Irányelvek

Légy kedves!
A beszólogatást, agresszív, támadó hozzáállást, személyeskedést, cinizmust nem toleráljuk ezen az oldalon. Őrizd a békét! Ne tégy semmi olyat, amit nem szeretnél, ha veled tennének! Ne minősíts másokat olvasmányaik alapján! Ne ítélj el senkit, azért mert tetszik neki egy könyv, amit Te pocséknak találsz, vagy fordítva! Ha problémád akadt egy másik taggal, kérj megoldást az oldal üzemeltetőitől. Ne publikálj ezzel kapcsolatban személyeskedő tartalmat!

Ne politizálj!
Az általános tapasztalat azt mutatja, hogy az ilyen jellegű eszmecserék fajulnak a legkönnyebben vállalhatatlan mocskolódássá, ezért arra kérünk, ezen az oldalon ne politizálj, akkor se, ha úgy gondolod, te képes vagy úgy megfogalmazni a véleményed a témában, hogy az senkit se zaklasson föl.

Szépen beszélj!
Kerüld a közönséges, trágár beszédet. Nem menő. Világos, hogy a köznyelv része, ezért igyekszünk toleránsak lenni, de azt sem szeretnénk, ha az oldal jellemző hangneme trágár lenne.

Kerüld a rasszista, diszkriminatív viselkedést!
Értelmes ember ilyet nem tesz, mi sem támogatjuk. Nem toleráljuk a rasszizmusra való felbujtást, mások vallásának vagy világnézetének a megsértését, a diszkriminációt és az intoleranciát bármilyen nemű fogyatékossággal szemben, a párkapcsolati és a családon belüli erőszak, illetve bármilyen erőszakos viselkedés helyeslését vagy szorgalmazását!

Ne publikálj felnőtt tartalmú képeket, szövegeket, linkeket!
Felnőtt tartalomnak tekintjük a pornográf vagy szexisnek szánt tartalmakat, illetve a véres-beles, gusztustalan, horrorisztikus elemeket. Ez alól az idézetek, borítók és fülszövegek is csak akkor mentesülnek, ha idézetként, borítóként és fülszövegként publikálod őket, ha karcként, akkor nem.

Ne tégy semmi törvénytelent!
Ne adj és ne kérj illegális tartalmakat! Ne kérdezd, hogy “honnan tudnám letölteni?”, ne kérj torrent- vagy más letöltő oldalra mutató linket, és ne is ossz meg vagy ajánlj fel ilyesmit az oldalon. Ne oszd meg illegálisan e-könyv- és/vagy hangoskönyv-állományodat! Tartsd be a szerzői jog előírásait! Amikor más által létrehozott képet, szöveget publikálsz, mindig jelöld, hogy nem a saját műved, hivatkozz a forrásra, és tartsd be a tartalom szerzőjének másodközlésre vonatkozó szabályait.

Ne szemetelj!
Mindig tartsd szem előtt, hogy a Moly központi témája a könyv és az olvasás. Mielőtt tartalmat publikálsz az oldalon, olvasd el a Súgó vonatkozó oldalát, és annak megfelelően szerkeszd meg és kezeld. Ne áraszd el az oldalt olyan tartalommal, ami nem ide való! Ha egy tartalmad rejtve lett, ne posztold újra! Használd rendeltetésszerűen az oldalt, meghálálja.

Van felelősséged!
A saját tartalmad hozzászólásaiért is felelős vagy. Amennyiben egy hozzászólás sértő, figyelmeztesd az illetőt. Feltételezd a jóhiszeműséget, de ha a hozzászólás szembe megy az irányelvekkel, töröld. Szükség esetén használd a tiltást.

Az oldal működése nem téma!
Ha az oldalról szeretnél beszélgetni, ötleted van, hibát találtál, vagy egyszerűen csak nem tetszik valami, küldj üzenetet a Molynak, vagy írj a meta.moly.hu oldalra. A véleményedre kíváncsiak vagyunk, de ezt az oldalt azért hoztuk létre, hogy használják az emberek, nem pedig azért, hogy beszélgessenek róla.

Végül, de nem utolsósorban:
A Moly sok munkával és szeretettel készült. Elvárjuk, hogy ha már használod, becsüld is. Ha kiderül számunkra, hogy képtelen vagy tisztelettel beszélni az oldalról és készítőiről, töröljük a profilodat.

Hasonló sorsra jutnak…
…a dupla profilok és létrehozóik; a nyilvánvalóan csak trollkodási szándékkal regisztrált tagok; azok, akik megpróbálják kijátszani a szabályokat, vagy úgy gondolják, hogy lázadni, tüntetni az oldal üzemeltetői ellen jópofa dolog; és azok is, akik akár üzenetben, akár nyilvánosan fenyegetőznek, vagy ártó szándékuknak adnak hangot.