!

Varga Domokos magyar

1922. október 8. (Kunszentmiklós) – 2002. május 12. (Budapest)

Teljes névVargha Domokos
NemFérfi
Wikipédiahttp://hu.wikipedia.org/wiki/Varga_Domokos_(író)

Könyvei 41

Varga András – Varga Domokos: Ég és Föld
Varga Domokos: Kutyafülűek
Varga Domokos: Ős napkelet
Varga Domokos: Magyarország virágzása és romlása
Varga Domokos – Vekerdi László: Európa születése
Varga Domokos – Csaba József: Vér és arany
Varga Domokos: Kölyökkóstolgató
Varga András – Varga Domokos: Rejtelmes világ
Varga Domokos: Tisztelt család-om, -od, -ja
Varga Domokos: Ipiapacs

Kapcsolódó sorozatok: Kérdések könyve

Kapcsolódó kiadói sorozatok: Képes történelem, Nagy emberek élete, Jó játék, Magyarország felfedezése (II.), Sirály könyvek, Ezerszínű Magyarország, Bölcs Bagoly

Szerkesztései 2

Derzsi Ottó – Varga Domokos (szerk.): Derzsi Sándor Emlékkönyv
Varga Domokos (szerk.): Szabadság és halál 1848-49

Fordításai 1

Linda Jennings: Kedvenc karácsonyi könyvem

Antológiák 5

Nemes György (szerk.): Írószemmel 1973
Remete Ibolya (szerk.): Írószemmel 1976
Nemes György (szerk.): Írószemmel 1970
Benjámin László – Dobozy Imre – Fekete Gyula – Vészi Endre (szerk.): Jelenlét
Elek István (szerk.): Ezerszínű Magyarország

Népszerű idézetek

>!
PuPilla

Nincs megírva senkinek a sorsa: változatok végtelenjét kínálja az élet. Lehetőségekkel és kockázatokkal teljes – épp ez a gyönyörű benne. Még akkor is ha végül elveszünk.

>!
Aquarius

A gyerekeknek nincsenek és nem is lehetnek világos fogalmai róla, milyenek vagyunk mi, nagyok. Mintha Olümposz ködében élnénk, számukra elérhetetlen és megérthetetlen világban. (…) Annál nagyobb a csalódásuk, mikor később, serdülőfélben, rádöbbennek egy nap, hogy a felnőttek is milyen korlátoltak, kicsinyesek, irigyek, hazugok, kegyetlenek – nincs Olümposz, nincs két világ, csak egyetlemegy.

108. oldal

>!
Carmilla 

    A gyerekek, sajnos, sokszor jobban ismernek minket, mint mi őket. A legtöbb felnőtt gyereklélektani tudása meg se közelíti a gyerekek átlagának felnőttlélektani érzékét.

205. oldal, Több esze van a rabnak... (Kozmosz, 1974)

Kapcsolódó szócikkek: felnőtt
>!
Röfipingvin MP

Mik azok a fehér éjszakák?
Dosztojevszkij még regényt is írt ezzel a címmel: Fehér éjszakák. Színhelye Szentpétervár, a mai Leningrád. A Nobel-díjas finn írónak, Sillanpäänek is van egy szép regénye, amely így kezdődik: „Északtájon nyáridőben nincs is igazi éjszaka, csak hosszan tartó, lassan halványuló esti szürkület, amelynek homályából szóval le nem írható fény árad szét: a nyári reggel közeledtének sejtelme.”

30-31. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij
>!
Galóca

Nekik (a lányoknak) az kell, hogy szerelmes szívvel kötődjenek másokhoz, értük és általuk legyenek szépek, jók, okosak. Ez ad nekik szárnyakat.

14 hozzászólás
>!
Annamarie P

Észrevette már, hogy minél délebbi vidékre viszi a sorsa, annál kevésbé látja dolgozni a férfiakat, s annál jobban az asszonyokat. Raguzától e tekintetben se várt sok jót.

56. oldal

Varga Domokos: Herman Ottó A kalandos és küzdelmes sorsú nagy magyar tudós élete

>!
Carmilla 

    Nem a verés, a fizikai fájdalom árt igazán a gyereknek. Sokkal inkább a gondolataiban, érzéseiben minduntalan felidézett félelem, mely idővel vagy dühödt dacot, vagy a lélek mélységeit tartósan megszálló szorongást vált ki. Vagy akár együtt mind a kettőt.

202. oldal, Szorongások (Kozmosz, 1974)

Kapcsolódó szócikkek: félelem · szorongás
2 hozzászólás
>!
Carmilla 

Maradjunk annyiban: ki-ki maga kell hogy megélje sorsát, s hogy miként csinálja, annak más ember nem lehet se mértéke, se bírája.

14. oldal, Csakhogy... (Kozmosz, 1974)

Kapcsolódó szócikkek: sors
>!
Annamarie P

Ottó az ilyen maradék legyet mindig odadobta az ablak párkányára, s hamarosan észrevette, hogy körülötte hangyák gyülekeztek. Tízen is belekapaszkodtak a lábába, szárnyába, úgy vonszolták az ablakráma sarkába, egy rés szájához.
Ez a keskeny rés volt a hangyák falbeli kastélyának bejárata. Ezen keresztül kellett volna bevinniük a döglött legyet. Csakhogy nem fért be.
S ekkor csodálatos dolog történt. Az egyik hangya megállt a rés mellett, fejét felemelte, s négy-öt bólogató mozdulatot tett. Majd egy kis szünet következett, de már rohant ki a résből egy, majd két, három, négy, öt katonahangya, vagyis olyan hangyák, amelyeknek nagyobb a feje, mint a közönséges munkáshangyáké, s jobban tudnak rágni. Most ezek estek neki a légynek, apróra széttrancsírozták, leszabdalták a szárnyait, lábait, majd testét is szétszaggatták akkora darabokra, hogy a hátuk mögött figyelő munkásoknak már csak fogniuk kellett és vinniük befelé, amivel ők elkészültek.

52. oldal

Varga Domokos: Herman Ottó A kalandos és küzdelmes sorsú nagy magyar tudós élete

5 hozzászólás
>!
Kek P

Volt egyszer, hol nem volt, élt egy király. Volt neki három lánya. De az a király már olyan öreg volt, hogy a szeme pilláját is vasvillával kellett emelgetni.

A bátor szívű királylány, 118.o.

1 hozzászólás