!

Apponyi Albert személy

Szabó Magda: Régimódi történet
Szabó Magda: Megmaradt Szobotkának
Dojcsák Győző: Amerikai magyar történetek
Karinthy Ferenc: Szellemidézés

Idézetek

>!
KingucK

Az 1903-as évben, amikor Szatmár és Nagybánya egyhangúlag tiltakozik a katonai javaslat ellen, a Balkánon gerillaharc folyik, Albánia Macedóniát fenyegeti, Apponyi Albert otthagyja a Szabadelvű Pártot, a kőművessegédek sztrájkba kezdenek, a fővárosban revolveres őrült garázdálkodik, Sopronban váratlanul nyár közepén megered a hó, egy kapucinus hittérítőt megölnek, és egy vasúton lelt ládában a megtalálók legnagyobb rémületére gyermekholttest fekszik, a debreceni színházban pedig nagy sikerrel játsszák a Lotti ezredesei-t.
– ezek az esték is örökre rögzülnek Jablonczay Lenke emlékezetében, a Csokonai Színház félkaréjba simuló páholysorai, ahol a szemközt ülők megszemlélik egymást látcsöveikkel, megsiratják a kis gésát, akit Imári márki gazsága fenyeget, vörösre tapsolják a kezüket a János vitéz előadásain. A zene és a nézőtéren szűrt, a színpadon teljes világítás a jellegzetes színházi szagokkal együtt mindig eszébe juttatják, valahányszor élete későbbi szakaszában végignéz egy előadást, a Rickl páholyba átbámuló Józsefet…

Jablonczay Lenke

>!
Bla IP

Ebben az alakban azonnal megismertem a híres politikust… Apponyi Albertet… Egy elmúlt század emberét láttam, ezt már akkor is éreztem… történelmi korok átélője és részese volt. Akkor még nem tudtam, hogy minden kor történelmi kor, az én életem is egy ilyenben fog telni.

36. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Apponyi Albert · történelem
>!
Tomori_Sándor

A dolog Róza néni nevéhez fűződik. Róza néni sza­kácsnő volt nálunk, s egyben gyereklány, szobalány, mindenes. Leány ugyan már rég lehetett: egy tisztes, ősz hajú, szigorú asszony, már külsőre oly tekintélyt parancsoló, hogy mi gyerekek nem is mertük tegezni. Ami nagy szó, mert Gabi bátyám például hétéves koráig mindenkinek, még gróf Apponyi Albertnak is kurta szevasszal köszönt (a gyereknapon történt), s csak egy­szer – amikor a szobába lépve egy kéményseprőt pil­lantott meg a kályhánál – mondta ki ijedtében, hogy: kezicsókolom.

Baracklekvár

Kapcsolódó szócikkek: Apponyi Albert
Hirdetés
>!
Carmilla 

    A clevelandiek kapcsolata Magyarországgal továbbra is szoros volt, ahonnan gyakran érkeztek neves látogatók. Közülük példaként elégséges megemlíteni Apponyi Albertet, aki második amerikai útja alkalmával 1911. február 18-án érkezett a városba, ahol sokezres tömeg fogadta és ünnepelte. Három évvel később ott járt látogatóban Károlyi Mihály is, aki a tiszteletére rendezett népgyűlésen mondott beszédében jelentette ki, hogy helyteleníti az osztrák-magyar ultimátumot. Később, amikor a Tanácsköztársaságban betöltött szerepe miatt Horthyék hazaárulónak kiáltották ki, a Dongó című lap nemcsak védelmébe vette, de a kormány nézetét is élesen bírálta.

173. oldal, Az "amerikai Debrecen" - Cleveland története (Ifjúsági, 1985)

Kapcsolódó szócikkek: Apponyi Albert