Csendes-óceán helyszín

Gerald Durrell: A hahagáj
Stephen King: A remény rabjai
Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred közbelép Fülig Jimmy őszinte sajnálatára
Dala László – Dékány András – Kocsis Ferenc – Kulin György – D. Major Klára – Rónaszegi Miklós: A világ és az ember
Márai Sándor: Napló 1976–1983
Lucjan Wolanowski: Posta Soha-soha földre
Mati Unt: Őszi kavargás
Kukorelly Endre: Rom
I. P. Plisevszkij: Indonézia 1945–1949 között
Alastair Fothergill – Keith Scholey: A mi bolygónk
Thomas R. A. H. Davis: Vaka
Laura Silverman: Girl out of Water – Lány a vízből
Fésüs György – Thomas Lajos: A legnevezetesebb fölfedezések könyve I.

Idézetek

Niann>!

– (…) Tudod mit tartanak a mexikóiak Csendes-óceánról?
Azt válaszoltam, nem.
– Azt mondják róla, hogy nincsenek emlékei. És ez az a hely, ahol le akarom élni azt, ami még hátravan, Red. Egy olyan helyen, ahol meleg van, és amelynek nincsenek emlékei.

98. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Andy Dufresne · Csendes-óceán · emlék
Timár_Krisztina IP>!

The canoe house was a convenient place for men to gather, talk over current events and tell the stories of history over and over. Tales of the hero warriors were favourites. Current events and scandals were even more popular. Many of the ancient voyages of discovery were credited to the five Maui brothers who fished the islands of Polynesia out of the sea. One of them, Maui Marumamao, went to the continent at the far eastern end of Te Moana Nui A Kiva (the Pacific Ocean) and brought back some plants, including the kumara, and new customs.

35. oldal, Taming of a Canoe

Thomas R. A. H. Davis: Vaka Saga of a Polynesian canoe

Kapcsolódó szócikkek: Csendes-óceán · Maui
KingucK >!

– Ön is felkutathat egy eltűnt nagy tudóst. Pontosan két év előtt bejárta egy hír a világsajtót, hogy elveszett a Csendes-óceán szigetvilágának nagy kutatója, Gustav Bahr, az Angol Királyi Földrajzi Társaság tagja stb. Utoljára egy kannibál törzs étlapján említették a nevét valami savanykás körettel kapcsolatban, azóta nyoma veszett.
– Azt hiszem, jó nyomon járok, ha az étlap alapján…

2. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Csendes-óceán · Gustav Bahr · kannibál · Mr. Theo · tudós
dianna76 P>!

Még délebbre hajózva egy zegzugos csatornát találtak, amely átvezetett a másik óceánba. Ott végeláthatatlan, napsütötte, sima víztükröt látott Magellán. Ezért az új óceánt elnevezte Csendes-óceánnak. Akkor még nem tudhatta, hogy a földkerekség legviharosabb tengerének adott ilyen nevet.

139. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Csendes-óceán
Belle_Maundrell >!

A lazacok életük nagy részét a Csendes- és az Atlanti-Óceánban töltik, de ötéves koruk körül elhagyják a tengert, és rejtélyes, talán a mágneses mezőt érzékelő navigációs rendszerükkel visszatalálnak abba a folyóba, ahol a világra jöttek. Sokszor többezer kilómétert úsznak, mire rátalálnak szülőfolyójukra, majd felúsznak az árral szemben, míg elérnek ugyanahhoz a kavicsos mederszakaszhoz, ahol kikeltek az ikrából.

70. oldal - Édesvizek

Kapcsolódó szócikkek: Atlanti-óceán · Csendes-óceán · lazac
ppayter>!

A tenger legvégső peremén, azon a képzeletbeli vonalon, ahol az Indiai- meg a Csendes-óceán vizei egymásba olvadnak, ott fekszik Zenkali, ez a zöld és kellemes sziget; olyan távol, hogy azt hinnéd, ez a fold nem befolyásolhatja a külvilágot, s az sem a szigetet.

(első mondat)

Kapcsolódó szócikkek: Csendes-óceán · Indiai-óceán
katacita I>!

Hogyan élnek a világon? Peeter sok helyet ismert, bár sohasem járt ott, mégsem kell odamennie, hogy megnézze. Japánban örökös a tülekedés, majd összelapítják egymást az emberek, folytonosan csak tolonganak, és se vége, se hossza az emberáradatnak. Párizsban énekelnek és hajadonfőtt járnak télen is. Angliában hanyatt dőlnek a gondosan nyírt pázsiton, egyik lábukat átvetik a másikon, és az eget bámulják. Olaszországban állandóan kiabálnak. Spanyolországban bikaviadalokat rendeznek. Oroszország mélyén, az erdők rejtekében óriási üvegintézetek vannak, amelyekben szemüveges fiatalemberek dolgoznak, akik mindent megvitatnak, este pedig táncolnak. A Tajmír-félszigeten a sarki reggelt várják az emberek. Törökországban és Iránban minden örökkévaló és homokos. Szumátrán az ember nem dughatja a vízbe a lábát, mert az iszapban krokodilok rejtőznek, csak a szemük látszik ki a zavaros vízből. Afrikában a négerek az autók köré gyűlnek, és vidáman lármázva bámulnak befelé az ablakon. Tibetben a kolostorok körül a magányos havasi ember ólálkodik. Ausztrália sík, kopár és sárga. Tűzföldön örökösen felhős az ég, és süvít a szél. Brazília őserdőiből lehetetlen kiutat találni. A Csendes-óceán mélyén világítóhalak élnek. Pärnuban móló van, a Vlagjärv mélyén is van valami, Haapsaliban Csajkovszkij ül egy kőpadon, Kardében békeház van, Kilingi-Nommén pedig szép kislányok laknak.

134-135. oldal

Carmilla >!

    A csendes, derült idő kedvezett az utasoknak, a miért is Magellan, Balboának a vihartól ment „déli tengerét” "csendes oceánnak" nevezte el, mely elnevezés mai napig is föntartotta magát, de a tenger sajátossága által koránt sincsen igazolva.

200. oldal, A föld első körülhajózása (Stampfel Károly, 1884)

Fésüs György – Thomas Lajos: A legnevezetesebb fölfedezések könyve I. A régibb tengeri és szárazföldi utazások az Amerikába és Indiába vezető tengeri út fölfedezéséig

Kapcsolódó szócikkek: Csendes-óceán
perverzbabi>!

Indonézia a Csendes-óceán délnyugati részén – a Nagy és a Kis Szunda-szigeteken, a Molukka-szigeteken és Új Guinea nyugati felén terül el.

(első mondat)