!

búzavirág növény

Wass Albert: A költő és a macska / Te és a világ
Móra Ferenc: Kincskereső kisködmön
Lázár Ervin: A Hétfejű Tündér
Kányádi Sándor: Valaki jár a fák hegyén
Brian Bates: Az igazi Középfölde
Reményik Sándor: Reményik Sándor összes versei
Bartos Erika: Zakatoló
Móra Ferenc: Négy apának egy leánya / Véreim
Molnár V. Attila: Magyarország legszebb növényei
Bosnyák Viktória: A szomorú kacagány
Pál Sándor Attila: Düvő
!

Búzavirág


Idézetek

>!
Ninácska P

Varga Julcsa szeme hétfőn Karcsú Sisakvirág, kedden Fürtös Gyöngyike, szerdán Tavaszi Csillagvirág, csütörtökön Ibolya, pénteken Erdei Gyöngyköles, szombaton Búzavirág, vasárnap meg közönséges Gubóvirág. – (Azért mondta a gubóvirágot vasárnapra, mert titokban ez tetszett neki legjobban.) – És közben persze – folytatta Mikkamakka – Varga Julcsa szeme egész héten szebb, mint ti heten együttvéve.

Virágszemű

3 hozzászólás
>!
Zora85

Örvendj a hóvirágnak, az ibolyának és a búzavirágnak. Az erdő csöndjének. Ha egyedül vagy: annak, hogy egyedül lehetsz. Ha nem vagy egyedül: annak, hogy nem kell egyedül légy. Vágyódj arra, amit a holnap hoz, és örvendj annak, ami ma van.

Kapcsolódó szócikkek: búzavirág · hóvirág · ibolya
>!
krlany I+SMP

Volt ott kék búzavirág szemgyulladásra. Lila levendula, ha valaki leégne a napon.
Narancssárga körömvirág étvágytalanságra. Napsugársárga orbáncfű, ha valaki elesne és felsebezné a térdét. Lila zsálya torokgyulladásra.
– Látjátok ezeket az apró, margarétának tűnő virágokat? Ez kamilla! – mutatta Panka. – Ez meg itt a kakukkfű és rozmaring.

21. oldal

1 hozzászólás
>!
Bi_bi_bi

Azóta is azt kívánom:
legyen a világ
olyan, mint a búza közt
a kék búzavirág.

Nagyanyó-kenyér

Kapcsolódó szócikkek: búzavirág
>!
Rosaliacska

A varázsfüvek, amiket én szedegettem össze erdőn-mezőn, finom selyemszállal kivarrva mind rákerültek a ködmönkére, a legszebbre, amely Márton szűcs műhelyében valaha készült. Volt rajta kökörcsin és varádicskóró, pipacs és búzavirág, és az alját sárga peremérvirág szegte be, a mi szegényes kertünk egyetlen ékessége, az apám legkedvesebb virága. Sokat nézegetett rá kedvtelve az ablakból:
– Látod, fiam, ez a szegény ember virága. Igazi tűrömvirág. Egyformán eltűr esőt, napot, hideget, meleget, mindig mosolyog, soha nem kényeskedik.

Az utolsó öltés

Kapcsolódó szócikkek: búzavirág · kökörcsin · peremérvirág · pipacs · varádics
1 hozzászólás
>!
Jaumijau

Búzaföldön

A dűlőúton megyek álmodozva,
Kalászok kétfelől, amerre látok,
Mint tengerből színes kis hajózászlók:
Ki-kivillannak a búzavirágok.

Ki-kivillannak kéken-pirosan,
Megannyi színes jel a halk hullámon,
Jeladások arról, hogy szép az élet
És csendes tengeren a csendes álom.

Kinyujtott kézzel csendesen megyek,
Percig kezem a kalász feje-alja
És áldón, mint az elsikló kalászt,
A tűnő életet is simogatja.

Fagyöngyök (1918)

Kapcsolódó szócikkek: búzavirág
Hirdetés
>!
Stone

Például nyakdaganat kezelésére a Lacnunga -kézirat szerint a gyógyító vegyen torokfüvet, gombernyőt, erdei turbolyát, eperindát, bábakalácsot, szappanfüvet, penge nem érte fekete búzavirágot, garasfüvet, szúrós csodabogyót, széleslevelű tisztesfüvet és mocsári tisztesfüvet.
Gyűjtse össze mindezeket a növényeket, mindegyikből egyforma mennyiséget, három éjszakával a nyár kezdete előtt, és walesi sörrel keverje őket itallá. És ekkor, nyár első éjszakáján, annak, aki az italt meg akarja inni, fenn kell maradnia egész éjjel. És az első kakaskukorékoláskor igyon belőle először, első hajnalhasadáskor másodszor, napkeltekor pedig harmadszor. Ezután pihenjen meg.

109. oldal

Brian Bates: Az igazi Középfölde Mágia és misztérium a sötét középkorban

Kapcsolódó szócikkek: búzavirág · gyógynövény · népi gyógyászat · sör · turbolya
6 hozzászólás
>!
hunny

A Jánosok családi hagyományai csak addig tartanak, ameddig az akácfa-kereszt kilátszik a temetőben a gaz közül. Mikor aztán az akácfakereszt elkorhad, elkeveredik a homokba az ősök emlékezete is, és többet a kakas se kukorít utánuk. Pipacs lesz belőlük és szarkaláb, meg keserű lapu és búzavirág, és mikor a Jánosok kis maszatos kölykei azt játsszák, hogy „sör-e, bor-e, pálinka-e?”, és összerágják a keserű pipacsbimbót, akkor egész bizonyosan nem jut nekik eszükbe, hogy ők most a tulajdon őseikből élnek.

Véreim - Földhözragadt János története

Kapcsolódó szócikkek: búzavirág · keserű lapu · pipacs · szarkaláb
>!
krlany I+SMP

Az ottaniak még sosem láttak fejen margarétát, fréziát, paprikavirágot, petúniát. Az itteniek pedig a körömvirágon, levendulán és búzavirágon csodálkoztak. Ez lenne a nagy különbség? Ezért kellene félni egymástól? A kerti virág jobb, mint a mezei? Egyik hasznosabb, mint a másik?
Nem értették.

9. oldal

>!
Carmilla 

Kék búzavirág
Míg az emberi tevékenység következtében létrejövő romtalajokon élő ruderális gyomnövényzet fajai világszerte terjedőben vannak, addig a szántóföldeken élő ún. szegetális gyomvegetáció fajai – melyek egy évszázaddal ezelőtt még országszerte gyakoriak voltak és gazdasági nehézséget is jelentettek – napjainkra Európában alaposan megfogyatkoztak. Megritkulásuk elsősorban a gyomirtó szerek használatának, a hatékony vetőmag-tisztítási és és talaj-előkészítő agrotechnikai eljárásoknak és a nagytáblás gazdálkodás térhódításának, valamint néhány kultúrnövény (pl. a házi len) termőterülete csökkenésének következménye.

10. oldal (Anno, 2007)

Kapcsolódó szócikkek: búzavirág