!

Csizmás Kandúr személy

Mihail Bulgakov: A Mester és Margarita
Ambrus Zoltán: A tóparti gyilkosság
Hammer Ferenc: Fekete & fehér gyűjtemény
Lovász Andrea (szerk.): Elfelejtett lények boltja
Hannu Rajaniemi: Kvantumtolvaj
Lackfi János – Ijjas Tamás: A világ legrövidebb meséi
Anna Gavalda: Billie
James Bowen: Bob szerint a világ

Idézetek

>!
meacska

Egy macska bámul rám. A hátsó lábain áll, csizmát visel meg kalapot. Széles övéről apró kard lóg. Tekintete üveges és halott, majd rájövök, hogy valóban üvegszeme van, csillogó és aranyszínű. A következő pillanatban rángatózva megmozdul, lekapja a kalapját, és robotszerűen meghajol.
– Szép napot, gazdám! – mondja berregő, magas hangon. – Örülök, hogy ismét itt vagy.

Kapcsolódó szócikkek: Csizmás Kandúr · macska
>!
Daru

Mindenki ismeri a Csizmás kandúr mód nélkül erkölcstelen meséjét. A csizmás kandúr a szédelgők ősapja; a Panama egy özönvíz előtti hőse, aki mindenre képes, csakhogy miniszter legyen.

57. oldal (Szépirodalmi, 1961)

Kapcsolódó szócikkek: Csizmás Kandúr
>!
krlany I+SMP

Nem is, a világ legrövidebb meséje arról szól, hogy a hétmérföldes csizmából kifogyott az üzemanyag. Annyi erő sem maradt benne, hogy eldöcögjön a legközelebbi töltőállomásig. Pechje is volt, még csak egy Csizmás Kandúr sem járt arra, hogy kisegítse. Így hát leakciózták nullamérföldes csizmává, és azóta egész Meseországban onnan számítják a kilométereket.

34. oldal · Lackfi János

Kapcsolódó szócikkek: Csizmás Kandúr · hétmérföldes csizma · Meseország
>!
krlany I+SMP

Persze, tudom jól, hogy csizma nélkül a csizmás kandúr csak egy közönséges kandúr, akit akár egyetlen „sicc”-el el lehet kergetni, csizmában viszont a kandúr rettenthetetlen.

42. oldal, Kamarás István - Karácsonyi maradék · Kamarás István

Lovász Andrea (szerk.): Elfelejtett lények boltja Mai szerzők ünnepi antológiája

Kapcsolódó szócikkek: Csizmás Kandúr · macska
>!
schummyka

[Pandamaci]

A pandát többek között azért kedvelik, mert szeme körül folt kedvessé, bumfordivá teszi tekintetét; a legvénebb panda is kölyökmedvének tűnik emiatt. Úgy mondják, az átlagosnál nagyobb szem, a tág pupilla gyermekivé, álmodozóvá, azaz szeretetre méltóvá teszi az ember tekintetét, mely láttán a többieket elönti a gyengédség és a segítőkészség (ld. Fekete egér). A legenda szerint a súlyosan rövidlátó James Dean is többek között emiatt nem viselt szemüveget, és a Shrek 2 ogrevadász Csizmás Kandúrja (szinkronizálta Antonio Banderas) is, ha szorul a hurok, kikerekedett bébitekintettel igyekszik elterelni ellenfelei gyanakvását.
Valami történhetett az emberré válás során; a fekete foltot ugyanis a panda esetében épp hogy nem az esendőséget megjelenítő viseli szeme körül: a folt szerepe, hogy küzdelem esetén növelje az ádáz pandatekintet harciasságát.

76. oldal (Kalligram, 2007)

Kapcsolódó szócikkek: Antonio Banderas · Csizmás Kandúr · fekete · James Dean · Shrek
Hirdetés
>!
Carmilla

    Guillet tanárnő úgy nézett ránk, mint a Csizmás Kandúr a Shrekben, de ez nem hízelgett nekem, inkább elszomorított.

86. oldal (Magvető, 2015)

Kapcsolódó szócikkek: Csizmás Kandúr
>!
Belle_Maundrell 

Ha későn reagálok, Bob támadásba lendül, és fokozza a cukiságot, olyan lesz, mint Csizmás Kandúr a Shrekből. Feláll az ágyra, tágra nyitja zöld szemét, és szívfacsaróan néz rám. Elképesztően aranyos és totálisan ellenállhatatlan. Mindig megmosolyogtat, és ezzel a taktikával minden alkalommal eléri a célját.

23-24. oldal, Második fejezet - Új trükkök

Kapcsolódó szócikkek: Bob · Csizmás Kandúr · James Bowen · Shrek
>!
Kérdőjel

– És mi az ördögnek nyakkendő, ha nincs rajtad nadrág?
– Macska nem visel nadrágot – válaszolta a kandúr rendkívül méltóságteljesen. – Tán csak nem óhajtja, hogy csizmát is húzzak? A csizmás kandúr csak a mesékben létezik, Messire.

Kapcsolódó szócikkek: Behemót · csizma · Csizmás Kandúr · mese · nyakkendő · Woland