!

cápa állat

Cserna-Szabó András: Puszibolt
Erich Kästner: Május 35.
Douglas Adams – Mark Carwardine: Utoljára látható
Jules Verne: Nemo kapitány
Kurt Vonnegut: Második Édenkert
Peter Benchley: A fehér cápa
Hammer Ferenc: Fekete & fehér gyűjtemény
Charlaine Harris: Élőhalottak Dallasban
Jude Watson: A kenguruk földjén
Nádor Zsófia (szerk.): Ahogy úgy ringatják a csípejüket, szemüket a földre szegezve
J. Kenner: Forró rabság
Lőrincz L. László: Haragos vizeken I-II.
Neil Gaiman: The View from the Cheap Seats
Neil Gaiman: Kilátás az erkélyről
Morten A. Strøksnes: Tengerkönyv
Laetitia Colombani: A hajfonat

Idézetek

>!
Inimma

A roppant hal zajtalanul siklott az éjszakai vízben, ívelt farkának kurta csapásaitól hajtva. Szája kissé kinyílt, éppen csak hogy a víz keresztüláramoljék kopoltyúin. Egyébként alig mozdult: melluszonya néha enyhén felemelkedett vagy süllyedt, módosítva a céltalannak látszó haladást – mint amikor egy madár felkapja az egyik szárnyát, és megdönti a másikat, hogy irányt változtasson. A szemek vakon meredtek a sötétbe, és a többi érzékszerv nem jelzett semmit a primitív agy felé. A hal akár alhatott volna is, kivéve a megszámlálhatatlan évmilliók során rögződött ösztön diktálta mozgást; a más halaknál megtalálható úszóhólyag és lebegő kopoltyúfedők híján, melyek oxigéndús vizet juttatnának a kopoltyúkba, csak a mozgás tartotta életben. Megállva lesüllyedt volna a mélybe, és elpusztult volna az oxigénhiánytól.

1. fejezet - Első bekezdés

Kapcsolódó szócikkek: cápa · hal
>!
Lunemorte MP

– Gondolom, tudomása van arról, hogy a tengerekben ugyanolyan rablógazdálkodás folyik, mint a földgolyó szilárd részein. A tenger ugyanúgy pusztul, mint a szárazföld. Sok faj már el is tűnt belőle, sok pedig a kihalás szélére került. Hol van már a tengeri élővilág évtizedekkel ezelőtti gazdagsága? És tudja, miért? Mert az ember mindent gátlástalanul felfal, ami él és mozog. Közben köp rá, hogy eltűnnek a delfinek. Tudja, hogy Japánban hogyan gyilkolják őket? Behajtják szerencsétleneket egy védett öbölbe, elállják a kijáratot, majd megkezdődhet a mészárlás. És a cetek és a fókák? Vagy akár a cápák is… hány cápafaj áll a kihalás szélén… És tudja, miért? Mert az emberek szeretik a cápauszonylevest. Szeretik a fugut is. Tudja, hány gömbhalnak kell elpusztulnia azért, hogy pénzes haspókok felpumpálhassák az adrenalinszintjüket egy fuguvacsorával?

II. kötet, 325. oldal

Kapcsolódó szócikkek: cápa · delfin · ember, emberiség · fóka · gömbhal · Japán · tenger
1 hozzászólás
>!
darkfenriz

Ott feküdtem hát a földön, egy csomó tengeri fű alatt. Amikor felemeltem fejem, láttam, hogy foszforos fényben szikrázó, óriási állatok viharzanak el felettünk. Ereimben megfagyott a vér! Hiszen ezek cápák, rettenetes cápák – jaj nekünk, ha észrevesznek! Egy hím meg egy nőstény, két hatalmas farkú, félelmetes állat, hideg, üveges szemekkel, a szájuk körüli nyílásokból foszforeszkáló anyagot lövellnek ki magukból. Tűzokádó, förtelmes szörnyetegek, vasállkapcsuk egyetlen harapással mindenestül szétmorzsolja az embert!

140. oldal

Jules Verne: Nemo kapitány Tenger alatt a világ körül

Kapcsolódó szócikkek: cápa
>!
Hippoforaccus

Működik egyfajta tisztázatlan faji előítélet: az oroszlán hozzánk tartozik, de a hüllők nem. És ha már itt tartunk, a hal se, s emiatt félünk istentelen módon a cápáktól.

Kapcsolódó szócikkek: cápa
>!
Fairy

A cápák miatt ne aggódjatok, csak maradjatok a zászlókon belül.
– Cápák? Csak tányéron szeretem őket, szósszal! – motyogta Nellie.

Kapcsolódó szócikkek: cápa
>!
BakosJuci MP

Kész cápa lett az én kis guppimból!

Kapcsolódó szócikkek: cápa · guppi · Nikki Fairchild · Orlando McKee
Hirdetés
>!
schummyka

[13]

A mai magyar nyelv szerint fehér halál (ld. Ha csak…, Szörny): a cápa (fehér), a cukor (cukorgyártók szerint nem), az egykézés, a heroin, a kábítószerek (cakompakk). A koktél (1 deci fehérbor, 1 deci vodka). A lavina. A modern (elszigetelt, megalázó, kórházi) halál. A sarkköri tél. A só. A számítógép-lefagyás, Szibéria. A tuberkulózis.

116. oldal (Kalligram, 2007)

Kapcsolódó szócikkek: cápa · cukor · fehér · kábítószer, drog · koktél ·
>!
nagara

NE TESSÉK A CÁPÁKAT INGERELNI!

92. oldal

Erich Kästner: Május 35. avagy Konrád a Csendes-óceánhoz lovagol

Kapcsolódó szócikkek: cápa
>!
psvianne

Izlandon cápát tettek elém barnaszósszal és sült hagymával. Undorító volt. De csupán néhány asztallal távolabb ott ült Björk valami rugdalózószerűségben. Akkor landoltam, bementem az első és a legjobb étterembe, és ki más ült volna ott, mint Björk!

86. oldal (Állat)

Kapcsolódó szócikkek: Björk · cápa · Izland
>!
worsi ASP

Sharks are old: there were sharks in the ocean before the dinosaurs. And the reason there are still sharks around is that sharks are better at being sharks than anything else is.

15. oldal, Why Our Future Depends on Libraries, Reading and Daydreaming: The Reading Agency Lecture, 2013 (Headline, 2017)

Kapcsolódó szócikkek: cápa