!

Afganisztán helyszín

Khaled Hosseini: Ezeregy tündöklő nap
Emmanuel Todd: A birodalom után
Szvetlana Alekszijevics: Fiúk cinkkoporsóban
Malala Juszufzai – Christina Lamb: Én vagyok Malala
Khaled Hosseini: Egyezer tündöklő nap
Arthur Conan Doyle: Tanulmány vérvörösben
Amy Harmon: Arctalan szerelem

Idézetek

>!
SteelCurtain

Az afganisztáni háború hatására az európai kontinensen csendes, az angolszász országokban viszont annál hevesebb vita alakult ki az afgán nők helyzetéről, erkölcsi reformokat követelve. Az amerikai B-52-eseket hovatovább úgy ábrázolták nekünk, mint az iszlám antifeminizmust bombázó gépeket. Ez a nyugati elvárás nevetséges. Az erkölcsök változnak, de a folyamat nagyon lassú, ráadásul a modern és elvakult háború csak fékezi, hiszen a nyugati, feminista civilizációhoz a katonai kegyetlenséget kapcsolja, ezért egész képtelen mértékben értékeli fel az afgán harcosok túlférfiasított erkölcsét.

Emmanuel Todd: A birodalom után Tanulmány az amerikai rendszer széteséséről

Kapcsolódó szócikkek: Afganisztán · B-52 · erkölcs · feminista · háború
>!
tmezo P

    – Bemutatom az igazi urainkat – mondta Rasid halkan. – Pakisztáni és arab iszlamisták. Hozzájuk képest a tálibok játékbabák. Ezek a nagy játékosok, és Afganisztán a játszóterük.
    Rasid azt mondta, egyes híresztelések szerint a tálibok megengedték ezeknek az embereknek, hogy titkos táborokat állítsanak fel szerte az országban, ahol fiatalembereket öngyilkos merénylőknek és dzsihádharcosoknak képeztek ki.

343. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Afganisztán · Rasid
>!
Csoszi P

– Ha Bush elnök nem segít – mondta –, ezek a terroristák hamarosan az USA-nak és Európának is ártani fognak.
Egy hónappal azelőtt Leila megtudta, hogy a tálibok TNT-t dugtak a bámijáni óriás Buddhák közti hasadékokba és felrobbantották őket, mondván, a bálványimádás és bűn tárgyai. Az egész világ felkiáltott, az USA-tól Kínáig. Az egész földkerekségen kormányok, történészek és régészek írtak leveleket, és kérlelték a tálibokat, hogy ne pusztítsák el Afganisztán két legnagyobb történeti műalkotását.
A tálibok azonban nem kímélték a kétezer éves Buddha-szobrokat. Minden egyes robbanásnál Allahu akbart kántáltak, és ahányszor csak hatalmas porfelhőt kavarva leszakadt a szobrokról egy szétmálló kar vagy láb, vidáman ünnepeltek.

315. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Afganisztán
>!
Bélabá P

Odalent a Bámiján-völgyet burjánzó szántóföldek szőnyegtakarója borította. Bábi azt mondta, zöld téli gabonát, lucernát és burgonyát termesztettek a földeken. A nyárfáktól körülvett mezőket patakok és öntözőcsatornák szelték keresztül-kasul, melyek partján apró nőalakok guggoltak és ruhát mostak. Bábi a lankákat borító rizs- és árpaföldekre mutatott. Ősz volt, és Leila felismerte a vályogházak tetején élénk színű tunikába öltözött emberalakokat, akik éppen a termést terítették szét száradni. A városba vezető főutat is nyárfák szegélyezték. Kis boltok, teaházak és borbélyüzletek álltak mindkét oldalán. A falun, a folyón és a patakokon túl Leila csupasz és poros barna dombokat látott, és azokon, mint Afganisztánban mindenen túl, a Hindukus hófödte csúcsai emelkedtek.

Kapcsolódó szócikkek: Afganisztán · Leila
>!
Bélabá P

Vigyázat! Felnőtt tartalom.

Cselekményleírást tartalmazó szöveg

Vatanunk most az Afganisztán Iszlám Emirátusa nevet viseli. A következő törvényeket
alkalmazzuk, és ti engedelmeskedni fogtok:

Minden állampolgár napi ötször köteles imádkozni.
Ha imádkozási időben azon kapnak, hogy valami mással foglalkozol, verést kapsz.
Minden férfi köteles szakállat növeszteni.
A szakáll legyen legalább egy összeszorított ököl hosszúságú az áll alatt. Ha ennek nem teszel eleget, verést kapsz.
Minden fiú köteles turbánt viselni.
A fiúk az elsőtől a hatodik osztályig fekete turbánt, magasabb osztályba járó fiúk fehér turbánt viseljenek.
Minden fiú iszlám ruhát köteles viselni. Az ingnyakat be kell gombolni.
Énekelni tilos.
Táncolni tilos.
Kártyázni, sakkozni, szerencsejátékot játszani és papírsárkányt eregetni tilos.
Könyveket írni, filmeket nézni és festményeket festeni tilos.
Ha törpepapagájt tartasz, verést kapsz. A madaraidat elpusztítjuk.
Ha lopsz, kezedet csuklóból levágjuk.
Ha újra lopsz, a lábfejedet vágjuk le.
Ha nem vagy muszlim, ne gyakorold a vallásodat olyan helyen, ahol muszlimok láthatnak.
Ha mégis így teszel, verést kapsz és börtönbe kerülsz.
Ha azon kapnak, hogy egy muszlimot a saját hitedre próbálsz áttéríteni, kivégeznek.

Nők, figyelem:
Mindig otthon maradtok.
Nem helyes egy nőnek céltalanul bóklászni az utcán. Ha kimész, férfi rokonnak, mahramnak kell kísérnie. Ha egyedül találnak az utcán, verést kapsz és hazaküldenek.
Semmilyen körülmények között nem mutathatod meg az arcodat. Ha kimész, köteles vagy burkát felvenni. Ha nem teszed, nagyon nagy verést kapsz.
A kozmetikumok tilosak.
Az ékszer tilos.
Nem szabad csinos ruhát hordani.
Nem szabad beszélni, hacsak nem szólítanak meg.
Nem szabad szemkontaktust kialakítani férfiakkal.
Nem szabad nyilvános helyen nevetni.
Ha mégis megteszed, verést kapsz.
Nem szabad körmöt festeni. Ha mégis megteszed, levágják egy ujjadat.
A lányoknak tilos iskolába járni. Minden lányiskolát azonnali hatállyal bezárunk.
A nőknek tilos dolgozni.
Ha házasságtörés bűntettében bűnösnek találtatsz, halálra köveznek.

Figyelj. Figyelj jól.

Engedelmeskedj.

Allahu akbar.

Kapcsolódó szócikkek: Afganisztán · törvény
5 hozzászólás
>!
Nazanszkij 

Az a külföldi, aki történetesen Afganisztánba kerül, az ég különleges oltalma alatt lesz, ha épen-egészségesen és a fejével a nyakán tér vissza onnan…

143. oldal, Fiúk cinkkoporsóban, [Második nap] - "A másik pedig keserű szívvel hal meg...", Orvos-bakteriológus, (Európa, 1999)

Kapcsolódó szócikkek: Afganisztán
Hirdetés
>!
Nazanszkij 

…nem akarok embereket látni. Egyedül szeretek lenni… Akkor vele, az én Szvetocskámmal beszélgetek. Mihelyt betoppan valaki, megbomlik minden. Senkit sem akarok beengedni ebbe a világba… Megérkezik hozzám a mama faluról… Még vele sem akarok osztozkodni… Egyszer beállított hozzám egy asszony… A munkahelyemről… Nem engedtem el. Éjszakáig beszélgettünk… Féltünk, hogy bezárják a metrót, és nem tud hazamenni… Már a férje is nyugtalankodott… Hazajött a fia Afganisztánból… Teljesen megváltozva jött vissza: nem az volt már, akit útnak indított… „Mama, pirogot fogok sütni veled… Mama elmegyek veled a mosodába…” Fél a férfiaktól, csak lányokkal barátkozik. Az ismerősöm orvoshoz fordult. Az orvos ezt mondta: „Türelem, elmúlik.” Mostanában az ilyen embereket közelebb érzem magamhoz, jobban megértem őket. Ővele tudtam volna barátkozni, ezzel az asszonnyal. De többet nem jött el hozzám: Szvetocska arcképére nézett, és egész idő alatt sírt…

207-208. oldal, Fiúk cinkkoporsóban, [Harmadik nap] - "Ne forduljatok holtak megidézőihez, és varázslókhoz ne menjetek...", Egy anya, (Európa, 1999)

Kapcsolódó szócikkek: Afganisztán
>!
KingucK P

– Hát ha igazat kell mondanom, – bizony megzavart. Afganisztáni tapasztalataim után szinte szégyenlem is… A maivandi csatában láttam, hogy darabokra vagdalják, izekre tépik társaimat, s akkor egyetlen egy idegem se rándult meg e mészárláson…

5. A hirdetésünk látogatót hoz

Kapcsolódó szócikkek: Afganisztán · dr. John Watson · Maiwandi csata
>!
Hyacinth

– Állítólag van olyan, főleg Afganisztánban, hogy az ember az esküvő után látja először a feleségét. Az milyen már? Nézd, drágám, meglepetééés! – Jesse grimaszolni kezdett, és közben vadul rebegtette a szempilláját. – Mi a baj? Hát nem tetszem? – mondta fejhangon, és még csúnyább képet vágott.

Kapcsolódó szócikkek: Afganisztán · Connor Lorenzo O'Toole (Beans)
>!
nagytimi85

Maivandi Malalairól, Afganisztán legnagyobb hősnőjéről neveztek el. (…)
Minden pastu gyerek úgy nő fel, hogy ismeri Malalai történetét, aki annyira fellelkesítette az afgán sereget, hogy az vereséget mért a britekre az 1880-as, második angol-afgán háború egyik legnagyobb csatájában.
Malalai egy juhász lánya volt, aki Maivandban, Kandahártól nyugatra egy poros síkvidéki varoskában élt. Még kamasz lány volt, mikor apja és a férfi, akinek feleségül szánták, több ezer afgán oldalán harcba indultak az országukat megszálló britek ellen. Malalai falujának többi asszonyával és leányával a csatatérre ment, hogy ápolja a sebesülteket és vizet vigyen nekik. Látta, hogy a férfiak vesztésre állnak, és amikor a zászlóvivő elesett, saját fehér fátylát lobogókén a magasba emelte, és a csapatok élére állt a harctéren.
“Én szerelmem!”, zengte. “Ha nem a miavandi csata lesz a vég, Istenre, lesz, ki megmentsen, ne hozz szégyent fejedre.”
Malalai ugyan elesett, de szavai és bátorsága olyan buzdító erővel hatottak a férfiakra, hogy megfordították a csata menetét. (…)
Később, mikor a gimnáziumban Sherlock Holmest olvastam, nevetve fedeztem fel, hogy ebben a csatában sebesült meg dr. Watson, akiből azután a nagy detektív társa lett. De Malalai nekünk, pastuknak, a mi Jeanne d’Arcunk. Afganisztánban sok lányiskolát neveztek el róla. (…)
Mikor kicsi voltam, apám rendszeresen énekelgette nekem a híres pesavari költő, Rahmat Sah Szajel dalát, amelynek utolsó versszaka így szól:

Ó, Maivandi Malalai,
Kelj fel újra, hogy a pastu értse a becsület dalát,
Szavadtól világok fordulnak meg,
Könyörgöm, kelj fel ismét!

Apám mindenkinek elmesélte Malalai történetét, aki csak felkereste a házunkat. Imádtam ezt a történetet és a dalokat, amelyeket apám énekelt nekem, és imádtam, ahogy a nevemet a szél felkapta, mikor az emberek kimondták.

Malala Juszufzai – Christina Lamb: Én vagyok Malala A lány, aki harcolt, hogy tanulhasson, és lelőtte egy tálib fegyveres

Kapcsolódó szócikkek: Afganisztán · pastu