Az Apokalipszis négy lovasa személy

Chuck Palahniuk: Halálkultusz
Carlos Ruiz Zafón: A szél árnyéka
Terry Pratchett: Bűbájos bajok
Neil Gaiman – Terry Pratchett: Elveszett próféciák
Charlotte Brontë: Villette / Henry Hastings kapitány
Rita Monaldi – Francesco Sorti: Secretum
Terry Pratchett: Érdekes idők
David Safier: Jézus szeret engem
Réz András: Még mindig szorongok
Kim Stanley Robinson: New York 2140
!

@ Marc Simonetti – A négy lovas… Korongvilág

!

Paul Kidby

!

Az Apokalipszis lovasai, más néven Az Apokalipszis négy lovasa a végítélet egyik előjeleként szerepel a bibliai Jelenések könyvében. A középkorban a kereszténység egyik fontos apokaliptikus motívuma.
A Négy Lovas későbbi nevükön a Háború vagy Hódítás, a Halál, a Viszály és az Éhínség vagy Pestis. A Jelenések könyve szerint halált és pusztulást hoznak a világra. A Biblia lapjain úgy jelennek meg, mint Isten küldöttei, akik az ő parancsára pusztítanak a világban.

(forrás: wikipédia)

!

Paul Kidby

!

Az apokalipszis négy lovasa a Bibliából származik, pontosabban a Jelenések könyvéből. A négy lovas eredetileg a Viszály, Háború, Éhínség és Halál. A Bibliában Isten küldöttjeiként jelennek meg, hogy pusztítsanak a világban. Nézzük meg őket közelebbről!

Fehér ló
Fehér lovon érkezik a Viszály, íjat hordoz magával és koronát visel. Az első lovast a hódítással kötik össze. Sokan úgy gondolják, hogy ő az ún. Antikrisztus.
Az első lovassal kapcsolatban rengeteg érdekes kérdés merül fel, sokan nem is gondolják gonosznak a lényét.

Vörös ló
A vörös lovon érkezik a Háború. A lovas hatalmas kardot hordoz magával. Nem a hódítást, hanem a belső háborúkat és pusztítást jelképezi.

ekete ló
A harmadik lovas fekete lovon érkezik, ő hozza magával az Éhínséget. A lovas mérleget tart magánál, amellyel az ételeket mérlegeli. A lovasok közül az ő megjelenését kíséri csak ének. A fekete lovas felsrófolja a gabona árát, de az olajat és a bort meghagyja. Ebben az fejeződik ki, hogy a luxus alapok nélkül mit sem ér.

Fakó ló
Fakó lovon érkezik a negyedik lovas, akit halálnak hívnak. Nem hordoz magával semmilyen tárgyat, azonban Hádész követi. Más illusztrációkban sokszor van nála kasza vagy kard. Lovának színe a bomló testekéhez hasonlatos.

Más interpretációk
Sok helyen a három lovas a Pestis, a Háború, az Éhínség és a Halál. Ez azonban már inkább a fantasy irodalomhoz tartozik.

A lovasok nagyon híresek lettek a szórakoztató műfajban is, például az Odaát (Supernatural) című sorozat is foglalkozott velük. Emellett számos filmben jelennek meg, például a Horsemen (2009), The Rapture (1991) vagy a The Four Horsemen of the Apocalypse (1962) mozikban.
Rengeteg irodalmi alkotásban is feltűnnek. Terry Pratchettet, Neil Gaimant, Rob Schrabot és James Pattersont is megihlették.

(http://bizzarium.com/az-apokalipszis-negy-lovasa/)

!

A négy lovas a Supernatural (2005-) c. sorozatban: Háború, Éhínség, Pestis és Halál


Idézetek

Szávitrí P>!

    A SÚLYNAK EHHEZ SEMMI KÖZE. CSATAMÉNEM EGÉSZ ÁRMÁDIÁKAT HORDOZOTT. CSATAMÉNEM EGÉSZ VÁROSOKAT HORDOZOTT. ÚGY VAN, CSATAMÉNEM MINDENFÉLÉT HORDOZOTT VALA, AMIKOR ELÉRKEZETT AZ IDEJÜK, mondta a Halál. ÁM TITEKET HÁRMÓTOKAT NEM FOG HORDOZNI.
     – Miért nem?
    MERT EZ MEGJELENÉS KÉRDÉSE.
     – Hát akkor piszok jól fog kinézni, mi – jegyezte meg Háború zsémbesen. – Az Apokalipszis Egy Lovasa és Három Gyalogosa.

211. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Az Apokalipszis négy lovasa · Halál
1 hozzászólás
imma AP>!

A négy lovas, kinek vágtája megelőzi a világ pusztulását, Halál, Háború, Éhínség és Dögvész néven ismeretes. De a kisebb jelentőségű eseményeknek is megvannak a saját alakjai: példának okáért a közönséges megfázás négy lovasa Tüsszentés, Torokkaparás, Orrlyukégés és Zsebkendőhiány, a munkaszüneti napokat megelőző napoké pedig Vihar, Szél, Jégverés és Tömegnyomor.

322. oldal (Delta Vision, 2010)

Kapcsolódó szócikkek: Az Apokalipszis négy lovasa · Dögvész · Éhínség · Háború · Halál
Algernon +SP>!

Cselekményleírást tartalmazó szöveg

Halál, Éhínség, Háború és Szennyezés továbbrobogtak Tadfield felé.
Mögöttük pedig ott jött Súlyos Testi Sértés, Állatkínzás, Azok A Dolgok, Amik Aztán Se Működnek, Hogy Belerúgtál, De Titokban Alkoholmentes Láger, és Igazán Laza Fickók.

225. oldal

Neil Gaiman – Terry Pratchett: Elveszett próféciák Agnes Nutter boszorka szép és pontos próféciái

Kapcsolódó szócikkek: Az Apokalipszis négy lovasa
1 hozzászólás
ViraMors P>!

Cselekményleírást tartalmazó szöveg

– Hol van Armageddon egyáltalán? – kérdezte végül Háború.
– Jó kérdés – mondta Éhínség. – Mindig meg akartam nézni a térképen.
– Pennsylvaniában van egy Armageddon – mondta Szennyezés. – Vagy Massachusettsben, vagy valahol arrafelé. Sok-sok komoly kinézetű, szakállas, kalapos fickó lakik ott.
– Nem – mondta Éhínség. – Az Izraelben van valahol, ha jól tudom.
MOUNT CARMEL.
– Azt hittem, ott avokádót termelnek.
ÉS A VILÁGVÉGÉT.
– Igazán? Hát az aztán a nagy avokádó.

Neil Gaiman – Terry Pratchett: Elveszett próféciák Agnes Nutter boszorka szép és pontos próféciái

Kapcsolódó szócikkek: avokádó · Az Apokalipszis négy lovasa
Sárhelyi_Erika I>!

– A katonai szolgálat csupán arra jó, hogy rávilágítson, milyen nagy a címeres ökrök aránya a népességen belül – vélekedett. – Ehhez azonban két hét is bőven elegendő, semmi szükség rá, hogy két évig ott senyvedjenek. A katonaság, a házasság, az egyház és a pénzvilág: az Apokalipszis négy lovasa.

122. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Az Apokalipszis négy lovasa
Irasalgor>!

A be nem teljesült szerelem, fiam, az szabadítja a világra a bosszúállás angyalait: a Háborút, az Éhínséget, a Nélkülözést, és a Halált.

138. oldal, Második nap

Kapcsolódó szócikkek: Az Apokalipszis négy lovasa
Hirdetés
Morpheus>!

A négy lovas pedig szabadon tombolt a Földön, úgyhogy nem ez volt a legértelmesebb kultúra, amelyik valaha is elfoglalta a bolygót, messze nem a legértelmesebb. Sőt úgy is lehetett mondani, hogy ahogy a tétek emelkedtek, úgy őrültek meg egyre inkább az emberek.

416. oldal

JamiC>!

(…) a Sátán rájött, hogy majdnem minden emberben megvan a képesség, hogy az Apokalipszis lovasa legyen

213. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Az Apokalipszis négy lovasa
Chöpp >!

Ha összeírnád a bűnlajstromodat, Gyarló Olvasó, lehet, hogy meg sem várnád a Világvégét. Vegyük sorra lehetséges bűneidet! (Ha valamelyikben nem lennél vétkes, kihúzhatod. Sőt, húzd is ki! Mert ha kölcsönadod valakinek ezt a könyvet, hadd lássa, hogy nem miattad közeleg az Apokalipszis összes lovasa.)
Tessék, itt van a bűnlajstromod:
Fosszilis tüzelőanyagon alapuló energiát használtál
Atomenergiát használtál
Állandóan cserélted az autódat, mosógépedet, telefonodat, alsóneműdet
Mostál
Beteg voltál
Mosogattál
Ettél
Ittál
Ürítettél
Dohányoztál
Szellentettél
Génmódosított terméket fogyasztottál/használtál
Védett állatokból/növényekből/ásványokból készült holmikkal éltél
Szemeteltél
Kutyát/macskát/pintyet tartottál
Kukáztál
Kórokozóid nem hagytad otthon
Utaztál
Járványokat hordtál be idegen országokba
Olyan termékekkel éltél, amelyeket gyerekek állítottak elő
Nem éltél olyan termékekkel, amelyeket gyerekek állítottak elő, ezért ők éhen haltak
Zavartad mások nyugalmát
Nyitva tartottál
Élsz, sokasodsz…

253-254. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Az Apokalipszis négy lovasa
Anó P>!

Tomás és Fermín Romero de Torres év elején egyesült erővel nekiláttak egy leleményes terv kidolgozásának, melynek révén én és a barátom garantáltan megmenekülhettünk volna a katonai szolgálat elől. Fermín különös élvezettel vett részt a cselszövésben, ő ugyanis, Aguilar úrral ellentétben, egyáltalán nem lelkesedett a hadseregben szerezhető élményekért.
– A katonai szolgálat csupán arra jó, hogy rávilágítson, milyen nagy a címeres ökrök aránya a népességen belül – vélekedett. – Ehhez azonban két hét is bőven elegendő, semmi szükség rá, hogy két évig ott senyvedjenek. A katonaság, a házasság, az egyház és a pénzvilág: az Apokalipszis négy lovasa. Hiába nevet, ez a véleményem!

Kapcsolódó szócikkek: Az Apokalipszis négy lovasa