Alan Mathison Turing személy

Neal Stephenson: Cryptonomicon
Alastair Reynolds: The Prefect
Arthur C. Clarke: A jövő körvonalai
Andrew Hodges: Kódjátszma
Kim Stanley Robinson: Aurora
Yuval Noah Harari: Homo Deus
Dan Brown: Eredet
!

Alan Turing (1912-1954)

!

Alan Turing 16 éves korában


Idézetek

Kkatja P>!

    Az első számítógépek egyik feltalálója, Turing azt írta, hogy sok érv szól a gépi tudatosság lehetősége ellen, amelyek mind úgy fogalmazódnak meg, hogy „egy gép soha nem lenne képes X-re”. Összeállított egy listát azokból a tulajdonságokból, amelyek valaha is az X helyén álltak: „kedvesség, találékonyság, szépség, barátságosság, kezdeményezőkészség, humorérzék, a jó és a rossz megkülönböztetésének képessége, a hibázás, a szerelem, a tejszínhabos eper élvezete, mások meghódítása, tanulás a tapasztalatokból, a szavak megfelelő használata, az önmagáról való gondolkozás, az olyan mértékű változatosság vagy változatos viselkedés, mint az emberé, valami tényleg új dolog létrehozása”.
    Mi pillanatnyilag tizenhatból kilencre értékeljük önmagunkat.

362. oldal A nehéz probléma

Trixi_Adzoa P>!

Évfolyamtársaival bridzselt, bár a a komoly matematikusok általános számolási nehézségével küzdve nehezére esett összeadni az eredményeket.

158. oldal

Andrew Hodges: Kódjátszma Alan Turing élete

Kapcsolódó szócikkek: Alan Mathison Turing
4 hozzászólás
Chöpp >!

A Turing-teszt szerint ahhoz, hogy megállapíthassuk, rendelkezik-e egy számítógép tudatos elmével, szimultán kell kommunikálnunk ezzel a számítógéppel és egy valódi személlyel, méghozzá úgy, hogy nem tudjuk, melyikük melyik. Olyan kérdéseket teszünk fel, amilyeneket akarunk, játszhatunk, vitatkozhatunk, de akár flörtölhetünk is velük. Annyi időnk van, amennyit szeretnénk. Aztán el kell dönteni, melyik a gép, és melyik az ember. Ha nem tudunk dönteni, vagy ha tévedünk, a számítógép átment a Turing-teszten, és valódi tudatos elmeként kell kezelnünk. Csakhogy ez természetesen nem bizonyíték. Más tudatos elmék létének elismerése puszta társadalmi és jogi konvenció.

109. oldal

Yuval Noah Harari: Homo Deus A holnap rövid története

Kapcsolódó szócikkek: Alan Mathison Turing · tudat · Turing-teszt
Trixi_Adzoa P>!

* A matematikában használt „csoport” szó technikai jelentésében teljesen eltér a hétköznapi nyelvben megszokottól. Olyan műveletek halmazára vonatkozik, amelyek megfelelnek bizonyos, precízen meghatározott feltételeknek. Ezeket egy gömb forgatásaival lehetne szemléltetni. Ha „A”, „B” és „C” három künönféle forgatás, akkor látható, hogy:
• létezik olyan forgatás, amely pontosan ellensúlyozza az „A” hatásait;
• létezik olyan forgatás, amely pontosan ugyanolyan hatást gyakorol, mintha először az „A”, azután pedig a „B” forgatását végeznénk el.
Nevezzük ezt „AB”-nek. Ezután
• ha az „AB”-t a „C” követi, annak ugyanolyan hatása lesz, mintha az „A”-t a „BC” követné.
Ezen feltételek teljesülése kell ahhoz, hogy a forgatások „csoportot” alkossanak. Az absztrakt csoportok elmélete úgy keletkezett, hogy ezeket a feltételeket megfelelő módon szimbólumokkal ábrázolták, majd elhagyták az eredeti, konkrét tartalmát. Így létrejött elmélet sikeresen alkalmazható volt forgatások esetében, mint ahogy alkalmazták is a kvantummechanikában. Emellett a látszólag ide nem tartozó rejtjelezés világában is alkalmazható volt. (A rejtjeleknek is „csoport”-tulajdonságaik vannak: egy rejtjelnek rendelkeznie kell egy jól definiált megfejtési művelettel, amely visszafordítja azt, és ha két rejtjelezési műveletet alkalmaznak egymás után, akkor az eredmény egy újabb rejtjel.) Az 1930-as évekre elfogadottá vált, hogy a „csoportokat” lehet absztrakt felfogásban vizsgálni, úgy, hogy nincs konkrét mentális leképezése vagy alkalmazása.

148. oldal

Andrew Hodges: Kódjátszma Alan Turing élete

Kapcsolódó szócikkek: Alan Mathison Turing
1 hozzászólás
KingucK P>!

Cselekményleírást tartalmazó szöveg

– Ez teszt volt? – kérdezte Langdon. – Nekem?
– Nem egészem. – És megint az a suta nevetés. – Engem teszteltek. Hogy kiderüljön, meg tudom-e győzni arról, hogy ember vagyok.
– A Turing-teszt.
– Pontosan.
A Turing-teszt, idézte fel magában Langdon, a kódfejtő Alan Turingról kapta a nevét; ő vetette fel az ötletet, hogyan dönthető el egy gépről, képes-e az embertől megkülönböztethetetlen módon viselkedni. Lényegében egy emberi bíró követ egy társalgást gép és ember között, és ha nem tudja megmondani, melyik résztvevő az ember, a gép átment a Turing-teszten. Turing alapkövetelménye 2014-ben teljesült Londonban, a Royal Society híres kísérlete során. Azóta nyaktörő sebességgel fejlődik az MI technológia.

62. oldal, Nyolcadik fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Alan Mathison Turing · Robert Langdon · Turing-teszt
Hirdetés
Chöpp >!

Véletlenségből van valami ironikusan sajátos abban a tényben, hogy A.M.Turing, a ragyogó matematikus, aki ennek a területnek úttörője volt, és először mutatott rá arra, hogy lehet gondolkodó gépeket építeni, első eredményeinek nyilvánosságra hozatala után pár évvel agyonlőtte magát. Nehéz ebből le nem vonni a tanulságot.

233. oldal Az ember elavulása

Kapcsolódó szócikkek: Alan Mathison Turing
5 hozzászólás
Juci P>!

One day a couple of weeks later, as the two of them sat by a running stream in the woods above the Delaware Water Gap, Alan made some kind of an outlandish proposal to Lawrence involving penises. It required a great deal of methodical explanation, which Alan delivered with lots of blushing and stuttering. He was ever so polite, and several times emphasized that he was acutely aware that not everyone in the world was interested in this sort of thing.
Lawrence decided that he was probably one of those people.
Alan seemed vastly impressed that Lawrence had paused to think about it at all and apologized for putting him out. They went directly back to a discussion of computing machines, and their friendship continued unchanged. But on their next bicycle ride – an overnight camping trip to the Pine Barrens – they were joined by a new fellow, a German named Rudy von something-or-other.
Alan and Rudy's relationship seemed closer, or at least more multi-layered, than Alan and Lawrence's. Lawrence concluded that Alan's penis scheme must have finally found a taker.

10-11. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Alan Mathison Turing · homoszexualitás
Noro>!

Thalia saw the tapering stalks of the Museum of Cybernetics, each structure rising at least a hundred metres into the air, each surmounted by a smooth blue-grey sphere, each sphere marked with a symbol from the hallowed history of information processing. There was the ampersand [&], which had once symbolised a primitive form of abstraction. There was an ever-tumbling hourglass, still the universal symbol for an active computational process. There was the apple with a chunk missing, which (so Thalia had been led to believe) commemorated the suicidal poisoning of the info-theorist Turing himself.

Chapter 12

Kapcsolódó szócikkek: Alan Mathison Turing