Hírcsatorna

Európa, május 25.

>!

Biztos vagyok benne, hogy legalább száz emailt kaptál az elmúlt hetekben arról, hogy az Európai Unióban új adatvédelmi rendelet lép életbe május 25-én, és ezért minden webes szolgáltatás új Felhasználási feltételekkel és Adatvédelmi tájékoztatóval rukkolt elő. És… mi sem vagyunk kivételek, a fenti linkek a mi megváltozott dokumentumainkra mutatnak, amelyek mostantól érvényesek (olvasd el őket, nem fog nagy meglepetés érni, kivéve ha még nem vagy 16 éves, mert akkor szülői hozzájárulás kell az oldal használatához).

A GDPR nevű rendelet nagy hangsúlyt helyez a közérthetőségre, például ha gyerekeknek is szolgáltatsz, akkor egy gyereknek is meg kell értenie a dokumentumaidat. A Moly eddig is az egyik általunk látott legegyszerűbb Felhasználási feltételeket adta, mert fontosnak tartjuk, hogy az emberek el is olvassák azt, de most az Adatvédelmi tájékoztatónk is hasonlóan tömör és könnyen érthető lett.

A GDPR legnagyobb haszna számunkra azonban az, hogy az adatkezelés kapcsán pár dolgot át kellett szabnunk, és emiatt el kellett gondolkoznunk azon, hogy az oldal működésével minden rendben van-e (hogy ne érjen meglepetés: volt mit javítani). Az oldal beállításainál a legtöbb esetben kikapcsolni lehetett egy-egy funkciót, mégpedig úgy, hogy bekapcsoltál egy kapcsolót ehhez, és ez bár megszokható, a legtöbb ember mentális modelljével ütközik. Ezt most minden helyen megváltoztattuk: alapból minden be van kapcsolva, és ha valamit szeretnél kikapcsolni, akkor… kikapcsolod. Sok helyen az egyes kapcsolókhoz külön leírás is került, hogy ne kelljen a Súgót böngészned ahhoz, hogy megértsd annak a kapcsolónak a működését. Bizonyos adatok felhasználását pedig észszerűsítettük, például ha megadod a születési dátumodat, akkor megszabhatod, hogy mások mennyit lássanak belőle: a teljes dátumot, csak a születésnapodat (hogy mások felköszönthessenek) vagy csak a korodat (hogy megmutathasd, mennyire érett személyiség vagy).

Azt ajánljuk, nézz körül alaposan a profilod beállításainál (profil → fogaskerék), és alakítsd kedved szerint. Ha bármi furcsát észlelsz, írj nekünk az Üzenet a Molynak oldalon keresztül.

Örülünk, hogy a tagunk vagy! További jó molyolást!

Merítés 2018 áprilisából

>!

Megjelent 2018 negyedik Merítése.

Folytatva a megkezdett hagyományt, az áprilisi Merítésben ismét jelentkezik @Ciccnyog – a Könyvfesztiválról szóló összefoglaló rovatával. A címlapképünk is a fesztiválhoz kapcsolódik, szerkesztőtársunk, @TiaRengia az a szerencsés, aki viszontláthatja saját készítésű fotóját a címlapunkon. Gratulálunk neki és köszönjük!

A Dunakanyar szépsége több neves írót és költőt (és még más művészeti ág képviselőjét) vonzott magához. A Fényőrség rovatban @akire bemutatja néhányukat. Bizonyára sokan vártátok már, hogy Oravecz Imre megírja végre trilógiájának befejező részét. Többek között ebből a megfontolásból lett a szerző A hónap magyar írója (@pepege és @Archibald_Tatum). A képzelet birodalmaiban @vicomte és @Noro folytatják a mágusokról szóló sorozatukat, rovatuk ezúttal a a klasszikus fantasy szerepjátékok kalandozó varázslóiról szól. @AniTiger – sokunkhoz hasonlóan még mindig a Könyvfesztivál lázában ég, tartsunk vele a Forever Young Adultban egy könyvfesztiváli körtúrán.

Áprilisi és májusi kitüntetések

>!

Sajnos késve, de hozzuk az áprilisi, és egyúttal a májusi molyos kitüntetéseket is:

Milan Kundera április 1-jén ünnepelte 89. születésnapját:

Szergej Lukjanyenko április 11-én ünnepelte 50. születésnapját:

Robin Cook május 4-én ünnepelte 78. születésnapját:

John Scalzi pedig május 10-én ünnepli 49. születésnapját:

Egy új kitüntetés is készült, azoknak, akik a magyar irodalom rajongói:

Ajándékozásokhoz

>!

Három új fejlesztésről adhatunk hírt, mindhárom az ajándékozásokat hivatott jobb élménnyé tenni:

  • A kívánságlista szűrés és rendezés menüjébe bekerült egy új link: „Van ajándékdoboz a kívánságlistámon?” Ezzel aki akarja, leellenőrizheti vásárlások, vagy a kívánságlista böngészése előtt, hogy meg akarja-e valaki ajándékozni valamivel.
  • Ha az is érdekel, konkrétan milyen könyvekkel ajándékoznak meg, ugyanitt bepipálhatod a „Csak amit ajándékba kapok” jelölőnégyzetet. Az opció akkor is ott van, ha nincs ajándékdobozos könyv a kívánságlistádon.
  • Valamint a kívánságlistához bekerült egy fogaskerék is, ahol üzenetet hagyhatunk a kívánságlistánkat böngésző tagoknak. Ez így fog megjelenni:

Lezárt karc

>!

Mostantól lehet zárt karcot írni, amihez nem lehet hozzászólni. Ez a funkció a karc írásakor a „Ne lehessen hozzászólni” bepipálásával aktiválható:

A beállítás később visszavonható, viszont utána újraaktiválni, vagy egy eleve nyitott karcot lezárni nem lehet, mert nem akarjuk, hogy ha valaki épp egy hosszú hozzászólást fogalmaz, az semmivé váljon az elküldése után.

Ha valaki a saját karca alatti hozzászólásokat szeretné moderálni, arra a következő funkciókat javasoljuk:
- Törölhet a hozzászólások közül.
- Tilthat tagokat, így azok nem tudnak hozzászólni a tartalmaihoz.
- Jelezheti felénk azokat a hozzászólásokat (fogaskerék a hozzászólásnál → Problémás tartalom), amik szerinte problémásak, de valamiért nem szeretné ő törölni őket. Ez a lehetőség a beszélgetés többi résztvevője számára is elérhető.
- Törölheti magát a karcot is.

A karcok lezárt státuszáról a többi felhasználó is kap visszajelzést:

Merítés 2018 márciusából

>!

Megjelent 2018 harmadik Merítése.

Az idén nagy kínkeservvel érkezett meg a tavasz, @csgabi talán éppen ezért választotta ezt a témát a Klasszikus magyar irodalom rovatában. A tavaszi témában írt magyar klasszikusokhoz kapcsolódik e havi címlapképünk is.

Március 20-án lezárult a Merítés közvélemény-kutatása. A beérkezett válaszok kiértékelése a Kivesézzük a Merítést! rovatban olvasható. @robinson a Bűnügyi rovatban három híres szerzőtől válogat – a krimi szerelmeseinek örömére. Ha azt mondom: Szász Hargita, még aki nem ismeri is sejti, hogy személye melyik rovathoz kapcsolható. Aki a HatárŐrségre tippelt, az megérdemel egy vállveregetést. Sikerült a tipp vagy sem, nézzétek meg, ebben a hónapban mit kínál nekünk @Bleeding_Bride!
A Kortárs VilágSzép rövid szünet után @TiaRengia (szerkesztői) kezébe került: szülinaposok, irodalmi díjak, friss megjelenések és más egyéb érdekes olvasnivalót találhattok a megújult rovatban. A Hölgyválasz – @Véda szerkesztésében – ezúttal is egy karizmatikus asszonyról, Karinthyné Böhm Arankáról szól.

Ajánljuk figyelmetekbe továbbá az Impresszum rovatot is, melyben több fontos linket találhattok meg: például a szerkesztőségi tagok korábbi bemutatkozásait, a szerkesztők könyvajánló listáját, kihívásokat a Merítéshez kapcsolódóan:
https://moly.hu/merites-rovatok/impresszum

Hirdetés

Márciusi kitüntetések

>!

Márciusi kitüntetéseink következnek:

Vavyan Fable március 20-án ünnepelte 62. születésnapját:

Dan Wells március 4-én ünnepelte 41. születésnapját:

Jo Nesbø március 29-én ünnepelte 58. születésnapját:

Mindenkinek jó olvasást kívánunk!

Megjegyzés az eladó/elcserélhető könyvekhez

>!

A profil szerkesztési nézetébe, a Személyes adatok fülre bekerült egy új mező:

Az itt megadott szöveg minden eladó könyvpéldányotoknál meg fog jelenni, így:

Reméljük, hogy így megspórolhatjuk mindenkinek a felesleges köröket, legyen szó akár az átvétel helyéről, akár a postázás áráról.

Merítés 2018 februárjából

>!

Megjelent 2018 második Merítése.

Az év utolsó téli hónapjának Merítése ezúttal is érdekes, színes olvasmányokat tartogat a számotokra. A címlapképünket mostantól mindig egy-egy konkrét rovathoz kapcsolódóan választjuk, a Tudomány rovattal kezdenénk a sort, melyben @Ákos_Tóth a szokásos havi frisseken kívül egy roppant érdekes és aktuális témát választott.

A közvélemény-kutatásunk még mindig tart, aki eddig nem töltötte ki a kérdőívet, még megteheti: https://goo.gl/forms/O53aqm6Qk9Wnsit63

Dragomán György, Kerékgyártó István, Jolsvai András. Tudjátok-e mi a közös bennük (azon kívül, hogy mindannyian kortárs szerzők)? Ha nem jut eszetekbe semmi jó (de ha igen, akkor is), nézzétek meg a Kortárs magyar irodalom rovatban @Csabi milyen közös pontot fedezett fel bennük. @Lunemorte a VersRovatot klasszikus és kortárs költők verseiből a havi friss tartalmak segítségével állította össze. Mindig nagy rejtély övezi, @Timár_Krisztina kiről írja a soron következő A hónap külföldi írója rovatot. Akik nyomon követték beharangozóit, bizonyára nagyon várják már, hogy lehulljon a titokról a lepel. Ha Laura Esquivelre tippeltetek, jó nyomon jártatok. Tegye fel a kezét az, akit nem varázsol el Írország szépsége! De ugye tudjátok, hogy ez az ország nem csak gyönyörködtetésre ad okot, hanem szerzőik kiváló olvasmányokkal is szolgálnak? @Emmi_Lotta a VilágOlvasóban remek csokorba gyűjtötte nekünk. Ha meghalljuk azt a kifejezést: kötelező olvasmány, gyanítjuk, az olvasók többségének A Pál utcai fiúk jut eszébe. Nem csoda, hogy ez a mű lett @Etike rovatában, a Kötelező-felfedezőben a központi téma. @Arianrhod a kaleIDÉZkóp rovatban a graffiti kérdéskörét járja körül. Csak annyit mondhatunk, érdemes lesz bekukkantanotok hozzá!

Sorozatrajongóknak 2.

>!

Tegnapelőtt kikerült a Sorozatrajongó kitüntetés, tegnap pedig arról írtunk, hogy az elolvasott és elkezdett sorozatokat is le lehet kérdezni.

Bizonyos helyzetekben azonban az automatika nem működik, így raktunk be a listákhoz egy-egy „Bejelölöm elolvasottnak” gombot, vagyis mindenki kézzel is be tudja állítani, hogy elolvasta-e a sorozatot vagy sem. (Ez a kapcsoló nem jelöli olvasottnak a sorozat részeit, csak az elolvasott sorozatok listáját érinti, és a kitüntetéshez szükséges számot növeli.)

A funkció azokra az esetekre nyújt megoldást, ha egy sorozatban több címen megjelent vagy gyűjteményes kötetek vannak, ha valaki más nyelven olvasott a sorozatból részeket, vagy ha valaki nem akarja egy sorozat kiegészítő köteteit is elolvasni.