!

Cézanne személy

James Lord: Egy Giacometti portré
Ernest Hemingway: Vándorünnep
Aldous Huxley: Az érzékelés kapui
Hugh McLeave: A festő és a hegy
John Berger: Korunk festője
Félicien Marceau: A regény szabadon
Doris Krystof: Modigliani
Bernard Denvir: Impresszionizmus
Csontváry-emlékkönyv
Wittek Zsolt: Schönberger Armand
Ross King: Párisz ítélete
Paula Mclain: A párizsi feleség
Anne Blanchard – Serge Bloch – Jean-Bernard Pouy: Mihasznák enciklopédiája

Idézetek

>!
Bence AP

Volt mi tanulnom Cézanne festészetéből, ő győzött meg arról, hogy távolról sem elég egyszerű és igaz mondatokat írnom, hogy olyan távlatot adjak az elbeszéléseimnek, mint szeretnék. Rengeteget tanultam tőle, de nem voltam elég értő ahhoz, hogy bárkinek is meg tudtam volna magyarázni. A titok továbbra is titok maradt. Ha azonban a Luxembourg-ban besötétedett, többnyire átsétáltam a kerteken, és Gertrude Stein rue de Fleurus 27. alatti műteremlakásán kötöttem ki.

18. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Cézanne · Gertrude Stein · Rue de Fleurus 27.
3 hozzászólás
>!
Enola87

Ilyen esetben mindig elmehet az ember a Luxembourg- múzeumba, s ha üres a gyomra és kopog a szeme, minden kép szebb lesz, élesebben és tisztábban ragyog. Én akkor értettem meg mélyebben Cézanne-t, és akkor jöttem rá, hogy miként festette tájképeit, amikor éhes voltam. Szerettem volna tudni, hogy nem volt-e ő is éhes, mikor festett, gondoltam, talán csak elfelejtett enni. Ez is azoknak a beteges, de sokatmondó gondolatoknak egyike volt, amelyek akkor ötlenek az ember eszébe, ha kerüli az álom, vagy éhes.
Később már valószínűnek tartottam, hogy Cézanne éhes volt, csak éppen más értelemben.

Jó mester az éhség

Kapcsolódó szócikkek: Cézanne
>!
FruzsinaRacz

Cézanne alakjai, akárcsak a legszebb antik szobrok, nem néznek. Az enyémek néznek. Még akkor is, ha nem rajzoltam nekik pupillát; de csakúgy, mint Cézanne alakjai, semmi mást nem akarnak sugározni, mint néma életigenlést.

76. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Cézanne
>!
nagy_csilla

Zola párás csíptetőjét törölgette. – Az, amit már húsz-egynéhány éve mondogatok. Paul Cezanne-ban minden együtt van, ami a festőzsenit teszi. Egy kivételével: az önbizalmat. Túl sokat kételkedik magában.

Kapcsolódó szócikkek: Cézanne
>!
poiuzt

…képzeletünkben mindnyájan túljátsszuk kedvenc figuránk szerepét, és tulajdonképpen az a végtelenül valószínűtlen tény, hogy valakiből valóban Cézanne lesz-e, semmit nem számít.

Kapcsolódó szócikkek: Cézanne
>!
utazó

…… Cézanne gyerekkori barátja, Emil Zola halála utáni hagyatéki tárgyaukción készült tudósításból, mely a korabeli párizsi L'Intransigeant c. újságban jelent meg 1903-ban: "A modern vásznak, amelyeket Zola a bazárkészletével zsúfolt össze, hahotára fakasztották a közönséget. Van közöttük tíz kép, tájképek és portrék, egy bizonyos Cézanne nevű ultraimpresszionista festő szignójával, amelyek még a halottakat is megnevettetnék. Az emberek a hasukat fogták nevettükben, különösen egy sötét hajú, szakállas férfi /vélhetőleg Alexis/ portréja láttán: a vakolókanállal festett férfi arcát mintha ekcéma vette volna ki…

9. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Cézanne
1 hozzászólás
>!
Cheril

Nem tudtak elérni például egy gyakorlatilag ismeretlen, 33 éves tájképfestőt, Camille Pissarrót, akinek még a vezetéknevét is hibásan, Pissarónak írták, keresztnevének a helye pedig üresen maradt. A bizottság ugyancsak nem ismerte – és egész Párizsban szinte senki – Pissarro egyik ifjú barátját, név szerint Paul Cézanne-t, akinek a neve ki is maradt a katalógusból.

104. oldal

Ross King: Párisz ítélete Az impresszionizmus születésének évtizede

Kapcsolódó szócikkek: Cézanne
>!
Cheril

Cézanne az állandó elutasítás terhe alatt egyre keserűbb és harapósabb lett, amikor olykor-olykor mégis rászánta magát, hogy csatlakozzon a Café Guerbois művésztársaságához. Manet egy ilyen alkalommal megkérdezte, szándékozik-e beadni valamit a Szalonra, ő pedig így válaszolt: „Igen, egy nagy bödön szart!”

277. oldal

Ross King: Párisz ítélete Az impresszionizmus születésének évtizede

Kapcsolódó szócikkek: Cézanne
1 hozzászólás
>!
Chöpp 

Az udvaron ismerkedtek meg, ahol Cézanne megvédte a másikat egy hatalmas nyaklevestől. Zola, aki nyápic kis kölyök volt, másnap hoz neki egy csomó almát.

22. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Cézanne · Émile Zola
>!
Chöpp 

Ez nem minden: Paul pisztolon, Émile klarinéton játszik közösen alapított együttesükben, A vidám kópékban.

22. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Cézanne · Émile Zola