béta-karotin szómagyarázat
Idézetek
Aki három héten át napi 30 milligramm béta-karotint fogyaszt, annak enyhén narancsszínű lesz a bőre. Ezt napi fél kiló sárgarépa elfogyasztásával (nyersen vagy frissen préselt répalé formájában), vagy patikában kapható kapszulával lehet elérni. Ez az enyhe elszíneződés védi a bőrt a napsugarak ellen; aki például napallergiában szenved, a következő nyaralás előtt béta-karotin célzott szedésével védekezhet ellene. […] E karotinbarnaság jóvoltából két-háromszor hosszabb ideig maradhatunk a napon, anélkül hogy leégnénk. Karotinszínű bőrrel tíz-húsz perc helyett akár egy órát is napozhatsz napvédő krém nélkül.
Yael Adler: Bőrügyek 87% Minden, amit a legnagyobb szervünkről tudni érdemes
A gyomorrák a gyomor hám eredetű daganata. Leggyakoribb 50-70 év között, férfiakon háromszor gyakoribb, mint nőkön. Hazánkban a gyomorrák okozta halálozás nem csökkent az utóbbi időben sem.
Kialakulásában környezeti tényezők (ivóvíz nitrit-nitrát tartalma, Helicobacter pylori infekció, füstölt ételek túlzott fogyasztása, C-vitamin és béta karotin hiányos bevitele) és öröklődő tényezők (vércsoport) játszanak szerepet.
161. oldal, A gyomor és a nyombél betegségei (Medicina, 2006)
Az A-vitamint és előanyagát, a béta-karotint számos vizsgálat tesztelte, melyek közül a két legismertebb egy harmincezres mintával dolgozó finn analízis és a 18 ezer résztvevővel végzett, ún. CARET kísérlet. A vizsgálatok váratlan eredményt hoztak: nem rákellenes hatást találtak, hanem ellenkezőleg, a rák gyakorisága jelentősen megnövekedett a fenti anyagok rendszeres fogyasztását követően.
124. oldal, A halál vámszedői - alternatív rákterápiák / Vitaminok (Akadémiai, 2016)
Később megtudtam, hogy a növényalapú étrend több rostot jelent, a több rost felgyorsítja az emésztést, vagyis a méreganyagok kevesebb időt töltenek az emésztőrendszerben, így kevésbé ártanak. A növényi étrend több vitamint és ásványi anyagot visz be a szervezetbe; több likopint, luteint és béta-karotint, vagyis olyan anyagokat, amelyek védettebbé tesznek a krónikus betegségekkel szemben. A növényevő kevesebb finomított szénhidrátot és transzzsírt vesz magához, így csökken az ezekkel összefüggő szív- és egyéb betegségek kialakulásának veszélye.
44. oldal
Scott Jurek – Steve Friedman: Futni, enni, élni 92% Utam az ultrafutói sikerhez
Ami a táplálékkiegészítőket illeti, szakmai körökben igencsak megoszlanak a vélemények. Vannak ellenzői, pártolói és vegyes típusok. Minden álláspontot alátámasztanak bizonyos vizsgálati eredmények. Ezekben újra és újra nyugtalanító megállapításokra bukkanunk, például hogy az E-vitamin túladagolása elősegíti a szívés érrendszeri megbetegedéseket, vagy hogy a B12-vitamin túlzásba vitt fogyasztása kedvez az aknék kialakulásának, a béta-karotin pedig dohányosoknál növelheti a tüdőrák kockázatát. Egy biztos: a vitaminokban gazdag táplálkozás segít megőrizni a fiatalságot és megelőzni a rákos megbetegedéseket. Az viszont vitatott, hogy ezt táplálékkiegészítő vitaminokkal is sikerülhet-e elérni. Egyelőre nem áll rendelkezésünkre elég, a táplálékkiegészítők hasznosságával és mindenekelőtt az adagolásával kapcsolatos ajánlás. A vérkép elemzése minden bizonnyal jó támpontot adhat, és segít eldönteni, kell-e táplálékkiegészítő, vagy nem. Azt is a háziorvosnak kell megvizsgálnia, hogy fennáll-e valamilyen más stresszfaktor (mondjuk, egy betegség), ami indokolná az extra vitaminadagolást, vagy ellene szól (például bizonyos gyógyszerek szedése esetén). A pluszdózis leginkább akkor válik a javunkra, ha a vérben kimutatható a vitaminhiány, s az ilyen módon korrigálható.