!

W. Ungváry Renáta magyar

Könyvei 8

W. Ungváry Renáta: A Kismama babakonyhája
W. Ungváry Renáta: A szoptatás kézikönyve
W. Ungváry Renáta: Megújulás szülés után
W. Ungváry Renáta: A kismama terheskönyve
W. Ungváry Renáta: Zsebibabák könyve
W. Ungváry Renáta: Szoptatós füzet
W. Ungváry Renáta – Csigó László – Tamáska László: Szoptató anyák kézikönyve
Károlyi Natália – Korausz Etelka – Sződy Judit – W. Ungváry Renáta: Szülők lettünk!

Fordításai 4

Christa Rolf: Édes élet textilből
Wolfgang Hatscher-Rosenbauer: Láss jobban!
Wolfgang Kraus: Jövőnk, Európa
Johannes F. Coy: A rákmegelőzés 8 szabálya

Népszerű idézetek

imma P>!

Minél korábban találkozik ugyanis idegen fehérjével az immunrendszerünk, annál valószínűbb az allergia kialakulása. Abban az esetben, ha a családban nem fordult elő allergia (még szénanátha sem), tíz hónapos kortól kezdve próbálkozhatunk savanyított tejtermékekből egészen kicsi mennyiségekkel: például reszelt sajttal, egy-két kanál natúr joghurttal, kefirrel, azután egyéves kortól tejjel.

214. oldal

23 hozzászólás
imma P>!

Mindig csak feltűnően keveset tegyünk a tányérjára. Az étvágytalan gyerek számára lehangoló látvány a nagy halom ennivaló.

45. oldal

imma P>!

Ha az első felkínált falat után elutasítás a válasz, ne erőltessük tovább. Együk meg boldogan és a kicsi szeme láttára a pici kis kupac pürét, dicsérjük meg a főztünket, majd térjünk napirendre az eset felett.

30. oldal

imma P>!

Az Egészségügyi Világszervezet a baba hat hónapos koráig kizárólagos szoptatást javasol. Tápszeres csecsemőknél sem érdemes ennél korábban kezdeni a hozzátáplálást.

21. oldal

eeszter>!

Az anyatej laktoferrin nevű fehérjéje megköti a vasat, így a szaporodásukhoz vasat igénylő kórokozók (pl. coli, staphylococcus, streptococcus) nem tudnak elszaporodni.

4. oldal

Kapcsolódó szócikkek: anyatej · Staphylococcus · Streptococcus
imma P>!

Mikor mit?
Nincsenek kőbe vésett szabályok a bevezetés sorrendjéről, ám annyi bizonyos, hogy a gyakran allergiát okozó gyümölcsökkel minél később kellene megismerkednie a kicsinek.

1. Nálunk hagyományosan az alma, az őszibarack és a meggy kezdi a sort, ezeket már hat hónapos kortól adhatjuk. Kezdetnek pár napig egyszerre csak egyfélét adjunk. Aztán jöhetnek a már bevált gyümölcsökből az első keverékek.

2. Hét hónapos kortól következhet a banán, körte, narancs, citrom, paradicsom. Ha úgy látjuk, hogy a citrusfélék és a paradicsom kicsípik a baba száját vagy popsiját, várjunk még egy-két hónapot.

3. Nyolc-kilenc hónaposan jöhet a gesztenye, szilva, ringló, kajszibarack, görögdinnye, sárgadinnye, cseresznye.

4. Várjunk körülbelül másfél éves korig a kivivel, ribiszkével, szederrel, egressel, málnával, eperrel, ananásszal, mangóval.

25. oldal

Kapcsolódó szócikkek: alma · ananász · banán · citrom · cseresznye · eper · gesztenye · görögdinnye · kivi · körte · málna · mangó · meggy · narancs · őszibarack · paradicsom · ringló · sárgadinnye · szeder · szilva
10 hozzászólás
imma P>!

1. Kezdetnek burgonyát, sárgarépát és sütőtököt adhatunk, némi anyatejjel keverve.

2. A következő lépcső: hét-nyolc hónapos kortól jöhet a tök, a cukkini, a brokkoli és a karfiol, és ide sorolhatjuk a nálunk kevésbé ismert édesköményt, valamint a salátát, spenótot, párolt hagymát, fokhagymát, petrezselymet is.

3. A harmadik fokozatot nyolc-kilenc hónapos kortól a hüvelyesek és a káposztafélék jelentik. Ekkor már nyersen is adhatunk hagymát, fokhagymát, persze csak kis mennyiségben, hogy ne tegye túlságosan csípőssé az ételt.

31. oldal

Kapcsolódó szócikkek: sárgarépa
imma P>!

Az életkoron kívül más tényezőkből is láthatjuk, hogy gyerekünk megérett-e másféle ételek elfogadására:

– Kezével ügyesen megfogja és a szájához viszi a tárgyakat, adott esetben az ennivalót.

– Megkezdődött a fogzás, igényli is a rágcsálást.

– Képes ülni.

– Érdeklődik az ételek iránt, nyújtogatja a kezét, amikor a szülei esznek.

– A felkínált ennivalót kíváncsian, érdeklődéssel ízlelgeti.

40. oldal

6 hozzászólás
imma P>!

Többféle elmélet is született arról, hogy élettani szempontból milyen hosszú szoptatási időszak számít normálisnak az embernél. Például a születési súly megnégyszerezéséig (ez természetesen csak az érett, időre született babákra érvényes). Főemlősök körében a terhesség hosszának hatszorosát, vagyis az ember esetében négy és fél évet tekint természetesnek az etológus. A legtöbb igény szerint szoptatott gyerek kettő és négyéves kora között választja el magát.

40. oldal

imma P>!

Egyszerre csak egy új alapanyaggal ismertessük meg, a következővel pedig várjunk négy-öt napig.

21. oldal