Coruscant helyszín

James Luceno: Sötét nagyúr
Terry Brooks: Baljós árnyak
R. A. Salvatore: A klónok támadása
Greg Bear: Az álmok bolygója
Michael A. Stackpole: Zsiványkommandó
Steve Perry: A Birodalom árnyai
Michael A. Stackpole: Wedge játszmája
Christie Golden: Omen
Troy Denning: Invincible
Ryder Windham: Search for the Lost Jedi
James Luceno: Darth Plagueis
Ryder Windham: Jedi Emergency
Kevin Hearne: A Jedik örököse
Daniel Wallace: A Jedi útja
E. K. Johnston: Ahsoka
James Luceno: Katalizátor
Alan Dean Foster: A közelgő vihar
Troy Denning: A Tatuin szelleme
Michael Reaves: Az árnyak utcája
Timothy Zahn: Thrawn: Szövetségek
E. K. Johnston: A királynő árnyéka
Claudia Gray: Mester és tanítványa
E. K. Johnston: Királynő végveszélyben
!

Coruscant a Csillagok háborúja kitalált univerzumban a központi bolygó. Felülete teljes egészében lakott, be van építve.

!

A Szenátus épülete

!

Qui-Gon és Obi-Wan a Jedi templom teraszán


Idézetek

Szelén>!

Mert a pletykák azt suttogták, Anakin a Kiválasztott, aki megteremtené az egyensúlyt az Erőben.
Obi-van nem igazán tudta, mit jelent ez, és enyhén megborzongatta. Felnézett Anakinra, aki türelmesen álldogált, megilletődve a letolás után, és elégedettséggel töltötte el a látvány, ez a hihetetlenül rokonszenves, kissé önfejű és nyilvánvalóan vakmerő fiatalember.
Csupán azért rejtette el mosolyát, mivel nem tett volna jót Anakinnak, ha megtudja, hogy ilyen könnyen megbocsátották elsietett cselekedeteit és fegyvere elvesztését.
Obi-van köhécselésnek álcázta kuncogását. Végül is ő talán nem ugrott ki gondolkodás nélkül egy ablakon száz emelet magasságban a Coruscant utcaszintjétől?

Kapcsolódó szócikkek: Anakin Skywalker · az Erő · Coruscant · Obi-Wan Kenobi · önfejűség
Razor P>!

– A Defender kiváló hajó – mondta Vader. – Beszélni fogok a császárral a terv érdekében. – Felemelte a kezét, és a mutatóujját figyelmeztetően feltartva folytatta: – De gyorsabbnak kell lennie, és erősebb fegyverzettel kell ellátni. – Elgondolkodott pár pillanatra, és hozzátette: – A vezérlőrendszert egyszerűsíteni kell. Nem minden birodalmi pilóta olyan rátermett, mint Skerris százados.
– Vagy mint ön – fűzte hozzá Thrawn, és fejet hajtott. – Kiváló javaslatok, nagyuram. Továbbítani fogom ezeket az utasításokat a lothali gyárnak, amint megérkezünk a Coruscantra.

368-369. oldal, Epilógus

7 hozzászólás
verone P>!

A gondolat nyomán Qui-gon azon kezdett töprengeni, hogy vajon a Jedik miért pont a galaxis leggazdagabb és legforgalmasabb világán nevelik a gyerekeket és az ifjakat. Az logikus volt, hogy a Tanács ott működött, a kormányzati központban, de a tagjainak nem kellett állandó kapcsolatot fenntartaniuk a növendékekkel.
Talán elköltöztethetnénk a fiatalokat, vagy legalább a neveldét – vélte magában Qui-gon. – Számos világ elég biztonságos ahhoz, hogy a gyerekek ott éljenek, olyan helyen, ahol az élet sokkal egyszerűbb és családiasabb. Ahol termőföldek vagy halászok veszik körül őket. Ahol mindennapi, közvetlen kapcsolatuk lenne a közösségekkel, és az új Jedik nem különülnének el a világoktól, hanem azok részeivé válnának…

92-93. oldal, 8. fejezet (Szukits Könyvkiadó, 2019)

Kapcsolódó szócikkek: Coruscant · egyszerű · Jedi mester · Jedi Rend · Jedi Tanács · padawan · Qui-Gon Jinn
6 hozzászólás
PAVideoStudio>!

Mindig ketten voltak, mester és tanítvány. A Templomban gyakran mondogatták, hogy azokból lesznek a legjobb párok, akik ellentétei egymásnak.
Egy különösen idegőrlő pillanatban megfogadta, hogy amint megszabadul Anakintól, egy évet teljes magányban fog eltölteni valamelyik sivatagos bolygón, távol a Coruscanttól, távol az összes létező padavantól. Ez azonban nem akadályozta meg abban, hogy addig is minden erejét a fiúval kapcsolatos feladatainak szentelje.

18. oldal, 1. fejezet – Az álmok bolygója (Aquila, 2003)

Szelén>!

Cselekményleírást tartalmazó szöveg

Még manapság is álmodott arról az utolsó éjszakáról, mikor is a Templom megsemmisült. A padavan néha időben elérte a siklóját. Néha a klónok lelőtték őt is, amikor lelőtték a fiút. Olykor nem tudta megmenteni Yodát, ilyenkor jeges verejtékben úszva ébredt, és még pillanatokig hallani vélte a sugárnyalábok süvítését, és látta maga előtt az apró, zöld, élettelen testet. Amikor az álombeli események a Coruscanton játszódtak le, semmit sem kezdhetett velük, csak elfogadta a vereséget, és azt, hogy megint ébren tölti az éjszaka hátralevő részét. Amikor az Alderaanon történtek a dolgok, kivette az ágyból Leiát, magához szorította, s remélte, hogy a kislány az anyja adottságait örökölte, és nem az apjáét. Ott állt, és addig ringatta Leiát, amig Breha rájuk nem talált, és visszaterelte őket az ágyukba.

185. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Alderaan · Bail Organa · Coruscant · Leia Organa · Yoda
Szelén>!

Itt a Coruscanton az emberek leginkább a politikai életből lehetnek ismerősek, amelyet nagyrészt ők uralnak, a koréliaiak viszont egy különleges és emlékezetes rasszot alkotnak a fajon belül. Bátrak, pimaszak, karizmatikusak, és a saját véleményük szerint a duróiak nem is álmodhatnak arról, hogy olyan jó pilótákká váljanak, mint ők.

Igen, ez pontosan úgy hangzik, mintha Han mondta volna. Vagy Wedge.
– Luke

87. oldal A köztársaság fejlett kultúrái és poltikája

Daniel Wallace: A Jedi útja Kézikönyv az Erővel ismerkedő növendékek számára

Kapcsolódó szócikkek: Coruscant · Han Solo · Luke Skywalker · Wedge Antilles
Hippoforaccus >!

Ha Mos Eisley-t a galaxis hónaljának tekintjük, akkor Coruscantnak ez a része az anatómiai hasonlatnál maradva egy lejjebb található, és sokkal kevésbé higiénikus testrészre hasonlít.

Kapcsolódó szócikkek: Coruscant · Mos Eisley
verone P>!

A kislány két különleges teremtmény gyermeke volt, és számítani lehetett rá, hogy ő is rendkívül intelligens. Bail hitt abban, hogy Leia nem tanult meg olvasni, amíg ő a Coruscanton tartózkodott a legutóbbi szenátusi ülésszak alatt, de nem tudhatta biztosan. Nem óvhatta meg az örökkévalóságig a galaxis realitásaitól, de Brehával megegyeztek abban, hogy legalább addig eltitkolják előle a szörnyűségeket, amíg nem tud összefüggő mondatokkal beszélni.

184. oldal, 16. fejezet (Szukits Könyvkiadó, 2016)

verone P>!

A külvilági utazó már jóval azelőtt megállapíthatta a Coruscantról, hogy más, mint a többi bolygó, mielőtt eléggé megközelítette volna ahhoz, hogy megértse, miért. A tapasztalt veteránokat mindig lenyűgözte, milyen furcsa látványt nyújt a planéta az űrből nézve. Nem a még zöldellő, romlatlan világok lágy, kék és fehér árnyalataiban játszott, hanem különös, ezüstös ragyogásban, ami arra utalt, hogy napjának fénye fémről verődik vissza.
És ez a benyomás nem is volt félrevezető. Rég elmúltak már azok az idők, amikor a Coruscant még természetes állapotában leledzett. A főváros az évszázadok során egyre terjeszkedett, míg csak be nem burkolta az egész bolygót.

205. oldal, 16. fejezet (LAP-ICS Könyvkiadó, 1999)

Kapcsolódó szócikkek: bolygó · Coruscant · főváros
verone P>!

A Coruscant szorosan egymás mellett burjánzó épületeitől eltérően a Jedi Templom magányosan állt. A soktornyú, kolosszális piramis mindentől távol, egy széles, testesebb élesebb körvonalú tornyokhoz vezető sétány végén állt, melyekben kisebb valószínűséggel lehetett volna meglelni a meditációhoz szükséges magányt. A Templomban éltek a Jedi-lovagok és növendékeik, az egész rend, az Erő tanulmányozásába, természete feletti töprengésbe mélyedve. Itt rendszerezték és sajátították el tanait, itt készültek fel az Erőben megtestesülő, mindent átható jóság szolgálatára.
A Jedi Tanácsterem az épület középpontjában helyezkedett el. Maga a Tanács épp ülésezett – zárt ajtók mögött, a bent lévő tizennégy lény kivételével elrejtve mindenki szeme és füle elől.

211. oldal, 16. fejezet (LAP-ICS Könyvkiadó, 1999)

Kapcsolódó szócikkek: az Erő · Coruscant · jedi · jedi · Jedi lovag · Jedi mester · Jedi Rend · Jedi Tanács · Jedi Templom · padawan