!

Arwen személy

J. R. R. Tolkien: A Gyűrűk Ura
Meg Cabot: A neveletlen hercegnő naplója 8. – Hercegnő a szakadék szélén
Leiner Laura: A Szent Johanna gimi 8. – Örökké
Jo Walton: Mások között
!

Arwen (Lord of the Rings filmek – Liv Tyler)

!

Lord of the Rings (2001)

!

Arwen Undómiel egy szereplő J.R.R. Tolkien legendáriumából. A leghíresebb kötetében, A Gyűrűk Urában tűnik föl. Mindhárom kötetben szerepel. Arwen egy féltünde, a harmadkor idején élt.
Az Arwen név sindarin nyelven nemes szüzet jelent (’ar’=nemes, ’wen’=szűz). A második neve, vagy epessëje, az Undómiel quenya nyelven alkonyi csillagot jelent (’undómë’=alkonyat, ’él’=csillag). Az angol műben Arwen Evenstarnak (evening star = esti csillag) hívják.


Idézetek

>!
Algernon +SP

Cselekményleírást tartalmazó szöveg

De Aragorn így felelt: – Nem látok a jövőbe, és nem tudom, hogyan is történhetnék ilyesmi. De a te reménységed az én reményemet is élteti. A Sötétséget pedig minden erőmből megtagadom. De a Rózsapír sem lehet osztályrészem, mert halandó vagyok, és ha kitartasz mellettem, Estihajnalcsillag, akkor neked is le kell mondanod Rózsapírról.
Arwen szótlanul állt, mint egy fehér fa, nyugat felé tekintve, és végül azt mondta: – Kitartok melletted, dúnadán, és elfordulok Rózsapírtól. Pedig ott van az én népem, hazája és az egész nemzetségem ősi otthona.

Függelék: 5. Itt következik Aragorn és Arwen históriájának egy része

Kapcsolódó szócikkek: Aragorn · Arwen
>!
Algernon +SP

Cselekményleírást tartalmazó szöveg

Így feküdt ott az emberkirályok fenségének teljében, olyan dicsőségben, amely nem halványulhat el, amíg világ a világ.
De Arwen elhagyta a Házat, és szemében kihunyt a fény, a népe pedig úgy látta, hűvös lett és szürke, mint a csillagtalan téli esték.
(…)
Mikor aztán hullani kezdtek a mallornlevelek, de még nem jött el a tavasz, itt tért nyugovóra a Cerin Amrothon; itt fog zöldelleni a sírja, amíg meg nem változik a világ, és élete minden napját elfelejtik az utána következő emberek; és az elanor meg a niphredil többé nem virágzik a Tengeren innen.
Így végződik ez a történet, amely délről jutott el hozzánk, és könyvünk Esthajnalcsillag elmúlásával fejezi be a hajdanvolt idők históriáját.

Függelék: 5. Itt következik Aragorn és Arwen históriájának egy része

Kapcsolódó szócikkek: Aragorn · Arwen
>!
Algernon +SP

Cselekményleírást tartalmazó szöveg

De Arwen királynő így szólt: – Én megajándékozlak. Mert én Elrond, a tünde lánya vagyok. Ám ha apám a Révbe indul, nem tartok vele, mert én, akárcsak Lúthien, választhatok, és csakúgy, mint ő, a keserédeset választom. De énhelyettem, ha eljő az idő, menj el te, Gyűrű-hordozó. Ha sebed még kínoz, és nehéz a terhed emléke, elmehetsz a Réven túl, míg minden fájdalmad, minden fáradtságod el nem múlik. S viseld ezt Tünde-kő és Esthajnalcsillag emlékére, akiknek sorsával a sorsod összefonódott.
Levette a nyakában ezüstláncon lógó, csillagragyogású fehér drágakövet, s a láncot Frodó nyakába akasztotta. – Ha kínoz a Sötétség és rettegés emléke, ez majd segít.

304. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Arwen
>!
legrin SP

Az asztal derekánál, a falikárpit előtt, baldachinos trónszéken tündérszép hölgy ült, megjelenése nő létére Elrondhoz annyira hasonló, hogy Frodó gyanította, közeli rokonok. Bármilyen fiatal, mégsem az. Fekete hajának egyetlen fürtjét sem ütötte még meg a dér, fehér karja, tiszta arca makulátlan, csillagfényű szeme szürke, mint a felhőtlen éj, tekintete mégis királynői, pillantása töprengő tudásról árulkodik, mint aki az évek során sokat tapasztalt. Ezüstcsipke fejéke csillogó fehér drágakövekkel teliszórva, de lágy szürke köntöse dísztelen, csak a derekát övezi ezüstlevelekből kovácsolt öv.
Frodó tehát ilyennek látta őt, akit halandó szeme még alig látott, Arwent, Elrond lányát, akiben, mint mondják, Lúthien hasonmása jött a világra újra, Undómielként emlegették, mert ő volt népe Esthajnalcsillaga.

334. oldal (A Gyűrűk Ura - A Gyűrű szövetsége, 1995)

Kapcsolódó szócikkek: Arwen
>!
legrin SP

Cselekményleírást tartalmazó szöveg

– Úrnőm, minden vágyamat ismered, s hosszan őrizted az egyedüli kincset, amelyet keresek. De az mégsem a tiéd, hogy nekem adhasd, még ha szeretnéd is, s én csak a homályon át juthatok el hozzád.
– De ez talán mégis föl fogja deríteni a szíved – mondta Galadriel –, mert ezt azért bízták rám, hogy neked adjam, ha átmégy e földön. – S fölvett az öléből egy ezüst tűbe foglalt nagy vízzöld drágakövet, a tű széttárt szárnyú sast formázott, s ahogy fölemelte, a kő megvillant, mint tavaszi levelek közt a nap. – E követ Celebrian, a lányom kapta tőlem, s az ő lánya tőle, s most hozzád kerül, a remény jeleként. Íme, vedd a nevet, amely számodra megjósoltatott: Elassar, Elendil házának tündeköve!
Aragorn átvette a követ, mellére tűzte, s aki látta, elámult, mert eddig még sosem vették ész-re, mily szálas és királyi termetű, s most úgy érezték, lehullott válláról a sok-sok év minden fára-dalma. – Köszönet, Úrnőm, az ajándékért – mondta. – Köszönet neked, Lórien Úrnője, akinek méhéből Celebrian s Arwen fakadt, az Esti csillag. S mi magasztalóbbat mondhatnék ennél?

536. oldal (A Gyűrűk Ura - A Gyűrű szövetsége, 1995)

Kapcsolódó szócikkek: Aragorn · Arwen · Galadriel
Hirdetés
>!
bleknajt

Michael tisztára olyan, mint Aragorn A Gyűrűk Urából. Emlékszel, hogy Aragorn halálosan szerelmes volt Arwenbe, de nem érezte méltónak magát hozzá, mert Arwen tünde hercegnő, és az apja nem engedi őket összeházasodni, amíg Aragorn vissza nem szerzi a trónját, és be nem bizonyítja, hogy nem csak afféle jöttment halandó?

68. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Aragorn · Arwen
>!
Csil

Cselekményleírást tartalmazó szöveg

     – Nem is tudom. Ez nem Arwen. Inkább Mona Lisa – néztem a tükörképem.
     – Besütjük – jutott eszébe a remek ötlet.
     – Jó.
     – Itt a köpenyed – tette rám a lila anyagot, amit egy brossal kellett összetűznöm magam előtt. – Várj, még fel kell varrnom kicsit. Hosszú lett – sietett el gombostűért, hogy megjelölje, hol kell majd visszahajtani.

90. oldal, Január 24., kedd, 8/1. (Ciceró, 2013)

Kapcsolódó szócikkek: Arwen · Mona Lisa · Rentai Klára · Rentai Renáta
5 hozzászólás
>!
chibizso

És Középföldén mintha egyáltalán nem is létezne a nemiség, szerelem is csak alig akad a könyvben, ami mindig azt tűnt sugallni számomra, hogy igen, a világ jobb lenne nélküle. Arwen maga a megtestesült illemtudás. Vagy csupán eszköz, hogy világra jöhessenek Gondor és Arnor majdani féltünde Nagy Királyai. Egy díj. Jobban járt volna, ha Éowynnal köti inkább össze az életét – aki elvégre maga is igazi hős volt –, és hagyja, hogy a númenoriak elsatnyuljanak.

53. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Arwen · Éowyn · Középfölde
1 hozzászólás