Hírcsatorna

Szavazásra fel!

>!


Köszönjük mindenkinek, aki küldött nekünk könyvjelzőket! Összesen 67 darab tervet kaptunk.

A képeket a Kilencedik könyvjelzőtervező pályázat nevű polcon láthatjátok. Szavazni csillagozással lehet, és több képre is szavazhattok.
A csillagozásnál mindenki csak azt fogja látni, hogy ő maga csillagozta-e az adott polcelemet. Az, hogy melyikre mennyi szavazat érkezett, számunkra is csak a végén fog kiderülni.
A szavazás június 27-én délben zárul!

(A terveket a beérkezésük sorrendjében mentettem le, számozva. A random.org pedig eldöntötte, milyen sorrendben kerülnek fel a képek a polcra, hogy a lehető legigazságosabb legyen.)

Fontos!
Mivel a verseny anonim, a játékból kizárhatjuk azokat, akikről bebizonyosodik, hogy szavazatokat gyűjtöttek a könyvjelzőterveikhez. Olyan könyvjelzőt szeretnénk, ami az aktív felhasználóknak tetszik, nem pedig azt szeretnénk látni, hogy ki reklámozza ügyesebben magát. Éppen ezért a nyertes képeknél meg fogjuk nézni, hogy a szavazók mekkora hányada a frissen regisztrált, aktivitás nélküli tag.

Melyik tetszik a legjobban? Válaszolni a polc alatt lehet.

Merítés 2017 májusából

>!

Megjelent 2017 ötödik Merítése.

Ehavi vendégrovatunkat a Merítés-díj széppróza kategóriájáról @balagesh állította össze, melyben átfogó képet kaphattok a zsűri munkájáról, a TOP 10-es listáról, az abból kimaradt, de fontos művekről. Címlapképünk nem kifejezetten ehhez, hanem magához az olvasáshoz kapcsolódik, amely minden moly kedvenc időtöltése.

Angelo Badalementi, Dosztojevszkij, Dűne, Twin Peaks, festészet, fotózás. Akarjátok tudni, mi (vagy inkább ki) a közös bennük? Akkor máris kattintsatok @akire Fényőrség rovatára és fény derül mindenre. A Bűnűgyi rovatban @alaurent ezúttal olyan krimikkel, bűnesetekkel foglalkozik, amelyeket mentálisan sérült aggyal követtek el. @Bla a Klasszikus magyar irodalom rovatban pedig a múlt század eleji magyar irodalom világába kalauzol el minket. Szó lesz többek között A Hét-ről, Herczeg Ferencről, Tóth Árpádról.

9. könyvjelzőtervező pályázat

>!

Jelentkezz a 9. Molyos Könyvjelzőtervező pályázatra!

Miért:
Hogy a harmadik Moly-antológia minden példányához tudjunk egy egyedi könyvjelzőt adni, és legyen mivel meglepni a molyokat!

Hogyan:
Bárki pályázhat, aki 2017. május 31. előtti regisztrált Moly! Semmilyen egyéb megkötés nincs.
Egy ember legfeljebb 3 tervvel pályázhat, és csak egy helyezést érhet el (értelemszerűen a legjobb helyezést elért alkotása számít).
A könyvjelző mérete 155×45 mm lesz, ezért kérünk, hogy ilyen arányú képpel pályázz. A nyomdának fontos az is, hogy nagy méretben kapják meg a képet, tehát például egy 1860×540 pixeles kép éppen megfelelő lenne. De lehet ennél nagyobb is, csak az arányokra ügyelj.
A kép legszélére ne tervezz semmilyen fontos elemet, kell egy kis ráhagyás az esetleges nyomdai pontatlanság miatt.
Bármilyen technikával készült könyvjelzőtervet szívesen látunk, de csak saját alkotással pályázz! (Montázs esetén ezúttal is csak saját képekből készült tervet fogadunk el.)
Amennyiben az előző könyvjelzőtervező pályázatokra készült terveid megfelelnek ennek a kitételnek, nyugodtan nevezhetsz újra ugyanazokkal most is.
A Moly logója mindenképpen meg fog jelenni a könyvjelzőn (minimum 15×10mm méretben). Számold bele, hagyj neki helyet! A beküldött terven ne szerepeltesd a logót, csak ha feltétlen szükséges! A nyomdába küldés előtt mi fogjuk rárakni.

Fontos!
Az előző moly-antológiás könyvjelzőhöz hasonlóan most is tematikus lesz a pályázat!
A következő kulcsszavak (egy vagy több) felhasználásával alkosd meg a könyvjelzőt:
semmi, ritmus, szivárvány, csillagkép, abszurd, madár, idő, szimmetria, kísérlet!
Kerülendő kulcsszó: bagoly
A pályázat anonim, ezért a terveden semmilyen formában ne szerepeljen se a neved, se a felhasználóneved!

Az elkészült művet a felhasználóneveddel együtt a worsi@moly.hu címre küldd el Könyvjelző tárggyal!
Ha a beküldéstől számítva 48 órán belül nem jelzek vissza, mindenképpen jelezd az Üzenet a Molynak oldalon keresztül a problémát.

Nevezési határidő: 2017. június 20. dél
Elbírálás:
A nevezési határidő lejárta után minden beérkező pályamű felkerül az őt megillető helyre a Kilencedik könyvjelzőtervező pályázat nevű polcon, de név nélkül.
A polcon az ismert csillagozós módszerrel tudsz majd szavazni a neked tetsző könyvjelzőkre.
Nyugodtan szavazhatsz a sajátodra is.
A nyertes az lesz, aki a legtöbb csillagot kapja, a második a második legtöbbet és így tovább.

Szavazási határidő: 2017. június 27. dél

Díjazás:
1. díj: A könyvjelződ megjelenik nyomtatásban, a harmadik Moly-antológia minden példányába kerül belőle, valamint külön is elérhető lesz több száz moly örömére is, mellé pedig kapsz egy év pro tagságot! (Az első helyezett azonban nem pályázhat a következő egy évben.)
2. díj: Egy év pro tagság és lehetőség, hogy indulj a következő pályázaton is!
3. díj: Fél év pro tagság és lehetőség, hogy indulj a következő pályázaton is!

Az előző nyertes könyvjelző @edwood munkája:

Májusi kitüntetések

>!

Nem felejtettük el a májusi kitüntetéseket! :)

Jodi Picoult május 19-én ünnepelte 51. születésnapját:

Szerb Antal 1901. május 1-én született:

Fodor Ákos 1945. május 17-én:

Lázár Ervin pedig 1936. május 5-én:

Mind a négy kitüntetés teljes magyar életműolvasással vehető át (ezek meglétét a listákon kell bejelölni).

Az extra pedig ezúttal a képregények rajongóinak jár:

Jó olvasást kívánunk mindenkinek!

Merítés 2017 áprilisából

>!

Megjelent 2017 negyedik Merítése.

Egyetlen könyvbarátnak, molynak sem kell megmagyarázni, mit is jelent nekünk, olvasóknak az április. Nem csupán azt, hogy lassan, óvatosan elkezdhetünk végre a szabadban is olvasgatni, nekünk molyoknak inkább a Könyvfesztivál és a Költészet Napja az, ami erről a hónapról elsőként eszünkbe jut. Már-már hagyománnyá vált, hogy @Ciccnyog készít egy rovatot a Könyvfesztiválos eseményekről, beszámolókról. Azok, akik részt vettek, bizonyára örömmel idézik fel a rendezvény élményeit, azok számára pedig, akik nem tudtak az idén odalátogatni, remek összefoglalóul szolgálhat vendégrovatunk. (De érdemes végignézni a többi rovatot is, itt-ott részesei lehettek némi fesztiválos feelingnek.) A fesztiválhoz kapcsolódóan indítottunk egy fotópályázatot, a beérkezett képek közül az @mrblue által készített nyerte el leginkább a szerkesztőségi tagok tetszését, ezt használtuk fel tehát e havi számunk címlapképének. Gratulálunk neki!

Ha már említettem a Költészet Napját… @Lunemorte VersRovatából természetesen nem maradhat ki ez a jeles ünnepünk. @Arianrhod a kaleIDÉZkópban egy egészen különleges válogatást tár elénk arról, hogy érdemes-e, szükséges-e, szabad-e ábrándozni, képzelegni, álmodozni. @Timár_Krisztina A hónap külföldi írója rovatban elsősorban Janne Teller Semmi c. megosztó regényét vesézi ki. @stippistop (Kopogtatás nélkül) ezúttal egy igen szenzitív témát boncolgat: válás gyermekszemmel. @Emmi_Lotta-val a VilágOlvasóban Bosznia-Hercegovinába utazunk, amely az idén ünnepli 25 éves függetlenné válását. A rovat ezen évforduló előtt is tiszteleg, amikor a boszniai irodalmat tárgyalja.

Áprilisi kitüntetések

>!

Áprilisban is sok kitüntetéssel készültünk:

Leiner Laura április 22-én ünnepli 32. születésnapját:

William Shakespeare feltehetően 1564. április 23-án született:

Terry Pratchett 1948. április 28-án született:

Janikovszky Éva 1926. április 23-án született:

Nick Hornby április 17-én ünnepelte 60. születésnapját:

Esterházy Péter 1950. április 14-én született:

Ezen kívül a versek rajongói is örülhetnek, a költészet napjának tiszteletére ezúttal ők kapnak saját kitüntetést:

Hirdetés

Alkotói képek

>!

Mostantól az alkotókhoz képeket is lehet feltölteni. Az adott alkotói adatlapon a Képek menü melletti + linkre, vagy a Képek menün belül a + Új kép linkre kattintva érhető el ez a funkció. A felugró ablakban az adott képhez több alkotót is lehet csatolni, így ha például többen is vannak egy képen, az mindegyikük adatlapján meg tud jelenni. Ez a funkció pro tagságtól függetlenül mindenki számára elérhető. A képek kedvencelhetőek, hozzájuk lehet szólni, bekerülnek a frissbe (a feltöltő figyelőinek frissébe, és az alkotó figyelőinek frissébe is), és szűrni is lehet őket. A feltöltött képeit mindenki ki tudja listázni a profilja jobb oldali menüjében az Alkotói képek menüre kattintva.

Kérjük, hogy a képeknél is tartsátok be a molyos irányelveket, illetve, hogy csak olyan képet töltsetek fel, ami nincs még fönt, és valóban az adott szerzőhöz kapcsolódik. Ez nem kell, hogy portré legyen, lehet egy fotó a dolgozószobájáról, egy festménye, vagy az aláírása is. A könyvekhez kapcsolódó képeket a könyvekhez karcként, a szereplőkhöz kapcsolódó képeket a szócikkekhez töltsétek fel. „Egy szép fotó egy harmatcseppről és egy magvas idézet” típusú képeket ne töltsetek fel. A nem megfelelő képek törölve lesznek.

Ezzel a funkcióval a legtöbb megmaradt alkotói polc funkcióját veszti, így azokat apránként el fogjuk távolítani az adatlapokról, illetve a sorozatpolcokat is átnézzük, és amelyiken nincs plusz információ, azokat szintén lecsatoljuk a sorozatokról és a könyvekről. A polcok maguk nem lesznek törölve, illetve továbbra is lehet majd úgy sorozatot igényelni, hogy a sorozat részeit polcra rakjátok, a polcot belinkelitek a Címkeigénylés zónába, és azt alakítják át a szerkesztők sorozattá.

Merítés 2017 márciusából

>!

Megjelent 2017 harmadik Merítése.

Végre itt van a tavasz, a természet ébredezik, a március az üdeségével, friss illatával kápráztatja el a molyok lelkét. A Merítés szerkesztői a márciusi számban mégsem a fentiekkel kíván hatni a lelketekre. Hosszú pihenés után végre jelentkezik ismét a Zónázó, @mdmselle segítségével bepillantást nyerhetünk a kézimunkázó molyok világába, és ha nem is sikerül az olvasás&kézimunka kombó megvalósíthatóságának rejtélyét megfejtenünk, biztos vagyok benne, hogy kerek szemekkel, szájtátva fogjátok csodálni azt a sok-sok technikát és annak eredményét, amit a vendégrovat tartalmaz. Ahogy azt már megszokhattátok, a címlapképünk is a vendégrovathoz kapcsolódik (forrás: fortepan). 200 éve született Arany János, az egyik legjelentősebb magyar költő, előtte tisztelgünk több rovatunkban is: A hónap magyar írója , Klasszikus magyar irodalom, VersRovat, Kötelező-felfedező , KaleIDÉZkóp és a VilágKlasszik. Érdemes mindegyiket elolvasni, mert a rovatok más-más érdekességgel, információval szolgálnak a „mi Aranyunkról”.

@Véda Búvár rovata ezúttal rendhagyó módon nem a megszokott tematikában jelentet meg értékes gondolatokat, hanem @tölgyfamajor Vasváry-Tóth Tiborral készített interjújának ad helyet. Mindig gondolunk a kicsikre is, illetve az ifjúságra (meg az örökgyermek felnőtt molyokra), így a palettánkról elmaradhatatlan @meseanyu MolyMazsolázója. „Wellsiánusok” figyelem! A Sci-fi rovat H.G. Wells mérhetetlen óceánjába kísérel meg elmerülni, hogy a teljesség igénye nélkül, kedvcsinálóként bemutasson pár alkotást, ami érdekelheti az olvasót. Hogy mi köze van Arany Jánosnak klasszikus világirodalomhoz? Többek között ezt is megtudhatjátok@Stendhal VilágKlasszik rovatából. @makitra a Film, színház, muzsika rovatban ezúttal nem tematika szerint dolgozott, hanem a havi filmajánlókat, színházi, zenei tartalmakat válogatta egybe egy színes csokorba. Sokunk örömére @Kuszma pedig – kicsit rendhagyó módon – orvosolja a múlt havi Posztmodern szemüvegen át elvonási tüneteit.

Kérdezz bármit Fábián Jankától!

>!

Április 8-án szombaton ismét Kérdezz bármit napot tartunk, és ezúttal Fábián Janka, sokatok kedvence, többek között az Emma sorozat írónője vállalta, hogy válaszol kérdéseitekre.
Készüljetek! :)

A zónát keressétek aznap a főoldalon!

Új design

>!

Évek óta nagyon sok javaslatot kapunk arra vonatkozóan, hogy a Moly unalmas, jellegtelen kék színeit cseréljük le. Úgy döntöttünk, nem halogatjuk tovább a változást.
Több ötlet is érkezett, végül a leggyakrabban visszatérő mellett döntöttünk: a szemet és szívet melengető rózsaszín mellett.

A designváltás miatt tervezzük, hogy az összes régi, kék molyos kitűzőt is visszahívjuk, és díjmentesen kiküldjük helyette a rózsaszín cserepéldányokat.

További jó molyolást kívánunk mindenkinek!