!

1902 időpont

Stephen King: Végítélet
Dojcsák Győző: Amerikai magyar történetek

Idézetek

>!
KingucK

Cathy és David hoztak neki egy tévét, így nézhette magát a híradóban, és kapott egy levelet Reagan elnöktől (aki maga sem mai gyerek), amelyben gratulált neki „előrehaladott korához” és ahhoz a tényhez, hogy a köztársaságpártra szavaz, amióta csak szavaz. De hát ki másra szavazhatott volna, Roosevelt és a bandája mind kommunisták voltak. Amikor százéves lett, Hemingford Home városa „örök időkre” fölmentette az adófizetés alól, ugyanazon előrehaladott kor miatt, amelyhez Reagan is gratulált. Volt egy diplomája, amely igazolta, hogy ő a legöregebb élő személy Nebraskában, mintha a gyerekek arról álmodoznának, hogy öregek akarnak lenni, ha nagyok lesznek. Bár az adó, az jó volt, még akkor is, ha a többi tiszta bolondság, mert ha nem mentesítik, akkor azt a keveset is elvesztette volna, amije még maradt. A java része egyébként is rég nincs már meg; a Freemantle-birtok és a Grange hatalma az 1902-es varázslatos évben érte el a csúcsot, és azóta csak hanyatlott. Mindössze négy hektár maradt. A többit elvitték adóba, vagy eladták pénzért az évek során… és szégyen kimondani, de a legjavát a tulajdon fiai herdálták el.

45. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: 1902 · Abigail anya · Nebraska, USA · öregség · Ronald Reagan · televízió
>!
KingucK

Így hát 1902. december 27-én, három hónapja várandósan az elsőszülöttjével fölment a Grange Hall színpadára a halálos csöndben, amely akkor ereszkedett le, amikor a szertartásmester bejelentette a nevét. Közvetlenül előtte Gretchen Tilyons szerepelt, aki sikamlós francia táncot adott elő, a hímnemű hallgatóság tomboló füttye, éljenzése és lábdobogása közepette mutogatva a bokáját és az alsószoknyáját.

45. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: 1902 · Abigail anya · december · terhesség
Hirdetés
>!
Carmilla 

(…) Százával érkeztek ide a magyar kivándorlók, és amikor számuk már ezer felé közeledett, elkészült a kolónia területén is átvezető újabb vasútvonal, amelynek az oda eső állomása az Esterházy nevet kapta. Ez 1902-ben volt. A dátum számunkra azért lényeges, mert ez jelzi Békevár létrejöttének időpontját.

179. oldal, Egy kanadai magyar település: Békevár (Ifjúsági, 1985)

Kapcsolódó szócikkek: 1902