!

Csou En-laj személy

Jung Chang: Vadhattyúk
Göbölyös N. László: Hatvannyolc! – mozaikok egy igazi forradalomról

Idézetek

>!
Nazanszkij

…anyám az állomáson várta a vonatot, amely másodjára viszi Pekingbe. Sokkal csüggedtebb volt most, mint hat hónappal korábban. Akkor még sejlett némi esély az igazságos ítéletre, most azonban szinte reménytelennek látszott a helyzet. De anyám nem esett kétségbe. Elhatározta, hogy harcolni fog.
Tudta, hogy az egyetlen ember, aki segíthet rajta, Csou En-laj miniszterelnök. Mindenki más alakalmatlan. Ha bárki máshoz fordul segítségért, az csak siettetni fogja férje, önmaga és családja katasztrófáját. Tudta, hogy Csou sokkal mérsékeltebb, mint Mao felesége és a Kulturális Forradalmi Bizottság – és meglehetős hatalommal bír a lázadók felett, akiknek szinte naponta osztogatja a parancsokat.
De hozzá eljutni olyan feladat volt, mint megpróbálni besétálni a Fehér Házba, vagy magánaudienciát kérni a pápától. Még ha eljutna is anyám Pekingbe anélkül, hogy elfognák, még ha megtalálja is a megfelelő panaszhivatalt, akkor sem mondhatja meg, hogy kivel akar beszélni, hiszen ezt azonnal a többi vezető elleni sértésként, sőt támadásként értelmeznék. Anyám egyre nyugtalanabb lett, azt sem tudta, vajon távozását felfedezték-e már a lázadók. Neki most otthon kellett volna várnia, hogy hívják a következő bírálati gyűlésre – volt azonban egy kiskapu. Az egyik lázadó csoport hihette ugyanis azt, hogy anyám éppen egy másik csoport kezében van.

392-393. oldal, 20. "Nem adom el a lelkem" - Apámat letartóztatják (1967-1968), (Európa, 2011)

Jung Chang: Vadhattyúk Kína három lánya

Kapcsolódó szócikkek: Csiang Csing · Csou En-laj
>!
sophie P

A comics sem úszta meg a kor politizálódását: készült olyan összeállítás, amelyben Superman szerepét Johnson elnök vette át – SuperLJB néven, de megtalálhatták a szereplők között Csou En-lajt (Fu Man Lai), de Gaulle-t (Gaullefinger), Fidel Castrót (Sicho Kid), és az akkor már bukott, de még tartós nimbuszú Nyikita Hruscsovot (doctor Nyet).

231. oldal