Hírcsatorna

Triviák

>!

Új tartalomtípussal bővült a Molyon kezelt információk köre: itt vannak a triviák!

A triviák olyan érdekességek, amelyek egy-egy könyvről és/vagy szerzőről árulnak el hasznos vagy izgalmas információkat. Megjegyzések:

 • A triviák ugyanúgy viselkednek, mint az idézetek. A felvitel után még egy napig lehet szerkeszteni és törölni őket, de hibajavításokat lehet később is beküldeni hozzájuk. Lehet kommentelni és kedvencelni őket, ugyanúgy kerülnek be a Frissbe is, és a szűrésük is ugyanúgy működik.
 • Triviát az Új menüből, illetve az adott könyvtől vagy alkotótól elindulva lehet létrehozni. Az első esetben mindenképpen meg kell adni a csatolt könyvet vagy alkotót is.
 • A Forrás résznél mindig add meg a teljes URL-t, ahonnan az információ származik.
 • Egy-egy trivia nem lehet hosszabb 1000 karakternél, érdemes az információkat kisebb egységekre bontva felvinni.
 • Nem akartuk tovább hízlalni a főmenüt, ezért az Alkotóértékelések menü bekerült az Alkotók alá, és a Triviák került a helyére.

Jó molyolást!

Új szövegközi gombok

>!

A spoiler gomb mintájára off és link gombokat is varrtunk a Moly ruhájára:

Tudnivalók:

 • Off gombbá alakítani az elrejteni kívánt szövegrészt egy-egy dupla zárójel – (­(nem ide tartozik)) – segítségével lehet. Alternatív megoldás: [­off]nem ide tartozik[/off]
 • A spoiler gomb továbbra is dupla kapcsos zárójelekkel működik – {­{csak ha már olvastad a könyvet}}. Az alternatíva itt is él: [­spoiler]csak ha már olvastad a könyvet[/spoiler]
 • A sortörést egyik gomb sem tudja kezelni, ha több bekezdést akarsz így elrejteni, külön-külön tedd meg.
 • A link gomb a molyos szép linkeknél már használt dupla szögletes zárójellel – [[https://moly.hu/]] – működik.

Az ötletet a Metán is beküldtétek, köszönjük!

Májusi kitüntetések

>!

Elkészültek a májusi molyos kitüntetések:

Radnóti Miklós 1909. május 5-én született:

Grecsó Krisztián május 18-án ünnepelte 44. születésnapját:

Kiera Cass május 19-én ünnepelte 39. születésnapját:

Arthur Conan Doyle 1859. május 22-én született:

Mindenkinek jó olvasást kívánunk!

Merítés 2020 áprilisából

>!

Megjelent 2020 negyedik Merítése.

Melyik az a hivatás, amely sosem lesz idejétmúlt, sosem fogja aktualitását veszteni, s amelynek jelentősége helytől és időtől függetlenül töretlen, amióta világ a világ? Nos, természetesen az anyaság, mely ezekben az otthon tanulós időkben sokunk számára jelent minden eddiginél nagyobb kihívást. Az anyaságot méltán szokás minden hivatások legfontosabbikaként emlegetni, hiszen a család a társadalom alapegysége, a következő generáció is itt cseperedik fel, így aligha túlzás azt állítani, hogy a világ és a jövő az anyák, a szülők kezében van. Az anyák napjához kapcsolódóan e nagyszerű szerep előtt tiszteleg @Scarlett0722 Versrovata is.

@Bori_L a VilágOlvasó hasábjain ezúttal Chilébe kalauzol minket, mely távoli ország irodalma bízvást számot tarthat az érdeklődésre, @EssentialHencsi Bűnügyi rovata pedig ebben a hónapban a Sorozatos nyomozók alcímet kapta, s benne olyan detektívekről olvashatunk, akik több bűnügyet is felgöngyölítettek a könyvek lapjain. Tavaszi zsongás című különrovatunkban @Ibanez ezen évszak fontosabb eseményeit, hagyományait járja körül, s ajánljuk figyelmetekbe a Kortárs VilágSzépet is, melyben ezúttal a kortárs drámákat ismerhetitek meg közelebbről, @deaxx szerkesztésében.

Áprilisi kitüntetések

>!

Elkészültek az áprilisi molyos kitüntetések:

Háy János április elsején ünnepelte 60. születésnapját:

Dan Simmons április 4-én ünnepelte 72. születésnapját:

Márai Sándor 1900. április 11-én született:

Abbi Glines április 16-án ünnepli 43. születésnapját:

Mindenkinek jó olvasást kívánunk! (Maradj otthon, vigyázz magadra!)

Értesítés visszajelzésről

>!

Az egyik legrégebbi, és a legnépszerűbb ötlet a meta.moly.hu-n az volt, hogy érkezzen értesítő, ha valaki visszajelzést készít egy adott tagról, például mert vett tőle egy könyvet.

Használjátok örömmel az új funkciót:

Kapcsolódó ötleteiteket várjuk a meta.moly.hu oldalon!

Hirdetés

Merítés 2020 márciusából

>!

Megjelent 2020 harmadik Merítése.

Itt a tavasz, és vele a világjárvány: ideje rügyező fákról olvasnunk otthon, és madárdalt hallgatnunk az ablakon át, ám a Merítés ezekben az érdekes időkben is állja a sarat. Ebben a hónapban számos rovatunk foglalkozik aktuális témákkal, melyek könnyebbé tehetik az életünket az alsós matekkal fűszerezett kollektív szobafogság e napjaiban.
Használjátok ki az időt olvasásra, s kezdjétek mindjárt Csukás István emlékrovatunkkal, mely a közelmúltban elhunyt alkotó ikonikus életműve előtt tiszteleg.

A manapság oly sokunk által művelt home learninghez nyújt segítséget @PTJulia a MolyMazsolázóban, @gabona pedig olyan vidékre kalauzol minket a Film, színház, muzsika hasábjain, melyet méltán hiányolunk mostanában: a teátrumi világba. A Bulvárharang e havi, rendhagyó számában @Ibanez egy otthon is űzhető hobbit ajánl nekünk, s ismét jelentkezik a Hölgyválasz, melyben @Véda jóvoltából Lady Florance Bakert, valamint a Bemutatkoznak a Merítés szerkesztői című rovatunk is, melyben csapatunk legújabb tagjait ismerhetitek meg közelebbről.

Segíts a Moly működtetésében!

>!

Boldog április 1-jét kívánunk mindenkinek! :)

A múlt hét óta folyamatosan küzdünk azzal, hogy a tavalyihoz képest több mint 40%-os látogatónövekedést a rendszer különösebb zökkenők nélkül képes legyen kezelni. A nehéz idők néha rendkívüli megoldásokat igényelnek, így most a tagok önkéntes segítségét kérjük abban, hogy a Moly erőforrásait a leghatékonyabban tudjuk beosztani.

Létrehoztuk az Így segíthetsz a Molyon aloldalunkat, amelyen mindenki a számára legszimpatikusabb módon tudja támogatni erőfeszítéseinket. Köszönjük, hogy segítetek!

Mentsük meg a Molyt együtt!

Szabd személyre a Molyodat!

>!

Már régóta tervezzük, hogy legyen egy testreszabható oldala a Molynak, amely a tagok számára egyfajta bázisként szolgálhat, és amelyre tetszőleges elemeket („widgeteket”) pakolhatnak, és szabadon rendezgethetik. A címoldal tetején mostantól egy kis fogaskerék alól lehet elérni a testreszabási lehetőségeket.

Az elemeket értelemszerűen a megfelelő kapcsolóval lehet ki- vagy bekapcsolni, illetve húzással átrendezhetőek (ez jelenleg csak asztali böngészővel működik).

A normál címlap elemein kívül jelenleg a következő plusz widgetek kaphatnak helyet a címlapon:

 • Aktuális olvasmányok
 • Napi olvasáshaladás jelölése
 • Irodalmi kalendárium
 • Szerencsesüti

Kellemes egyediesítést! Minden ötletet örömmel fogadunk a metán!

Szemrevaló megosztások

>!

Mostantól a Molyon is kihasználjuk, hogy a tartalomszolgáltatók külön metaadatokat küldenek azért, hogy a megosztások szépen nézzenek ki. Így a megosztott hírek és linkek megjelenítik az átadott címet, képet és bevezető szöveget – ahol ez lehetséges.

Ezzel párhuzamosan a Moly címlapja is megváltozott: a legfelső helyre a legfrissebb három hír került, és a többi tartalmi elem sorrendje is megváltozott. (Egyedül az irodalmi kalendárium aktuális napi szerzőinek kis képecskéi kerültek ki: ezek az információk az Alkotók menü Irodalmi kalendárium pontja alatt érhetőek el – pontos születési adatokkal.)

Mivel hatalmas adatbázisról van szó, eltart egy ideig, amíg a rendszer az összes adatot beolvassa, de az új megosztások már mind az új megjelenést kapják.