Hosszú, de tartalmas bejegyzés az újdonságokról

>!

1. Jön a közösségi moderáció

A Felhasználási feltételeket és a Közösségi irányelveket sértő tartalmakat (karcok, hozzászólások és blogbejegyzések) mostantól nemcsak a moderátorok, hanem a felhasználók is leszavazhatják. A leszavazott karcok eltűnnek a gyűjtőlistákból (népszerű és összes karcok), a hozzászólások helyén pedig megjelenik egy szürke doboz, mely jelzi, hogy a sértő tartalom el lett távolítva. Ezeket azután csak az adminok és moderátorok látják majd. (A blogbejegyzésekről lejjebb ejtek szót.)

A biztonság kedvéért a leszavazógomb megnyomásakor feltesszük a kérdést, hogy Sértőnek jelölöd ezt a tartalmat?, hogy „a Twilight jobb, mint a Harry Potter” jellegű állítások leszavazását elkerüljük. A leszavazást kapott hozzászólást nem lehet szerkeszteni. Egy dolgot egy felhasználó csak egyszer tud leszavazni, annak ellenére, hogy újratöltéskor újra megjelenik a gomb. Kapcsolódó újítás, hogy karcokat a tulajdonosuk, illetve a moderátorok le is zárhatnak, ami azt jelenti, hogy újabb hozzászólást nem lehet hozzá tenni.

Induláskor 10 jelölés kell majd a rejtéshez. 5 rejtett tartalom esetén érkezik az első figyelmeztető üzenet, 10 után két hét közösségi korlátozás, 15 után két hónap jár. A 20. után a figyelmeztetéssel három nap türelmi idő után a profil törlése következik. Az átláthatóság érdekében a korlátozott profilokon megjelenik, hogy kinek meddig tart a korlátozása, a tévesen moderált tartalmakat pedig a moderátoroknak lehetőségük lesz felülbírálni, így a figyelmeztetések után fellebbezni bármely moderátornak írva, vagy az Üzenet a Molynak oldalon keresztül lehet.

Ami a külső, Molyon kívül létrejött tartalmakat illeti:
- Blogok: Ha bekötöd a Molyra a blogodat, annak örülünk, és neked is plusz olvasókat hozhat. De felhívjuk a figyelmed, hogy bár a saját blogodon bármit írhatsz, a Molyon megjelent tartalmakra (és a Molyon hozzájuk keletkező hozzászólásokra) vonatkoznak a Felhasználási feltételek és a Közösségi irányelvek. Ha ezeket sértő tartalom jelenik meg a Molyon, a felhasználó figyelmeztető üzenetet kaphat, hogy vagy törölje a bejegyzést vagy szüntesse meg a kapcsolatot a blog és a Moly között. (A blogbejegyzés Molyon tárolt verziójának törlése a Molyról azért nem elég, mert az RSS másnap újra betölti.) Amennyiben nem történik változás, a felhasználó közösségi korlátozást kap.
- Egyéb, nyilvános felület: a Moly csapattagjainak (segítők, szerkesztők, moderátorok, adminok) sértegetése, becsületsértése, rágalmazása nyilvános fórumon figyelmeztetést von maga után. Ha a kérés ellenére nem törli a Molyos felhasználó, közösségi korlátozást kap.

A moderátori csapat feladata marad a továbbiakban is a könyves karcok, a közérdekű polcok és a kihívások nehézségének elbírálása, a népszerű karcok listájának szerkesztése és a karcok zónákba sorolása (Segítség, Eladó, stb.).

2. Kommunikáció a tagok és a Moly között
A Moly csapatával történő kommunikáción javítandó létrehoztunk néhány új zónát és egy új zóna-kategóriát, íme a Közérdekű zónák! A gyűjtőoldalukra a címlapon a zónacsíkról juthattok a leggyorsabban.

 • Súgunk!
  Nem tudod, hogy működik? Nem érted, miért van úgy? Súgunk!
 • Molyok, segítsetek!
  Mindenféle kérdések, amelyekre a többi moly esetleg tud válaszolni.
 • Hogyan tovább?
  Metamoly. Azaz itt lehet a Molyról beszélgetni. Van egy jó ötleted? Oszd meg a többiekkel, agyaljatok rajta! Légy konstruktív! A kiforrott ötleteket a zónatulaj felveszi a Listára, és a karcot lezárja.
  Itt lehet a Molyblog bejegyzéseiről is beszélgetni.
 • Címkeigénylés
  Itt jelezd, ha szeretnél egy új címkét igényelni a már létezők mellé, valamint ha létrehoztál egy (kiadói) sorozatpolcot vagy szerzői polcot. (Ezekről további info itt)
 • Örökbefogadás
  Elárvult kihívások és egyéb tartalmak örökbefogadási ügyei.
 • Nyereményjáték
  Ide kerül minden a Molyon indult nyereményjáték, de más oldalakon indult könyves nyereményjátékokról is hírt adhatsz!
 • Mit olvassak?
  Gyakran előfordul veled, hogy állsz a könyvespolcod előtt, és fogalmad sincs, hogy a sok jó könyv közül mit válassz éppen aktuális olvasmánynak? Segítsünk egymásnak dönteni!
 • Itt van a nyelvem hegyén
  Könyvek, amikhez Mollyal és Google-lal együtt se tudsz eljutni, mert vagy a címüket felejtetted el, vagy az írójukat, vagy mindkettőt, sőt talán a történetet is, és csak a hangulatuk maradt meg.

És végül a saját kinevezésemről is szót kell ejtsek, a moderáció vezetése mellett ezentúl én írom a Molyblogot, és épp egy hangzatos pozíció elnevezést keresek. Eddig ezek merültek fel: kommunikációs főnök, szóvivő, a kommunikációval kapcsolatos ügyek elintézője. Egyéb ötleteket a Hogyan tovább? zónába várok. :)

Ami a többi admint illeti: @Bence a fejlesztésre fog koncentrálni, @imma és @Anibell az üzleti megkereséseket és az Üzenet a Molynak üzeneteit intézik, @worsi pedig továbbra is a szerkesztőség vezetője.