Hírcsatorna

Megosztás a Facebookon

>!

Változott a Facebook megosztási rendszere, így búcsút kellett mondanunk az automatikusan posztolt tartalmaknak. Mivel fontos, hogy tagjaink megosszák a könyvekkel kapcsolatos élményeiket – elvégre ez a Moly eszenciája –, megpróbáltuk kihozni a szituációból a legtöbbet. Amit érdemes tudni:

  • A megosztás úgy működik, hogy az adott tartalom létrehozása után egy felugró ablakban kell jóváhagyni a megosztást. Mivel ez egy hagyományos Facebook-ablak, ezért plusz szöveget és más megosztási beállításokat is be lehet állítani.
  • A korábbi beállítások ugyanúgy működnek, tehát a megosztási funkció csak akkor működik, ha valaki társította a Facebook-profilját, és a profil beállításainál a Működés fül alatt lehet az egyes tartalomtípusoknál kikapcsolni.
  • A kitüntetések automatikus átvétele megszűnik, de ennek csak az egyik oka, hogy a megosztás nem működik így, a másik, hogy nagyobb élmény személyesen átvenni a kitüntetést. Viszont azért, hogy mindenki tudja, van-e átvehető kitüntetése, egy rendszerüzenetet küldünk neki a lehetőségről.
  • A böngészők szeretik tiltani a felugró ablakokat, ezeket esetleg külön engedélyezni kell a felugró/előugró ablakok kezelése menüben.

Merítés 2018 júliusából

>!

Megjelent 2018 hetedik Merítése.

Immár hagyománnyá vált, hogy néhány fantasy és sci-fi kedvelő moly – nem sajnálva időt, energiát – előválogatja számunkra az adott év választékát és végül mindkét műfajban összeállít egy ajánlólistát azokból a művekből, amelyeket mindenképpen olvasásra érdemesnek tartanak. Jelen számunkban tehát külön rovat készül ezekről a listákról, amelyekhez kapcsolódik a címlapképünk is.

Ha azt a kifejezést halljátok „nemszeretem szerzők”, bizonyára mindannyian rögtön tudnátok rá példákat mondani. @csgabi a Klasszikus magyar irodalom területén kutatott efféle szerzők után, melyet két részletben mutat be számunkra. A líra szerelmesei biztosan örülni fognak @Lunemorte szokásos válogatásának a VersRovatban. Legfrissebb szerkesztőnk @Zero, A hónap magyar írója rovat kortárs szekciójának gazdája Garaczi László bemutatásával debütál. Igazán „hunczutul” oldotta meg a feladatot. Genetika, evolució, humánetológia. @Ibanez ilyen komoly és fontos témákról állította össze a Tudomány rovatot. A VilágKlasszik rovat – @Ákos_Tóth jóvoltából – rávilágít az opera és a klasszikus irodalom kapcsolatára. @stippistop a Kopogtatás nélkülben ezúttal a testvérsorrendről készített egy összeállítást.

Néhány új fejlesztés

>!

1. Több visszajelzés érkezett, hogy jó lenne, ha nem kellene elölről kezdeni a könyvfeltöltést, ha visszautasítjuk a hiányos adatlapot. Továbbá arról is, hogy lassú a könyvek jóváhagyása. Sajnos még mindig sok a hiányosan kitöltött új könyvadatlap. Mostantól a szerkesztők ezeket visszautasítás nélkül vissza tudják küldeni a könyvadatlapot a feltöltőnek, hogy egészítse ki a hiányzó adatokkal. (Az így visszaküldött adatlap beleszámít a tizes limitbe.) Erről e-mailben megy értesítés.

A kiegészített adatlapot az „Újrabeküldés” feliratú gombbal lehet újra elküldeni jóváhagyásra.

2. Mostantól bárki, akinek örökbe adjuk a kihívását, e-mailben értesítést fog kapni erről, benne az okokkal, hogy miért volt szükség az örökbeadásra. Ha a saját kihívásod adod örökbe, akkor nincs értesítés.

3. A friss Zónák szerinti bontás nézetében mostantól legfölül, külön megjelennek a zóna nélküli karcok is.

4. Régóta várt fejlesztés, hogy lehessen az alkotói adatlapokról hibajavítást küldeni. Egyelőre egyesével lehet kitölteni a hiányzó adatokat az alkotói adatlap szerkesztési nézetében.

5. Az alkotói adatlapok legalján megjelent egy felirat: „Ha tetszettek az alkotó könyvei, olvass tőlük is”. Ez hasonlóan működik, mint a könyvek ajánlása a könyvadatlapok alján.

Tematikus polcok helyett közérdekűek

>!

Régóta gondolkoztunk már azon, hogy megtartsuk-e a tematikus polccímkét, végül arra jutottunk, hogy átalakítjuk, mivel nem volt egységes: sok polc volt, ami csak közérdekű volt, más viszont megkapta a címkét.
Így innentől:

  • Nincs többé tematikus címke.
  • Ami univerzumpolc volt eddig, az univerzum címkét kap.
  • Ami tematikus volt eddig, de lett közben címke a polcon található könyvekhez, az nem lesz közérdekű, hiszen címkés kereséssel meg lehet kapni a kérdéses könyveket.
  • Ami tematikus volt, de nincs a polcon levő könyvekhez címke, az marad közérdekű.

Hogy ne vesszenek el ezek az érdekes gyűjtemények a rengeteg polc között, mostantól a főmenüben a polcoknál csak a közérdekűek látszanak. (Ha a te egyik polcod nincs itt közte, de szerinted közérdekű kellene, hogy legyen, írj üzenetet a Molynak.)

Júliusi kitüntetések

>!

Elkészültek a júliusi kitüntetéseink:

Cassandra Clare július 27-én ünnepeli 45. születésnapját:

Ernest Hemingway 1899. július 21-én született:

Franz Kafka 1883. július 3-án született:

Valamint a disztópikus regények kedvelői is kapnak egy kitüntetést:

Mindenkinek jó olvasást kívánunk!

Merítés 2018 júniusából

>!

Megjelent 2018 hatodik Merítése.

Magazinunk a Merítés-díj további kategóriáinak ad otthont: ezúttal a gyermek (@meseanyu) és az ifjúsági irodalom (@AniTiger) szekció összeállítását olvashatjátok. Címlapunk is ezekhez a vendégrovatokhoz kapcsolódik.

@meseanyu ezen a nyáron sem hagyja cserben a gyermekirodalom kedvelőit, a MolyMazsolázóban gondoskodik nyári olvasmányaikról. @Lunemorte vendége a MolyRettegőben ezúttal egy újabb klasszikus szerző, aki a hátborzongató történeteiről (is) vált híressé. Ahogyan azt @csartak-tól (Sci-fi) megszokhattuk, ezúttal is a havi friss tartalmakból válogatott. @Razor a MolyComicsban bebizonyítja, hogy hazánkban is van élet a képregények terén, ezeket támasztják alá a különböző megjelenések, rendezvények. Az LMBTQ rovat fő témája az épp aktuális Pride, ezen kívül @TiaRengia olvasói számára egy meglepetéssel is szolgál.

Hirdetés

Minden értékelés

>!

A könyvadatlapok Értékelések füle új beállítási lehetőséget kapott. A „Mutassa az eredeti műhöz és a fordításokhoz írt értékeléseket is” azt csinálja, amit állít: egy adott könyvnél megjeleníti a más nyelvű kiadásokhoz írt értékeléseket is. (A könyv értékelésszámlálója nem változik, csak a megjelenített értékelések bővülnek.)

Júniusi kitüntetések

>!

Elkészültek a júniusi kitüntetéseink:

Jennifer L. Armentrout június 11-én ünnepelte 38. születésnapját:

Rick Riordan június 5-én ünnepelte 54. születésnapját:

Móricz Zsigmond 1879. június 29-én született:

Mindenkinek jó olvasást kívánunk!

Havi kihívásokról

>!

Jeleztétek felénk, hogy van, aki az egész évre lebontva tervezte meg a havonta megújuló kihívássorozatát, így az augusztussal érvénybe lépő új szabály ezeket a terveket húzná keresztül.

Kérjük, hogy akinek ilyen előre leszervezett ezévi kihívássorozata van, július végéig jelezze az Üzenet a Molynak oldalon keresztül indoklással együtt, hogy elbírálhassuk.

Apró fejlesztések libasorban

>!

1. A könyvadatlapokon egy zöld pipa jelzi, ha már olvastad az adott könyvet, rákattintva az olvasások adatai jönnek fel.

2. Az Irodalmi kalendárium beköltözött az Alkotók menü alá is, és külön szekciót is kapott, amelyben egy másik pont lett: A hónap szülöttei. Itt kedvencelés szerinti csökkenő sorrendben lehet megnézni a szerzőket.

3. Szintén az Alkotók menüben a Molyos alkotókhoz került egy kapcsoló, amely a „Csak akitől olvastam már” címkét viseli: bekapcsolása esetén a rendszer nem mutatja az összes szerzőt, hanem csak azokat, akiknek legalább egy könyvével végeztél már.

4. A profil üzenetküldési beállításaihoz bekerült egy kapcsoló: ezzel lehet beállítani, hogy jelölje a Moly olvasottnak a rendszerüzeneteket, ha már küldött róla egy emailt.

A Moly eddig 3 óra elteltével küldött üzenetet a bejövő üzenetekről, ezt a – választ egyébként sem igénylő – rendszerüzeneteknél megnöveltük 12 órára. Pro tagok ugyanakkor két új mező segítségével beállíthatják az időzítést, így akár azonnal vagy akár 96 óra múlva is megkaphatják az emailt – ha addig nem nézik meg a Molyon az üzenetet.

5. Ha ellenőrzött profilod van, akkor is megjelenik a szemes kapcsoló, amellyel el tudod rejteni a neved megjelenítését, így csak mi fogjuk tudni a teljes nevedet.

Jó molyolást!