Csavardi Samu személy

J. R. R. Tolkien: A Gyűrűk Ura
Stephen King: A Setét Torony – Puszta földek
J. R. R. Tolkien: The Lord of the Rings
Humphrey Carpenter: J. R. R. Tolkien élete
Noble Smith: A Megye bölcsessége
Stephen King: Joyland
Meik Wiking: Lykke
Fredrik Backman: Amit a fiamnak tudnia kell a világról

Idézetek

Fainthoar>!

Nem csupán pénzt hozott A Gyűrűk Ura, hanem levelek sokaságát is műve rajongóitól. Jelentkezett többek közt egy valódi Sam Gamgee, aki ugyan nem olvasta A Gyűrűk Urát, de hallott róla, hogy a neve feltűnik a regényben. (A magyar változatban Csavardi Samu – a ford.) Tolkien mulatott a dolgon, elmagyarázta az illetőnek, honnan eredt a név ötlete, és dedikált példányt küldött Mr. Gamgeenek mindhárom könyvből. Később ezt mondta: „Sokáig rettegésben éltem, hogy érkezik egy levél S. Gollam aláírással. Azt nem intéztem volna el ilyen könnyedén.”

221. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Csavardi Samu · Gollam
Belle_Maundrell >!

„- Mi mibe kapaszkodjunk, Samu?
– Akad még jó ebben a világban, Frodó úr, amiért érdemes küzdeni.”

Tolkienhez hasonlóan Hemingway is kijelentette egyszer, hogy „szép a világ, megéri, hogy küzdjünk érte”. Ám manapság a szakadatlan küzdelem valahogy szembeötlőbb, mint a szépség. Mi sem könnyebb, mint a szürke égbolton tornyosuló sötét felhőkre mutogatni, pedig alkalmasint mindnyájan jobban tennénk, ha inkább a rettenthetetlen Samuhoz próbálnánk hasonlítani (persze lábtájékon lehetőleg valamivel kevesebb szőrrel), és a jót is meglátnánk világunkban.

8. oldal

Meik Wiking: Lykke A boldogság nyomában

Belle_Maundrell >!

Lehet olyan legjobb barátod, mint Ron volt Harry Potternek. De hát tudod, elég sokat nyávogott végig, nem? Annak nincs értelme. Ráadásul a csajt is elszedi a piszok. Akkor már legyen inkább olyan, mint Csubakka a Csillagok háborújában. Ő az a fajta, aki minden lány szerint iszonyat cuki, és jó hallgatóság, de elég, ha csak barátok maradnak. […] A helyedben, ha lehet, én valaki olyat választanék, mint Csavardi Samu A Gyűrűk Urából.
Mondhatsz bármit Csavardi Samuról, de az fix, hogy nem fosztotta volna ki a harcosodat a World of Warcraftban.

138. oldal, Amit az együttesalapításról tudnod kell

Szokeherceg>!

Ha Azt nem vihetem helyetted, akkor téged viszlek, és veled Azt is.

III.könyv 280. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Csavardi Samu
1 hozzászólás
Belle_Maundrell >!

Pippinnek még egy darabig nem állt be a szája: – Remélem, nem gurulok le, ha elnyom az álom ezen a hálófészken – mondta.
– Ha én egyszer alszom – mondta Samu –, akkor alszom, akár legurulok, akár nem. S ha hamarabb elhallgatsz, hamarabb gurulok le, érted ugye, mit akarok mondani.

514. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Csavardi Samu · Pippin (Tuk Peregrin)
Bill_Chr>!

Egy róka, aki ügyes-bajos dolgainak intézése közben vágott át az erdőn, jó néhány percig álldogált és szimatolt körülöttük.
„Hobbitok! – gondolta magában. – Megáll az ész! sok furcsaságról hallottam már ezen a vidéken, de olyat még nemigen hallottam, hogy egy hobbit a szabadban aludjon, fa alatt. Itt meg hárman vannak! Emögött lennie kell valaminek: nem mindennapi eset.” Tökéletesen igaza volt; de a különös jelenség magyarázata később se jutott el hozzá.

110. oldal, I. kötet, 3. fejezet - Hármasban sem rossz (Európa, 2002)

Kapcsolódó szócikkek: Csavardi Samu · Pippin (Tuk Peregrin) · Zsákos Frodó
korneliar>!

Érdekes és gyönyörű ív, ami a Hobbit elejétől a Gyűrűk ura végéig tart: a regényfolyam elején egy ifjú, éretlen agglegényt látunk (Bilbó), a végén pedig egy érett, bölcs családapát. A csodálatos, fantasztikus kalandsorozat elején kinyílik egy ajtó, a végén pedig becsukódik. Mesteri megoldás, hogy az említett agglegény, és ez a bizonyos családapa is hobbit, de a keretet az teszi igazán tökéletessé, hogy ugyanannak az egyszerű, mégis bámulatos és varázslatos hobbit laknak az ajtaja az, ami először kinyílik, majd bezárul.

24-25. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Csavardi Samu · hobbit · Zsáklak · Zsákos Bilbó
Sinope>!

– Szméagolnak nem tetszik. Szméagol nem eszik füveket. Nem eszik füvet ész gyökeret, nem ám, drágaszágom, amíg nagyon nem beteg, szegény Szméagol.
– Szméagol belekerül az igazi forró vízbe, ha nem csinálja meg, amit kérek – mondta Samu. – Samu beledugja Szméagol fejét, úgy ám drágaszágom.

Kapcsolódó szócikkek: Csavardi Samu · Gollam
1 hozzászólás
Belle_Maundrell >!

– Miért vörösödtél el, Samu? – kérdezte Pippin. – Nincs benned tartás. Még azt hihetné valaki, hogy rossz a lelkiismereted. Remélem, más nem nyomta, mint az a gonosz terved, hogy ellopod a takaróim egyikét.

532. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Csavardi Samu · Pippin (Tuk Peregrin)
Egyiptom_Hercege>!

Cselekményleírást tartalmazó szöveg

Lehajolt. Nagyon gyöngéden kikapcsolta Frodó zubbonyának a nyakát, s becsúsztatta alája a kezét; majd másik kezével felemelte a fejét, megcsókolta hideg homlokát, és leakasztotta a nyakáról a láncot. Aztán visszafektette Frodó fejét, hadd pihenjen. A mozdulatlan arc mit sem változott, s ez volt az, ami majdnem minden jelnél inkább meggyőzte Samut, hogy Frodó meghalt, letette a válláról a küldetés terhét.
– Ég veled, kedves Frodó uram! – dünnyögte. – Bocsáss meg a te Samudnak. Amint a dolgával végzett, visszajön ide… ha tud. Azután már nem hagy el soha többé. Addig is, amíg megjövök, nyugodj békességben; és semmi ocsmány teremtmény ne jöjjön a közeledbe. És ha az Úrnő meghallgat, és egy kívánságomat teljesíti, azt fogom kívánni, hogy jöhessek vissza, és találjalak meg. Ég veled!

426. oldal, A két torony, 10. fejezet - Csavardi Samu válaszúton

Kapcsolódó szócikkek: Csavardi Samu · Zsákos Frodó