A zónák mint kisközösségek

>!

A Moly sokszínűségét az adja, hogy számtalan kisközösség működik benne, amelyek elsősorban a különböző zónákban teljesednek ki. Mi is szeretünk a zónákra úgy gondolni, mint egymástól részben független területeire az oldalnak, ezért volt öröm továbbfejleszteni a zónák eszköztárát azért, hogy hatékonyabban menedzselhessék magukat. A fejlesztésekről röviden:

1. Ha a zónába posztolsz, akkor automatikusan figyelni fogod – úgy tekintünk erre, mintha a posztoddal belépnél egy közösségbe. A karcokat mostantól nem is lehet pakolgatni a zónák között: mindig fontold meg alaposan, hogy hova akarod írni, és oda is írd.

2. Az eddigi Közérdekű zónák menüt átneveztük Segítő zónákra: itt azok a zónák találhatók, amelyek valamely gyakori problémára adhatnak megoldást, és ezek azok a zónák, amelyekből és amelyekbe a szerkesztők tetszőleges karcokat be- és átpakolhatnak.

3. A zónagazda a zóna figyelőiből választhat moderátorokat, akik hozzá hasonlóan tehetnek ki oda nem illő karcokat a zónából, illetve tilthatnak ki tagokat a zónából – ők a zónagazda neve alatt jelennek meg. Nem kötelező, de hasznos lehet, ha valaki talál magának olyan segítőket, akivel ki tudja beszélni az esetleges problémás ügyeket.

4. A zónából való kitiltás mostantól egy zónás karc vagy az ahhoz írt hozzászólás fogaskereke alól is indítható, így a zónát nem figyelő tagok is kitilthatóak – ez több zónagazda régi kívánsága volt. A kitiltott tagok listája a zóna tagjainak oldaláról érhetőek el, ott is lehet törölni őket.

5. A zónákhoz lehet saját zónaszabályzatot írni, ez a zónában az oldal tetején, illetve az új karc írásánál is megjelenik. Eddig erre a célra általában a leírásban vagy egy külön karcban szorítottak helyet a zónagazdák, de a központi elhelyezés és kiemelés valószínűleg jót tesz majd a zónaszabályok betartásának.

VÁLTOZÁS! A zónák figyelése nem lesz automatikus. Felmerült olyan ötlet is a Metán, hogy a zónagazda tudja megválasztani ezt a lehetőséget, de végül úgy döntöttünk, hogy a működés teljes egészében a Reddit hasonló funkcióját kövesse le, és a zónákba posztolás ne jelentsen automatikus figyelést.