!

William Wharton amerikai

1925. november 7. (Philadelphia, Egyesül Államok) – 2008. október 29. (Encinitas, Egyesül Államok)

Tudástár · 2 kapcsolódó alkotó · 3 film

Teljes névAlbert William Du Aime
Nemférfi

Képek 4

Könyvei 10

William Wharton: Madárka
William Wharton: Éjfélre kitisztul
William Wharton: Búcsú a szerelemtől
William Wharton: Apa
William Wharton: Srapnel
William Wharton: Áttetsző
William Wharton: Büszkeség
William Wharton: Hírhozók
William Wharton: Birdy
William Wharton: Dad

Kapcsolódó kiadói sorozatok: FilmRegények Cartaphilus


Kiemelt alkotóértékelések

Bur3sz>!

William Wharton

Kedvenc íróim egyike. Magával ragad a stílusa. Számomra letehetetlenek a könyvei. Önéletrajzi ihletésűek. Igaz, nem napjainkban játszódnak, de mind máig aktuálisak. Az emberi kapcsolatokról alkot hű képeket.

2 hozzászólás
Morpheus>!

William Wharton

Örülök, amikor új kedvencre bukkanok, olyanra, mint amilyen Wharton, aki meg tudja érinteni egyszerre a szívemet és az eszemet is.

AnneDurko>!

William Wharton

Minden alkalommal valami újat mond számomra. Minden eddig olvasott könyvével megnyert magának.


Népszerű idézetek

amnaen>!

Kevesen vannak, akiket érdekel, mit gondolnak, mit akarnak mondani mások. Többnyire csak abban a reményben képesek meghallgatni az embert, hogy aztán ők önthetik ki a szívüket. Mindenki másokra akarja rátukmálni a maga terheit. Van, aki úgy tesz, mintha figyelne, pedig csak arra vár, hogy mikor jöhet elő a maga szövegével, várja az apropót, hogy közbevághasson. Ezért is unok szinte minden beszélgetést.

111. oldal (Európa Könyvkiadó, 1996)

43 hozzászólás
amnaen>!

Ha nem vigyáz az ember, egykettőre oda jut, hogy képes lesz mindenkit sajnálni, és akkor aztán nem marad, akit gyűlölni lehetne.

191. oldal (Európa Könyvkiadó, 1996)

Lornka>!

[…] a legtöbb ember azért boldogtalan, mert a természetével ellenkező életet próbál élni.

79. oldal ( Európa Könyvkiadó, 1987)

madárka>!

Megvan mindnyájunknak a maga privát bolondériája. És ha ez elég sok embernek szúr szemet, akkor bolondnak kiáltanak ki. És van az úgy is néha, hogy mi magunk nem bírjuk tovább, mi mondjuk meg valakinek, hogy bolondok vagyunk, és akkor attól fogva gondoskodnak rólunk.

136. oldal

Zsuzsa_Czékus P>!

Madárka nem egy hülyegyerek: amit csinált, annak egy bizonyos, különleges szemszögből mindig értelme volt. Még az sem biztos, hogy őrült. Mert mi is az őrültség? A háború, például, az tuti, hogy az.

117. oldal

madárka>!

Mikor repülök, nincs mitől tartanom. Csak a levegő ízét és a semmit-nem-érintés gyönyörét érzem. Látom a földet, messze lent; olyan messze van, mint az ég, mikor a földről nézem. Eltávolodott minden, és a gravitáció játéka, akár a pergő homok.

229. oldal

1 hozzászólás
pali>!

Agyára ment a sok olvasás, gondolom. Anyám mindig azt mondta, hogy aki túl sokat olvas, az előbb-utóbb megkattan.

Kapcsolódó szócikkek: olvasás
1 hozzászólás
Morpheus>!

A legfontosabb, amit megtanultam, hogy soha többé nem akarok mások által rám ruházott hatalmat. Egyfelől azért, mert nem vagyok az a fajta. Nincs bennem elég felelősségérzet. Másfelől pedig azért, mert nem hiszek az olyan hatalomban, amivel mások ruháznak fel. Az egyetlen hatalom amit elfogadnék, amit bárkinek el lenne szabad fogadnia az életben, az a saját képességeinek, nem valami hierarchikus rendszernek köszönhető hatalom. Úgy éltem végig az életemet, hogy mindig is kerültem a hatalmat.

193. oldal

Kapcsolódó szócikkek: hatalom · hierarchia
madárka>!

A madár nem tud sírni. Sírni, nevetni és hazudni az összes állatok közül valószínűleg csak az ember tud. Gondolom, a halálról is csak nekünk van fogalmunk. Az állat igyekszik persze életben maradni, de a halálból nem csinál ügyet.

185. oldal (Európa, 1987)