!

Csiang Csing személy

Jung Chang: Vadhattyúk
Diane Ducret: Hírhedt diktátorok asszonyai

Idézetek

>!
Nazanszkij 

…anyám az állomáson várta a vonatot, amely másodjára viszi Pekingbe. Sokkal csüggedtebb volt most, mint hat hónappal korábban. Akkor még sejlett némi esély az igazságos ítéletre, most azonban szinte reménytelennek látszott a helyzet. De anyám nem esett kétségbe. Elhatározta, hogy harcolni fog.
Tudta, hogy az egyetlen ember, aki segíthet rajta, Csou En-laj miniszterelnök. Mindenki más alakalmatlan. Ha bárki máshoz fordul segítségért, az csak siettetni fogja férje, önmaga és családja katasztrófáját. Tudta, hogy Csou sokkal mérsékeltebb, mint Mao felesége és a Kulturális Forradalmi Bizottság – és meglehetős hatalommal bír a lázadók felett, akiknek szinte naponta osztogatja a parancsokat.
De hozzá eljutni olyan feladat volt, mint megpróbálni besétálni a Fehér Házba, vagy magánaudienciát kérni a pápától. Még ha eljutna is anyám Pekingbe anélkül, hogy elfognák, még ha megtalálja is a megfelelő panaszhivatalt, akkor sem mondhatja meg, hogy kivel akar beszélni, hiszen ezt azonnal a többi vezető elleni sértésként, sőt támadásként értelmeznék. Anyám egyre nyugtalanabb lett, azt sem tudta, vajon távozását felfedezték-e már a lázadók. Neki most otthon kellett volna várnia, hogy hívják a következő bírálati gyűlésre – volt azonban egy kiskapu. Az egyik lázadó csoport hihette ugyanis azt, hogy anyám éppen egy másik csoport kezében van.

392-393. oldal, 20. "Nem adom el a lelkem" - Apámat letartóztatják (1967-1968), (Európa, 2011)

Jung Chang: Vadhattyúk Kína három lánya

Kapcsolódó szócikkek: Csiang Csing · Csou En-laj
>!
Joxer 

Cselekményleírást tartalmazó szöveg

Csiang minden erejével Teng miniszterelnöki kinevezése ellen van. Rábeszéli beteg férjét, hogy Tenget távolítsa el a hatalomból. A feleségnek egyre nagyobb a befolyása a megrendült egészségű Maóra. A Kormányos alig hagyja el a házát. Felesége elszigeteli munkatársaitól. lehallgatja a telefonjait, iratait átvizsgálja, mielött a kezébe adná azokat, és a neki nem tetsző tolmácsokat is lecseréli.
Csou halott, Teng félreállítva, férje halála esetén Csiang Csing tehát komoly esélyekkel indul az elnöki posztért.
(…)
Mao halálakor, 1976 szeptember 9.-én Csiang Csingnek még két riválisa marad: Hua Kuo-feng, akit a férje jelölt ki hivatalos utódjául, és Teng Hsziao-Ping, aki kegyvesztett lett ugyan, de a katonaság részéről erős támogatást élvez.
(…)
A pártban a támogatók nélküli Csiang alulmarad, október 6.-a estéjén Mao 62 éves özvegyét társaival együtt egyebek között puccskísérlet és politikai ellenfelek elleni támadások miatt letartóztatják.

222-223. oldal

Kapcsolódó szócikkek: 1976 · Csiang Csing
Hirdetés