!

Charles de Gaulle személy

Frederick Forsyth: A Sakál napja
Marinovich Endre: 1315 nap – Antall József naplója
Oriana Fallaci: A harag és a büszkeség
Viviane Villamont: Az ördög parfümje
John Lukacs: Hitler és Sztálin
John Sutherland: Sikerkönyvek
Jonas Jonasson: A százéves ember, aki kimászott az ablakon és eltűnt
J. R. dos Santos: Az ördög keze
Göbölyös N. László: Hatvannyolc! – mozaikok egy igazi forradalomról

Idézetek

>!
Chöpp 

A jelenlegi elnöknek egyébként… mi is? – Johnson… igen, Johnson a neve. Az amerikaiaknak egyszerűen nincs stílusérzékük.
Gondolta magában Charles André Joseph Marie de Gaulle.

322. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Charles de Gaulle · Lyndon B. Johnson
>!
Naphta

Hitler felismerte, hogy a fő- és leginkább elvi alapokon álló- ellenfelei nem a bal-, hanem a jobboldalról jönnek: monarchisták, egyes katolikusok és konzervatívok Németországon és Ausztrián belül; Németországon kívül pedig Winston Churchill és Charles de Gaulle a sorsdöntő 1940-es esztendőben.

29. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Charles de Gaulle · Winston Churchill
>!
Almost_Zed

Az Adenauer és De Gaulle által megkötött francia-német barátsági szerződésnek volt egy kedves epizódja. Amikor az egyezségre koccintottak De Gaulle némi kétkedéssel mondta:
– A szerződést megkötöttük, de a megállapodások olyanok, mint a fiatal lányok és a rózsák szépsége: tartanak amíg tartanak.
Ekkor a 87 éves Adenauer csípősen válaszolt a 73 éves, De Gaulle-nak.
– Én ugyan a fiatal lányokhoz nem értek, de a rózsákhoz igen. Rhöndorfi kertemben tavasztól őszig gondozom őket és pontosan tudom, meghálálják, ha törődöm velük. Addig tartanak, amíg ápolom őket. Így van ez a szerződésekkel is.

155. oldal (Euro-atlanti tagozódás)

Kapcsolódó szócikkek: Charles de Gaulle · Konrad Adenauer
>!
Tiger205

Cselekményleírást tartalmazó szöveg

A Sakál tökéletesen tudatában volt annak, hogy de Gaulle tábornok 1963-ban nemcsak Franciaország elnöke, hanem egyben az egész nyugati világ legjobban és legleleményesebben őrzött közéleti személyisége is.

78-79. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Charles de Gaulle
1 hozzászólás
>!
danaida P

A béke titkos története
A világháború titkos történetének regényes feldolgozásai könnyedén átvihetők a háborút követő időszakra. Frederick Forsyth-nak sok követője akad a jelenkor történelmi titkainak feltárásában. Az ő világnézetük szerint éppoly kényes az egyensúly, mint korábban, és csupán a hatalmas méretű és folyamatos leplezés rejti el a szemünk elől a legutóbbi évtized gyulladáspontjait, „majdnem megtörtént” eseteit, és „hajszál híján”-jait. Híres és jellegzetes példa A Sakál napja. Ha az a golyó eltalálja De Gaulle-t, akkor, ugyebár, nem Pompidou gyorsabb emelkedése a következmény, hanem fasiszta hatalomátvétel Franciaországban és a mi fogalmaink szerint a nyugati civilizáció vége.

208. oldal

John Sutherland: Sikerkönyvek Bestseller regények az 1970-es években

Kapcsolódó szócikkek: Charles de Gaulle
>!
luisfigo19

De Gaulle mondta egyszer, hogy kivel egy politikus sem hiszi el, amit mond, mindig meglepődik, amikor azt látja, hogy mások hisznek benne. És tényleg így van barátom! Néha komoly arccal a legnagyobb baromságokat mondom, amit csak el tudsz képzelni… és az emberek mindent beszopnak. Néha még én is csodálkozom! Úgyhogy megnyugodhatsz. Már évek óta ezt csinálom, és tudom jól, hogy megy ez…

389. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Charles de Gaulle
>!
alaurent P

…le kell számolni a XIV. Lajos Franciaországát visszaállítani kívánó De Gaulle egész presztízspolitikájával, aki nem hajlandó elismerni, hogy valójában kis nemzet vagyunk, nem szabad túl magasra törnünk, inkább meg kell próbálnunk felépíteni egy export- orientált s egyben nyitott nemzetgazdaságot.

Kapcsolódó szócikkek: Charles de Gaulle
>!
nettikeee P

Az elnök szerint ez így rendben is van, mert a diákok minden történelmi korban találni szoktak valamit, ami nem tetszik nekik.

Kapcsolódó szócikkek: Charles de Gaulle
>!
Chöpp 

Egy ország vezetéséhez olyan képességekkel kell bírni, aminek az ön elődei soha vagy szinte soha nem adták jelét, és aminek az ön európai kollégái még kevésbé adják jelét, ön azonban egészen biztosan nem rendelkezik vele. Azokról a képességekről beszélek, ami az igazi vezetőket jellemzi vészhelyzet idején. Olyan embereket, amilyen Klemens Lothar, Metternich hercege volt például, vagy Cavour grófja, Camillo Benso, vagy Benjamin Disraeli vagy Winston Churchill, Theodore Roosevelt, Charles De Gaulle. A személyes mohóság teljes hiánya, intelligencia, következetesség. Szenvedély, hitelesség, kiemelkedő stílusérzék, elegancia és bátorság.

144-145. oldal

>!
sophie P

A comics sem úszta meg a kor politizálódását: készült olyan összeállítás, amelyben Superman szerepét Johnson elnök vette át – SuperLJB néven, de megtalálhatták a szereplők között Csou En-lajt (Fu Man Lai), de Gaulle-t (Gaullefinger), Fidel Castrót (Sicho Kid), és az akkor már bukott, de még tartós nimbuszú Nyikita Hruscsovot (doctor Nyet).

231. oldal