!

Wole Soyinka nigériai

1934. július 13. (Abeokuta (Nigéria)) –

Wikipédiahttp://hu.wikipedia.org/wiki/Wole_Soyinka http://en.wikipedia.org/wiki/Wole_Soyinka

Képek 1

Könyvei 7

Wole Soyinka: Aké
Wole Soyinka: A fékevesztettség évada
Wole Soyinka: Drámák
Wole Soyinka: Plays: 2
Wole Soyinka: Death and the King's Horseman
Wole Soyinka: A Dance of the Forests
Wole Soyinka: The Interpreters

Népszerű idézetek

>!
Bla IP

Az emberek olyanok, amilyenek. Vannak köztük jók és rosszak. Sokan a kétségbeeséstől lesznek rosszak. Az irigység pedig igenis sokak számára hatalmas erő. Olyan betegség, mellyel mindenhol találkozni fogsz a világon, mindenhol.

Wole Soyinka: Aké A gyermekkor évei

Kapcsolódó szócikkek: irigység · kétségbeesés
>!
Bíró_Júlia P

Ha a legegyszerűbb módon készítették az akará-t, olajának az illata akkor is átitatta a piac levegőjét, és mi nem tudtuk, hogy merre induljunk, mert az akara-illat összekeveredett a sült kókuszszeletek és a hozzá való lisztpogácsák illatával, amelyeket kasadá-nak neveztünk, nem beszélve a ropogósra sütött sovány húsról, a tinkó-ról; az ogiri „csípősen” rothadt sajtszagáról, a pattogatott kukoricáról, friss zöldségekről és a gbegiri-ről. Az akámu-t, az esti kukoricakását egy sima, barna színű tökhéjedényből mérték ki a tányérokba, melyek a bambuszállványokra erősített zománctálcákon sorakoztak, a felügyelő asszonyok minden nap más szöveggel és dallammal kínálták portékájukat. Egy onini, sőt még egy félpenny is kevés volt ahhoz, hogy a vágyainkat kielégítsük, de szabad volt nézelődni és beszippantani az illatokat.

229. oldal

Wole Soyinka: Aké A gyermekkor évei

>!
Bla IP

Bárki étellel kínál, fogadd el. Ne félj, míg a szíved azt mondja, hogy Egyél.

Wole Soyinka: Aké A gyermekkor évei

>!
Bla IP

Bárhova kerülsz is, ne menekülj el a harc elől. Az ellenségeid valószínűleg nagyobbak lesznek nálad, és először megvernek. Ha legközelebb találkozol velük, hívd ki őket újra. Ismét meg fognak verni. De biztos lehetsz benne, hogy harmadszorra vagy legyőzöd őket, vagy elszaladnak előled.

Wole Soyinka: Aké A gyermekkor évei

>!
Bíró_Júlia P

– Csak lassan a testtel, Jogtudor uram. Kifolyik az ételed – figyelmeztetett anyám.
– Én nem leszek jogtudor. Feleségül veszem Mrs. Odufuwát, és pap leszek.
– Ó, tehát Mrs. Odufuwa az új jelölt? És mi történt Gbosere nénivel?
– Nem jött el látogatóba – magyaráztam. – Mrs. Odufuwa viszont egész húsvétkor velünk volt. Nagyon kedves.

85. oldal

Wole Soyinka: Aké A gyermekkor évei

>!
Bla IP

Úgy látszott, hogy a romlottság ereje nagyobb, mint az imáé, és mivel a templom a romlottakat is befogadja, Isten nem figyel az imádkozó hangokra, melyek ugyanabból az irányból érkeznek.

Wole Soyinka: Aké A gyermekkor évei

>!
ppeva P

– Arra fognak tanítani, hogy „Uram”-nak szólítsd őket. Csak a rabszolgák mondják azt, hogy Uram. Így teszik tönkre a fiúk jellemét, mikor még könnyen befolyásolhatók. – Uram, uram, uram, uram! Nagyon rossz. Mindenképpen el kell jönnöd a szünidőben… – Hirtelen eszébe jutott a fehérek iskolájának egy másik fogyatékossága, együttérzően nézett rám, és a fejét ingatta. – És alig használják a pálcát – ami komoly hiba.
– Szerintem nem, Igazgató úr.
– Tényleg? Szerinted a pálcázás nem fejleszti a jellemet?
– Nem, Igazgató úr.
– Ó, istenem, istenem. és ezt épp te mondod, Eniola fia?
– Igen, Igazgató úr.
Nagyot sóhajtott, hitetlenkedve ingatta fejét, és továbbindult a folyosón.

285. oldal

Wole Soyinka: Aké A gyermekkor évei

>!
dokijano

Láttál már kutyát, ahogy a hátára fekszik és várja, hogy megcirógassák? Amikor egy nép így tesz, azt várja, hogy megrugdossák.

171. oldal, 3. Csápok - VIII. (Magvető, 1980)

>!
ppeva P

Mikor a foteleket és a székeket visszatettük, akkor történt a VÁLTOZÁS. Némelyikük nem került vissza többék, a hátsóudvari raktárba vitték, vagy az utcai szobába, ahol a a vendégeket leültették, amíg szóltak Essaynek. Még az állandóság jelképei, a hímzett, bekeretezett és üvegezett szentképek is új helyre kerültek a falon. Meg akartam nézni az EMLÉKEZZ A TEREMTŐDRE IFJÚSÁGOD NAPJAIBAN című képet, de helyette azt találtam, hogy: EBENEZER: MINDIG MEGSEGÍT MINKET AZ ÚR.
Néha a szög, melyen a kép lógott, néhány méterrel közelebb került az utcai szobához vagy ugyanannyival eltávolodott tőle. ez komoly következményekkel járt. Már nem láthattam a tükröződő felületen, mikor indul haza Essay, mikor lép ki az általános iskola ajtaján a széles ösvényre, mely majdnem nyílegyenesen vezet a plébánia kapujához. Az út kétharmadáig láttam Essayt, azután a TISZTELD ATYÁDAT ÉS ANYÁDAT című képben tűnt fel, ez volt az a pillanat, amikor abba kellett hagyni a rosszalkodást. Mikor hazaérkezett és kijött a hálószobából, az öreg függönyök lustán megmozdultak, és magas alakja feltűnt az EMLÉKEZZ A TEREMTŐRE fénylő felületén. Addigra az étkezések alatt elkövetett csínyek minden nyomát eltüntettük az ebédlőből. Az utcai szobában tanultunk, és mikor Essay befejezte a kertészkedést a hátsó udvarban, és feltűnt az AZ ÚR AZ ÉN PÁSZTOROM-ban, alkalmasint tejfűbokrokkal körülvéve, melyek sűrűn nőttek az ebédlő ablaka előtt, akkor még arra is maradt időnk, hogy az íróasztal fiókjába rejtsük, amit a tankönyv helyett tanulmányoztunk elmélyülten. A bekeretezett szentképek sokszor megmentették az életünket, és mindent elkövettünk, hogy e titkos hírforrások továbbra is hasznunkra legyenek.

143-144. oldal

Wole Soyinka: Aké A gyermekkor évei

>!
dokijano

    – Bennünket már mindenfélének elneveztek – jegyezte meg Ahime szárazon –, még zsebutópiának is.
    – Te érted, hogy ez mit jelent?
    – Hát persze. A mi fiaink mindenféle könyveket hazahoznak. Manapság már úgysincs mit kezdenem az időmmel, hát elolvasom őket. És újra meg újra arra a következtetésre jutok, hogy nincs semmi új a nap alatt. – Felnevetett, hangjában a jellegzetes kis huncut csuklással. – De még a másvilágon sincsen. Az emberek elméje hatalmas távolságokat jár be, míg végül összeölelkezik. Hatalmas korszakokat is beutazhat, visszafelé is, a jövőbe is, de végül összeölelkezik. Jóban-rosszban. Ez a tudás alázatot is, gőgöt is taníthat.

38. oldal, 1. Csírák - II. (Magvető, 1980)