Beren személy

J. R. R. Tolkien: A szilmarilok
J. R. R. Tolkien: Beleriand dalai
J. R. R. Tolkien: Beren és Lúthien
!

Jenny Dolfen munkája

!

BEREN Beor házából származó ember, Lúthien szerelmese, ő vágta ki Morgoth koronájából a szilmarilt. Carcharoth, Angband farkasa ölte meg; a halandó emberek közül ő egyedül tért vissza a halálból
(Gondolin bukása)

!

Beren by Tuuliky


Idézetek

Fummie>!

Lúthien eltűnt Beren szeme elől, s Beren megnémult, mint akit megbűvöltek, és sokáig járta az erdőt vadul és vigyázva, mint az állat, egyre a lányt kutatva. A lányt, akit szívében Tinúvielnak nevezett, Fülemülének, az alkony leányának a szürke-tündék nyelvén, mert más nevet nem adhatott neki. S látni vélte távolból, mint a szélben táncoló őszi falevelet vagy mint téli csillagot a hegy fölött, ám tagjain mintha béklyó lett volna.
Aztán a tavasz közeledtekor egy hajnalon Lúthien egy zöld dombon táncolt, s hirtelen énekelni kezdett. Tiszta és szívbe markoló volt a dala, akár a pacsirta éneke, amely fölkel az éjszaka kapujából, és hangját a haldokló csillagok közé röpíti, mert látja a napot a világ falain túl; és Lúthien éneke föloldotta a tél kötelékeit, s a befagyott vizek megszólaltak, s a fagyott földből virágok bújtak elő Lúthien lába nyomán.

194. oldal (XIX Beren és Lúthien)

Kapcsolódó szócikkek: Beren · Lúthien
4 hozzászólás
Batus>!

– Választanod kell, Beren, két dolog között: vagy feladod a hajszát s az esküdet, s csavargó leszel a föld színén, vagy állod a szavad, s szembeszállsz a sötétség hatalmával, aki a trónján ül. De én mindkét úton veled megyek, s a sorsunk egy lesz.

208. oldal, XIX. Beren és Lúthien

Kapcsolódó szócikkek: Beren · Lúthien
1 hozzászólás
shadowhunter1975 P>!

Cselekményleírást tartalmazó szöveg

Apám egy sokszor idézett, 1951-es levelében A szilmarilok legfőbb történetének nevezte ezt, kijelentve, hogy Beren „törvényen kívüli halandó, akinek sikerül (Lúthien, egy fiatal, habár királyi tünde származású leány segítségével) az, amiben hadak és harcosok kudarcot vallottak: behatol az Ellenség erődjébe, és kitép egy szilmarilt a Vaskoronából. Így nyeri el Lúthien kezét, így kerül sor az első házasságra halandók és halhatatlanok között.
Ez a történet tehát hősi-tündér románc (és szerintem szép és erőteljes), ami önmagában is élvezhető, csak nagyon általános és vázlatos háttérismeret kell hozzá. Ugyanakkor annyira alapvető láncszeme a teljes ciklusnak, hogy jelentősége az itt elfoglalt helye nélkül nem érthető.”

10. oldal, Előszó (Európa, 2018)

Belle_Maundrell>!

A bánat és pusztulás regéi közt, amelyek ránk maradtak azokból a sötét időkből, akad olyan is, amelyben a könnyek mellett öröm is van, s a halál árnyékában egy kis olthatatlan fény. S ezek közül a történetek közül a tündék fülének még mindig Beren és Lúthien regéje a legkedvesebb.

226. oldal, Quenta Silmarillion - XIX. Beren és Lúthien (Európa, 2014)

Kapcsolódó szócikkek: Beren · Lúthien
takiko>!

Hador fia volt Galdor és Gundor; Galdor fia meg Húrin és Huor; és Húrin fia volt Túrin, Glaurung végzete; és Huor fia Tuor volt, az Áldott Earendil apja. Boromir fia Bregor volt, annak meg Bregolas és Barahir voltak a fiai; Bregolas két fia Baragund és Belegund volt. Baragund lánya Morwen volt, Túrin anyja, Belegund lánya pedig Rían, Tuor anyja. Barahir fia pedig a Félkezű Beren volt, aki elnyerte Thingol lányának, Lúthiennak a szerelmét, s aki visszatért a halálból; tőlük lett a világra Elwing, Earendil asszonya, s utánuk Númenor valamennyi királya.

170. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Beren · Galdor · Huor · Húrin · Morwen Eledhwen · Rían · Tuor · Túrin Turambar
6 hozzászólás
Belle_Maundrell>!

Ködös álom gyűlt köré
feneketlen mély, sötét,
torkára fojtó bánat ült,
épp látta csak, s már messze tűnt;
foszló illat volt, árnyalak
a lány, egy múló pillanat,
s a lelke puszta, néma táj,
midőn a hajnal rátalált.

251-252. oldal, III. A "Leithian-ének"

Kapcsolódó szócikkek: Beren · Lúthien
Belle_Maundrell>!

S Beren kínnal fizette meg
mit nagy végzet vállára tett,
Lúthien szerelmét, ki hogy
ember szeresse, szép ahhoz;
s sorsában ő is osztozott,
lett halhatatlanul halott;
a Sors láncot vet rá örök
vágy és halandó kín között.

252. oldal, III. A "Leithian-ének"

Kapcsolódó szócikkek: Beren · Lúthien
selfmadehell>!

Beren azután még négy évig járta magányos földönfutóként Dorthoniont; ám barátságot kötött a madarakkal meg a vadakkal, s azok segítették és nem árulták el, s attól kezdve nem evett húst, s nem bántott egyetlen eleven lényt sem, hacsak nem Morgoth szolgálatában állt az.

188. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Beren · Dorthonion
Lancaster>!

Azt beszélik, Beren és Lúthien visszatértek Középfölde északi vidékére, s egy ideig halandó ember- és asszonyként éltek, s újra fölöltötték halandó alakjukat Doriathban. Akik látták őket, egyszerre örvendtek és féltek, s Lúthien Menegrothba ment, s kezének érintésével elűzte Thingol telét. Ám Melian a lány szemébe nézett, s kiolvasta belőle a végzetet, és elfordult, mert tudta, hogy olyan válás állt közéjük, amely túlmutat a világ végén is, s akkor senki sem volt bánatosabb Meliannál, a maiánál.

98. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Beren · Lúthien · Melian
Ancalimë P>!

Cselekményleírást tartalmazó szöveg

Eltemették Felagund testét a tulajdon szigetén a dombtetőn, s a táj immár ismét tiszta volt; és Finarfin fia Finrodnak, a legszebb tündehercegnek zöldellő sírja sértetlen maradt mindaddig, míg a Föld meg nem változott, meg nem tört, s pusztító tengerek alá nem merült. Finrod pedig apjával, Finarfinnal jár a fák alatt Eldamarban.

247. oldal, XIX. fejezet: Beren és Lúthien

Kapcsolódó szócikkek: Beren · Finarfin · Finrod Felagund · Lúthien