CIA fogalom

Trevanian: Sibumi
Mathias Bröckers: Összeesküvések, összeesküvés-elméletek és szeptember 11. titkai
David Talbot: A két Kennedy
Robert Dallek: Befejezetlen élet
David Irving: Felkelés!
Duncan Shelley: Az igazság napja
Drábik János: Miért kellett meghalnia a három Kennedynek?
David C. Robertson – Bill Breen: Kockáról kockára
Lamar Waldron: A Kennedy-gyilkosság elhallgatott története
David E. Hoffman: A milliárddolláros kém
Rochus Misch: Az utolsó szemtanú
Daniel Cole: Hóhér
Casey McQuiston: Red, White & Royal Blue
Mircea Cărtărescu: A jobb szárny
Arthur Brand: Hitler lovai
!

A Központi Hírszerző Ügynökség (angolul: Central Intelligence Agency, rövidítve CIA) az Amerikai Egyesült Államok egyik legfontosabb szövetségi hírszerző szervezete, a Hírszerző Közösség tagja.

Az 1947-ben alapított ügynökség fő feladata titkos információk szerzése az Egyesült Államok kormányzatának igényei szerint más államok politikájáról, gazdaságáról, társadalmáról; külföldi kormányokról, intézményekről és magánszemélyekről, ezek feldolgozása és továbbítása az amerikai kormányzat illetékeseihez, illetve az elnökhöz, valamint az elnök utasítására titkos akciók végrehajtása külföldön. Az ügynökségnek nincsen joga az Egyesült Államok területén műveleti tevékenységet folytatni. A CIA központja a Virginia állambeli Langley városkában, Washington közvetlen közelében, a George Bush amerikai elnökről elnevezett hírszerzési központban található.

A CIA meglehetősen független amerikai kormányzati intézmény, egyetlen közvetlen felettese Nemzeti Hírszerzési Igazgató (Director of National Intelligence, DNI), az elnök hírszerzési tanácsadója.


Idézetek

Letti P>!

As your mother, I can appreciate that maybe this isn’t your fault, but as a president, all I want is to have the CIA fake your death and ride the dead-kid sympathy into a second term.

Chapter Two

Kapcsolódó szócikkek: Alex Claremont-Diaz · CIA
shadowhunter1975 P>!

A laikus számára a műkincsek világa eleganciát sugároz. A modoros várúrtól a feltörekvő ifjú brókerig úgy veszik a drága festményeket, mint a cukrot. A színfalak mögött azonban a hamisítók, a műkereskedők és az önjelölt szakértők garázdálkodhatnak gátlástalanul. Mindenki tartja a száját, mert a botrány kikezdi a kereskedelem jó hírét, és elriasztja a kuncsaftot. Ennek a mentalitásnak köszönhetően a műkincsekkel üzletelő alvilág évente közel hétmilliárd euró forgalmat bonyolít le. A CIA szerint a drog, a pénzmosás és a fegyverkereskedelem után ez a világ negyedik legnagyobb, bűncselekményekből származó pénzmozgása.

32. oldal, 2 Amszterdam (Európa, 2020)

Kapcsolódó szócikkek: CIA
SchizoVampire P>!

    Az MI5 egy jelképes ügynököt küldött, aki egyértelműen azt az utasítást kapta, hogy semmit ne osszon meg velük, de részletesen számoljon be az elhangzottakról, ami gyakorlatilag kimerítette a kémkedés tényállását. Rouche, mint a CIA egyetlen képviselője, megpróbált feltűnés nélkül odaadni Baxternek egy bugyit, ami kiesett a szatyorból.
    Szerencsére senki nem vette észre, kivéve Blake-et, aki összetört a látványtól.

347. oldal

Kapcsolódó szócikkek: CIA · Damien Rouche · Emily Baxter
Razor P>!

A hadműveletet a Lego teljes titokként kezelte, ezért mindenkivel aláírattak egy titoktartási megállapodást, amelyben megígérték, hogy a projektről senki élő embernek nem beszélnek. Howard még a felesége előtt sem hozhatta szóba, pedig ő is a Legónál dolgozott. A londoni The Telegraphnak adott interjújában Howard így nyilatkozott: „Szerintem azon töprengett, hogy a legós munkám csupán álca, és valójában a CIA-nak dolgozom.”

320. oldal, Kilencedik fejezet: Irány a kék óceán!

David C. Robertson – Bill Breen: Kockáról kockára Hogyan írta át a LEGO az innováció szabályait és hódította meg a játékipart világszerte

Kapcsolódó szócikkek: CIA
Judit_Sike P>!

A volt CIA-sok könyvekben és interjúkban egyaránt évtizedek óta igyekeznek azt a benyomást kelteni, hogy a CIA azért tett erőfeszítéseket Castro meggyilkolására, mert Kennedy elnök és Robert Kennedy nyomást gyakorolt rá. A tények azonban másról árulkodnak: a CIA ma már maradéktalanul elismeri, hogy számos jól dokumentált Castro elleni merényletre sem Kennedy elnöktől, de Robert Kennedytől, sőt John McCone CIA-igazgatótól sem volt felhatalmazása. Ennél is fontosabb, hogy a CIA próbálkozásai Castro likvidálására már azelőtt elkezdődtek, hogy Kennedyt elnökké választották volna, és még sokáig folytatták azután is, hogy Dallasban megölték.

209. oldal - 9. fejezet, Marcello és Trafficante beépülnek Kennedy titkos kubai tervébe

Lamar Waldron: A Kennedy-gyilkosság elhallgatott története A 20. század bűnténye az új adatok fényében

Kapcsolódó szócikkek: CIA · Jack Ruby
Anton_Gorogyeckij P>!

A nyüzsgő tömegben hallgattam Kennedy beszédét, benne a nevezetes Ich bin ein Berliner fordulattal (ami mellesleg helytelen, mert azt jelenti, „berlini fánk vagyok”, nyelvtanilag az Ich bin Berliner a helyes), A másik, ami mosolyra késztetett, a szolgálataimért kapott díjazás: egy éven át a CIA fizette Hitler egykori telefonközpontosának a telefonszámláját.

214. oldal (Hajja & Fiai, 2018)

Rochus Misch: Az utolsó szemtanú Hitler testőrének emlékirata

Kapcsolódó szócikkek: CIA · John Fitzgerald Kennedy
Judit_Sike P>!

Cselekményleírást tartalmazó szöveg

Mivel megmaradt a Zapruder film teljesnek mondható változata is, és ez különböző okokból 1988-ban kikerült a CIA-tól, így ma már bárki – ha akarja – megnézheti ezt az eredeti változatot és meggyőződhet a saját szemével arról, hogy Kennedy sofőrje közvetlen közelről
rálőtt az elnökre. Ezért ma már a valódi kérdés nem az, hogy ki ölte meg Kennedyt (ezt tudjuk), hanem az, hogy mi okozta ezt az éles ellentétet az amerikai elnök és hírszerzőszolgálata, a CIA, között?

Kapcsolódó szócikkek: 1988 · CIA
Judit_Sike P>!

Evan Thomas, Bobby életrajzírója arra a következtetésre jutott, hogy „Bobby látszólag elhitte a magányos gyilkos változatot”, amely a kormánynak a gyilkosságról készített hivatalos jelentésében szerepe, de „soha nem szűnt meg kételkedni” abban. Thomas szerint Bobby azt gondolta, hogy a gyilkosság vagy a CIA, vagy Sam Giancana maffiafőnök, vagy Castro, vagy Jimmy Hoffa, vagy a kubai emigránsok műve lehetett.

Tizenkilencedik fejezet – Befejezetlen elnökség - 791. oldal

Robert Dallek: Befejezetlen élet John F. Kennedy 1917–1963

Kapcsolódó szócikkek: CIA
Anton_Gorogyeckij P>!

A CIA jelenti, hogy Nagy Imre népszerűbb „törvényen kívüli” személyként, mint egykori miniszterelnökként volt. Mint magánszemély látogatja az Operát, és a hallgatóság megtapsolja. Zöld kalapjában és szemüvegével járja a várost, miközben teljesen idegenek közelednek hozzá, hogy kezet szorítsanak vele és megkérdezzék: „Nagy elvtárs, mikor jön vissza?”
Egyik szomszédja így emlékezik: „Emlékszem, hogy olyan valamit csinált, ami egy vezető kommunistától megdöbbentően hatott: felszállt a buszra, benyúlt a zsebébe, elővett egy forintot és jegyet váltott!”

184. oldal (Gede Testvérek, 2003)

David Irving: Felkelés! Egy nemzet küzdelme: Magyarország 1956

Kapcsolódó szócikkek: CIA · Nagy Imre
hencsibe P>!

1961-ben a CIA megpróbálta meggyilkolni Fidel Castrót; ezt az akciót hívják “Disznó-öböl akciónak”.
Ön ezt tudja.
Onnan tudja, hogy mondták önnek, hogy így volt.
Ha nem mondták volna, nem tudná.
Ha másképpen mondják, másképpen tudja.
És ha mást mondanak, mást tud.
Így megy ez; ilyen egyszerű, és ennyire nincs köze a valósághoz.
Ön összetéveszti a közleményeket és a tényeket. Ez az egyik módja ahogyan
manipulálják az életét.

Kapcsolódó szócikkek: 1961 · CIA · Fidel Castro