!

C-vitamin tárgy

Roland Huntford: Scott és Amundsen
Szent-Györgyi Albert: Az élő állapot
Szent-Györgyi Albert: Az anyag élő állapota
Kovács Lajos – Csupor Dezső – Lente Gábor – Gunda Tamás: Száz kémiai mítosz
D. C. Jarvis: A méz és más természetes készítmények
Boldogkői Zsolt: Hiénák a betegágy körül
Michael Greger – Gene Stone: Hogy ne halj meg

Idézetek

>!
lzoltán P

(…) Számos növény virágpora több C vitamint tartalmaz, mint a legtöbb gyümölcs, zöldség vagy főzelékféle. A mézben pedig virágpor is van. (…)

67. oldal, IX. fejezet - A méz sokoldalú hasznosítása (Apimondia, 1976)

D. C. Jarvis: A méz és más természetes készítmények Egy orvos életműve: kísérletek és tanulmányok

Kapcsolódó szócikkek: C-vitamin · méz · vitamin
>!
lzoltán P

     A méz egyik meglepő sajátossága, és ezt teljes biztonsággal meg is állapították, hogy vitaminjai kiválóan megőrzik hatékonyságukat. Nem egészen így állnak a dolgok a gyümölcsök és zöldségfélék esetében. Így például a spenót a leszedéstől számítva 24 óra alatt – C vitamintartalmának az 50 százalékát elveszti. Tárolás alatt a gyümölcsök is elvesztik vitamintartalmuk tekintélyes hányadát. Mint a legtöbb, cukorban gazdag élelmiszer a méz is szegény tiaminban (B1 vitamin), de gazdag riboflavinban (G vitamin) és nikotinsavban. A méz tartalmazza mindazokat a vitaminokat, amelyek az élelmezéssel foglalkozó tudósok szerint nélkülözhetetlenek a szervezet egészségben tartásához.

67. oldal, IX. fejezet - A méz sokoldalú hasznosítása (Apimondia, 1976)

D. C. Jarvis: A méz és más természetes készítmények Egy orvos életműve: kísérletek és tanulmányok

Kapcsolódó szócikkek: C-vitamin · méz · vitamin
>!
Citrompor P

(…) Definíció szerint azon vegyületeket nevezik vitaminnak, amelyeket a szervezet nem tud előállítani, de amelyek nélkül a szervezet egészséges működése nem tartható fenn. A legtöbb vitamint a múlt század elején fedezték fel, köztük az aszkorbinsavat is, amely vitaminjellegének megismeréséhez alapvetően hozzájárultak Szent-Györgyi felfedezései. Bár a C-vitamint gyakran az aszkorbinsavval (helyesebben L-aszkorbinsavval) azonosítják, azonban az aszkorbinsavhoz hasonló (de annál jóval gyengébb) hatással bír annak redukált változata, a dehidro-aszkorbinsav és a D-izoaszkorbinsav is. A C-vitamin hatásaival rendelkező vegyületeket vitamereknek nevezzük. A D-izoaszkorbinsav az L-aszkorbinsav epimerje (egyetlen aszimmetriás szénatom szubsztituenseinek térállása különbözik), a két vegyület szerkezetileg az 5-ös jelzésű szénatomon található térállásában különbözik (47.1. ábra). Az említett vegyületek enantiomerjei (tükörkép párjai) nem fejtenek ki vitaminhatást.

236. oldal 47. Megelőzhető-e a megfázás C-vitamin szedésével?

Kapcsolódó szócikkek: C-vitamin · Szent-Györgyi Albert · vitamin
>!
Citrompor P

    A vitaminhatásért felelős kristályos anyagot végül Szent-Györgyi Albert állította elő az 1920-as évek végén. Mivel szerkezetét még nem ismerték, először ignóznak nevezte (a latin ignosco 'nem tudom' szó a vegyület cukorjellegére utaló -óz végződéssel). Mivel az eredményeket közlő folyóirat szerkesztőjének nem tetszett a név, előbb godnóznak (God knows, azaz Isten tudja, milyen cukor), majd miután ezzel sem volt elégedett a szerkesztő, a legkevésbé humoros hexuronsavnak nevezte.

238. oldal, 47. Megelőzhető-e a megfázás C-vitamin szedésével?

Kapcsolódó szócikkek: C-vitamin · Szent-Györgyi Albert · vitamin
>!
Carmilla 

    Kezdettől fogva gyanítottam, hogy az aszkorbinsav a C-vitaminnal azonos, de barangoló életem nem felelt meg vitamin-kísérletek végzéséhez, azonfelül a vitaminokat valahogyan ki nem állhattam.

(1937)

26. oldal, A C-vitaminról (Kriterion, 1973)

Kapcsolódó szócikkek: C-vitamin
>!
Tigrincs P

A sarkvidékeken a skorbut mindenekelőtt a Királyi Haditengerészetet sújtotta; különös utóhangja volt ez egy felvilágosult korszaknak. A 18. században egy skót hajóorvos, James Lind elismerésre méltó klinikai kísérlettel tisztázta, hogy a skorbut hiánybetegség. James Cook kapitány hasznosította is ezt az eredményt felfedezőútjain, és elsőként használt megelőzésre friss élelmiszert, nevezetesen citrusgyümölcsöt. Hallatlan sikert ért el ezzel: egyetlen emberét sem vitte el a betegség. A 19. század elejére a skorbut a flottában gyakorlatilag megszűnt, és kötelezővé tették a citromlé fogyasztását.
Ám ezután takarékossági és kényelmi okokból az Admiralitás áttért a konzervekre és befőttekre, így a fedélzeti étrendből megint csak hiányzott a C-vitamin. Egyetlen forrása maradt csak, a napi citromléadag. Csakhogy ez nem volt friss – ahogy Lind és Cook megkövetelte –, hanem hőkezeléssel palackozták, és ezzel a vitamintartalma le is bomlott. Ugyancsak anyagi megfontolásokból európai citrom helyett karibi limát (savanyúcitromot) szereztek be, abban pedig csak feleannyi a C-vitamin. Így aztán az előző évszázad tapasztalatai kárba vesztek, visszatért a skorbut. A hiánybetegség – valóságnak megfelelő – koncepcióját elvetették. A hivatalos orvostudomány fejvesztve próbálta beilleszteni a tényeket a szepszis-aszepszis divatos elméletének sablonjába. A korát megelőző Lind és Cook tekintélye mindezzel egy későbbi kor szemében csak tovább nőtt.

153. oldal

Roland Huntford: Scott és Amundsen Versenyben a Déli-sarkért

Kapcsolódó szócikkek: C-vitamin · skorbut
Hirdetés
>!
TribeBubu

A legegészségesebb vasforrások a teljes kiőrlésű gabonafélék, a hüvelyesek, a diófélék, a magvak, a szárított gyümölcsök és a zöld, leveles zöldségek. Étkezés alatt, ha lehetséges, ne igyál teát, mert az akadályozhatja a vas felszívódását. C-vitaminban gazdag élelmiszerek fogyasztásával javítható a vas felszívódása. Egyetlen narancs C-vitamin-tartalma három-hatszorosára növelheti a vas felszívódást, ezért azok, akik fokozni szeretnék a szervezetükben ezt a folyamatot, tea helyett fogyasszanak inkább gyümölcsöt.

103. oldal, 4. FEJEZET — Hogy ne halj bele az emésztőszervi daganatos megbetegedésekbe – Hogyan juthatsz elegendő vashoz növényi étrendet követve (Édesvíz Kiadó, 2016)

Michael Greger – Gene Stone: Hogy ne halj meg Tudományosan bizonyított módszerek, amelyekkel megelőzhetjük és visszafordíthatjuk a betegségeket

>!
TribeBubu

(…) a nitritek önmagukban nem rákkeltők; csak azzá válnak. A nitritek csak akkor válnak károssá, amikor nitrózaminokká és nitrózamidekké alakulnak. Ahhoz, hogy ez megtörténhessen, amineknek és amideknek kell jelen lenniük, az aminek és amidek pedig bőségesen megtalálhatók az állati termékekben. Ez az átalakulás megtörténhet magában a húsban vagy a gyomrodban is, miután megetted. A növényi élelmiszerek esetében a C-vitamin és más, a növényekben természetesen előforduló antioxidánsok megakadályozzák, hogy ezek a karcinogének kialakulhassanak a szervezetedben. Ez magyarázhatja, hogy miért kapcsolták össze a veserákkal a feldolgozott húskészítményekből származó nitrát- és nitritbevitelt, míg a növényei forrásokból származó nitrát és nitrit esetében nem találtak ilyen kockázatot.
Míg az állati forrásokból – nem csak a feldolgozott húsból – származó nitrit növelte a veserák előfordulásának valószínűségét, a legnagyobb nitráttartalmú zöldségek, mint például a rukkola és a kelfélék, mind a veserák jelentős mértékben csökkentett kockázatával hozhatók összefüggésbe.

235. oldal, 10. FEJEZET — Hogy ne halj bele a vesebetegségbe — TISZTÁZZUK A ZŰRZAVART: NITRÁTOK, NITRITEK ÉS NITRÓZAMINOK (Édesvíz Kiadó, 2016)

Michael Greger – Gene Stone: Hogy ne halj meg Tudományosan bizonyított módszerek, amelyekkel megelőzhetjük és visszafordíthatjuk a betegségeket

2 hozzászólás
>!
Carmilla 

Az aszkorbinsav-hiánynak nincsenek jellegzetes tünetei, egészen a skorbut néven ismert teljes összeomlásig. Részleges hiánya csak csökkenti az életkedvet, étvágytalanságot, szellemi fáradságot, általános rosszkedvet okoz, az ember nem igyekszik élvezni az életet.

70. oldal, 7. A C-vitamin (Magvető, 1983)

Kapcsolódó szócikkek: C-vitamin · skorbut
>!
Carmilla 

Az aszkorbinsav az élet alapjainál fejti ki hatását azzal, hogy a fehérjét telítetlen, élő állapotba viszi.

69. oldal, 7. A C-vitamin (Magvető, 1983)

Kapcsolódó szócikkek: C-vitamin