisztje éppen Rabba városát (valószínűleg a mai Ammant) ostromolja, miközben a király teherbe ejti a feleségét. Miután minden más praktika csődöt mond, Dávid nem átallja megöletni a férjet.

7-8. oldal, Bevezetés (Új Mandátum, 2001)

Kapcsolódó szócikkek: Betsabé · Dávid király
>!
Dénes_Gabriella P

Leányának Mikhál keresztnevet adott. Ezt első hallásra minden ember férfinévnek fogadja el, s nem keres mögötte leányt; ezer közül egy tudja tán, egy ez mégis nőnév; hogy így hítták Szent Dávidnak egy feleségét; azt a bizonyost, aki elnevette magát, mikor a nagy királyt táncolni látta az utcán, térdig felemelt kantussal.

Kapcsolódó szócikkek: Dávid király