!

Virginia Woolf brit

1882. január 25. (London) – 1941. március 28. (Rodmell, UK)

Tudástár · 91 kapcsolódó alkotó · 9 kapcsolódó könyv · 4 film

Teljes névAdelina Virginia Stephen
Nem
Facebook@VirginiaWoolfAuthor

Képek 16

Könyvei 63

Virginia Woolf: Orlando
Virginia Woolf: Mrs. Dalloway
Virginia Woolf: A világítótorony
Virginia Woolf: Saját szoba
Virginia Woolf: Flush
Virginia Woolf: A hullámok
Virginia Woolf: Mrs. Dalloway (angol)
Virginia Woolf: Felvonások között
Virginia Woolf: Az évek
Virginia Woolf: Jacob szobája

Kapcsolódó kiadói sorozatok: POKET zsebkönyvek POKET Publishing, Sztalker Csoport · Kapszula Könyvtár Európa · Magvető Zsebkönyvtár 2.0 Magvető · Mérleg Európa · Magvető Világkönyvtár Magvető · Horizont könyvek Kriterion · Olcsó Könyvtár Szépirodalmi · Klasszik Alinea · Artemisz Könyvek Csokonai · Útitárs Helikon · Révai Könyvtár · Aranyág Édesvíz · Helikon Zsebkönyvek Helikon · Macmillan Collector's Library Macmillan angol · Penguin Classics Penguin · A világirodalom klasszikusai · Vintage Classics Vintage · Penguin Popular Classics Penguin angol · Collins Classics Collins · Kétnyelvű Klasszikusok (Kossuth) Kossuth · Penguin Great Ideas Penguin · Roads Designer Classics Roads Publishing angol · Vintage Voyages Vintage angol · Penguin Essentials angol · Vintage Feminism Short Editions Vintage, Penguin angol · Tale Blazers Perfection Learning angol

Antológiák 16

Gerald Durrell (szerk.): A legszebb kutyatörténetek
Kepes András (szerk.): Könyvjelző – Kepes András válogatása a XX. századi világirodalomból
Géher István (szerk.): Ellenfelek
Osztovits Levente (szerk.): Előjáték
Vajda Miklós (szerk.): Huszadik századi brit novellák
Urbán Eszter (szerk.): Mai angol elbeszélők
Louise Welsh (szerk.): Ghost
Csantavéri Júlia – Kálmán Judit (szerk.): Hungarovox antológia 2016–2017
Hagyomány és egyéniség
R. V. Cassill (szerk.): The Norton Anthology of Short Fiction

Róla szóló könyvek 17

Alexandra Harris: Virginia Woolf
Bécsy Ágnes: Virginia Woolf világa
Alma H. Bond: Ki ölte meg Virginia Woolfot?
Tandori Dezső: Kilobbant sejtcsomók
Csáki Rita: Belső Szoba: Virginia Woolf
Nigel Nicolson: Virginia Woolf
Osztovits Levente: Közvetítés
Sue Roe – Susan Sellers (szerk.): The Cambridge Companion to Virginia Woolf
Zena Alkayat: Virginia Woolf
Vanessa Curtis: Virginia Woolf's Women

Alkotói polc

tasiorsi>!

Virginia Woolf 33 alkotói Bővebben

Virginia Woolf: Messzeség
Virginia Woolf: Éjre nap
Virginia Woolf: Jacob szobája
Virginia Woolf: Mrs. Dalloway
Virginia Woolf: A világítótorony
Virginia Woolf: Orlando
Virginia Woolf: A hullámok
Virginia Woolf: Flush
Virginia Woolf: Az évek
Virginia Woolf: Felvonások között
3 hozzászólás

Kiemelt alkotóértékelések

EBrody I>!

Virginia Woolf

Sokszor nem emlékszem, hogy pontosan mi is volt a cselekmény a könyveiben – ha volt egyáltalán –, mert nem is az a fontos. Minden egy nagy leírás, tele hömpölygő, szinesztézikus mondatokkal. Ennek akkora mestere, hogy ha egy búzamezőről írna, akkor nem elégedne meg annyival, hogy csak azt képzeljem el, hogy ott állok a közepében, tűz rám a nap, és a langyos szél szalma illattal leng körül. Nem, ő egy plusz réteget rak minderre, ő nem éri be a puszta képzelgéssel, keveselli az érzékszerveket. Megcáfolja azt a közhelyt, hogy „vannak dolgok, amiket nem lehet szavakkal kifejezni”, mert ő a világ rezdüléseit pontosan tudja interpretálni, sőt, nekem is felnyitotta a szemem, így már én is érzem a körülöttem rezgő atomokat. Mintha a mindennapjaimat az ő érzékenységével látnám, mintha az ő különleges képzettársításai narrálnák a képet. Rendkívül sokat köszönhetek neki, miatta tudok már távolabbra nézni, mint az orrom hegye.

Jenci_néni>!

Virginia Woolf

Woolf 3 mondata, de kb random 3 mondata elég volt, hogy a kedvenc íróm legyen. Ehhez Lemnek vagy Pelevinnek teljes könyveket kellett írniuk. De még Cserna-Szabó Bandinak is legalább egy novellát. Woolf-tól elég 3 mondat.
Ha jönnek a tűzőrök és minden könyvemet elégetik, a Saját szobát a testemen fogom megmenteni az utókornak, vagyis magamnak későbbi újraolvasásra.

5 hozzászólás
Kabódi_Ella P>!

Virginia Woolf

Ő az a nő, aki bizonyos szinten példakép számomra. Írásait tekintve kérdés nélkül. Forradalmi volt, merész, kimagasló, bár sajnos az ő zsenialitását nem választotta el az a bizonyos hajszál az őrülettől. Hiába kutatom a szavait valamiféle rejtett üzenet után, nem tudok rájönni, a zsenialitásába őrült bele, vagy az őrület csinált belőle zsenit. Alapvetően azt hiszem lényegtelen is, melyik volt előbb és okozta a másikat. Csodálatra méltó jelenség volt, nőként, társadalmi hangadóként és íróként is. A könyvei egytől egyig csodálatosak. A „A hullámok” jóformán valóban morajló hullámként ide-oda vergődő, folyamatos, mégis meg-megbukó, napfényben felcsillanó, egymásba fonódó gondolatai egyszerűen minden alkalommal lenyűgöznek. A Mrs. Dalloway számomra utánozhatatlan, kerek, átértékelt, gyönyörű, szívhez szóló és nagyon egyedi – ez az abszolút kedvenc regényem évek óta. Ugyanakkor a „A világítótorony” a maga nemes egyszerűségével, bájával, szomorkás hangulatával, szeretetreméltó szereplőivel minden alkalommal újat tud mondani. Virginia alkotásai örök érvényűek. Saját tragikus sorsa mélyen visszhangzik mindegyikben, előrevetítvén és megmagyarázván mindazt, ami miatt azon a végzetes napon aztán a folyóba sétált. Az ő menekülése legendás. Folyóba gyalogolt, kövekkel a zsebében egy márciusi, háborús, hűvös reggelen. Bátor volt? Gyáva? Talán inkább csak nagyon fáradt. Életműve örökké él. Meg is érdemli, hogy éljen.

Vadbarack>!

Virginia Woolf

Talán nem túlzok, ha azt mondom, hogy ő a kedvenc íróm. Nagyon sokban hasonlítunk egymásra, az élettörténete pedig szívhez szóló. Rendkívüli szenvedéllyel állt hozzá a munkájához, és az a legszomorúbb, hogy ő nem tartotta magát akkora tehetségnek, mint amilyen valójában volt. Az egész élete egy küzdelem volt, melynek a mániás depresszió lett a győztese. A témák, amikről akkoriban esszéket írt, még a mai világban is megállják a helyüket. Nem sok ilyen tehetséges ember van, mint ő.

Anita_Boér>!

Virginia Woolf

Az írásai olyanok, mint egy hömpölygő folyó, sodornak magával, de ahelyett, hogy kapálóznál hagyod, hogy sodorjon az ár.


Népszerű idézetek

egy_ember>!

Az irodalom tele van szórva olyan emberek roncsaival, akik az indokoltnál nagyobb mértékben törődtek mások véleményével.

80. oldal

Kapcsolódó szócikkek: irodalom
2 hozzászólás
tasiorsi>!

Hogy zaj után mélyebb a csend, ezt a tudománynak még be kell bizonyítani. De hogy az egyedüllét nyilvánvalóbb, ha előtte szerelmet vallottak, erre sok nő esküszik.

148. oldal, Negyedik fejezet

Belle_Maundrell >!

– […] Hunyd le a szemed, és a tündérekre gondolj, alszanak mélyen a virágok alatt.

12. oldal

7 hozzászólás
csillagka P>!

Mert hisz van-e, lehet-e rettentőbb felfedezésünk, mint hogy a jelen időben élünk? S csak azért bírjuk ki e csapást, mert egyfelől a múlt védelmez, másfelől pedig a jövő.

195

Belle_Maundrell >!

Milyen magányossá válunk, ha szeretünk valakit.

31. oldal (Európa, 2005)

Kapcsolódó szócikkek: magány · szeretet
tasiorsi>!

Vajon a halál ujjának azért kell időnként érinteni a mi zajgó életünket, nehogy még összeroppanjunk súlya alatt? Úgy születtünk, hogy naponként kell magunkba adagolnunk a halált, különben nem bírnánk tovább az élet fáradalmait?

50. oldal, Második fejezet

1 hozzászólás
czegezoltanszabolcs>!

Ezer gyertya égett benne anélkül, hogy ő maga csak egyet is meggyújtott volna.

n P>!

A természet ugyanis olyan bölcsen takarékoskodik, hogy a mi modern szellemünk beszéd nélkül is igen jól megvan; s ha nincs szüksége mondatokra, akkor a legköznapibb mondat is jó; a legközönségesebb beszélgetés ily módon sokszor a legköltőibb, s éppen a legköltőibbet nem lehet sosem leírni. Ezért nem írunk ide semmit, s épp ez a fehér folt jelzi, hogy a hely roskadásig megtelt.

181-182. oldal