!

Will Fowler

Könyvei 9

Will Fowler: Kurszk
Will Fowler: Sztálingrád
Will Fowler: Barbarossa: Az első 7 nap
Will Fowler: D-nap: Az első 24 óra
Will Fowler: A világ elit alakulatainak fegyverzete és felszerelése
Chris McNab – Will Fowler: Harci technikák kézikönyve
Tim Bean – Will Fowler: Szovjet harckocsik a II. világháborúban
Will Fowler – Patrick Sweeney: Puskák és sorozatlövő kézi lőfegyverek nagy enciklopédiája
Will Fowler: Shakespeare: His Life and Plays (Penguin Readers)

Kapcsolódó kiadói sorozatok: 20. századi hadtörténet Hajja & Fiai · Katonai kézikönyvek Gold Book


Népszerű idézetek

Hanging_Moss_9102>!

Erwin Rommel tábornagy:
Keletről érkezett barátainknak fogalmuk sincs, mibe csöppentek itt bele. Itt nem fanatikus hordák rohamozzák állásainkat, akik nem értenek a harcászathoz, hanem olyan ellenséggel nézünk farkasszemet, aki minden természetes intelligenciáját számos technikai eszköze szolgálatába állítja, aki nem kímél semmilyen költséget, és aki minden hadmozdulatot úgy hajtja végre, mintha többszöri főpróba után vágna bele.

Hanging_Moss_9102>!

Rommel kijelentette a légierőről:"Ha valaki- akár a legmodernebb fegyverekkel is- olyan ellenséggel kénytelen harcolni, amely teljesen uralja a légteret, az átérezheti, mit érzett egy bennszülött, amikor szembekerült a modern európai katonákkal."

Hanging_Moss_9102>!

Churchill egy kissé elhamarkodott rádióbeszédében fellengzősen bejelentette, hogy a megszállt Európa visszanyeri szabadságát, „mielőtt az őszi levelek lehullanak”. 1943 őszének elmúltával bejelentése ajándék volt a német propaganda számára. levél alakúra vágott szórólapokat készítettek a következő felirattal: „Lehullottam, ó Churchill! Hol vagy? És hol vannak a katonáid?”
1944 márciusában újra megjelentek a levelek, amelyek egyik oldalára Churchillt mint katonát rajzolták, a másikra pedig egy akkoriban népszerű francia dalocska paródiáját írták:

Menjek vagy ne menjek?
Ha nem megyek, mit mond Sztálin?
Ha megyek, mit tesz velem Hitler?
Akkor inkább maradok!

Kapcsolódó szócikkek: Winston Churchill
Hanging_Moss_9102>!

Rommel azt a katonai szállóigét idézte, miszerint „a veríték vért spórol meg”, amire a szövetségesek válasza így hangzott:
„Ésszel a verítéket is meg lehet spórolni.”

Hanging_Moss_9102>!

Karl von Schlieben altábornagy, a hadszíntér veterán katonája szomorúan jegyezte meg: „Elég sokat vártunk el, ha azt reméljük, hogy az oroszok Franciaországban harcolni fognak Németországért az amerikaiak ellen”.

Hanging_Moss_9102>!

1943 nyarán a német 7. hadsereg számos német zászlóalját átvezényelték Oroszországba. A helyükre 21 Ost zászlóalj érkezett. A D-napon a 7. hadsereg zászlóaljainak több mint negyedét Ost alakulatok tették ki. A magukat megadó ázsiai katonákat látva a megzavarodott brit és amerikai katonák „kínaiak” foglyul ejtéséről számoltak be.

Hanging_Moss_9102>!

„Az ellenség”, fejtette ki Rommel, „közvetlenül a partraszállás után a legsebezhetőbb. A katonák bizonytalanok, jelentős részük még tengeri beteg. Nem ismerik a terepet. Még nem áll elegendő nehézfegyver a rendelkezésükre. Ebben a pillanatban kell lecsapni rájuk és megsemmisíteni őket.”

Hanging_Moss_9102>!

Rommel parancsnoka, Gerd von Rundstedt tábornagy franciaországi manőverező csatára számított, amelyben a jobb német harckocsik és harceljárások közvetlenül a partraszállás után megsemmisítik a szövetséges erőket. Von Rundstedt elsősorban a keleti fronton teljesített szolgálatot, a nyugati fronton csak a háború első éveiben szolgált, így el sem tudta képzelni, hogy a szövetségesek, különösen az amerikaiak milyen hatalmas mennyiségű járművet és hadianyagot tehetnek majd partra. Nem ismerte sem a szövetséges csatahajók félelmetes tűzerejét, sem azt, hogy a harcászati támogató szerepkörben bevetett szövetséges bombázók, például a Boeing B-17-es vagy az Avro Lanchaster milyen hatalmas mennyiségű repesz-romboló bombát képes szállítani.