!

Coco Chanel személy

Luca Di Fulvio: Álmok bandája
Monika Peetz: Léböjt Hotel
Elena Favilli – Francesca Cavallo: Esti mesék lázadó lányoknak
Michelle Marly: Coco Chanel és a szerelem illata

Idézetek

>!
MFKata

A szobája közepén – amelynek padlóját sötét szőnyeg fedte – egy aprócska, kopasz emberke, akinek a hosszú szakálla mintha a horgas orrára lett volna felakasztva, egy magas, vékony lány előtt térdelt, a szája tele volt gombostűvel.
– Ilyen hosszúságúra? – kérdezte kétkedve a szabó.
[…] A lány, akinek olyan rövid és egyenes haja volt, mint Cettának, rámosolygott az újonnan érkezettre. Mellben olyan szűk ruhát viselt, hogy jóformán laposnak látszott, a szoknya esése egyenes volt, a lábikrája közepéig ért.
[…]
– Igen, Asher, kétujjnyival hosszabbra.
– De Coco Chanel azt mondja… – próbált tiltakozni a szabó gombostűvel teli szájjal beszélve.
– Fütyülök Coco Chanelre – szakította félbe a tulajdonos. – Hogy mit csinálnak Európában, nem érdekel. Mi Amerikában vagyunk. Kétujjnyival hosszabbra, Asher.
A szabó lejjebb húzta a szélét, és beleszúrt egy tűt a lány szoknyájába.
– Ki az a Coco Chanel? – kérdezte Christmas, miközben a szabó és a lány kimentek az irodából.
– Egy nagyszerű nő. Éppen most ajándékoztam Ruthnak a Chanel No5-jét. Kivételes. De túl európai az amerikaiaknak.

175. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Chanel No. 5 · Coco Chanel
>!
TiszlaviczMarcsi IP

– Mindannyian önszántunkból kezdtünk bele a kúrába – (…)
– Maga talán igen – rázta a fejét Estelle –, engem viszont Coco Chanel kényszerített rá.

2237. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Coco Chanel · Estelle Heinemann
>!
Madama_Butterfly P

Sokan azt hiszik, hogy a luxus a szegénység ellentéte. De tévednek. A luxus a közönségesség ellentéte. – Coco Chanel

39. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Coco Chanel
4 hozzászólás
>!
Gothic01 

Eközben semmire sem vágyott jobban, mint egy kis szeretetre. Ez is bűn lenne, és meg kellene gyónnia? Olyan súlyos ez a titok, hogy a lelke soha nem lelhet majd nyugalomra? Talán igen, töprengett némán, de az is lehet, hogy nem. Mindenesetre nem fogja bevallani a gyóntató atyjának, hogy egyszerűen csak szeretetre vágyik. Ma nem vallja be. És valószínűleg máskor sem. Soha.

14. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Coco Chanel
>!
Gothic01 

Coco életének nagy szerelme Boy… volt. Ehhez nem fért kétség. Senki sem kételkedett benne, Étienne a legkevésbé. Ő mutatta be őket egymásnak. Azon a nyáron, a saját birtokán. Boy a lovak miatt jött akkor Royalieu-be – és Cocóval távozott. Cocóval, aki valójában Étienne barátnője volt. Nos, igazság szerint még csak az sem, mindössze egy lány, aki a Moulins helyőrség városában kétértelmű dalokkal lépett fel egy zenés kávéházban, napközben pedig azoknak a tiszteknek a nadrágjait foltozta, akikkel éjszakánként jól érezte magát. Filigrán, fiús, gyönyörű, életvidám, törékeny, ugyanakkor felfoghatatlanul bátor és határozott volt. Tökéletes ellentéte a grande dame típusának, amilyenné a századfordulón sok fiatal nő lenni vágyott.

19. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Arthur "Boy" Capel · Coco Chanel · Étienne Balsan
>!
Gothic01 

Kezdetben magán kívül volt, mert Boy helyette egy olyan nőt választott feleségének, aki mindent megtestesít, ami róla, Gabrielle-ről nem mondható el: magas szőkeség, aki ugyanolyan sápatag, mint amilyen szenvtelen, jómódú, a brit főnemesség tagja, s így Boy számára lehetővé tette a társadalmi felemelkedést a brit arisztokráciába. Holott ilyen kapcsolat nélkül is sokat elért. Egy polgári származású brightoni hajózási ügynök fiaként odáig vitte, hogy Franciaország elnöke, Clemenceau tanácsadója és a párizsi békekonferencia résztvevője lett. Miért volt szüksége még nemesi hitvesre is?

21. oldal

Hirdetés
>!
Gothic01 

Gabrielle száműzte a fűzőt, és nadrágokat készített a nőknek. A világháború éhínséget hozó éveiben – roppant pragmatikusan – olcsó selyemdzsörzéből és pizsamákból kreált egyszerű, jól viselhető darabokat, s így a nők olyan ruhákban menekülhettek a pincékbe a németek támadásai elől, amelyek mutatósak és ugyanakkor kényelmesek is voltak. Az előkelő hölgyek szabályosan kitépték a kezéből a darabjait.

21-22. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Coco Chanel · első világháború · fűző
>!
Gothic01

Folyton cigarettázott, már akkor is, amikor a dohányzás még nem volt comme il faut egy hölgytől. A nikotin megnyugtatta.

31. oldal

Kapcsolódó szócikkek: cigaretta · Coco Chanel · dohányzás
>!
Gothic01 

Elnézését kérem a várakozásért – mondta François Coty üdvözlésül, és látogatója keze fölé hajolt.
Gabrielle társaságban már találkozott vele, és magában Napóleonnak nevezte. Nem a nagy hatalma miatt: hanem mert Coty is Korzikáról származott, sőt a legenda szerint családja rokonságban állt a Bonaparte családdal. Akárcsak a nagy császár, az illatszerész is alacsony növésű volt, emellett nőcsábász, és természetesen a fényűzést kedvelő ember hírében állt.

57. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Coco Chanel · François Coty · Napóleon
>!
Gothic01 

Vigyázat! Felnőtt tartalom.

– Szerinted mitől lesz egy illat erotikus?
– A pézsmától – vágta rá Misia. – A szexnek mindig pézsmaillata van.
– Nem azt tervezem, hogy bordélyházat nyitok. Parfümöt akarok fejleszteni.

65. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Coco Chanel · Misia Sert · parfüm