1906 időpont

Jennifer Donnelly: Északi fény
John Gribbin: Schrödinger macskája
Levendel Júlia: Így élt Kosztolányi Dezső
Bächer Iván: Nagypapa hűlt helye
Ivaki Tosiko: Ikebana
Karinthy Frigyes: Gyermekkori naplók – 1898–1899 / 1899–1900
Lovász Károly – Tamás György: Forma 1 mindentudó
Linda Gamlin: Az allergia
Thea Harrison: Oracle's Moon
Száraz Miklós György: Apám darabokban
Dan Brown: Eredet
Killyéni András: A kolozsvári sportélet hőskorának képes története

Idézetek

fióka P>!

Buffalo Bill 1906 júniusában járt a nagyapámnál, akinek hamar feltűnt, hogy vendége, bár ügyesen leplezi, húzza a jobb lábát, a bal karját nehezen mozgatja, a nyakát pedig mereven tartja. Rákérdezett, mi baja. Amikor megtudta, hogy az ezredest ízületi bántalmak kínozzák, homokfutóra ültette, és elkocsikázott vele a város melletti Gyopáros-fürdőbe. A tónál komoly átalakítások zajlottak, kotorták a medret, stégeket és öltöző kabinokat ácsoltak, a vasúti mellékállomás kiépítése is akkoriban kezdődött, de ez nem akadályozta őket abban, hogy közel három órát töltsenek ott, hol a vízben áztatva magukat, hol meg fröccsözve, napozgatva vagy az árnyékban légfürdőzve. A cowboy csodálkozva látta, hogy a túlparton lovakat járatnak a vízben, és amikor nagyapám elmesélte neki, hogy léteznek olyan lóbajok, amelyeket a környék népe ősidők óta gyógyvízzel kezelget, az ezredes nem akart hinni a fülének.
– Hihetetlen – csóválta a fejét. – Itt gyógyfürdőbe járnak a lovak?

378-379. oldal, IV. fejezet, 4.

psn>!

J. J. Thomson 1906-ban annak bizonyításáért kapta meg a Nobel-díjat, hogy az elektron részecske. Még megérte, amikor fia ugyanebben a kitüntetésben részesült, azért, mert bebizonyította, hogy az elektron hullám. Apának és fiának egyaránt igaza volt, mindketten érdemesek voltak a Nobel-díjra. Az elektronok részecskék; és az elektronok hullámok.

90. oldal

John Gribbin: Schrödinger macskája Kvantumfizika és valóság

Kapcsolódó szócikkek: 1906 · Joseph John Thomson · Nobel-díj
Cneajna>!

1890 óta ismét új tartalommal bővült Japán szellemi élete, gazdagodott a kultúra, kiegészült olyan egészséges, de egészségtelen határokkal is, melyek Európából áradtak. A szépirodalomban a nagy francia és orosz realisták művei japán nyelven is megjelentek. Az új festészeti irányzatok, alkotások – közöttük elsősorban az impresszionista festészet – is megjelentek a szigetországban. 1906-ban az európai színjátszás is meghonosodott, Shakespeare és Ibsen művei ekkor jutottak el Japánba.

69. oldal

Kapcsolódó szócikkek: 1890 · 1906 · Henrik Ibsen · Japán
zsofi017>!

Amikor 1906 elején megjelenik Ady nagy vihart kavaró Új versek kötete, Kosztolányi szokatlanul indulatosan és élesen írja „szellemi ikertestvérének”, Babitsnak: „Postán elküldtem számára az Ady új – hülye! – kötetét, olvassa el, s rögtön írja meg róla véleményét… Föltétlenül szóljon arról is, mit tart a magyarszidásról, a »Bús magyar ugar«-féle kifejezésekről, mely őt, a »nagyratörőt« (ugyan hova a fenébe siet?) tönkreteszi. Nekem viszket a tenyerem, s fölpezsdül bennem ugyanaz a vér, mely a nagyapám eréből 1848-ban lecsurgott az isaszegi síkra. (…)”

40. oldal

Kapcsolódó szócikkek: 1848 · 1906 · Ady Endre · Kosztolányi Dezső
KingucK P>!

A Carrer de Provença és a Passeig de Gràcia sarkán álló, durván hántolt hegynek tűnő 1906-os Gaudí mestermunka, a Casa Milà félig lakóház, félig időtlen műremek.
Gaudí végtelen hullámvonalként képzelte el a kilencszintes épületet, amely azonnal felismerhető hullámzó mészkő homlokzatáról. Kanyargó balkonjai és szabálytalan geometriája a szervesség érzetét keltik, mintha évezredek tomboló szelei vájták volna ki üregeit és hajlatait, akár egy sivatagi kanyonban.

284. oldal, Ötvenegyedik fejezet

Kapcsolódó szócikkek: 1906 · Antoni Gaudí · Barcelona · Casa Milà
Miamona>!

Az idő lelassul, amikor az Északi Erdőbe eljön a nyár. Néhanapján teljesen megáll. Az esztendő nagy részében a szürke, alacsonyan lógó égbolt tengerkék lesz, olyan hatalmas és ragyogó, hogy az ember akarva-akaratlanul mindent abbahagy – például a mosott ruhák teregetését, vagy a kukoricahántást a hátsó lépcsőn –, csak hogy felbámuljon rá. A nyírfák között susogó sáskák az ágak árnyékába csalogatnak, a levegő súlyosan édes, balzsamillatú a mozdulatlan hőségtől.

Amint ott állok a Glenmore-nak, a Nagy Jávorszarvas-tó legjobb szállodájának a tornácán, azt mondogatom magamnak, hogy a mai nap – 1906. július 12. csütörtök – pont ilyen nap. Az idő megállt, s ez a tökéletes délutáni szépség és nyugalom soha nem ér véget. A New York-i, fehér nyári ruhás vendégek mindörökké krikettezni fognak a gyepen. Öreg Mrs Ellis az idők végezetéig limonádéért rikácsol, és botjával ütögeti a rácsot. Az uticai, rome-i és syracuse-i orvosok és ügyvédek gyerekei megállás nélkül futkároznak majd az erdőben, nevetgélnek, visítoznak, és szédelegnek a sok fagylaltevéstől.

Hiszek az ilyen dolgokban. Szívből hiszek. Jól értek a hazugságokhoz.

Kapcsolódó szócikkek: 1906
Sándor_Langer_Pudingman P>!

    Rozsnyai, miután kalandos külhoni útjairól hazatért, 1905-ben eljegyezte, 1906-ban pedig feleségül vette a nálánál negyvenöt évvel idősebb Prielle Kornéliát, Petőfi menyasszonyát, a Nemzeti Színház első örökös tagját. Óriási skandalum lett a dologból, Ady is többször írt cikket, természetesen a furcsa pár védelmében. A matróna az esküvőt néhány nappal élte túl csupán. De az a néhány nap szép lehetett, s néhány szép nap megannyi csúnyával, pláne unalmassal felér. Hogy a botrány tovább dagadjon, Rozsnyai és a Nemzeti Színház között országra szóló kravál támadt a temetés ügyében is.
    Rozsnyai körül mindig minden viharos lett, így a Dapsy Gizellával 1908-tól kibontakozó kapcsolata is.

27. oldal, Egy polgárpár

Kapcsolódó szócikkek: 1905 · 1906 · 1908 · Ady Endre · Dapsy Gizella · Prielle Kornélia · Rozsnyai Kálmán
Engla>!

Az allergia szó eredete 1906-ra nyúlik vissza. Akkor még a megváltozott érzékenységre használták – a szervezet környezeti hatásokra adott reakcióinak minden változására, akár egy már lefolyt betegséggel szemben kialakult védettségről, akár virágpor által kiváltott, hirtelen tüsszögésrohamról volt szó. A védettség fogalmát hamarosan teljesen másképp értelmezték, és így az allergia jelentése leszűkült: normális körülmények között ártalmatlan anyagokra adott rendellenes/kóros válaszreakcióra (első definíció). Könyvünkben ezt a fogalmat az érzékenység (szenzitivitás) kifejezéssel jelöljük.

Linda Gamlin: Az allergia Amit tudni kell – a felismeréstől a gyógyításig

Kapcsolódó szócikkek: 1906
Arianrhod P>!

When he had met Leo Tolstoy in 1906, the Russian novelist had intrigued him so much, Khalil decided he would consider reading War and Peace, and he had still not yet made up his mind. It wasn’t that he was indecisive; he simply had no reason to rush anything.

Kapcsolódó szócikkek: 1906 · Lev Tolsztoj
Dénes_Gabriella>!

A KEAC fiatal atlétája, Somodi István, hozta meg az egylet számára a nemzetközi hírnevet. Somodi kiváló magas- és távolugró volt, márt 1906-ban részt vett a „jubileumi olimpiai játékokon”, Athénban. Óriási sikerét 1908-ban érte el a londoni olimpiai játékokon, ahol a magasugrásban ezüstérmet nyert.

25. oldal, A kolozsvári sportélet hőskorának rövid képes története

Kapcsolódó szócikkek: 1906 · 1908 · Kolozsvár · Somodi István