!

áfonya növény

Vámos Miklós: A New York–Budapest metró
Tamási Áron: Ábel a rengetegben
Dean R. Koontz: Hideg tűz
Astrid Lindgren: Ronja, a rabló lánya
G. Szabó Judit: A Madárijesztő-ház
Jill Fullerton Smith: Amivel etetnek
Kerekes György – ifj. Kerekes György: Lappföld
Vladimir Nabokov: Összegyűjtött elbeszélések 2. – Első szerelem
Michael Greger – Gene Stone: Hogy ne halj meg
Kerstin Gier: Az álmok harmadik könyve

Idézetek

>!
Papusz SP

Kutatók úgy találták, hogy a bogyósok fogyasztása, különösképpen az áfonyáé, csökkentheti a „rossz” koleszterin mennyiségét a vérben, és megakadályozhatja a rák egyes fajtáinak kialakulását. Még a húgyúti fertőzéseket is távol tartja. De a legizgalmasabb, hogy feltételezhetően megőrzi az elme és az agy frissességét.

Bogyósok - Falat az agynak

Kapcsolódó szócikkek: áfonya · gyógynövény · koleszterin
>!
negyvenketto

– Úgy szívom be a nyarat, mint a vadméh a mézet. Egy nagy-nagy nyárkaláccsá gyúrom majd össze, hogy legyen min élnem, ha már… ha már nem lesz nyár többé. Tudod, mi minden van benne?
És elmesélte Birknek, mi minden van benne.
– Egy nagy mézeskalács az egész, napfelkeltékből és áfonyától roskadozó bokrokból és a karod szeplőiből és a folyón csillogó esti holdfényből és csillagos égből és az erdő déli hőségéből, amikor a nap a fenyőkre tűz, és csöndes esti esőkből és mókusokból és nyulakból és jávorszarvasokból és a vadlovainkból és az úszásainkból és a lovaglásainkból, mondom, egy nagy, egybesült kalács mindenből, amitől nyár a nyár!

135. oldal

Kapcsolódó szócikkek: áfonya · erdő · eső · holdfény · jávorszarvas · kalács · lovaglás · méz · mókus · napfelkelte · nyár · nyúl
>!
Awa

Az élet olyan, mintha egy cukrászdában áfonyás süteményt kapnánk, holott barackos-diósat rendeltünk. Nincs olyan sok barack vagy dió, és az ember azzal van elfoglalva, hogy mi az ami hiányzik, pedig sokkal okosabb lenne ha rájönne, hogy az áfonyának is jó íze van.

Kapcsolódó szócikkek: áfonya · élet
>!
kregina

Ott a kisebbik kőfejtő fölött, sok áfonya volt! Lett belőle sütemény. A leveléből meg tea, hasfájós kisgyereknek. Úgy mondták, éljük az erdőt. Szamóca meg csipkebogyó meg som….

Kapcsolódó szócikkek: áfonya
>!
Emmi_Lotta IMP

Az idő nem olyan, mint egy folyó: nem lehet rajta végigtekinteni forrástól a torkolatig. Inkább az ablakon lefolyó vízcsepphez hasonlít, amely szeszélyes patakként kanyarog lefelé, amerre csak az üveg láthatatlan egyenetlenségei térítik. A jelen az a pont, ahol a gömbölyű vízcsepp éppen van. A jelen mindig csak a pillanat. Ide sűrűsödik a változás: nem lehet tudni, merre kanyarodik majd a csepp, kettéoszlik-e, vagy megáll egy akadály előtt. A pillanat megfoghatatlan, ahogy a vízcsepp is eltűnik, ha hozzáérünk. A fénykép és a vers mégis megcélozza a megörökítését, s ha lemásolni nem is sikerül, egy-egy emléket, gondolatot, érzést megőriz a papír.
Ha utazik az ember, talán még jobban érzi a pillanatok megismételhetetlenségét. Tudja, hogy csak egyszer látja életében a tájat, az út menti fát, a tópartot. Érzékszervei is élesebben működnek, hogy minél többet elraktározhasson magában. Meghallja a legkisebb szelet, az eső hangját, reggel a madarakat az erdőszélen.
Északon utazni semmi mással nem fogható élmény. Ott éreztük először azt, hogy nemcsak a gondolataink, a szemünk is kitör a rabságból, amelyhez délen szokott. Az erdőnek ott tényleg nincs vége, a rétek fölött nem húzódik távvezeték, a tó egyik szigete mögött egy másik fekszik, nem beépített part.
A finn tóvidék titokzatosságával, a lappok hazája végtelenségével fogott meg bennünket.
A tavak öblei szinte elbújnak a hatalmas fenyők között, vizük is sokszor barna és átláthatatlan az évezredek alatt beleoldódott faanyagtól. A szigeteken szőnyegként terül el a gyapjúsás, fehér pihéiket tarkára festi minden este a nap. A fenyvesek alján mindenhol patak, halk, lassú vízfolyás csobog.
Lappföldön óriás lápok veszik körbe a csupasz hegyeket. A mocsarak madarat nevelnek, medvét és jávorszarvast rejtenek, kínálják a finom gyümölcsöt: az áfonyát, a mocsári hamvasszedret. Az igazi fátlan tundrák felett pedig mintha az ég is távolabb lenne.
Szabadság és képzelet. Végtelen tér…
Számunkra ez Finnország és a csodálatos Lappföld varázsa.

Előszó

Kapcsolódó szócikkek: áfonya · erdő · folyó · hegy · idő · jávorszarvas · jelen · képzelet · Lappföld · madár · medve · rét · szabadság
2 hozzászólás
>!
csillagka P

Vagyis egy olyan erdőrészen mentem keresztül, ahol egyformán tanyázott a bokor, a sarjúerdő és az óriási fa. Volt ott többféle bodzabokor és többféle áfonyasarj, csipkerózsabokor és berkenyebokor, dárdás fűzfa és egy-egy nyomorék boróka; beljebb vegyesen bükkfa, cserefa, gyertyánfa, nyírfa és többféle fenyőfa. S mindezek között egy-egy kőrisfa és juharfa kértek engedelmet a növésre. Tovább egy tiszta fenyőerdőbe értem, amelynek a fái a tornyokkal versenyeztek. Ahogy itt haladtam volna keresztül, egy kicsi kerek tisztásra jutottam, melynek a közepén elszáradt fenyőágak voltak rakásba hányva.

Kapcsolódó szócikkek: áfonya · bodza · boróka · fenyőfa · fűzfa · gyertyán · juharfa · kőrisfa · nyírfa
Hirdetés
>!
Kkatja P

    Sűrű erdőben jártak. A fák törzséről fakéreg színű araszolólepkék rebbentek föl. David némán, kelletlenül baktatott. – Szeretnünk kell az erdőt – mondta Ivanov, hátha sikerül jobb kedvre derítenie tanítványát. – Ez volt az ember első lakhelye. Egy szép napon aztán otthagyta a primitív sejtelmek sűrűjét, és kilépett az értelem napvilágos tisztására. Az az áfonya ott érettnek látszik, megkóstolgatod. Most miért duzzogsz? Értsd meg, az embernek kell a változatosság. Nem lehet mindig a tengerben fürdőzni.

17. oldal, Tökéletesség (Barkóczi András fordítása)

Kapcsolódó szócikkek: áfonya · erdő · lepke · tenger
>!
blankaveronika IP

(…) elvett egy blueberry muffin-t az önkiszolgáló pultról. Eszegette a süteményt, élvezte, ahogyan a mélykék blueberry bogyók összeroppantak a szájában, s megint – vagy ezredszer – eszébe jutott, hogy meg kéne néznie a szótárban, mi is az a blueberry? som? vagy kökény?

8. oldal

Kapcsolódó szócikkek: áfonya
1 hozzászólás
>!
TribeBubu

Elméletben (…) a kardamommal átitatott áfonyás muffin növelheti a szervezetben cirkáló természetes ölősejtek számát, és egyben felerősítheti a rákos sejt pusztító ösztöneiket is.

121. oldal, 5. FEJEZET — Hogy ne halj bele a fertőzésekbe — A természetes ölősejtek aktiválása bogyós gyümölcsökkel (Édesvíz Kiadó, 2016)

Michael Greger – Gene Stone: Hogy ne halj meg Tudományosan bizonyított módszerek, amelyekkel megelőzhetjük és visszafordíthatjuk a betegségeket

Kapcsolódó szócikkek: áfonya · kardamom · muffin · rák
>!
Belle_Maundrell

– A kék abszolút a kedvenc színem – mondta Mia, akinek elfogulatlan mosolya mit sem változott. – A fekete áfonya pedig a kedvenc gyümölcsöm.

106. oldal

Kapcsolódó szócikkek: áfonya · kék · Mia Silber