bíróság fogalom

Georges Simenon: Maigret és a csökönyös leányzó
Harper Lee: Ne bántsátok a feketerigót!
Apuleius: Az aranyszamár
Michael Moore: Hülye fehér ember
P. Gál Judit: Ördögök ügyvédei
Plutarkhosz: Párhuzamos életrajzok
Mág Bertalan: Beszélő nyomok
Scott Turow: Ártatlanságra ítélve
Bombera Krisztina: Felhőkarcolat – New York 2001.09.11
Liu O: Öreg Can kóborlásai
Loósz Vera – Gálfalvi István: Szerencsekönyv
Vivien Holloway: A hóhér kötele
Kate Morton: A tóparti ház
Jodi Picoult: Apró csodák
Bánsági Andor: Tolvajkergető voltam
Michael Robotham: Fulladás

Idézetek

FreeAngel>!

A világnak megvannak az eszközei, hogy egyensúlyban tartsa a mérleget. A bűnös megmenekülhet a bíróságtól, de az igazságszolgáltatástól soha.

263. oldal

Kapcsolódó szócikkek: bíróság · bűn · egyensúly · igazságszolgáltatás
Sli P>!

Közéleti szereplésében ő maga sem maradt sértetlen, mert ha a legcsekélyebb alkalmat szolgáltatta is ellenségeinek, rögtön bíróság elé állították, így állandó veszélyben forgott. Állítólag csaknem ötven alkalommal került bíróság elé, utoljára nyolcvanhat esztendős korában. Ekkor mondta azokat az emlékezetes szavakat, hogy olyannak, aki más idők emberei közt élte le életét, nehéz dolog egy új nemzedék emberei előtt védekeznie.

506. oldal, Első kötet - Marcus Cato (Osiris, 2005)

Kapcsolódó szócikkek: bíróság · Marcus Porcius Cato Maior
oltidori I>!

Tudjuk, hogy nem minden ember születik egyenlőnek olyan értelemben, ahogyan azt sokan szeretnék, egyesek okosabbak, mint mások; egyeseknek születésüknél fogva nagyobb esélyeik vannak az érvényesülésre, mint másoknak; egyesek több pénzt keresnek, mint mások; egyes hölgyek finomabb tortákat sütnek, mint mások, sokan olyan tehetségekkel születnek, amelyek elérhetetlenek az átlagember számára.
De van egy hely (…), ahol minden ember egyenlő, van egyetlenegy intézmény, amely egyenlőnek tekinti a szegényt a Rockefellerrel, az ostobát Einsteinnel és a műveletlent az egyetemi rektorral. Ez az intézmény, uraim, a bíróság.

297. oldal (Geopen)

Kapcsolódó szócikkek: Atticus Finch · bíróság
Aurore>!

Én nem vagyok idealista, és nem hiszek feltétel nélkül a bíróságok tévedhetetlenségében és az esküdtszéki rendszerben, számomra a bíróság nem eszmény, hanem élő és ható realitás. Uraim, a bíróság nem jobb, mint önök egyenként, akik most itt ülnek előttem.

297. oldal - II. rész 20. fejezet (Geopen, 2012)

Kapcsolódó szócikkek: Atticus Finch · bíróság
1 hozzászólás
gjudit8 >!

Alighogy a bíró elé libbent, karjának mozdulataival szemlátomást azt ígérte Parisnak, hogy ha őt a másik két istennőnél különbnek ítéli, gyönyörűséges szép feleséget ád majd neki, szakasztott olyat, mint ő maga. Erre a phrygiai ifjú készséges örömmel átnyújtotta a kezében tartott aranyalmát a lánynak, diadalma díjául. Hát mit csodálkoztok, ti hitvány lelkek, ti tökkelütött ügyvédek, vagy jobban mondva taláros keselyűk, hogy manapság minden bíró pénzért méri az igazságot-jogot, ha már az őskorban is, istenek és emberek közt fölmerült ügyben, részlehajlás fertőzte meg az ítéletet, s a hatalmas Jupiter bölcsességével kiszemelt paraszti-juhász bíró igazságos ítéletét – egész nemzetsége vesztére – jövendő kéjek fejében eladta: Herkulesre, az achivok híres vezérei között is esett a későbbi időkben ilyen ítélet, mikor például a hamis vádak alapján, árulás miatt elítélték a bölcs és nagy tudományú Palamedest, vagy amikor a jelentéktelen Ulyxest a harci erényekben páratlan, nagyszerű Ajaxnál különbnek ítélték.

Kapcsolódó szócikkek: bíróság · görög istenek · jog · mitológia · Parisz
1 hozzászólás
DoraCraiban IP>!

Úgy az ötödik tanú, Les Neighton tájékán láttam az esküdteken és a bírón is, hogy már rendkívüli módon unják a hőstetteimről szóló történeteket. Macskát mentettem egy fáról. Anyát és csecsemőjét hoztam ki egy égő házból. Macskamamát és kölykeit szedtem le az égő csipkebokor tetejéről. A variációs lehetőségek száma végtelennek bizonyult.

39-40. oldal

Kapcsolódó szócikkek: bíróság
atyamadár>!

Cselekményleírást tartalmazó szöveg

Tudtuk, hogy sok ember lesz a tárgyalóteremben, de arra nem számítottunk, hogy ilyen nagy tömeget találunk már a földszinten, a hallba vezető folyosón is. Elszakadtam Jemtől és Dilltől, de aztán előbbre hatoltam a folyosón a lépcsők irányába, mert tudtam, hogy hamarosan értem jön Jem. Egyszerre csak a Tétlen vénemberek Klubjának tagjai közé keveredtem, és igyekezetem minél kevesebb feltűnést kelteni. A klub tagjai fehér ingbe és khaki szövetnadrágba öltözött, nadrágtartós öregemberek voltak. Ezek egész életüket semmitevéssel töltötték, öreg korukban pedig naphosszat fenyőfa padokon üldögéltek a tér tölgyfái alatt. Figyelmesen megbírálták a bíróság tevékenységét, és Atticus szerint hosszú évek megfigyeléseiből legalább olyan jól ismerték a jogot, mint a bíróság elnöke. Rendszerint belőlük került ki a bírósági tárgyalások egész hallgatósága, és látszott rajtuk, mennyire kedvük ellenére van a most betolakodott tömeg, amely csak zavarja állandó mulatságuk megszokott kényelmét.

192. oldal, II. rész, 16. fejezet(Sierra, 1992)

Kapcsolódó szócikkek: bíróság
FreeAngel>!

A házasságok, amelyek annak idején a szeretet, tisztelet és megbecsülés szívből jövő ígéretével kezdődtek, mostanra gyűrűs mappákká töpörödtek össze, amelyek azt részletezik, kinek mihez mikor és hol van joga. Viták sora vezetett el idáig, a bíró előtti meghallgatásig, ahol fel fogják bontani, amit Isten összekötött, embernek pedig nem lenne szabad szétválasztani.

Kapcsolódó szócikkek: bíróság · házasság · ígéret · Isten · jövő · megbecsülés · szeretet · tisztelet · válás · vita
krlany IP>!

Nem ritka eset, hogy az igazságszolgáltatás rettenetes hibákat követ el. Bizonyos értelemben ez még nem is hiba. Természetes következmény egy olyan társadalomban, ahol habozás nélkül börtönbe zárnak mindenkit, aki talán bűnöző lehet, mert fontosabb a biztonság, mint az igazság. A mi bíróságaink nem egyebek, mint kiszámíthatatlanul működő futószalagok a szegények számára. Céljuk, hogy kitereljék őket a látóterünkből – el velük az utunkból!

186. oldal

Michael Moore: Hülye fehér ember és egyéb sajnálatos adalékok az amerikai nemzet állapotához

Kapcsolódó szócikkek: bíróság · biztonság · igazság
schummyka>!

November 13-a, kedd

Mától az elnöki rendelet szerint újra létezik katonai különbíróság az Egyesült Államokban. Egy rendelet érvénybe léptetésénél nincs szükség arra, hogy mint javaslatot a Kongresszusban megvitassák. Egyszerűbb így keresztülvinni. A Kongresszus a katonai különbíróság bevezetésével valószínűleg nem értett volna egyet.
Ha egy külföldi állampolgárt eddig terrorizmussal gyanúsítottak, polgári tárgyalás keretében, esküdtbíróság előtt folyt az eljárás. A bíró független volt, az esküdtek döntésének a szokott módon egyhangúnak kellett lennie, mint az amerikai polgárok tárgyalásain. A katonai különbíróságon azonban más szabályok érvényesek. A terroristagyanús idegennek nem jár független bíró, helyette katonatisztek látják el ezt a feladatot. Független esküdtek nincsenek, katonák határoznak a vádlott sorsáról, s még csak nem is kell egyhangúlag dönteniük, elég ha kétharmaduk egyetért. A védőügyvéddel nem kötelező ismertetni a vádlott ellen felhozott bizonyítékokat, amelyeknek beszerzésére – ez is újdonság! – törvénytelen módszereket is használhatnak a nyomozók. A tárgyalások menetéből teljesen kizárhatják a nyilvánosságot, ráadásul nem is Amerikában tartják majd őket. Fellebbezésre pedig nincs lehetősége az elítéltnek.
Milliókat döbbentett meg az elnök döntésével. Hogyan derülhet így ki, ha az eljárásba hiba csúszott? Honnan tudható, hogy valakit nem ártatlanul ítélnek-e majd – akár halálra is? Hiszen erre még a nyilvános polgári bíróságokon is oly gyakran van példa Amerikában!

137. oldal (Dee-Sign, 2002)