Hírcsatorna

11. könyvjelzőtervező pályázat

>!

Jelentkezz a 11. Molyos Könyvjelzőtervező pályázatra!

Miért:
Hogy legyen mivel meglepni a tizedik Molyszülinapon a molyokat!

Hogyan:
Bárki pályázhat, aki 2018. október 20. előtti regisztrált Moly! Semmilyen egyéb megkötés nincs.
Egy ember legfeljebb 3 tervvel pályázhat, és csak egy helyezést érhet el (értelemszerűen a legjobb helyezést elért alkotása számít).
A könyvjelző mérete 155×45 mm lesz, ezért kérünk, hogy ilyen arányú képpel pályázz. A nyomdának fontos az is, hogy nagy méretben kapják meg a képet, tehát például egy 1860×540 pixeles kép éppen megfelelő lenne. De lehet ennél nagyobb is, csak az arányokra ügyelj.
A kép legszélére ne tervezz semmilyen fontos elemet, kell egy kis ráhagyás az esetleges nyomdai pontatlanság miatt.
Bármilyen technikával készült könyvjelzőtervet szívesen látunk, de csak saját alkotással pályázz! (Montázs esetén ezúttal is csak saját képekből készült tervet fogadunk el.)
Amennyiben az előző könyvjelzőtervező pályázatokra készült terveid megfelelnek ennek a kitételnek, nyugodtan nevezhetsz újra ugyanazokkal most is.
A Moly logója mindenképpen meg fog jelenni a könyvjelzőn (minimum 15×10mm méretben). Számold bele, hagyj neki helyet! A beküldött terven ne szerepeltesd a logót, csak ha feltétlen szükséges! A nyomdába küldés előtt mi fogjuk rárakni.

Fontos!
A korábbiakhoz hasonlóan most is tematikus lesz a pályázat!
A mostani téma: Tíz éves a Moly!
A pályázat anonim, ezért a terveden semmilyen formában ne szerepeljen se a neved, se a felhasználóneved!

Az elkészült művet a felhasználóneveddel együtt a worsi@moly.hu címre küldd el Könyvjelző tárggyal!
Ha a beküldéstől számítva 48 órán belül nem jelzek vissza, mindenképpen jelezd az Üzenet a Molynak oldalon keresztül a problémát.

Nevezési határidő: 2018. november 9. dél
Elbírálás:
A nevezési határidő lejárta után minden beérkező pályamű felkerül az őt megillető helyre a Tizenegyedik könyvjelzőtervező pályázat nevű polcon, de név nélkül.
A polcon az ismert csillagozós módszerrel tudsz majd szavazni a neked tetsző könyvjelzőkre.
Nyugodtan szavazhatsz a sajátodra is.
A nyertes az lesz, aki a legtöbb csillagot kapja, a második a második legtöbbet és így tovább.

Szavazási határidő: 2018. november 16. dél

Díjazás:
1. díj: A könyvjelződ megjelenik nyomtatásban több száz moly örömére, mellé pedig kapsz egy év pro tagságot! (Az első helyezett azonban nem pályázhat a következő egy évben.)
2. díj: Egy év pro tagság és lehetőség, hogy indulj a következő pályázaton is!
3. díj: Fél év pro tagság és lehetőség, hogy indulj a következő pályázaton is!

Az előző nyertes könyvjelző @Boglinc munkája:

Okosodó tartalomjegyzékek

>!

Különösen novellásköteteknél hasznos, ha lehet jelölgetni, hogy a könyv mely részeit olvastuk már, és mely részek vannak még hátra.

A tartalomjegyzéket ennek szellemében okosítottuk meg: mostantól az egyes részeit pipálgatni is lehet…

…illetve az egyes gyűjteményes köteteknél az önállóan is megjelent műveket is lehet jelezni. A konkrét művek ezentúl jobban elkülönülnek az elválasztóelemektől (pl. „I. KÖTET” – ezeket kézzel kell megadni). (Hasznos mellékhatása továbbá a fejlesztésnek, hogy egyszerű így javításokat is beküldeni a tartalomjegyzék tételeihez a fogaskerék alól.)

Ez a fejlesztés egy hosszabb folyamat első lépése, még számos lehetőség vár kiaknázásra (pl. a most olvasott részek bekerülhessenek a Frissbe). Addig is örömmel fogadjuk a hibajelzéseket és hibajavításokat a tartalomjegyzékekkel kapcsolatban.

Titkos társaságok

>!

Egy tanárnő fordult hozzánk azzal a kéréssel, hogy osztályának létrehozhasson egy olyan felületet a Molyon belül, ahol maguk lehetnek. Szeretnénk több figyelmet fordítani az olvasásnépszerűsítésre, az olvasásra nevelésre, és úgy éreztük, ez valóban hasznos eszköz lehet ebben.

A titkos zónákról a következőket kell tudni:

 • zónát igényelni az Üzenet a Molynak oldalon keresztül tudtok osztályok, olvasóklubok számára;
 • tagjait csak a zónatulajdonos hívhatja meg;
 • minden, ami a zónában történik, csak a tagok számára lesz elérhető;
 • ugyanakkor a Moly irányelvei ezekre a zónákra is érvényesek.

Kihívásszerkesztő kerestetik! – lejárt kihívás

>!

FRISSÍTÉS: Mindenkinek még egyszer köszönjük a jelentkezést, megtaláltuk az embereinket!

Nem láttunk még ilyen kihívást, ezért gondoltuk, létrehozunk egyet! ;)

Hogyan tudsz hozzájutni korlátlan, át nem ruházható pro-hoz, és önkéntes kihívásszerkesztő lenni?

Nyomd meg a részt veszek gombot! Ha szívesen csatlakoznál, kérünk, hogy írj üzenetet a Molynak, „Kihívás felülvizsgálata” tárggyal!
• A jelentkezéseket csak magyarul hozzátok! Én és a könyv link nem kell! De egy rövid értékelés magadról igen. Egyperces jelentkezéseket nem fogadunk el!
• Hétköznap legyen időd (kb. 5-10 perc) szinte minden nap foglalkozni velük – nem titkolt célunk, hogy a kihívások jóváhagyásának idejét lecsökkentsük 1-2 napra.
• A jelentkezés elfogadása után foglalkozz a kihívásokkal – de nem leszel egyedül, segítünk :)
• Kitüntetés nem jár, de kis zöld S a neved mellé igen.
• Kihívás lejárta: ismeretlen
• Megbízatás: folyamatos

Mit lehet tudni az idei Moly-szülinapról?

>!
 • Ez lesz a tizedik! Ha van ötleted, mivel dobhatnánk fel, ne tartsd magadban, írj üzenetet nekünk!
 • Idén is lesz könyvjelzőtervező pályázat, figyeljétek a Molyblogot!
 • December 8-án lesz, mivel december elseje munkanap.
 • Terveink szerint vagy az Átrium színházban lesz déltől fél hatig, vagy pedig a Mika Tivadar Mulatóban kettőtől nyolcig, úgy, mint tavaly. Ennek eldöntésében kérjük a ti segítségeteket, szavazzatok itt!

Olvastál ma már eleget?

>!

Most, hogy nyilvántarthatod könnyen, mennyit olvasol egy évben, szeretnénk csökkenteni a rád helyezett nyomást: bár a Molynak az a célja, hogy többet olvass, valójában azt szeretnénk elérni, hogy olvass eleget. Nem is akarjuk számszerűsíteni ezt (viszlát mennyiség kontra minőség párharc), hanem a belsődre bízzuk: úgy érzed, olvastál ma eleget?

Ha igen, akkor mostantól a profiloldaladon a kitüntetések felett ezt is be tudod jelölni, a kérdés linkjére kattintva akár utólag is. A rendszer pedig megmutatja, hogy az elmúlt 30 napban hányszor érezted úgy, hogy elég volt az aznapi olvasásmennyiség.

A rendszer egyelőre csak gyűjti a jelöléseket, de szokáskialakító rituálénak így is beválik. (Ha nem szeretnéd jelölgetni a napi olvasásaidat, akkor a profilbeállítások Működés füle alatt a Mutassa a napi olvasásjelöléseket opciót kell kikapcsolnod.)

Olvass többet eleget!

Hirdetés

Mennyit olvasol?

>!

A profiloldal tetején lévő Statisztika link alá beköltözött egy kimutatás: ezen azt láthatod, hogy a regisztrációd óta melyik évben hány könyvet és hány oldalt olvastál összesen, illetve évről évre mennyit nőtt vagy csökkent ezek mennyisége.

Amit még érdemes tudnod:

 • Az első évet töredékévnek tekintjük, így ahhoz nem viszonyítunk. (Ha az újévi fogadalmad volt, hogy regisztrálsz végre a Molyra, és rendesen vezeted az olvasmányaidat, sajnos akkor is így jártál.)
 • A kiemelt sor az idei évre ad becslést az eddigi olvasmányaid alapján.
 • Ha nem akarod látni az előző évhez viszonyított százalékos értékeket (és stresszelni magad azon, hogy korábban mennyivel több időd volt olvasni), akkor a profil beállításainál a Működés fül alatt a Mutassa az olvasási statisztikában a változásokat lehetőséget kapcsold ki.

Októberi kitüntetések

>!

Elkészültek az októberi kitüntetéseink:

Nora Roberts október 10-én ünnepeli 68. születésnapját:

Michael Crichton 1942. október 23-án született:

Gaura Ágnes október 31-én ünnepeli 45. születésnapját:

Készült egy kitüntetés azoknak is, akik Nobel-díjas szerzőktől szeretnek olvasni:

Mindenkinek jó olvasást kívánunk!

Merítés 2018 szeptemberéből

>!

Megjelent 2018 kilencedik Merítése.

Megérkezett a szeptember, beköszöntött a színekben egyik leggazdagabb évszak. Ezek a színek köszönnek vissza az e havi rovatok változatos tartalmában is. Címlapképünk most @Arianrhod rovatához kapcsolódik, ő ugyanis ezúttal a KaleIDÉZkóp hasábjain a hajdina virágát/világát járja körbe. Nehéz volt a szerkesztőség tagjainak dolga a fotó kiválasztásakor, mert @mazsoka hét remek képpel lepett meg bennünket.

Mindannyiunk legnagyobb örömére @Timár_Krisztina visszatért alkotói szabadságáról, így már senkinek nem kell nélkülöznie utánozhatatlan beharangozó karcait és magas színvonalú rovatát, A hónap külföldi íróját, amelynek főszereplője szeptemberben Harper Lee. Az előző hónapban @TiaRengia a magazin LMBTQ – avagy a szivárványon túl című rovatával jelentkezett, most a Kortárs VilágSzépben ismerteti az elmúlt két hónap kortárs világirodalommal kapcsolatos híreit. A Bűnügyi rovat egy roppant izgalmas témával jelentkezik. Olyan krimiket mutat be az érdeklődő molyoknak, amikben fontos szerepet kap az orvostudomány, a betegségek. @Dóri_42 írása után érdemes rögtön @Ibanez Tudomány rovatára ugrani, hiszen szerkesztőtársunk ugyanezen tárgy tudományos oldalát járja körbe. Biztosan sokan hiányoltátok már a Film, színház, muzsikát @makitra-tól. Szerkesztőtársunk is érezhette ezt, mert billentyűzetet ragadott, hogy eme hiányérzetet megszüntesse. Cikkei érdekesek és színesek – mint az eddigiek.

Apró fejlesztések

>!

Több helyen is csiszoltuk a rendszert az elmúlt napokban, de önállóan ezek nem érdemeltek külön blogbejegyzést, viszont egyben érdemes megemlíteni őket:

1. A rendszerüzenet mostantól 30 nap elteltével automatikusan törlődnek. Mivel ezek leginkább apró figyelemfelkeltések (átvehető kitüntetés vagy eladó könyv), amelyek többsége gyorsan elveszti aktualitását, ezért felesleges megőrizni őket.

2. Ha esetleg lemaradtál volna egy kitüntetés átvételéről, a profiloldaladon az Összes kitüntetés linkre kattintva megnézheted, hogy van-e átvehető kitüntetésed. Az ezt jelző piros linkről kiindulva tudod megnézni majd átvenni ezeket.

3. Ha valakit tiltasz, akkor ő mostantól nem nyilvános profilként látja a profilodat.

4. A profiloldalakon megszüntettük az Összes aktivitás nézetet. Ez a megoldás jó szolgálatot tett addig, amíg a különböző tartalmakhoz nem volt saját lekérés, de mostanra már a legtöbb helyen jobb szűrési és rendezési lehetőségek vannak (lásd például a következő pontot). A technikai megvalósítás is problémás volt, nem csoda, hogy a Snitt és a Gremlin kezdettől fogva mellőzte ezt a nézetet. A jobb oldali Közreműködések legördülője alá kerültek be azok a tartalomtípusok, amelyekhez eddig nem tartozott menüpont.

5. Egy adott tagnak az értékeléseit lehet most már szerzőre és címre is szűrni, így gyorsabban meg lehet találni, hogy egy adott könyvről vagy egy szerző könyveiről mi a véleménye.