!

Vladimir Bartol szlovén

1903. február 24. (San Giovanni, Trieszt, Osztrák-Magyar Monarchia) – 1967. szeptember 12. (Ljubljana, Szlovénia)

NemFérfi
Wikipédiahttps://hu.wikipedia.org/wiki/Vladimir_Bartol

Könyvei 1

Vladimir Bartol: Alamut

Népszerű idézetek

>!
Bluebell

– Szavamra, az ember a világ legkülönösebb lénye – suttogta. – Repülni szeretne, mint a sas, de nincs szárnya. Az oroszlán erejére vágyik, de nincs mancsa. Milyen szánalmasan tökéletlennek teremtetted meg, uram! És büntetésül még észt és hatalmat is adtál neki, hogy felismerje nyomorúságát.

247. oldal

>!
Bluebell

Az igazságot ember nem ismerheti meg. Ezért mi semmiben sem hiszünk, nekünk mindent meg szabad tennünk.

94-95. oldal

>!
Bluebell

A bölcs mondásban, hogy semmi sem igaz és mindent szabad, van valami kétélű. […] Mert akinek nincs hozzá füle, annak ez a bölcsesség nem több néhány üres szónál. Aki viszont fogékony az ilyesmire, életének vezérlő csillaga lehet.

129. oldal

>!
Bluebell

Mert nincs szörnyűbb, mint napról napra átérezni, hogy oda van életünk legnagyobb boldogsága, hogy ez a boldogság soha nem tér vissza.

180. oldal

>!
Bluebell

Most hát itt vagyok Alamutban, állapította meg magában. Akkor meg minek nézzek hátra?

45. oldal, második fejezet

>!
Bluebell

– Barátaim! Hadd tolmácsoljam nektek Szejduna külön utasítását. Akkor se lankadjatok, ha toborzásotokat siker koronázza. Ne tévesszen meg benneteket a hívők nagy száma. Sohase jusson eszetekbe, hogy ezért vagy azért az emberért már nem érdemes törnötök magatokat, hiszen se vagyona, se tekintélye. Talán épp ő lesz az, aki a mérleg nyelvét a mi javunkra billenti. […] Mert mint Nagyurunk mondta, nincs olyan jelentéktelen halandó, aki ne segíthetné
ügyünket.

73-74. oldal, negyedik fejezet

>!
Bluebell

– Inkább legyek élő kutya, mint halott király – dörmögte Abu Ali.
– Akár kutya vagy, akár király, meg kell halnod. Ezért: inkább király!

237. oldal

>!
Bluebell

Ne hidd, hogy alázatot gyakorolni olyan könnyű. Előbb-utóbb megszólal benned az ellenszegülés gonosz szelleme, tested vonakodik teljesíteni akaratod utasításait, eszed ezernyi kifogást súg feljebbvalóid parancsa ellen. De te tudd: mindez a démonok ravasz mesterkedése, hogy eltántorítsanak az igaz úttól. Harcolj bátran a benned ágaskodó ellenállással, és akkor Nagyurunk kemény vitéze leszel.

55-56. oldal, Második fejezet

>!
Bluebell

Az ember szelleme, elméje, lelkesedése szárnyalna, mint a sas, ha nem gátolná benne egy hallatlan akadály. Ez az akadály a testünk, minden gyengeségével.

61. oldal, Második fejezet

>!
Bluebell

Ha rájöttél, hogy semmit sem ismerhetsz meg, ha nem hiszel semmiben, akkor neked mindent szabad, akkor kövesd a szenvedélyeidet. Ez lett volna a végső felismerés?

163. oldal, Hatodik fejezet