!

autodidakta fogalom

Milan Kundera: A lét elviselhetetlen könnyűsége
Robert Fulghum: O-ó!
Kurt Vonnegut: Macskabölcső
Jean-Paul Sartre: Az Undor
Leslie L. Lawrence: Thumo
Slash – Anthony Bozza: Slash
Szántó Péter – LGT: És ilyen a Boksz?
Stefan Bollmann: Az olvasó nők veszélyesek
Kádas Mária: Kurgáni napló
Stieg Larsson: A lány, aki a tűzzel játszik
Muriel Barbery: A sündisznó eleganciája
George Bernard Shaw: Fekete leányzó keresi az Istent
Bernard Malamud: Dubin megannyi élete
Halász Margit: Gyöngyhomok
Kardos G. György: Csak úgy mesélek
Dan Simmons: Endymion felemelkedése
Émile Ajar: Salamon király szorong

Idézetek

>!
Nagy_Detti

Nem látszik rajtam semmi, de én tudom, hogy létezem, és hogy ők is léteznek. És ha járatos volnék a meggyőzés művészetében, most leülnék az ősz hajú, jóképű úr mellé, és elmagyaráznám neki, mi is a létezés. Arra gondolok, hogy milyen képet vágna; elkacagom magam. Az Autodidakta elképedve rám bámul. Szeretném abbahagyni a nevetést, de képtelen vagyok rá: a könnyem is kicsordul, úgy kacagok.
„Milyen vidám ma, Roquentin úr”, mondja az Autodidakta roppant óvatosan.
„Azért vagyok vidám, mondom nevetve, mert arra gondoltam, hogy itt ülünk valamennyien, eszünk és iszunk, hogy biztosítsuk tulajdon értékes létezésünket, és hogy a létezésnek semmi, az égvilágon semmi értelme sincsen.”
Az Autodidakta elkomolyodik, minden erejét összeszedi, hogy megértse, amit mondtam. Túl hangosan nevettem: látom, hogy többen is felém fordították fejüket. És sajnálom azt is, hogy ennyit beszéltem. Elvégre ez nem tartozik senkire.

163-164. oldal

Kapcsolódó szócikkek: autodidakta
>!
szöszmösz I

Az Autodidakta, azt hiszem, kérdezett valamit. Odafordulok, rámosolygok. Mi baja? Miért húzódott össze, miért gubbaszt így a széken? Csak nem fél tőlem? Igen, ennek így kellett végződnie. Egyébként nem érdekel. Nem csoda, hogy félnek: érzem, hogy bármire képes volnék. Például ezt a desszertkést beledöfném az Autodidakta szemébe. Azután rám rontanának ezek az emberek, megtipornának, cipőjükkel sorra kitaposnák a fogaimat. Nem ez tart vissza: a véríz a számban, e helyett a sajtíz helyett – olyan mindegy. De meg kellene mozdulnom; csak úgy tudnék életre hívni egy felesleges eseményt – mert az Autodidakta ordítása az volna, meg a vér is, amely végigfolyna az arcán, meg az, hogy mindenki felugrana körülöttünk. És amúgy is elég sok minden létezik már.

155. oldal

Kapcsolódó szócikkek: autodidakta
>!
metahari

Tanulmányaim alatt egy kurzuson sem halmoztam fel annyi tudást, egy se okozott annyi örömöt, mint ezek a könyvtárban eltöltött napok. Amit csak meg akartam tudni, ott várt. Ahogy esténként hazafelé gyalogoltam saját Oregon Trailemen, a gondolat csodálatos tájainak élményeitől eltelve, két ellentétes érzés kerített hatalmába. A tudás – csakúgy mint az azt tartalmazó könyvek – mennyisége végtelen: soha nem olvashatom el mindet. Mire egyet elolvasok, tíz másikat írnak. Ez volt az egyik – a rossz érzés. A jó az volt, hogy a tudás és az azt tartalmazó könyvek mennyisége valóban végtelen. Soha nem fogynak el a megtanulható dolgok. A tudás végtelennek tűnt, forduljak bármerre. Az autodidakta utolsó vigasza.

Kapcsolódó szócikkek: autodidakta
>!
Mileva

1982. augusztus 21.
„Én is megkérdeztem, ki Malcev. Ezt értettem meg róla: a kurgáni terület nevezetessége, nagy tudású mezőgazdász, akadémikus, aki autodidakta módon szerezte tudását. Nagy szaktekintély, a termőföld kiváló ismerője. Az ő tanácsai alapján itt a környéken nem fordítják meg a talajt szántás során, hanem felhasítják, úgy lazítják, hogy ne párologjon el a nedvesség. Nagyobb termésátlagot érnek el ily módon. S azért láttam mezítláb a festményen a búzatábla szélén, mert így állapítja meg, mikor lehet aratni: ha meleg a föld. Mindig gyalog jár. Különös öregember. Még ma is aktívan dolgozik.

261. oldal

Kapcsolódó szócikkek: autodidakta
>!
egy_ember

Az autodidakta meg van fosztva azoktól az irányjelzőktől, amelyekről a felsőfokú oktatás gondoskodik, viszont olyan szabadságot élvez a gondolkodásban, és olyan szintetizáló képesség birtokosa, melynek segítségével oda is eljuthat, ahol a hivatalos diskurzus választófalakat emel, és megtiltja a kalandozást.

Kapcsolódó szócikkek: autodidakta
>!
janx

– Maga autodidakta? – kérdezte Newttól Julian Castle.
– Hát nem mindenki az? – tudakolta Newt.
– Kiváló felelet. – Castle hangja tiszteletteljesen csengett.

Kapcsolódó szócikkek: autodidakta
Hirdetés
>!
Nílkantha

A tanult embert az autodidaktától nem a tudás mértéke különbözteti meg, hanem a vitalitás és az öntudatosság foka.

73. oldal, Európa Könyvkiadó, Budapest, 2003

Kapcsolódó szócikkek: autodidakta
>!
Lornka

… ez a különbség Kelet és Nyugat között. Nyugaton mást sem hirdetnek az okosok, mint hogy csináld magad; vedd meg a szakkönyvet és barkácsolj; építs csónakot magadnak, fesd ki a házad – és így tovább. Keleten ez nem megy. Itt csak szakavatott mester segítségével lehet elsajátítani valamit. Ha valaki megpróbál autodidakta módon közeledni a keleti tudományokhoz, rossz vége lesz.

II. kötet 203.o.

Leslie L. Lawrence: Thumo A szrinpók völgyében

Kapcsolódó szócikkek: autodidakta
>!
ElinorA

Vigyázat! Felnőtt tartalom.

Cselekményleírást tartalmazó szöveg

Négyökrű Mihály, az autodidakta, darabbérbe dolgozó munkamániás favágó ült a legalsó ágon (…). Misike, mert így hívták, takaros kis parányi ember volt, arányos testalkattal és tengerkék szemmel, amolyan kötényzsebbe tehető férfi. Egy kétvízközi szexistennő egyszer rá akarta venni, hogy kukucskáljanak be együtt a testiség lucskos kaleidoszkópjába, de Misike határozott nemmel felelt. A fákban is csak a problematikusabbakat szeretem dönteni, felelte, ne izélj már, engedj utamra.

10. oldal (Geopen, 2011)

Kapcsolódó szócikkek: autodidakta
>!
Chöpp 

…forradalmi intézkedéseket követelünk, hogy aktív és passzív politikai jogaiktól fosszák meg az egyetemekről kikerült, tehát a szó szoros értelmében őrültségi bizonyítvánnyal ellátott személyeket és az ügyek vezetését bízzák autodidaktákra és az ostobákra.

Kapcsolódó szócikkek: autodidakta