!

Aragorn személy

J. R. R. Tolkien: A Gyűrűk Ura
J. R. R. Tolkien: A szilmarilok
Meg Cabot: A neveletlen hercegnő naplója 8. – Hercegnő a szakadék szélén
J. R. R. Tolkien: The Lord of the Rings
Leiner Laura: A Szent Johanna gimi 2. – Együtt
Jeaniene Frost: Once Burned
Timothy Radcliffe: Miért járjunk misére?
!

Strider

!

Strider

!

Aragorn (Lord of the Rings c. filmek – Viggo Mortensen)

!

Elessar király [Viggo Mortensen]

!

Aragorn fontos szereplő J. R. R. Tolkien kitalált világában, a szerző leghíresebb regényében, a Gyűrűk Urában. Neve formálisan II. Aragorn, az Északi Dúnadánok tizenhatodik vezére, Elendil egyenes ági leszármazottja és Isildur örököse, a gondori trón várományosa.

Nevei és címe:

Születési neve II. Aragorn, melyet Aravir fia, I. Aragorn nevű ősére emlékezve kapott.
Völgyzugolyban Dúnadánnak hívták, ami azt jelenti Nyugathon embere, númenori. Papsajt Ászok Vándor néven mutatta be Frodónak Bríben, Éomer pedig Szárnyaslábúnak szólította, amikor megtudta, hogy a Pippint és Trufát elrabló orkokat üldözve 45 mérföldet is megtettek naponta.
Ifjú korában Estelnek (Reménynek) szólították Elrond házában, hogy elfedjék igazi származását, majd vándorlásai alatt a Thorongil (Csillagos Sas) álnevet használta.
Ahogy Faramir mondta a koronázás előtt:
„Ő itt Arathorn fia Aragorn, az arnori dúnadánok törzsének feje, Nyugat Seregének kapitánya, Észak Csillagának viselője, az Újrakovácsolt Kard birtokosa, csatában győzedelmes, a keze gyógyító kéz, ő a Tündekő, a Númenorból való Elendil fia, Isildur utódának, Valandilnak házából való Elessar.”
Ő lett a Negyedkorban Gondort uraló Telcontar Ház megalapítója, az Újraegyesített Királyság első Nagykirálya: Elessar Telcontar király, ami quenya nyelven annyit jelent, hogy Tündekő Vándor.

http://hu.wikipedia.org/wiki/Aragorn


Idézetek

>!
Algernon +SP

Cselekményleírást tartalmazó szöveg

– A Holtak követnek – mondta Legolas. – Emberek és lovak árnyalakját látom, felhőfoszlányforma fakó lobogókat, lándzsák sokaságát, mint fiatal erdő fáit a könnyű téli ködben. A Holtak követnek.
– Igen, a Holtak mögöttünk lovagolnak. Aragorn megidézte őket – mondta Elladan.

69. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Aragorn · Legolas
>!
GSzabina

– Gandalf nem azért mondta, hogy jöjjön velünk valaki, mert akár maga, akár a más biztonságát előre láthatta volna – mondta Aragorn. – Hanem mert van, amibe jobb belevágni, mint visszautasítani, még ha rossz véget ér is.

II. A két torony

Kapcsolódó szócikkek: Aragorn
>!
Algernon +SP

Cselekményleírást tartalmazó szöveg

A csónak farában Aragorn ült, Arathorn fia, büszkén és szálegyenesen, s ügyes evezőcsapásokkal irányította a csónakot; csuklyáját hátravetette, sötét haja lobogott a szélben, szemében izzó fény: most száműzetésből ősei földjére hazatérő király volt.

523. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Aragorn
>!
Algernon +SP

Cselekményleírást tartalmazó szöveg

– Ég veled, Aragorn! Menj Minas Thirithbe, és védd meg a népemet! Én vereséget szenvedtem.
– Tévedsz! – mondta Aragorn. Megfogta a kezét, s megcsókolta a homlokát. – Győztél! Kevesen arattak még ekkora győzelmet. Nyugodj békében! Minas Thirith állni fog!

14. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Aragorn · Boromir
12 hozzászólás
>!
Algernon +SP

Cselekményleírást tartalmazó szöveg

– Nicsak! – mondta Pippin. – Visszajött a Vándor, a kósza!
– Sose is ment el – mondta Aragorn. – Én vándor is vagyok, meg Dúnadán is, Gondoré is vagyok, meg az Északé is.

205. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Aragorn
>!
Algernon +SP

– Elendil! – kiáltotta Aragorn. – Én Arathorn fia, Aragorn vagyok, s nevem Elesszár, a tünde-kő, a Dúnadán, a gondori Elendil fia Isildur utóra! S ez itt a Kettétört Kard, ami megint ép. Segítesz vagy utamba állsz? Döntsd el hamar!
(…)
Mintha fölébe nőtt volna a látszólag összezsugorodott Éomernek, s lelkes arcán egy pillanatra a kőkirályok méltósága és ereje fénylett. S Legolas úgy látta, homlokát, csillogó koronaként, fehér lángok övezik.

39. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Aragorn
Hirdetés
>!
Agathappy

Tekintete lenyűgözte őket; némán, mindegyikünknek a szemébe nézett. Sokáig egyikük sem állta a tekintetét, csak Aragorn és Legolas. Samu hamarosan elpirult, és lehorgasztotta a fejét.

399. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Aragorn · Csavardi Samu · Legolas
>!
Morn

Cselekményleírást tartalmazó szöveg

Fölmászott, és ott találta Legolast Éomer és Aragorn mellett. A tünde épp hosszú kését fente. Az ostrom egy ideje alábbhagyott, mivel a kísérlet, hogy az átereszen törjenek be, meghiúsult.
– Huszonegy! – kiáltotta Gimli.
– Szép – mondta Legolas. – De én már a két tucatnál tartok. Idefenn bőven akad dolga a késnek.

172. oldal, II. A két torony - III. könyv - 7. fejezet - A Helm-szurdok (Európa, 2001)

Kapcsolódó szócikkek: Aragorn · Legolas
1 hozzászólás
>!
Algernon +SP

– Akkor mitől félsz, úrnőm? – kérdezte Aragorn.
– A kalitkától – felelte. – Attól, hogy rácsok mögött maradjak, míg csak a megszokás és a kor el nem fogadtatja őket, s a nagy tettek lehetősége el nem múlik, hogy már eszembe se jut, s már nem is vágyom rá.

64. oldal, A Király visszatér

Kapcsolódó szócikkek: Aragorn
>!
Algernon +SP

Cselekményleírást tartalmazó szöveg

De Aragorn így felelt: – Nem látok a jövőbe, és nem tudom, hogyan is történhetnék ilyesmi. De a te reménységed az én reményemet is élteti. A Sötétséget pedig minden erőmből megtagadom. De a Rózsapír sem lehet osztályrészem, mert halandó vagyok, és ha kitartasz mellettem, Estihajnalcsillag, akkor neked is le kell mondanod Rózsapírról.
Arwen szótlanul állt, mint egy fehér fa, nyugat felé tekintve, és végül azt mondta: – Kitartok melletted, dúnadán, és elfordulok Rózsapírtól. Pedig ott van az én népem, hazája és az egész nemzetségem ősi otthona.

Függelék: 5. Itt következik Aragorn és Arwen históriájának egy része

Kapcsolódó szócikkek: Aragorn · Arwen