1946 időpont

Kurt Vonnegut: Börtöntöltelék
Márton László: Árnyas főutca
Sue Townsend: A 13 és 3/4 éves Adrian Mole titkos naplója
Poós Zoltán: Az alkony fokozatai
Alekszandr Szolzsenyicin: A Gulag szigetcsoport
Ferencz Győző: Radnóti Miklós élete és költészete
Clifford D. Simak: A város
Örkény István: Lágerek népe
Valuch Tibor: Magyarország társadalomtörténete a XX. század második felében
Bächer Iván: Nagypapa hűlt helye
Norman Mailer: Marilyn
Marc Bloch: Gyógyító királyok
Csató Tamás – Gunst Péter – Márkus László – Jemnitz János: Egyetemes történelmi kronológia
Dubravka Ugrešić: A feltétel nélküli kapituláció múzeuma
Nemes János: Rákosi Mátyás születésnapja
Batta András: Richard Strauss
Pusztay Sándor: Kurtizánok, kerítők, kalandorok – Erkölcstelen történetek
Bosch
Bódy Zsombor – Ö. Kovács József (szerk.): Bevezetés a társadalomtörténetbe
Tim Weiner: A CIA története
Mark Logue – Peter Conradi: A király beszéde
David Irving: Nürnberg
David Irving: Felkelés!
Rákosy Gergely: Mennyből az oroszlán
Jo Nesbø: Hóember
Brunn János: Györköny / Jerking
Jurij Scserbak: Karantén
Gyarmati György (szerk.): Államvédelem a Rákosi-korszakban
Dés Mihály: 77 pesti recept
Lamar Waldron: A Kennedy-gyilkosság elhallgatott története
Jörg Baberowski: Felperzselt föld
Fehér Béla – Szécsi Noémi: Hamisgulyás
László Péter: Fehérlaposok
Vancsó Éva (szerk.): Ajtók és átjárók
Kip Thorne: Black Holes and Time Warps
Lipovecz Iván: Elnökök, kormányfők, vezérek
Edward Rutherfurd: New York
Török Gábor: A lakott sziget
Zoltán Gábor: Szomszéd
Nikolaos van Dam: Szíria – Egy nemzet romokban
Daniel Kalder: A pokoli könyvtár
Vámos Miklós: Az isten szerelmére
Ábrahám Ferenc – Kussinszky Endre (szerk.): A Szálasi-per
Barabás Tibor – Miskolczi Miklós – Nemes György – Pongrácz Zsuzsa: Érdekes Kalendárium 1976
Hatos Pál: Rosszfiúk világforradalma
Arthur Brand: Hitler lovai

Idézetek

eme>!

Amikor nem volt több olyan koromhoz illő könyv, mint A Pál utcai fiúk és a Hlapic inas, igen gyorsan áttértem a Lucretia Borgiá-ra (A pápa lánya) és Upton Sinclair Petróleum-ára, mely könyvtárunk egyik első szerzeménye volt (azt hiszem, ezt is apám vette 1946-ban, ismét csak a címe miatt. Apám ugyanis kőolajgyárban dolgozott).

104. oldal

Kapcsolódó szócikkek: 1946
3 hozzászólás
Frank_Spielmann I>!

Éppen azidőtájt, amikor történetünkben Völgyi Laci bátyjának lakodalma zajlik, 1946 nyarán terjedt el az országban az „auschwitzi keltetőgépről” szóló tréfa, megtoldva azzal az elmésséggel, hogy: többen jöttek vissza, mint ahányat elvittek; és persze bármennyire megvetjük is azokat az emberi lényeket, akiknek ilyen tréfák jutnak eszükbe, mégis inkább azon álmélkodunk, hogy viszonylag csekély szellemi képességekkel milyen könnyen lehet egy-két szóba annyi történelmi tapasztalatot sűríteni, amennyiről az ókori cinikusok nem is álmodhattak volna.

77-78. oldal

Kapcsolódó szócikkek: 1946 · Auschwitz · cinizmus
1 hozzászólás
fióka>!

"A fiatal, zsidó származású, cionista múlttal rendelkező Aczél György ekkor a kommunista párt zempléni titkára. 1946-ban egy ízben így szólt az általa összehívott zempléni zsidókhoz: »Ha nem akarják örökké az antiszemitizmust, hagyják abba a falu fölforgatását, hogy hol van a hokedlijük. Ha itt akarnak élni, akkor békét kell kötni az emberekkel.«"*
Okosságát – és politikusi hajlamát a dolgok lényegének elrejtésére, átformálására – mutatja, hogy hokedlit mond, miközben a túlélők nyilván legkevésbé konyhai kisszéket keresve néztek be szomszédaik, a keresztény magyar emberek házaiba, lakásaiba. Az ezüst gyertyatartójuk érdekelte őket, és az apjuk házikabátja. A kisfiuk ólomkatonái. Milyen másképp hangzana, ha Aczél azt mondaná: szépen hagyjátok a táborban megölt gyereketek játékait azoknál, akik hazavitték őket!
*Révész Sándor, Aczél és korunk, Sík Kiadó, Budapest, 1997, 30. Idézi: Győri Szabó 2009, 122

336. oldal

Zoltán Gábor: Szomszéd Orgia előtt és után

Debut>!

Athén kapcsán passzív polgárjogról szokás a nőkkel kapcsolatban beszélni, de ez mindössze annyit jelentett, hogy fiúgyermekeik örökölhették ugyan a teljes jogú polgárság státuszát, de maguk a nők soha nem vehettek részt a polisz életében. Egy amerikai állam, Wyoming volt az első, amely 1869-ben szavazati jogot adott a nőknek, majd hosszú küzdelemben a világ szinte minden részén kivívták a női mozgalmak ugyanezt: Franciaországban 1944-ben, Olaszországban 1946-ban, Magyarországon pedig már 1918-ban. A nyugati demokráciák közül utolsóként Svájc lépett: mivel itt a választójog a katonai kötelezettséggel kapcsolódott egybe, és ez sokáig akadályozta a reformot, csak 1971-ben terjedt ki a nőkre a választójog. Még ezután is akadt azonban egy tartomány, amelyet a szövetségi bíróságnak kellett arra kényszerítenie 1991-ben, hogy a nők politikai egyenjogúsítását elfogadja végre.

Török Gábor: A lakott sziget Utazás a politika világába

Kapcsolódó szócikkek: 1869 · 1918 · 1944 · 1946 · 1971 · 1991 · Athén · Franciaország · Magyarország · Olaszország · Svájc · Wyoming
olvasóbarát>!

Márai Sándor 1946-ban több naplóbejegyzésében is megemlékezett a Tajtékos ég verseiről. […] Feljegyzéseinek személyes hitelét növeli, hogy nem közvetlen nyilvánosságra szánta őket. „Radnóti Miklós versei. Van a lényében valami angyali. A legnehezebb emberi helyzetekben is világít, zsong, zeng ez a lélek. Halálig énekelt, aztán eltűnt a ködben.”

732. oldal

Kapcsolódó szócikkek: 1946 · Márai Sándor · Radnóti Miklós
Vancsó_Éva>!

Amikor 1946-ban formálisan véget ért a háború Németország és a szövetséges hatalmak között, Budapesten még javában gerillaharcok folytak. Utcáról-utcára voltunk kénytelenek visszafoglalni a várost. A németek a sikertelen kitörési kísérlet után megadták magukat, és hátrahagyták a kiégett páncélosokat és a működésképtelen rohamlövegeket.
A náci okkultisták, a Geheimnisvolle Korps, súlyos veszteségeket szenvedtek a volt gettót ért bombázások során, és akik életben maradtak, felszívódtak a romok között. Többségüket aztán széttépték a környéken portyázó démonok.

119. oldal, A szfinx aludni tér (Főnix Könyvműhely, 2016)

Kapcsolódó szócikkek: 1946 · Budapest · Németország
kkata76>!

Vigyázat! Felnőtt tartalom.

Mivel a magyarok köztudottan hevesebb szeretők, mint az írek, feltehető, hogy Dienes olyasmit is tudott mutatni Norma Jeannek, ami Dougherty szemében alighanem elvetemültségnek számított volna. Ma már csak a Republikánus Párt legmagasabb köreiben talál az ember olyan amerikaiakat, akik tökéletesen ártatlanok ezekben a dolgokban, akkor azonban még csak 1946-ot mutatott a naptár, és könnyen lehet, hogy Norma Jeant meglepetésként érte a Dienes által kínált kifinomult szexuális kultúra.

56-57. oldal, Norma Jean

Kapcsolódó szócikkek: 1946
Barbár>!

Az igazán kommunista fészeknek számító Közoktatásügyi Népbiztosság szervezeti átalakításokat előkészítő ügyosztályát Bárdossy László későbbi miniszterelnök vezette. Igen, ő, aki 1941-ben beléptette Magyarországot a Szovjetunó elleni háborúba, és 1946-ban háborús bűnösként végezték ki az újabb kommunizmus hajnalán.

162. oldal

Hatos Pál: Rosszfiúk világforradalma Az 1919-es Magyarországi Tanácsköztársaság története

Kapcsolódó szócikkek: 1941 · 1946 · Bárdossy László
Tigrincs P>!

A gaz megfojtotta a pázsitot, és felverte a tornácot. Ágaival a tetőt böködte egy szilfa. Nagypapi emlékezett arra a napra, amikor Adams a szilfát ültette.
Álldogált egy ideig az elgazosodott utcán,lába a porban, mindkét keze botja görbületén, szeme lecsukva.
Hallotta az évek ködén át a játszó gyermekek kiáltozását, Conrad kutyájának ugatását az utca alsó végéről. És ott volt Adams, félmeztelenül, ásóval, ahogy ásta a lyukat, mellette a füvön a szilfa, zsákba burkolt gyökerekkel.
1946. május. Negyvennégy évvel ezelőtt. Éppen akkor jöttek haza Adamsszel a háborúból.

18. oldal, I. A város (Móra)

Kapcsolódó szócikkek: 1946
imma P>!

Figyeljenek, kérem, mert az évek, akárcsak az emberek, szereplői ennek a könyvnek, ami nem más, mint eddigi életem története. Ezerkilencszáz Tizenháromtól kaptam az élet adományát. Ezerkilencszáz Huszonkilenc futtatta zátonyra Amerika gazdasági életét. Ezerkilencszáz Harmincegy küldött el a Harvard egyetemre. Ezerkilencszáz Harmincnyolctól kaptam első állásomat a szövetségi kormánynál. Ezerkilencszáz Negyvenhattól kaptam feleséget. Ezerkilencszáz Negyvenhéttől egy hálátlan fiúgyermeket. Ezerkilencszáz Ötvenhárom rúgott ki a szövetségi kormánytól.
Ezért írom nagybetűvel az esztendőket, akárcsak a tulajdonneveket.
Ezerkilencszáz Hetventől munkát kaptam Nixon Fehér Házában. Ezerkilencszáz Hetvenöt sittre vágott a gyűjtőnevén „Watergate” címszó alatt ismeretes amerikai politikai botránysorozathoz történt vérlázító hozzájárulásom okán.
Most, ahogy ezt írom, három esztendeje, Ezerkilencszáz Hetvenhét elhatározta, hogy szabadon bocsát.

37. oldal

Kapcsolódó szócikkek: 1913 · 1929 · 1931 · 1938 · 1946 · 1947 · 1953 · 1970 · 1975 · 1977