!

ananász tárgy

Charles Dickens: Copperfield Dávid
Szabó Magda: Régimódi történet
Soros Tivadar: Álarcban
Ori Hofmekler: Harcosok étrendje 24/4

Idézetek

>!
KingucK

Az ozsonna-időnk, azt hiszem, félóra volt. Mikor volt elég pénzem, egy itcze kávét szoktam meginni, s hozzá egy darab vajaskenyeret. Mikor nem volt, elnézegettem egy vadkereskedést a Fleet Streeten; vagy elballagtam ilyenkor egészen a Covent Garden piaczig, s ott megbámultam az ananászokat. Szerettem kószálni az Adelphi-színház táján is, mert vonzott a hely sötét boltíveinek rejtelmessége.

11. A magam lábán kezdek élni; de nincs ínyemre

>!
KingucK

Anyám egy karácsonyra ajándékot készített Szikszaynak. (A Kismester utcai ház ünnepei – így a karácsony is – mindig forgatókönyv szerint zajlottak le: délután négykor fagyújtás, az ajándékok átadása, ünnepi uzsonna, később társasjáték, tombola, amelyet Rickl Mária gyerekesen szeretett, s melynek nyereménytárgyai ananászból, datolyából és kókuszdióból állottak, s egyben Anzelmusék ajándékát képezték, rendes időben a karácsonyhoz illő halvacsora, utána Lenkét lefektették, a felnőttek meg elővették a kártyát. Karácsonykor és Szilveszterkor mindig pénzben kártyáztak, Melinda és Rickl Mária olyan félelmetes kombinatív tehetséggel játszották a legkomplikáltabb kártyajátékot, hogy Ilon és – míg otthon volt – Margit nem is szívesen volt a partnerük. Melinda és a kalmárlány nem játszani, nyerni akart, s számukra a kártyázás nem játék volt, hanem erőpróba, Szikszay, ha beszállt egy kalabriászba vagy tarokkba, egy idő múlva azt mondta, ő álmában se szereti a lidércnyomást, nemhogy ébren, odaborított egypár aranyat az asztalra – amit Melinda és a kalmárlány azonnal elosztottak egymás között, azt mondták Herczeg Henriknek, csak adja ide, van neki éppen elég –, s elmenekült. Mikor aztán eljött az ideje, felköltötték az alvó Lenkét, ráparancsoltak, öltözzék fel, s csengős szánon siklottak a keményre fagyott hóban a Szent Anna-templom elé, ahová szinte azonos pillanatban érkeztek meg Anzelmusék és a legcsodálatosabb fenyőgallyakkal díszített szánon maga Iunior is. Muki ragaszkodott poétikus hitéhez, enyhén lenézte Emmát, aki fantáziátlan karácsonyába csak az fért bele, hogy elővette a Bibliáját, és felolvasta Krisztus születését a Lukács evangéliumából.)

Jablonczay Lenke

>!
schummyka

Volt egy rejtélyes tartalmú konzervdobozunk, amelyről az idők folyamán levált a papírcímke, s így nem tudhattuk, hogy mit tartalmaz. A csillogó, ám jeltelen doboz állandóan izgatta a fantáziánkat. Minduntalan azt találgattuk: vajon paprikás gulyás van benne, vagy inkább hasé?
Elhatároztuk, hogy most, az ünnepekre felbontjuk ezt a konzervet. Nyitónk nem volt hozzá, ezért kalapáccsal és vésővel vájtuk körbe a doboz fedelét, majd nagy izgalmak közepette fölnyitottuk. Legnagyobb meglepetésünkre az egykilós dobozban ananász-szeletek rejlettek. Az ananász még békeidőben is rendkívüli finomságnak számítottak: évek óta nem ettünk, de nem is láttunk ananászt. Úgy döntöttünk, hogy naponta és fejenként megeszünk egy szeletet, s mivel öten voltunk, az ananász négy teljes napig tehette szebbé az életünket.
Egész életemben mindig rosszul jártam, ha spórolni próbáltam. Most is az történt, hogy a finom ananászkonzerv harmadnapra ránk romlott, és az utolsó napra szánt szeleteket ki kellett dobnunk.

192. oldal, 21. fejezet - Az idő eltöltésének művészete (Trezor, 2002)

Soros Tivadar: Álarcban Nácivilág Magyarországon

Kapcsolódó szócikkek: ananász
Hirdetés
>!
miss_antrophy

„Minden nap egy alma” szintén jó választás a méregtelenítéshez, ahogy a körte is. A trópusi gyümölcsök, a papaya, a mangó, az ananász, valamint a grépfrút, a narancs, a kivi szintén jók. Nagyon tartalmasak, rengeteg bennük a vitamin és az enzim. A citrusfélék gazdagok flavonolokban, amelyek védenek az ösztrogenikus vegyületekkel szemben.

Mit együnk?

Ori Hofmekler: Harcosok étrendje 24/4 Fogyni akarsz? Este lakomázni? Egy módszer, amely ellentmond a józan észnek

Kapcsolódó szócikkek: alma · ananász · kivi · körte · mangó · narancs · papaya