!

Yuval Noah Harari izraeli

1976. február 24. (Kiryat Atta, Izrael) –

Tudástár · 5 kapcsolódó alkotó · 3 kapcsolódó könyv

Nemférfi
Honlapynharari.com
Facebook@Prof.Yuval.Noah.Harari
Twitter@harari_yuval

Képek 4

Könyvei 21

Yuval Noah Harari: Sapiens
Yuval Noah Harari: Homo Deus
Yuval Noah Harari: 21 lecke a 21. századra
Yuval Noah Harari – David Vandermeulen – Daniel Casanave: Sapiens: Rajzolt történelem – Az emberiség születése
Yuval Noah Harari: Sapiens (angol)
Yuval Noah Harari: Homo Deus (angol)
Yuval Noah Harari – David Vandermeulen – Daniel Casanave: Sapiens: Rajzolt történelem II. – A civilizáció pillérei
Yuval Noah Harari: 21 Lessons for the 21st Century
Yuval Noah Harari: Így hódítottuk meg a Földet
Yuval Noah Harari: Sapiens: A Graphic History 1. – The Birth of Humankind

Kapcsolódó sorozatok: Sapiens: Rajzolt történelem · A világ urai · Sapiens: A Graphic History angol · Összes sorozat »


Kiemelt alkotóértékelések

Video>!

Yuval Noah Harari

Néha gondoltam rá, hogy írnom kellene egy könyvet, de aztán találkoztam Hararival, és kiderült, hogy sokkal jobban megírta amit akartam, mint ahogy én valaha is képes lettem volna rá.

Boglárka_Tóth>!

Yuval Noah Harari

Újszerű megközelítés, élvezetes ismeretterjesztés, intelligens és elegáns stílus. Máskor is jöhet tőle.

SandraMarseille>!

Yuval Noah Harari

Imádom! Hatalmas zseni. Új kedvenc íróm lett. Szókimondóan és szórakoztatóan ír komoly témákról, ami így mindenki számára érdekes és elgondolkodtató lehet. Beleszerettem a stílusába.


Népszerű idézetek

Kuszma P>!

Aránylag könnyű egyetérteni azzal, hogy csak a Homo sapiens képes nem létező dolgokról beszélni, és már reggeli előtt hat lehetetlen dolgot elhinni. Egy majomtól sosem tudnánk megszerezni a banánját azzal az ígérettel, hogy halála után majd végtelen mennyiségű banán vár rá a majommennyországban. De miért fontos ez? Hiszen a fikció veszélyes mértékben félrevezető vagy figyelemelterelő lehet. Azoknak, akik tündérek és egyszarvúak után kutatnak az erdőben, jóval kisebbek a túlélési esélyeik, mint azoknak, akik gombákért és szarvashúsért mennek oda. És nem időpazarlás órákig imádkozni nem létező őrszellemekhez, amikor ezt az időt gyűjtögetéssel, verekedéssel és paráználkodással is el lehet tölteni?
A fikció azonban nem csupán arra tett képessé bennünket, hogy elképzeljünk dolgokat, hanem arra is, hogy ezt kollektíven tegyük. Hogy olyan közös mítoszokat szőjünk, mint a bibliai teremtéstörténet, az ausztráliai bennszülöttek álomidő-, vagy a modern államok nacionalista mítoszai. Ezek és az ezekhez hasonlók segítségével megadatott a sapiensnek a nagy tömegben való rugalmas együttműködés addig sosem látott képessége.

35. oldal

Yuval Noah Harari: Sapiens Az emberiség rövid története

16 hozzászólás
Kuszma P>!

Hogyan különböztethetjük meg azt, ami valóban biológiailag determinált, attól, amit csak az emberek próbálnak biológiai mítoszokkal igazolni? Jól használható aranyszabály az, hogy „a biológia megenged, a kultúra megtilt”. A biológia a lehetőségek igen széles skáláját hajlandó tolerálni. A kultúra kötelezi az embereket egyes lehetőségek megvalósítására, míg más lehetőségek megvalósítását tiltja nekik. A biológia lehetővé teszi a nőknek, hogy gyereket szüljenek – egyes kultúrák kötelezik őket erre. A biológia lehetővé teszi, hogy férfiak egymással élvezzék a szexet – egyes kultúrák pedig megtiltják ezt.
A kultúra váltig állítja, hogy csak azt tiltja, ami természetellenes. Biológiai szempontból azonban semmi sem természetellenes. Ami lehetséges, az a definíció szerint természetes is. Valóban természetellenes, a természet törvényei ellen való viselkedés nem is létezhet, tehát szükségtelen tiltani. Soha egy kultúra sem vesződött azzal, hogy megtiltsa a férfiaknak a fotoszintetizálást, a nőknek, hogy gyorsabban fussanak a fénynél, vagy a negatív töltésű elektronoknak, hogy vonzzák egymást.

139. oldal

Yuval Noah Harari: Sapiens Az emberiség rövid története

Kapcsolódó szócikkek: kultúra
41 hozzászólás
Kuszma P>!

Emberek továbbra is hősies küzdelmet folytatnak a rasszizmus ellen, és nem veszik észre, hogy a csatatér megváltozott, és a birodalmi ideológiában a rasszizmus helyét átvette a „kulturizmus”. Ilyen szó nincsen, de ideje, hogy bevezessük. A mai elitek körében a más emberi csoportok eltérő értékeiről szóló megjegyzések szinte mindig a kultúrák közötti történelmi különbségek, nem pedig a rasszok közötti biológiai különbségek köntösébe vannak öltöztetve. Már nem azt mondjuk, hogy „a vérükben van”, hanem azt: „benne van a kultúrájukban”.

274. oldal

Yuval Noah Harari: Sapiens Az emberiség rövid története

15 hozzászólás
Kuszma P>!

A mezőgazdasági forradalom a történelem legnagyobb csalása volt.
Ki volt ezért a felelős? Nem a királyok, nem a papok, és nem is a kereskedők. Hanem néhány növényfaj, mint például a búza, a rizs és a burgonya. Inkább ezek a növények háziasították a Homo sapienst, mint fordítva.
Képzeljük el egy pillanatra a mezőgazdasági forradalmat a búza szempontjából! Tízezer éve ez csupán egy volt a számtalan fűféle közül, és az élőhelye a Közel-Kelet egy kis területére korlátozódott. Aztán néhány rövidke évezreddel később már világszerte termett. A túlélés és reprodukció alapvető evolúciós kritériumai szerint a búza az egyik legsikeresebb növény a Föld történetében.

83. oldal

Yuval Noah Harari: Sapiens Az emberiség rövid története

Kapcsolódó szócikkek: búza
4 hozzászólás
Kuszma P>!

Az év [2002] 57 millió halottjából csupán 172 ezerrel végzett háború, és 569 ezerrel erőszakos bűncselekmény (tehát az emberi erőszak összesen 741 ezer áldozatot szedett). Ezzel szemben 873 ezren követtek el öngyilkosságot. Vagyis a szeptember 11-i támadásokat követő évben az átlagember nagyobb valószínűséggel esett saját maga, mint egy terrorista, katona vagy drogdíler áldozatául.

327. oldal

Yuval Noah Harari: Sapiens Az emberiség rövid története

12 hozzászólás
Rea>!

A demokrácia Lincolnnak arra az elvére épül, hogy a „bolondíthatsz néhány embert mindig és minden embert valameddig, de nem bolondíthatsz mindig mindenkit”. Ha a kormány korrupt, és nem javít az emberek életén, előbb-utóbb elegendő ember fogja ezt felismerni, és leváltják a kormányt. A média kormányzati ellenőrzése azonban aláássa Lincoln logikáját, mivel megakadályozza az állampolgárokat abban, hogy rájöjjenek az igazságra. A média fölötti egyeduralma révén az uralkodó oligarchia újra és újra ráfoghatja a hibáit másokra, és a külső fenyegetésekre terelheti a figyelmet – legyenek azok valódiak vagy kitaláltak.
Egy ilyen oligarchiára épülő rendszerben mindig van valami válság, ami előbbre való az olyan unalmas dolgoknál, mint az egészségügy vagy a szennyezés. Ha a nemzetet külső invázió vagy ördögi felforgató elemek veszélyeztetik, ugyan kinek van ideje a túlzsúfolt kórházakkal vagy a szennyezett folyókkal foglalkozni? Egy végtelen válságfolyam megalkotásával a korrupt oligarchia az uralmát is a végtelenségig biztosítani tudja.

24. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Abraham Lincoln · demokrácia
3 hozzászólás
Bori_L>!

A történelem egyik vastörvénye, hogy a luxusból előbb-utóbb alapszükséglet lesz, ami új kötelezettségekkel jár.

89. oldal, A mezőgazdasági forradalom

Yuval Noah Harari: Sapiens Az emberiség rövid története

Kapcsolódó szócikkek: történelem
Noémi_Zsófi_Tóvári P>!

Lényegtelen információkkal elárasztott világunkban a tisztánlátás hatalom.

(első mondat)

Chöpp >!

A nők például általában sokkal jobban tűrik az éhezést, a betegséget és a fáradtságot, mint a férfiak.

145. oldal

Yuval Noah Harari: Sapiens Az emberiség rövid története

Kapcsolódó szócikkek: férfiak · nők
5 hozzászólás
korneliak>!

Óvakodnunk kell attól, hogy felületes ismeretek alapján démonizáljuk vagy idealizáljuk.

3. fejezet - Az eredeti jóléti társadalom (Animus, 2015)

Yuval Noah Harari: Sapiens Az emberiség rövid története