Hírcsatorna

Havi kihívásokról

>!

Jeleztétek felénk, hogy van, aki az egész évre lebontva tervezte meg a havonta megújuló kihívássorozatát, így az augusztussal érvénybe lépő új szabály ezeket a terveket húzná keresztül.

Kérjük, hogy akinek ilyen előre leszervezett ezévi kihívássorozata van, július végéig jelezze az Üzenet a Molynak oldalon keresztül indoklással együtt, hogy elbírálhassuk.

Apró fejlesztések libasorban

>!

1. A könyvadatlapokon egy zöld pipa jelzi, ha már olvastad az adott könyvet, rákattintva az olvasások adatai jönnek fel.

2. Az Irodalmi kalendárium beköltözött az Alkotók menü alá is, és külön szekciót is kapott, amelyben egy másik pont lett: A hónap szülöttei. Itt kedvencelés szerinti csökkenő sorrendben lehet megnézni a szerzőket.

3. Szintén az Alkotók menüben a Molyos alkotókhoz került egy kapcsoló, amely a „Csak akitől olvastam már” címkét viseli: bekapcsolása esetén a rendszer nem mutatja az összes szerzőt, hanem csak azokat, akiknek legalább egy könyvével végeztél már.

4. A profil üzenetküldési beállításaihoz bekerült egy kapcsoló: ezzel lehet beállítani, hogy jelölje a Moly olvasottnak a rendszerüzeneteket, ha már küldött róla egy emailt.

A Moly eddig 3 óra elteltével küldött üzenetet a bejövő üzenetekről, ezt a – választ egyébként sem igénylő – rendszerüzeneteknél megnöveltük 12 órára. Pro tagok ugyanakkor két új mező segítségével beállíthatják az időzítést, így akár azonnal vagy akár 96 óra múlva is megkaphatják az emailt – ha addig nem nézik meg a Molyon az üzenetet.

5. Ha ellenőrzött profilod van, akkor is megjelenik a szemes kapcsoló, amellyel el tudod rejteni a neved megjelenítését, így csak mi fogjuk tudni a teljes nevedet.

Jó molyolást!

Kihívásos újdonságok

>!

Bízva abban, hogy megihlet benneteket, és sok remek kihívást köszönhetünk még neki, a mai nappal egy új kategóriát vezetünk be a kihívásoknál. Ebbe a kategóriába olyan kihívásokat várunk, amelyek olvasós része megfelel egy olvasós kihívás szabályainak, nem olvasós (kreatív, közösségépítő) része pedig a nem olvasós kihívások szabályainak. Az apropót ennek az új kihívásnak az ötlete szolgáltatta:

Ha ilyen kihívásod van, jelezd az Üzenet a Molynak felületen keresztül, és beállítjuk!

További fontos újdonságok és szabályváltozások:

  • Az aktuális olvasós és nem olvasós kihívásoknak mostantól nincs külön menüjük, hanem egy közös menüben lehet a lenyílóból kilistázni őket külön-külön.
  • Egy nem olvasós kihívás csak akkor lehet egy évnél hosszabb, ha folyamatos ténykedést igényel, pl. minden héten írni kell hozzá.
  • Mostanában rendkívül népszerűek lettek a havonta újrainduló kihívások, sajnos viszont emiatt egysíkúvá vált a kihívások listája. Ezért úgy döntöttünk, hogy augusztustól már nem hagyunk jóvá három hónapnál rövidebb kihívásokat (tehát a júliusban kiírt augusztusi kihívásokat még igen, a szeptemberieket már őszi, három hónapos kihívásként tudjátok kiírni például). Kivételt az ünnep- és emléknapokhoz kötött kihívások képezhetnek.

Hogyan teheted még jobbá

>!

Az Infó menüben van egy pont, amelyik a Tedd jobbá! nevet kapta. Itt a Moly adatbázisának hiányos részeit lehet böngészni és kiegészíteni.

Mostantól egy Könyvek szöveges értékelés nélkül lehetőség is található ott, amelyben értelemszerűen olyan könyvek találhatók, amelyekhez még senki nem írt értékelést. Alapnézetében azokat a könyveket mutatja, amelyeket már olvastál, de azokat is lekérdezheted, amelyek megvannak neked, vagy éppen a várólistás könyveidet – ez utóbbiakat nyilván előbb el is kell olvasnod.

Jó értékelésírást!

Merítés 2018 májusából

>!

Megjelent 2018 ötödik Merítése.

A Merítés-díj széppróza kategóriájában az idén negyedik alkalommal kerül sor a tízes lista közzétételére. Büszkék lehetünk erre a díjra, mellyel mostanra már a szerzők, kiadók egyaránt számolnak: egyre többen osztották meg a listát vagy a szavazós karcot további közösségi oldalakon, irodalmi portálokon, a szerzők örülnek a jelölésnek. A hagyomány szerint a díj ötletgazdája, @balagesh készített egy összefoglaló rovatot a széppróza kategória IV. évadjáról.

Ha kíváncsiak vagytok, mit csináltak, merre jártak a molyok május folyamán, illetve júniusban milyen programok várhatóak, akkor ne hagyjátok ki @csgabi összeállítását a Kimenő rovatban. Külön felhívom a figyelmeteket a balatoni blokkra! Futás, edzés, bringázás, fogyókúra és társai – ezekről is olvashattok @Szencsike jóvoltából a Sportrovatban. @Röfipingvin a Sikerkönyvekben különböző műfajokban ajánl néhány igazán népszerűnek ígérkező könyvet. Akkor most (nyelv)rokonságban vagyunk a finnekkel vagy sem? Ezt a kérdéskört járja körül @ursus a MOLYrágta történelem rovatban. @Ibanez a – bemutatkozó – Tudomány rovatában nem kisebb témákat választott, mint a mindig aktuális környezetvédelmet és az űrutazást.

Két rövid történet a felfedezésről

>!

A GOG.com – régi nevén Good Old Games – megjelenése óta játszom újra régi számítógépes játékokkal. (Nem tévedésből írom ide ezt a bejegyzést a játékokkal foglalkozó oldalunk, a Gremlin helyett: néha jó ötlet bepillantást engedni a tervezői döntések mögé.) A Colonization-t rengetegszer kezdtem el, de annál kevesebbszer fejeztem be, pedig igazán remek játék: fel kell fedezni az Újvilágot, kiépíteni egy erős gyarmatot, majd sikeresen megvívni a függetlenségi háborút. A játék ennek megfelelően három fázisból áll: felfedezés, építkezés, a főellenség legyőzése. A legtöbb játékban általában mindez csaknem egyszerre történik, vagyis mire felfedezed a teljes világot, addigra akadsz össze a főellenséggel, akit le kell győznöd. Valószínűleg amiatt fogyott el gyakran a lelkesedésem a Colonization-ben, mert a felfedezésen mindig hamar túlestem, és az építkezés már nem tartott annyira lázban.

Tavaly olvastam el Kevin Duncan Ötletek könyve című kötetét, amely több kreativitással kapcsolatos olvasnivalót is ajánl. Így bukkantam rá az Inside the Box című könyvre, amely az elmúlt év legjobb szakmai olvasmányává vált. Képzeld el a pillanatot, amikor rájössz, hogy a legjobb ötleteid mind egy sémába illeszkednek, és hogy van egy rendszer, amellyel bármikor meg tudod ismételni őket! Kétségtelen, hogy imádom az ilyen felfedezéseket is.

Ha ennyire szeretek felfedezni, akkor adja magát a kérdés, hogy ez miként jelenjen meg a Molyon: például úgy, hogy emeljük ki a könyvek közötti kapcsolatokat mint egy-egy rövid felfedezőutat.

Mostantól az idézeteknél van lehetőség megadni a megemlített könyveket (régebbi idézet esetén a fogaskerékre kattintva a Könyvemlítés hozzáadása linket kell választani).

Az így létrehozott csatolások a könyvadatlapon is megjelennek, illetve az Idézetek főmenü is kapott egy Említések menüpontot.

Mivel friss fejlesztésről van szó, sokat változhat és bővülhet az idők során (például egy gráf alapú adatbázisba betöltve megnézhetnénk, hogy két tetszőleges könyv között létezik-e útvonal – na ez biztosan nem most lesz). De addig is jó felfedezést!

– Bence

Hirdetés

Új polc és új lista azonnal

>!

Eddig ha bármit polcra vagy listába akartunk rakni, előbb létre kellett azt hozni.

Mostantól a megfelelő felugró ablakban egy új mezőbe lehet beírni az újonnan létrehozandó polc vagy lista nevét, és az adott elem már arra fog kerülni.

Az ötlet szintén a meta.moly.hu kincsesbányájából származik.

Archivált polcok

>!

Mostantól „archivált” jelöléssel is el lehet látni a polcokat. Ez a kapcsoló egy apró, ámde annál hasznosabb dologra jó: a polcra helyezésnél a legördülő listában nem jelennek meg az archivált polcok.

A különféle nézetekben szürke címke tájékoztat az archivált állapotról.

A fejlesztési ötletet a meta.moly.hu mélységeiből bányásztuk elő, de az Üzenet a Molynak oldalon keresztül is megkaptuk. További jó molyolást!

Felnőtt hirdetések és új üzenetbeállítások

>!

Változások történtek a profilbeállításoknál:

  • A „Felnőtt hirdetések megjelenítése” kapcsolóval kikapcsolható, hogy az erotikus vagy erőszakos tartalmú könyvekkel kapcsolatos hirdetések megjelenjenek. A hirdetés maga továbbra sem tartalmazhat olyan elemet, amely felnőtt tartalomnak minősül, de ezekben a kategóriában lehetnek olyan témák, amelyek érzékenyen érinthetnek egyeseket, illetve a gyerekek profiljait lehet ezzel „gyerekesebben” tartani.
  • Új fülként bekerült az Üzenetek beállítási csoport, amely a rendszerüzenetek kezelését segíti azzal, hogy a Frisshez hasonlóan nemcsak a fenti menüben különülnek el, de a vezérlőpultban is.

Rendszerüzenetek 2.

>!

A rendszerüzenetek Molyon keresztüli kézbesítése a leggyorsabb és legmegbízhatóbb módja annak, hogy egy üzenetünk eljusson a címzetthez. Bár eddig sem küldtünk túl sok emailt, de a különféle szolgáltatók spamszűrési módszerei néha visszatartották vagy elrejtették azokat a címzettektől, pedig nem volt szó kéretlen levelekről.

Azért, hogy a Molyon belül egyszerűbb legyen a rendszerüzeneteket kezelni, különválasztottuk őket a sima, mások által küldött üzenetektől: egyrészt külön gomb jelenik meg hozzájuk a fejlécben, másrészt külön csoportot alkotnak a menüben is.

Az ehhez kapcsolódó fejlesztéseknek nincs még vége, tovább javítjuk a rendszert, köszönjük a beküldött visszajelzéseiteket. További jó molyolást!