!

bazsarózsa növény

J. K. Rowling: Harry Potter és a Titkok Kamrája
Nemes Nagy Ágnes: Nemes Nagy Ágnes összegyűjtött versei
Alice Hoffman: Átkozott boszorkák
Salman Rushdie: A firenzei varázslónő
Beregi Tamás: Egyetleneim
Kőrösi Zoltán: Szerelmes évek
François Emmanuel: A mélabús gyilkos
Kós Károly: Kalotaszegi krónika
Brunonia Barry: A csipkeolvasó
Robert A. Heinlein: A Hold börtönében
Iljasz Eszenberlin: A gyémántkard
Rachel Joyce: Harold Fry valószínűtlen utazása
Molnár V. Attila: Magyarország legszebb növényei
Hargittay Emil (szerk.): Régi magyar levelestár I-II.
Daphne du Maurier: Madarak
Esterházy Péter: Egyszerű történet vessző száz oldal – A Márk-változat
Dienes Eszter: Holdvirágzás
!

A bazsarózsafélék családjába tartozó növénynemzetség, melyet korábban a boglárkafélék családjába soroltak. A nemzetség további nevei: peónia, bazsarózsacserje. Kb. 33 faj Eurázsiában, egy pedig Észak-Amerikában honos.


Idézetek

>!
Carmilla 

Bánáti bazsarózsa
(…) A bánáti bazsarózsa felfedezője az Alsó-Ausztriából szárazó Anton Rochel (1770-1847) sebészorvos, a pest-budai egyetem botanikuskertjének főkertésze, aki a Plantae Banatus Rariores (Ritka bánáti növények) című, 1828-ban megjelent művében (számos a Bánságban általa felfedezett új fajjal együtt) írta le. (…) Virágai a délelőtti órákban, frissen kinyílva a legszebbek, ilyenkor sötétbíbor színűek. Ezután a sziromlevelek sejtnedve fokozatosan savanyodik, s ezt a folyamatot az antocián jellegű színanyagok indikátorként jelzik: a virág kékeslilává halványodik.

12. oldal (Anno, 2007)

Kapcsolódó szócikkek: bazsarózsa
>!
Timár_Krisztina ISP

Smaragdzöld és ezüstös hullámok ringatják itt a füvet a szél nyomában egészen a horizontig, és a lovon ülő mellig merül ebbe az illatos, élő tengerbe. Csak a távolban emelkednek föléje az Ulu-tau és a Kisi-tau hegységek szürkéskék csúcsai, ahol a hírneves Edige-batir és Toktamis kán földi maradványai nyugszanak. Lépten-nyomon előpiroslanak a fűből a mezei földieper és a vadmálna tűzvörös gömböcskéi, a levelek között érett, fekete ribiszkefürtök rejteznek. Bódítóan illatoznak és ezernyi színben tündökölnek a napfényben az óriási bazsarózsák, harangvirágok, tavi liliomok, rózsák és tulipánok. Ennek a felülmúlhatatlan szépségű, határtalan eleven szőnyegnek a kellős közepén úgy csillogott az Ak-köl, mint egy színezüst csésze…

47. oldal

Kapcsolódó szócikkek: bazsarózsa · harangvirág · tulipán
>!
dokijano

Az eső végeztével minden buja növekedésnek indult. A fák és virágok kirobbanó színekkel és illatokkal töltekeztek. A vadgesztenye remegő ágain tengernyi gyertyát formázó, csúcsosodó virág egyensúlyozott. A turbolya fehér esernyői sűrűn borították az út szélét. Kúszórózsa futotta be a kertfalakat, az első mélyvörös bazsarózsákat mintha papírból hajtogatták volna. Az almafák kezdték lerázni a szirmaikat, és már a gyümölcsök rügyeit hordozták, az erdős tájat mintha víz borította volna, olyan sűrűn ringatta fejét a kék harangvirág. A pitypang bolyhos fején ültek a magok.

155. oldal, 15. fejezet - Harold és az újrakezdés (Maxim, 2013)

Kapcsolódó szócikkek: bazsarózsa · pitypang · turbolya · vadgesztenye
1 hozzászólás
>!
latinta SP

    Rózsa, rózsa, bazsarózsa, szól a régi bakanóta.
    Mint ha újra béke volna, arany napfény süt le a víg aratókra.
    Nézték maguk mögött a súlytalanul lebegő, meg se moccanó porfelhőt.
    Aranyszálakat sütött bele a nap.
    A kövek és a kerekek ropogását hallgatva leereszkedtek a falu széléig, nézték, ahogyan elébük jöttek az (sic!) a házak körvonalai, most mintha mégis ismeretlenné vált volna valamennyi.
    Végre vélem, még megélem,
    búza nő a csatatéren,
    újra fürdünk tejbe-vajba,
    Majd ha szüret lesz Tokajba'.

19. oldal, Gomolygó nyári idő (Kalligram, 2009)

Kapcsolódó szócikkek: bazsarózsa
>!
Kkatja P

    A középső ujj körmén a selymesen csillogó réteg nem kármin, de nem is cinóbervörös, hanem ezeknél lágyabb, kifinomultabb szín; a hajnaltól harmatos bazsarózsa bimbójának ragyogása, amely még nem tárta ki magát a nap hevének. Egy zárkózott, hűvös bazsarózsáé, amely valamilyen terasz széléről tekint le a dús gyepre, és majd később, délben nyitja meg kelyhét.

214-215. oldal A kis fényképész

Kapcsolódó szócikkek: bazsarózsa
>!
Biedermann_Izabella P

A bátyám okosabb, mint én. Jó okosnak lenni. de tudom szeretni azt a gomolygást, ami olykor a fejemben van. Olyan a fejem belülről, mint a bazsarózsa. Azt mondta egyszer a bátyám, hogy a bazsarózsa nem szép, hanem még annál is jobb: bonyolult. Ez az istenszámolás is gomolygásos. A végtelen miatt lehet. A végtelennel nehéz mit kezdeni. A nagyon sok itt semmi, pedig a nagyon sok az nagyon sok. A gondolat hideg, a gomolygás meleg.

33. oldal, 33. (Magvető, 2014)

Kapcsolódó szócikkek: bazsarózsa
Hirdetés
>!
Piintyő

Selyei Balog István Teleki Mihálynak
1663. szeptember 8. Huszt

Kegyelmeteknek csak otthon való orvosságokat írok, de igen jók. A polypodiumot ismerheti kegyelmed, melyet szent János gyökerének is hínak, a kősziklákon terem, igen édes, olyant szedessen kegyelmed, törjék meg igen aprón, és mikoron a szülésnek idejét eljőni ismeri ember, kössék mind a két lába fejére és talpára, könnyebbíti a szülést.*

Azon kívül az bazsarózsának az magvában vegyen ember huszonötöt, avagy csak tizet is, ha többnek szerét nem tehetné ember, törjék meg azokat igen apróra és azután elegyítsék faolajban, mellyel kenjék meg az szülendő asszonnak az ágyékát, amint a szülő csont vagyon és a testét belől isteni kegyelméből facilizálja az partust [megkönnyíti a szülést]. Isten öntsön használható erőket mindezekben és kegyelmeteket tartsa meg a maga dicsőségére. Amen.

336-337. oldal

Kapcsolódó szócikkek: bazsarózsa
6 hozzászólás
>!
Piintyő

Az idő kereke csak forog-forog. Emberek halnak, és emberek születnek, a cintermekben elkorhadnak a régi fejfák, és kidűlnek, de helyettük újak ültetődnek a földbe, és valahány új fejfát farag a faragó ember, annyi cseppnyi bölcsőt is hímez veres tulipánttal meg bazsarózsával, új anyák szíve örömére. A gyermekek pedig megnőnek, és az Úristennek örök életet nevelő keze arcukra írja és szívökbe rója a szülők megfrissült arcát és vérének melegét.

233. oldal

Kapcsolódó szócikkek: bazsarózsa
1 hozzászólás
>!
darkfenriz

Mint minden holdlakó, mi is megőrizzük a halottainkat, és igazán boldog vagyok, hogy a temetés barbár szertartása a vén Földön maradt, mert a mi módszerünk jobb. De a Davis család nem a hatalmas földművelő alagútjaiba teszi, ami a processzorból kijön, ó, nem! A kis üvegházi alagútba kerül, ahol rózsák, nárciszok, bazsarózsák lesznek belőle a szelíden zümmögő méhek között. A hagyomány szerint Black Jack Davis is ott van, már ahány atom megmaradt belőle a sok-sokévi virágzás után.

368. oldal

Kapcsolódó szócikkek: bazsarózsa · Hold · temetés
>!
Miamona

– Kerti törpék a mugliknál is vannak – mesélte Harry.
– Igen, láttam, hogy mit neveznek ők törpének – felelte Ron, miközben egész felsőteste eltűnt egy bazsarózsabokorban. – Azt a kis kövér, horgászbotos Mikulást…

Kapcsolódó szócikkek: bazsarózsa · Harry Potter · Ron Weasley