Meet the Mollyers!

>!

Az elmúlt két hétben három olyan rendezvény is volt, ahol molyosok gyűltek össze, időrendben ezek az MLIS konferencia, a szeptemberi budapesti molytali és a Magyar Web Konferencia 2009 voltak. Igazából szendvicsről is beszélhetnénk, ugyanis két háromnegyed órás előadás közé egy kilencórás kötetlen, sörözős-beszélgetős együttlét került, de lássuk szép sorban.

MLIS

A rövidítés a Masters of Library and Information Science szókapcsolatot takarja, és erősen tömörítve és sarkítva azzal foglalkozik, hogy miként találhatja meg a helyét a könyvtár a túlnyomórészt digitalizált világban. Idén Web2.0 szekció is volt, ahova a Miner.hu, a Könyvtárportál és az iGlue fejlesztőin túlmenően engem is mint Moly-fejlesztőt hívtak meg előadni. Persze csak a szekcióülés elejére értem oda, mert addig a prezentációmmal szöszöltem, így az ebédről is lemaradtam. Takács Danival, az egyik szervezővel beszéltem (@daniel_takacs), végülis ő intézte el, hogy @wildgica elém jöjjön, aztán nagyjából ő is kalauzolt egész nap.

Az előadásom nem tartozott a gyakran emlegethető kategóriába, nagyjából módszerekről beszéltem, sok személyes mellékszállal, kiemelve azt, hogy a Web2.0 egyik jellemzője a nyitottság, amely nem biztos, hogy a több száz éves struktúrába szépen beilleszkedő személyeknek nagyon könnyen megy. Végülis maga a Moly igen keveset szerepelt, de hát akit érdekel, úgyis meg tudja nézni. Végülis egy startupot nem kell olyan sokat mutogatni.

Az este aztán igen hosszúra nyúlt, könyvtároslányokkal múlattuk az időt (Bártházi Andris is csatlakozott, de egy meetup kedvéért viszonylag hamar le is lépett), a Grinzingi söröző melegszendvicset teszteltük, és annyira jó fej voltam, hogy @habosvilla csatlakozott mindezek után a Molyhoz.

Molytali

Szerencsére @lilijan és @kornél szervezte, úgyhogy nem kellett túlságosan kipihenve érkezni. Persze sikerült is eltévednem a Városligetben, míg aztán a tudakozó, egy jóbarát és @HAri megjelenése megoldotta a helyzetet. Az est során mintegy 25 fősre duzzadt a társaság, @juice felmarkolta otthon azt a Harcsa Veronika-cédét, amelyet @metahari-nak kellett volna hoznom, viszont @anibell beállított egy netbookkal, amelyet viszont azon melegében ki is próbáltam. Talán sikerült mindenkivel váltanom is pár szót, bár ehhez kellett néhány sör és egy balkán burger.

Aztán valahogyan ráakadtunk @yaano-ra is, akivel éppen egy héttel azelőtt a budapest.rb-n ismerkedtem meg, miközben persze twitteren már egy ideje. Emellett egy nagy doboz csoki és egy kisebb doboz sütemény is érkezett, minden hozónak maradjon meg a jó szokása. Az utolsó kisföldalattival mentünk haza, az Oktogonnál elváltunk @negyvenketto-től, aki hatalmas gitártokkal a rótta utána az éjszakai Budapestet.

Webkonf

Na ennyire agyhalott ritkán vagyok konferencián, de ennek ellenére sikerült egy egészen jó előadást összeállítani. Bár kicsit talán sok volt a bevezetés, de a szemlélet átadása talán volt annyira hasznos, mint azoknak a plugin-eknek a listája, amelyek a Moly alatt is dolgoznak. Előtte ebédre fasírtot ettem sültkrumplival, ami megalapozta a jókedvemet.

A konferencia legkisebb termében volt ugyan az előadás, de nagyjából két sornyi moly is hallgatta az előadást. Mindössze párszor bizonytalanított el @negyvenketto arckifejezése, de úgy tűnt a „katedra túloldaláról”, hogy nem volt teljesen hasztalan beülni rá. Végül még a Prágai kocsmakalauzt (köszönet az Alinea Kiadónak) is sikerült az előírt időn belül kisorsolni, egy egészen friss tag, @takacsot tulajdonába került, aki persze a blogbejegyzésében egyszerűen dilisnek titulált, viszont emellett tartalmasnak is találta a mondandómat.

Aztán megittunk egy kis bort @negyvenketto-vel, majd én egy kávét, amitől kicsit magamhoz tértem ugyan, de aztán mégis foglyul ejtett egy földszinti bőrfotel, és elég sok molyosat ötleteltünk még aznap.

Epilógus

A molyosok a közös érdeklődés ellenére elég heterogén társaság, igen színes, de igen különböző egyéniségekkel. Így aztán igen tarka bazári hangulat uralkodik, ha páran összegyűlnek. Nem is tudok mást mondani, mint hogy csatlakozz, és színesítsd tovább. Meet the Mollyers!