!

alkalmazkodás fogalom

Stephen King: Bilincsben
Michael Crichton: Zaklatás
Michel Houellebecq: A csúcson
Ámosz Oz: Hirtelen az erdő mélyén
Benedek István: Aranyketrec
Szepes Mária: A mindennapi élet mágiája
Erich Fromm: A rombolás anatómiája
Peter Lauster: Ki, ha én nem? – Hogyan legyünk önérzetesek?
Peter Lauster: A társkapcsolat krízisei
Seth F. Henriett: Autizmussal önmagamba zárva
Peter Lauster: Az Én megerősítése
Fodor Miklós: Lényegretörő pszichológia – Magyarázatok az emberi viselkedésre
Almási Miklós: A szerelem lehetetlensége
Révai Gábor: A kisközösségekről
Urbán Tamás: Fotóriportok / Photo Essays
Dan Ariely: Zseniálisan irracionális
Kathryn Croft: A lány akit elvesztettél
Bihariné Krekó Ilona (szerk.): Környezeti nevelés az erdőben
Yuval Noah Harari: 21 lecke a 21. századra
Stefan Stern – Cary Cooper: A menedzsment mítoszai
Kovács Róbert: Klímaváltozás
Jordán Ferenc: Ördögi jóslatok

Idézetek

>!
Anaire

Sok pedagógiai szakértő szerint az iskoláknak át kellene állniuk „a négy K” – kritikus gondolkodás, kommunikáció, kollaboráció, kreativitás – oktatásra. Tágabb értelemben véve a technikai készségek helyett a sokoldalúan használható készségekre kellene helyezniük a hangsúlyt (…), hogy képesek legyünk alkalmazkodni a változáshoz, új dolgokat tanulni, és ismeretlen körülmények között is megőrizni a mentális egyensúlyunkat.

229-230. oldal, V. rész: Rugalmasság - Oktatás (Animus, 2018)

>!
eme P

Szabadság: annyit jelent, hogy szabad saját egyéniségem törvényei szerint élnem. A szabadság ellentéte nem a rabság, hanem a kényszerű alkalmazkodás. (…) Aki alkalmazkodik, azt hívják normálisnak. A legtöbb ember számára könnyű az alkalmazkodás: vagy azért, mert egyénisége nagyjából megfelel a társadalmi követelményeknek, vagy azért, mert nincs egyénisége.

275. oldal

Benedek István: Aranyketrec Egy elmeosztály élete

Kapcsolódó szócikkek: alkalmazkodás · szabadság
>!
Morpheus

Kibernetikus korunkban az individuum egyre inkább ki van téve a manipuláció hatásainak. Munkáját, vásárlását, szórakozását egyaránt reklámok, ideológiák, skinneri értelemben vett pozitív megerősítések befolyásolják. Az individuum elveszíti a társadalomban betöltött tevékeny, felelős szerepét, tökéletesen „alkalmazkodik”, egész életére megtanulja, hogy bármely cselekedet, gondolat vagy érzés, amely nem illeszkedik a dolgok általános rendjébe, súlyos hátrányokat okozhat neki: végeredményben tehát pontosan azzá válik, amit elvárnak tőle. Ha pedig mégis megpróbál önmaga lenni, akkor igen sokat kockáztat: rendőrállamokban a szabadságát, akár életét is, egyes demokratikus rendszerekben az előléptetését, esetleg az állását, de ami talán a legsúlyosabb: a társadalomtól való elszakadást, a kommunikáció nélküli teljes izolációt.

73. oldal

>!
Morpheus

Az egészséges testben nem lakik törvényszerűen egészséges lélek. A lélek nem növekszik együtt automatikusan a biológiai fejlődéssel, sem annak a tudásnak a felépítésével, amit az iskolában és az egyetemen szerzünk. Az érés dolgában senki sem illetékes. Ne bízd rá magad a társadalmi intézményekre, mert azok csak akadályoznak. Saját felelősséged, hogy tudatossá tedd: ez az első lépés. Neked kell magaddal törődnöd, másképpen elvesztél, elsüllyedsz egy középszerű életben, amely csupán “normális” és alkalmazkodó. Szeretet nélkül – és azt csak te fedezheted fel magadban – az élet kicsinyes, szűk, szomorú és fáradságos.

197. oldal

Peter Lauster: Az Én megerősítése A magunkra találás mint második születés

Kapcsolódó szócikkek: alkalmazkodás · egészség · élet · szeretet
>!
tmezo P

Az embereknek figyelemre méltó az alkalmazkodóképességük, és képesek megbirkózni a legborzalmasabb körülményekkel is.

165. oldal

Kapcsolódó szócikkek: alkalmazkodás · Simone Porter
>!
Carmilla 

Mi már régen rájöttünk arra, amire a normál emberek még nemigen: az alkalmazkodás rabság. Egy olyan szolgasors, amelyben mi nem kívánunk élni, de mivel ez az útja az emberré válásnak, minduntalan alkalmazkodni kívánunk.

Kapcsolódó szócikkek: alkalmazkodás
Hirdetés
>!
Carmilla 

    A szociális magatartás alakulását befolyásolja az, hogy a családban milyen a felnőttek és gyermekek közötti viszony. A demokratikus elvek alapján nevelt gyermekek jobban tudnak alkalmazkodni.

21. oldal, Az érzékelés-észlelés fejlődése (Öko-Fórum Alapítvány, 2006)

Kapcsolódó szócikkek: alkalmazkodás
>!
Olympia_Chavez P

Amikor alkalmazkodásról beszélünk, valójában a társadalmak szervezettségéről, a szegénység csökkentéséről, megszüntetéséről, élelmiszerhez, energiához való hozzáférésről, hatékonyabb, tisztább technológiáról kell beszélnünk. A legjobb alkalmazkodási stratégia a szegénységet fenntartó egyenlőtlenségek csökkentése, az erőforrásokhoz való hozzáférés elősegítése, az energiaszegénység megszüntetése. Utóbbi a megújuló energiák elterjedésével megoldható.

148. oldal, Az emberi tevékenység folytán növekszik a légköri szén-dioxid koncentrációja, ami fokozza az üvegházhatást, ami globális felmelegedést okoz, Alkalmazkodjunk! De mihez? (Typotex, 2019)

Kovács Róbert: Klímaváltozás Pánik és tagadás között

>!
Carmilla 

A mai iskolában az osztály inkább nyilvánossági színtér, elkezdődik a vetélkedés, a gyerekek mintegy harmada súlyos érzelmi traumákat szenved el, ami tartósan károsítja önértékelését, önbizalmát, stb. Ma sokat beszélnek arról, hogy az átlagos iskola hogyan károsítja a gyerekek spontaneitását és kreativitását a merev alkalmazkodási követelmények miatt, amelyből azután nem lesz belső elköteleződés, morál, csak hajlam a „terepszínű” viselkedésre.

33. oldal, Első beszélgetés Buda Bélával (Kalligram, 2010)

Kapcsolódó szócikkek: alkalmazkodás · iskola · önbizalom
>!
Morpheus

Igen fájdalmas dolog felismerni, hogy függőségben vagyok és alkalmazkodom, ugyanakkor ez a fájdalom az egészség és az élet jele.

227. oldal

Peter Lauster: A társkapcsolat krízisei Nem kell feltétlenül vesztesnek lenni

Kapcsolódó szócikkek: alkalmazkodás · egészség · élet · fájdalom · függőség