!

Yuval Noah Harari izraeli

1976. február 24. (Kiryat Atta, Izrael) –

Tudástár · 4 kapcsolódó alkotó · 2 kapcsolódó könyv

Nemférfi
Honlapynharari.com
Facebook@Prof.Yuval.Noah.Harari
Twitter@harari_yuval

Képek 4

Könyvei 20

Yuval Noah Harari: Sapiens
Yuval Noah Harari: Homo Deus
Yuval Noah Harari: 21 lecke a 21. századra
Yuval Noah Harari: Sapiens (angol)
Yuval Noah Harari – David Vandermeulen – Daniel Casanave: Sapiens: Rajzolt történelem – Az emberiség születése
Yuval Noah Harari: Homo Deus (angol)
Yuval Noah Harari: 21 Lessons for the 21st Century
Yuval Noah Harari – David Vandermeulen – Daniel Casanave: Sapiens: Rajzolt történelem II. – A civilizáció pillérei
Yuval Noah Harari: Sapiens: A Graphic History 1. – The Birth of Humankind
Yuval Noah Harari: Sapiens (francia)

Kapcsolódó sorozatok: Sapiens: Rajzolt történelem · Sapiens: A Graphic History angol · Összes sorozat »


Népszerű alkotóértékelések

Boglárka_Tóth>!

Yuval Noah Harari

Újszerű megközelítés, élvezetes ismeretterjesztés, intelligens és elegáns stílus. Máskor is jöhet tőle.

SandraMarseille>!

Yuval Noah Harari

Imádom! Hatalmas zseni. Új kedvenc íróm lett. Szókimondóan és szórakoztatóan ír komoly témákról, ami így mindenki számára érdekes és elgondolkodtató lehet. Beleszerettem a stílusába.


Népszerű idézetek

Kuszma P>!

Aránylag könnyű egyetérteni azzal, hogy csak a Homo sapiens képes nem létező dolgokról beszélni, és már reggeli előtt hat lehetetlen dolgot elhinni. Egy majomtól sosem tudnánk megszerezni a banánját azzal az ígérettel, hogy halála után majd végtelen mennyiségű banán vár rá a majommennyországban. De miért fontos ez? Hiszen a fikció veszélyes mértékben félrevezető vagy figyelemelterelő lehet. Azoknak, akik tündérek és egyszarvúak után kutatnak az erdőben, jóval kisebbek a túlélési esélyeik, mint azoknak, akik gombákért és szarvashúsért mennek oda. És nem időpazarlás órákig imádkozni nem létező őrszellemekhez, amikor ezt az időt gyűjtögetéssel, verekedéssel és paráználkodással is el lehet tölteni?
A fikció azonban nem csupán arra tett képessé bennünket, hogy elképzeljünk dolgokat, hanem arra is, hogy ezt kollektíven tegyük. Hogy olyan közös mítoszokat szőjünk, mint a bibliai teremtéstörténet, az ausztráliai bennszülöttek álomidő-, vagy a modern államok nacionalista mítoszai. Ezek és az ezekhez hasonlók segítségével megadatott a sapiensnek a nagy tömegben való rugalmas együttműködés addig sosem látott képessége.

35. oldal

Yuval Noah Harari: Sapiens Az emberiség rövid története

15 hozzászólás
Kuszma P>!

Hogyan különböztethetjük meg azt, ami valóban biológiailag determinált, attól, amit csak az emberek próbálnak biológiai mítoszokkal igazolni? Jól használható aranyszabály az, hogy „a biológia megenged, a kultúra megtilt”. A biológia a lehetőségek igen széles skáláját hajlandó tolerálni. A kultúra kötelezi az embereket egyes lehetőségek megvalósítására, míg más lehetőségek megvalósítását tiltja nekik. A biológia lehetővé teszi a nőknek, hogy gyereket szüljenek – egyes kultúrák kötelezik őket erre. A biológia lehetővé teszi, hogy férfiak egymással élvezzék a szexet – egyes kultúrák pedig megtiltják ezt.
A kultúra váltig állítja, hogy csak azt tiltja, ami természetellenes. Biológiai szempontból azonban semmi sem természetellenes. Ami lehetséges, az a definíció szerint természetes is. Valóban természetellenes, a természet törvényei ellen való viselkedés nem is létezhet, tehát szükségtelen tiltani. Soha egy kultúra sem vesződött azzal, hogy megtiltsa a férfiaknak a fotoszintetizálást, a nőknek, hogy gyorsabban fussanak a fénynél, vagy a negatív töltésű elektronoknak, hogy vonzzák egymást.

139. oldal

Yuval Noah Harari: Sapiens Az emberiség rövid története

Kapcsolódó szócikkek: kultúra
16 hozzászólás
Kuszma P>!

A mezőgazdasági forradalom a történelem legnagyobb csalása volt.
Ki volt ezért a felelős? Nem a királyok, nem a papok, és nem is a kereskedők. Hanem néhány növényfaj, mint például a búza, a rizs és a burgonya. Inkább ezek a növények háziasították a Homo sapienst, mint fordítva.
Képzeljük el egy pillanatra a mezőgazdasági forradalmat a búza szempontjából! Tízezer éve ez csupán egy volt a számtalan fűféle közül, és az élőhelye a Közel-Kelet egy kis területére korlátozódott. Aztán néhány rövidke évezreddel később már világszerte termett. A túlélés és reprodukció alapvető evolúciós kritériumai szerint a búza az egyik legsikeresebb növény a Föld történetében.

83. oldal

Yuval Noah Harari: Sapiens Az emberiség rövid története

Kapcsolódó szócikkek: búza
4 hozzászólás
Kuszma P>!

Az év [2002] 57 millió halottjából csupán 172 ezerrel végzett háború, és 569 ezerrel erőszakos bűncselekmény (tehát az emberi erőszak összesen 741 ezer áldozatot szedett). Ezzel szemben 873 ezren követtek el öngyilkosságot. Vagyis a szeptember 11-i támadásokat követő évben az átlagember nagyobb valószínűséggel esett saját maga, mint egy terrorista, katona vagy drogdíler áldozatául.

327. oldal

Yuval Noah Harari: Sapiens Az emberiség rövid története

12 hozzászólás
Rea P>!

A demokrácia Lincolnnak arra az elvére épül, hogy a „bolondíthatsz néhány embert mindig és minden embert valameddig, de nem bolondíthatsz mindig mindenkit”. Ha a kormány korrupt, és nem javít az emberek életén, előbb-utóbb elegendő ember fogja ezt felismerni, és leváltják a kormányt. A média kormányzati ellenőrzése azonban aláássa Lincoln logikáját, mivel megakadályozza az állampolgárokat abban, hogy rájöjjenek az igazságra. A média fölötti egyeduralma révén az uralkodó oligarchia újra és újra ráfoghatja a hibáit másokra, és a külső fenyegetésekre terelheti a figyelmet – legyenek azok valódiak vagy kitaláltak.
Egy ilyen oligarchiára épülő rendszerben mindig van valami válság, ami előbbre való az olyan unalmas dolgoknál, mint az egészségügy vagy a szennyezés. Ha a nemzetet külső invázió vagy ördögi felforgató elemek veszélyeztetik, ugyan kinek van ideje a túlzsúfolt kórházakkal vagy a szennyezett folyókkal foglalkozni? Egy végtelen válságfolyam megalkotásával a korrupt oligarchia az uralmát is a végtelenségig biztosítani tudja.

24. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Abraham Lincoln · demokrácia
3 hozzászólás
Kuszma P>!

Emberek továbbra is hősies küzdelmet folytatnak a rasszizmus ellen, és nem veszik észre, hogy a csatatér megváltozott, és a birodalmi ideológiában a rasszizmus helyét átvette a „kulturizmus”. Ilyen szó nincsen, de ideje, hogy bevezessük. A mai elitek körében a más emberi csoportok eltérő értékeiről szóló megjegyzések szinte mindig a kultúrák közötti történelmi különbségek, nem pedig a rasszok közötti biológiai különbségek köntösébe vannak öltöztetve. Már nem azt mondjuk, hogy „a vérükben van”, hanem azt: „benne van a kultúrájukban”.

274. oldal

Yuval Noah Harari: Sapiens Az emberiség rövid története

15 hozzászólás
Bori_L P>!

A történelem egyik vastörvénye, hogy a luxusból előbb-utóbb alapszükséglet lesz, ami új kötelezettségekkel jár.

89. oldal, A mezőgazdasági forradalom

Yuval Noah Harari: Sapiens Az emberiség rövid története

Kapcsolódó szócikkek: történelem
>!

Lényegtelen információkkal elárasztott világunkban a tisztánlátás hatalom.

(első mondat)

Kapcsolódó szócikkek: tisztánlátás
Chöpp P>!

A nők például általában sokkal jobban tűrik az éhezést, a betegséget és a fáradtságot, mint a férfiak.

145. oldal

Yuval Noah Harari: Sapiens Az emberiség rövid története

Kapcsolódó szócikkek: férfiak · nők
5 hozzászólás
Bori_L P>!

Az embernek mindig is az volt az erősebb oldala, hogy feltaláljon valamit, s nem az, hogy bölcsen használja azt.

20. oldal

2 hozzászólás