D-vitamin tárgy

Douglas Coupland: Minden család pszichotikus
Isaac Asimov: A biológia rövid története
Charlie Bood: A természet csodái 1.
Paolo Pigozzi: Házipatika
Yael Adler: Bőrügyek
Clive Finlayson: The Humans Who Went Extinct

Idézetek

Szávitrí P>!

A D-vitamin a napsugaraktól kerül az állat bundájába. Amikor a kutya és a macska nyalakszik, ezt nem csak tisztasági vágyból teszi. Az életfontosságú vitamin rákerül a nyelvére, onnan testébe jut.

48. oldal

Charlie Bood: A természet csodái 1. Az állatvilág képekben

Kapcsolódó szócikkek: D-vitamin
Arianrhod>!

The important point was that red hair was associated with pale skin. For Neanderthals living in Europe, such skin coloration may have been an advantage, allowing the production of vitamin D, which is mediated by ultraviolet light. The second disclosure was that Neanderthals shared with us two variants in the FOXP2 gene, a gene known to be involved in the development of speech and language.

Clive Finlayson: The Humans Who Went Extinct Why Neanderthals died out and we survived

Kapcsolódó szócikkek: D-vitamin
Csancs>!

Az elegendő D-vitamin-bevitel egyik lehetséges módja az lenne, ha a vitatható ízű csukamájolajat innánk, vagy minden reggel elfogyasztanánk 40 deka zsíros makrélát… Megteszi még 10 kg brie sajt vagy borjúmáj, kerek 18 tojás, 20 liter tej, 600 g avokádó vagy 1 kg étkezési gomba – nap mint nap.
A javasolt napi bevitel 400–800 egység vagy néhány naponként 20 ezer egység. Összehasonlításképpen: optimális feltételek között egy 15–30 perces napfürdőzéssel kerek 20 ezer egységnyi napot tankolhatunk. Ezeket viszont a bőr veszi fel és nem a gyomor-bél traktus, ami az anyagcsere szempontjából azért nem ugyanaz.

Yael Adler: Bőrügyek Minden, amit a legnagyobb szervünkről tudni érdemes

Kapcsolódó szócikkek: csukamájolaj · D-vitamin · napozás
Csancs>!

A szoláriumban iszonyatosan túladagolják ezeket a veszélyes sugarakat (UV-A, UV-B). Az adag a normális napfénnyel kapottnak a négyszerese. Apropó, szolárium: még egy mítosszal le kell számolnunk, hogy tudniillik a csövek alatti előgrillezéssel valahogy értelmesen felkészülhetünk a nyaralásra. Ez nem igaz! A szolárium hatása korántsem veszi elejét a leégésnek. Mert a szolizás közben képződött pigment értéktelenebb és mulandóbb, nem vastagszik meg tőle az epidermisz, ami pedig védelmet nyújtana. Ráadásul a szolárium UV-A sugarai nem növelik a D-vitamin-készletet.

Yael Adler: Bőrügyek Minden, amit a legnagyobb szervünkről tudni érdemes

Kapcsolódó szócikkek: D-vitamin · szolárium
dudorka>!

– Wade, nem vagyok szent. Évtizedeken keresztül tartottam magamban dolgokat – az én időmben minden lányt erre neveltek, ezért van mindannyiunknak vastagbélgyulladása. Különben is, néha egy kis szaftos beszéd üdítően hat. Tegnap épp információt kerestem az Interneten a D-vitamin-származékokról, és hirtelen puff! Az Anal Love website-on landoltam. És mit látok? Egy pompomlányt bőrhámban…

12. oldal

Kapcsolódó szócikkek: D-vitamin · vastagbélgyulladás
Ancsúr P>!

Friss levegő
Mivel a D-vitamin a szervezetben akkor tud felhalmozódni, ha a bőrünket napsugárzás éri, fontos, hogy a nyári időszakban a gyermekek és a fiatalok sok időt töltsenek a szabad levegőn.

11. oldal

Paolo Pigozzi: Házipatika Természetes gyógyszerek

Kapcsolódó szócikkek: D-vitamin
Sansa I>!

A B-vitamin hiánya okozta a beriberit, és a B6-vitamin hiánya okozta a pellagrát. A
C-vitamin hiányával jár együtt a skorbut, és mivel a citromfélékben kis mennyiségű C-vitamin van, ezért tudta Lind meggyógyítani a skorbutot. A D-vitamin hiánya idézi elő az angolkórt. Az A-vitaminhiány a látást befolyásolja, és farkasvakságot okoz. Ezek voltak a főbb hiánybetegségek, és azzal párhuzamosan, ahogyan a vitaminokat egyre jobban megismerték, ezek a betegségek lekerültek a komoly orvosi problémák listájáról.

118. oldal