!

Victor Hugo francia

Hugo Viktor, Hugo Victor

1802. február 26. (Besançon, Franciaország) – 1885. május 22. (Párizs)

Tudástár · 51 kapcsolódó alkotó · 2 kapcsolódó könyv · 27 film

Teljes névVictor-Marie Hugo

Képek 5

Könyvei 71

Victor Hugo: A nyomorultak
Victor Hugo: A párizsi Notre-Dame
Victor Hugo: A nevető ember
Victor Hugo: Egy halálraítélt utolsó napja
Victor Hugo: Kilencvenhárom
Victor Hugo: A tenger munkásai
Victor Hugo: A király mulat
Victor Hugo: 1793
Victor Hugo – Deanna McFadden: A notre-dame-i toronyőr
Victor Hugo: Victor Hugo versei

Kapcsolódó sorozatok: Les Misérables angol · Összes sorozat »

Kapcsolódó kiadói sorozatok: A Világirodalom Remekei Európa · Európa Zsebkönyvek Európa · Horizont könyvek Kriterion · Populart Füzetek Interpopulart · A világirodalom klasszikusai · A világirodalom klasszikusai Kossuth · Klasszikusok könnyedén Alexandra · Olcsó Könyvtár Szépirodalmi · Európa Klasszikus Regények Európa · Az irodalom klasszikusai képregényben Képes · Helikon klasszikusok Magyar Helikon · Populart füzetek – világirodalom Interpopulart · Klasszikusok újramesélve · Klasszikus Regénytár (kék) Révai · Kincses Könyvek · Fiatalok Könyvtára Kozmosz Könyvek · A világirodalom gyöngyszemei Móra · Olcsó könyvtár Franklin-Társulat · Halhatatlan könyvek · A kedvenc könyveim Pannon Lapok Társasága · Remekírók regénytára Európa, Szépia · Életrajzok Európa · Halhatatlan könyvek Dante · Grill Klasszikus Regényei Grill Károly · Grill Klasszikus Regényei Grill Károly · Athenaeum Könyvtár · Világ Regénytár · A regényírás művészei Genius · Színes regények Bibliotheca · Hazáért és szabadságért · Tolnai regénytára Tolnai · Helikon Zsebkönyvek Helikon · Európa Diákkönyvtár Európa · Lyra Mundi Európa · Oxford Bookworms Library angol · Penguin Classics Penguin · Macmillan Collector's Library Macmillan angol · Penguin's Clothbound Classics Penguin · A világirodalom klasszikusai Európa · Collins Classics Collins · Penguin Popular Classics Penguin angol · Vintage Classics Vintage · Manga Classics Udon Entertainment angol · Penguin Little Black Classics Penguin angol · Penguin Readers – Level 3 angol · Szépirodalmi kiskönyvtár Szépirodalmi · Tale Blazers Perfection Learning angol

Fordításai 1

William Shakespeare: Hamlet (francia)

Illusztrálásai 2

Cynthia Burlingham – Allegra Pesenti: The Drawings of Victor Hugo
Victor Hugo: Századok legendája

Antológiák 45

Szerb Antal (szerk.): Száz vers
Lator László (szerk.): A világirodalom legszebb versei
Vas István (szerk.): Énekek éneke
Kuczka Péter (szerk.): Galaktika 14.
Kosztolányi Dezső (szerk.): Idegen költők
Kuczka Péter (szerk.): Galaktika 15.
Borbély Sándor (szerk.): Szívem
Dornbach Mária – Végh György (szerk.): Az álomtündérek
Somlyó György (szerk.): Szonett, aranykulcs
Komlós Aladár (szerk.): Külföldi versek könyve

Róla szóló könyvek 2

Mario Vargas Llosa: A lehetetlen kísértése
Győry János: Victor Hugo

Kiemelt alkotóértékelések

Aurora_Serenity_White I>!

Victor Hugo

Az írónak több regényét is olvastam s merem állítani, hogy hihetetlenül jól írt. Három nagy kedvencem tőle: A párizsi Notre-Dame, A nyomorultak és A nevető ember.

Aerandir>!

Victor Hugo

A magyartanáraim valamiért mindig utálták Victor Hugót. Az egyikük folyton Jókaival együtt emlegette a könyveit „nagy romantikus regények” címszó alatt, és nagyon nehezményezte, hogy a mester mindent, de tényleg mindent le akar írni a könyveiben. Ez engem nem zavart, Némelyik leírásokat kifejezetten izgalmasnak, érdekesnek vagy tanulságosnak találtam. És szerintem nem baj, ha nem minden regényben egyértelműen követhető a történet, illetve ha valami más mondandója is van a könyvnek.
Ezzel együtt elismerem, hogy kell egy hangulat az ő könyveihez, ami nélkül nem érdemes belekezdeni, mert csak kínszenvedés lesz. Ugyanígy idő is kell hozzá, három oldalért nem érdemes kinyitni, mert valóban eltart egy darabig, amíg elér egy okfejtés végére, és kiderül, hogy valójában mit is akar mondani.
Viszont ha megvan ez a hangulat és idő, nagyon élvezetes elmerülni a világában. A történetei izgalmasak, szépek, fordulatosak, az emberekről szólnak, így kétszáz év múltán is élvezetes olvasni őket.

Sz_Flóra>!

Victor Hugo

Minden könyvére vevő vagyok, ugyanis A párizsi Notre-Dame életem legszebb, legjobb, legmegrázóbb utazása! Köszönöm neki, hogy megírta! Kedvenc! <3

Anymosus>!

Victor Hugo

Kedvelem! Érdekes írásai vannak és mindig arról ír, ami engem érdekel. Témái mindig aktuálisak és elgondolkodtatóak. Bár kezdetben nehezen mentek könyvei , mára megszerettem, annak ellenére, hogy bonyolult nyelvezetet használ.


Népszerű idézetek

eme>!

Azért vagyunk-e boldogok, mert jók vagyunk, avagy azért vagyunk-e jók, mert boldogok vagyunk?

186. oldal, III.

18 hozzászólás
eme>!

– Meghalni semmi, de borzasztó nem élni.

574. oldal - ÖTÖDIK RÉSZ _Jean Valjean_, Kilencedik könyv _Végső alkony, végső hajnal_, V _Az éjszaka mögött dereng a hajnal_ (II. kötet, Európa Könyvkiadó, Budapest, 1966)

Kapcsolódó szócikkek: élet · halál
eriksa>!

A kutya a legfurcsább állat, mert a nyelvével izzad, és a farkával mosolyog.

269. oldal

Kapcsolódó szócikkek: kutya
2 hozzászólás
eme>!

Ő is -ista volt, mint mindenki, enélkül abban az időben nem lehetett élni, de nem volt sem royalista, sem bonapartista, sem chartista, sem orleanista, sem anarchista: bukinista volt, vagyis könyvbarát.

II. 110-111. o.

6 hozzászólás
Lunemorte P>!

– Ne káromkodj. A tenger minden szót hall. Ne bánts meg senkit. Csak figyelj.

80. oldal K.u.K. Kiadó, 2010

Algernon P>!

Bizonyos gondolatok olyanok, mint az imádság. Vannak pillanatok, amelyekben – akármilyen a testtartásunk – a lélek térdre borul.

II, 337.o.

winrudi>!

Az élet legnagyobb boldogsága az a meggyőződés, hogy szeretnek bennünket, hogy önmagunkért, sőt tulajdonképpen önmagunk ellenére szeretnek bennünket.

117. oldal

Algernon P>!

A lélek segíti a testet, és bizonyos pillanatokban fölemeli. Ez az egyetlen madár, amely fölemeli a maga kalitkáját.

II, 105.o.

ilu_milu>!

A világegyetem összetömörítése egyetlen emberi teremtésben, egyetlen emberi teremtés kitágítása egészen az Istenig: ez a szerelem.

Kapcsolódó szócikkek: Isten · szerelem · világegyetem, univerzum
béka>!

Az élet legfőbb boldogsága az a meggyőződés, hogy szeret bennünket valaki, hogy magunkért, jobban mondva magunk ellenére szeret.

I. kötet, 173. old. Európa könyvkiadó,1967