Ajánló

>!
Maxim_Kiadó KU
Young Adult

Sziasztok!
Megjelent Alwyn Hamilton A sivatag lázadója-sorozatának nyitókötete, A homok leánya!
Egy mesterlövész. Egy álmodozó. Egy piszok jó hazudozó.
Bár Mirádzsi sivatagjait már az emberek uralják, az elhagyatott, vad területeken még mindig a mitikus lények irányítanak, és az a hír járja, hogy a dzsinnek mágiája sem veszett el. Az emberek számára ez egy könyörtelen hely, pláne ha az illető szegény, árva vagy nő.
Amaniról mindhárom elmondható. Tehetséges lövész, aki remekül céloz, azonban nem tud elszabadulni Porfészekből, ebből a halálra ítéltkisvárosból, ahol két lehetősége van a jövőre nézve: megházasodik vagy meghal.
Ám egy nap találkozik Jinnel, a karakán, jóképű idegennel, aki tökéletes szökési tervet tár elé. Bár Amani hosszú éveken át álmodozott az otthona elhagyásáról, azt sohasem gondolta, hogy egy körözött szökevénnyel menekül majd, ráadásul egy mitikus lovon vágtatva el a vérszomjas Szultán serege elől. Arra pedig végképp nem számított, hogy beleszeret a titokzatos idegenbe, aki nemcsak a sivatag titkait mutatja meg neki, de felfedi, ki is valójában a lány, és milyen nagy dolgok várnak rá.
„A homok leánya a történetmesélés mesterműve és egyben hódolója is. Annyira sok mindenhez köthető: Az Ezeregyéjszaka meséi, a hinduizmus, a navahó legendák, Tolkien, Lucas és Rowling triumvirátusának megannyi eleme feltűnik benne. Közben mégis egyedi és kihagyhatatlan.”
The New York Times
Olvassatok bele a regénybe:
http://www.olvas.hu/uploads/media/file/0001/05/4b62a851…
Előrendelési akciónkban kedvezményes áron lehet a tiétek a fenti regény, valamint minden megjelent és ezután megjelenő őszi-téli újdonságunk! Kattintsatok a rendeléshez:
http://www.olvas.hu/elorendelesi-akcio

4 hozzászólás

Hirdetés

Friss megjelenések

Sara Shepard: Hibátlanok
V. K. Bellone: Felvont vitorlák
Érints meg!
Csinszka: Mert a Csodának nincsen párja
Alwyn Hamilton: A homok leánya

Összes friss megjelenés »


Hamarosan érkeznek

Michael Reaves – Steve Perry: MedStar II: Jedi gyógyító
Anthony Ryan: A láng légiója
Geoff Johns: Batman: Föld-1
Bessenyei Gábor: A háború lelke
Hosszú Katinka: Nincs megalkuvás

Összes várható megjelenés »


Irodalmi kalendárium · december 12.

Születések

Sophie Kinsella Csingiz Ajtmatov B. M. Grapes Gustave Flaubert Lőrinczy Judit Jean Genet Müller Péter Sziámi Vaszilij Grosszman Hans Keilson Patrick O'Brian John Osborne Thorbjörn Egner

Halálozások

Joseph Heller Dee Brown Norman Bridwell Robert Browning

>

Random értékelés

J. K. Rowling – John Tiffany – Jack Thorne: Harry Potter és az elátkozott gyermek

Nagyon tetszett, és pillanatok alatt be is faltam mint színdarabot. Én mondjuk szeretem a színdarabokat :) és tényleg úgy érzem, hogy sokak gyomra azért nem veszi be, mert igyekszik egy lapon említeni a könyvsorozattal. Ha lenne lehetőségem megnézni, biztos megtenném :)


Címlapsztorik

Merítés 2017 novemberéből

>!

Meghozta a Mikulás 2017 tizenegyedik Merítését.

A Moly életében a november hónap mindig különleges, hiszen ekkor ünnepli születésnapját: az idén immáron a kilencediket! @Ciccnyog segítségével bepillantást nyerhetnek az ünneplésbe azok a molyok is, akiknek nem volt lehetőségük részt venni az eseményen. Címlapképünk (melyet @worsi-nak köszönhetünk) is ehhez kapcsolódik, hiszen ekkor került sor a Merítés-díj gyermek- és líra-kategóriájának díjátadására is. A kép a díjkiosztó után készült, Kertész Erzsi, Molnár T. Eszter és Szirmay Ágnes láthatóak rajta.

Elsőként egy újdonság: @Véda újonnan megjelenő rovatában (Hölgyválasz) azokat a nőket veszi górcső alá, akik egy-egy területen kiemelkedőt alkottak vagy nagy művészeket tudtak inspirálni, illetőleg kevéssé ismerten, de letették a névjegyüket a saját világukban és nyomot hagytak maguk után.

A vendégrovat-szerkesztős pályázatunk következő győztese @Ibanez, rovatának címe eléggé sokatmondó: Felfedezések, expedíciók – mindig van új a nap alatt. Ígéretes és izgalmas rovatot sikerült megalkotnia. Köszönjük a remek ötletet és a színvonalas megvalósítást!

@Arcibald_Tatum és @pepege jóvoltából ezúttal A hónap magyar írója nem más, mint Kosztolányi Dezső, az ő prózai munkásságát igyekeztek összefoglalni számotokra. @vicomte és @Noro A képzelet birodalmai rovatban azoknak a molyoknak nyújt segítséget, akik a karácsonyfa alá valamilyen fantasy regényt képzeltek, de még nem tudták eldönteni, melyik kötet legyen az. @ursus is kellőképpen ünnepi hangulatba került, a MOLYrágta történelemben egy – tőle – egészen meglepő témát, a Romantikus históriákat mutatja be. Winter Is Coming, a Forever Young Adult rovat témája a tél köré összpontosul: jönnek tehát a téli romantikázások, az adventi kalandok, a karácsonyi történetek, a fagyöngy alatti csókok és a Tél Királyságában játszódó regények.

Megjelenési dátumok

>!

Mostantól a kiadásoknál megadott napra pontos megjelenési dátum megjelenés után is elérhető információ marad, megnézni vagy a kiadás oldalán (ez a kiadás melletti kék nyílra kattintva érhető el), vagy az adott kiadásnál az év fölé vitt kurzorral lehetséges.
Az információt a kiadás szerkesztési nézetében lehet megadni.

>!
tengshilun IP
Irodalmi díjak

Idén a Merítés-díj próza és líra kategóriák díjai nem a Moly-szülinapon, hanem egy héttel később, éppen tegnap este kerültek átadásra, és nem máshol, mint a Magvető Caféban.
Kellemes kis este volt. A mai hóesést megelőző, első igazi fogvacogtató téli este sötétedett ránk, amikor (közel sem váratlanul) betoppant Árvai Judit és Grecsó Krisztián. Egy hosszú és forró kávé (az én oldalamon), és két pohár fehér bor (az ő felükön) közbeni beszélgetés alatt az est másik díjasa, Varró Dani is megérkezett. @Ciccnyog konferálta fel az estet (mint az esemény szervezője), és lelkes taps kíséretében @AeS moly közreműködésével átadta a díjakat az érdemeseknek (itt most csaltam, mert valójában három díjazott volt: Grecsó Krisztián és Varró Dani mellett Krasznahorkai László is bekerült a Merítés-díj tulajdonosai közé, de az ő nevében a Magvető kiadó igazgatója, Dávid Anna vette át az elismerést).
Az est @Kuszma irányította beszélgetéssel folytatódott: sok nevetéssel, némi meghatódással és a túlzó olvasói reakciók fölötti merengéssel (amelynél Varró Dani – Lackfi János nyomán – arra jutott, hogy nem gond a haragos/dühödt felhördülés sem, hiszen heves reakciót vált ki az olvasóból – és mi más lenne a költészet feladata, mint hogy atomi szinten reakcióba lépjen vele?) Apropó, az irodalom/költészet feladata: Varró Danit – ha valamivel lehet – akkor a “költészet feladata” című tézissel lehet felzaklatni, mármint azzal, hogy a költészetnek feltétlenül van/kell, hogy legyen feladata. Grecsó Krisztián kicsit más kérdés latolgatása közben azt mondta magáról, hogy kisgyermek kora óta szinte mániákusan érdekli a család és a közösség sorsa és történelme, amely szenvedélyből származnak végső soron prózai írásai. Az immár Merítés-díjas Jelmezbál utáni kötete, a nemrég megjelent 30 év napsütés a maga novelláival mintegy “válogatás” az elmúlt 20 év rövidebb írásai közül (best of Grecsó), sőt, ha minden úgy alakul, ahogy Krisztián tervezi, két további regényének fontos alakja is megtalálható ebben a novelláskötetben. Írónk azt is elárulta, hogy inkább nappal ír, mivel az irodalmi-zenés szcénához kötődő fellépős-elmenős programok általában este vannak, így azok előtt talál magának időt az újabb írások megszülésére.
Kiderült az is, mit gondol a költő a Bögre Azúr és a Mi lett hova? című kötetek különbségéről: a Mi lett hova? írója “idegesebb”, a versekben is megjelenik ez az állapot, mint a költemények egyik gyakori alaphangja. És persze közben eltelt tizen-egynéhány év, ami alatt költőnk nemnyelvtanttanult ugyan nem komolyodott (hál’ Istennek), de elképzelhetőnek tartja, hogy néhány év múlva saját öregedése és időközben kamasszá cseperedő gyermekeinek esetleges szemtelensége lehet verseinek egyik komolyabb forrása.
Krisztián a beszélgetés folyamán több, Danival megélt régi-kedves történetet is elmesélt, melyekből ízelitőnek álljon itt a következő: Krisztián és Dani évekig leveleztek egymással (sajnos valószínűleg ezek az írások már egyiküknek sincsenek meg), amikor is egyik alkalommal Krisztián fővárosipolgármesterihivatalos borítékot kapott. Úristen – mondta Krisztián – de hisz írt a Demszky! Mikor azonban a boríték kibontásra került, kiderült hogy Dani levele rejlik benne, aki elnézést kért a levélben, mondván, csak ilyen boríték volt otthon. :)

Végül, de nem utolsósorban a közönség is kérdezhetett a művész uraktól, amit ki is használtunk, a művész urak nagy megelégedésére (a beszélgetés után én még külön odamentem Danihoz, hogy biztosítsam őt afelől, hogy érdemes szabadverseket írnia, aminek nagyon örült). :)

Mert minden olyan, mintha báró Wenckheim éppen jelmezbál idején tért volna haza.
Vagy mi is lett…hova?

UI: a képen „elrejtettünk” egy plusz főt, aki először megtalálja és megfejti, ki az, távmantrában kap tőlem egy nagy adag molyenergiát, amivel egy hét alatt a moly összes kihívását teljesíteni tudja!

Kapcsolódó könyvek: Grecsó Krisztián: Jelmezbál · Krasznahorkai László: Báró Wenckheim hazatér · Varró Dániel: Mi lett hova?

Grecsó Krisztián: Jelmezbál
Krasznahorkai László: Báró Wenckheim hazatér
Varró Dániel: Mi lett hova?

Kapcsolódó alkotók: Grecsó Krisztián · Varró Dániel · Krasznahorkai László

17 hozzászólás

A 9. Moly-szülinapról

>!

Fotók
Az eseményről @worsi készített képeket, ezeket feltöltöttük a Moly Facebook oldalára. Jelöljétek be magatokat bátran! :) További fotókat örömmel várunk a moly@moly.hu címre! (És ha valaki szeretné, hogy leszedjünk egy róla készült képet, azt is itt lehet jelezni.)

Eredményhirdetés
A kvízt @Gyalogkakukk, @Juci, @negyvenketto és @worsi csapata nyerte, gratulálunk nekik! Nyereményük 1-1 év pro tagság.
A kvízt itt olvashatjátok, a megfejtéseket pedig itt találjátok. A kvízt @Accalia, @Algernon, @Bogas, @kratas, @stippistop és @Wish készítette, köszönet érte!

A tortákat @AnneDurko, @Csiga_bige, @Izolda, @Makai_Kata és @vorosmacska készítette. Közönségszavazás alapján a legszebb torta @Makai_Kata emeletes könyvtortája lett, díja egy év pro tagság. A második helyre pedig holtversenyben két torta került, @Csiga_bige kisherceges tortája és @vorosmacska áfonyás Moly-tortája. Díjuk 9-9 hónap pro tagság. A helyezést el nem ért tortakészítőket 2-2 hónap pro tagsággal jutalmaztuk.

A társalgási apropót kitöltők közül @Judyt lett az egy év pro tagság szerencsés nyertese, gratulálunk neki is! :)

Hálálkodás
Köszönjük a támogatást a következő kiadóknak, akik gyönyörű és ropogós könyvújdonságokkal gazdagították az idei tombolát:


@Agave_Könyvek, @Angry_Cat_Kiadó, @Bioenergetic, @BOOOK_Kiadó, @Disciplina_Kiadó, @Gold_Book, @21_Század_Kiadó, @Magistra_Könyvkiadó, @Merit_könyvek, @mogulkiado, @newkids_kiadó, @Scolar_Kiadó, @Tarandus_Kiadó, @Typotex_Kiadó

Köszönjük a támogató szerzőknek és tagoknak is a hozzájárulásukat, sok örömet okoztatok!

Köszönjük a rengeteg segítséget, a szervezést és a lebonyolítást @Izolda-nak, @Juci-nak és @worsi-nak, nélkülük nem sokra jutottunk volna.

@latinta-nak és @kratas-nak köszönjük a regisztrációnál végzett profi munkájukat!

Köszönjük Szirmay Ágnesnek, Kertész Erzsinek és Molnár T. Eszternek, hogy eljöttek, @balagesh-nek, hogy felvezette az átadót, @meseanyu-nak, @blueisthenewpink-nek és @Hintafa-nak, hogy átadták a díjakat, és @Hintafa-nak, hogy ilyen remek házigazdája volt az irodalmi beszélgetésnek.
Köszönjük minden Merítés-zsűritagnak, aki a háttérben munkálkodott, hogy mindez létrejöhessen!

@Izolda és @Zonyika, köszönjük a tombola levezénylését!

Végül pedig, de nem utolsósorban köszönjük minden molynak, aki ott volt és jól érezte magát!

Élménybeszámolókat írni és olvasni a Moly-szülinap zónában lehet, és erre bátorítunk is mindenkit!

Jövőre is várunk benneteket!

A névleges házigazdák: @Bence és @imma

Az idei Molynyomozóról

>!

Idén decemberre esik a molynyomozás időszaka, de mint azt már nyilván észrevettétek, december elsején nem indítottunk ilyen játékot. A jó hír, hogy ez nem jelenti azt, hogy nem is lesz. Viszont még a türelmeteket kell kérnem. Csak azt remélhetem, hogy az adventi időszak beköszöntével mindenkiben tetőfokára hág a várakozás gyönyörűsége, és direkt örültök majd ennek a kis csúszásnak :) Amit ígérhetek, hogy még idén kikerül a játék, és egy évig elérhető is marad.

— @imma