!

Varga Domokos magyar

1922. október 8. (Kunszentmiklós) – 2002. május 12. (Budapest)

Tudástár · 6 kapcsolódó alkotó

Teljes névVargha Domokos
Nemférfi

Könyvei 43

Varga András – Varga Domokos: Ég és Föld
Varga Domokos: Kutyafülűek
Varga Domokos: Ős napkelet
Varga Domokos: Magyarország virágzása és romlása
Varga Domokos – Vekerdi László: Európa születése
Varga Domokos – Csaba József: Vér és arany
Varga Domokos: Kölyökkóstolgató
Varga András – Varga Domokos: Rejtelmes világ
Varga Domokos: Ipiapacs
Varga Domokos: Ritkaszép magyar népmesék

Kapcsolódó sorozatok: Kérdések könyve · Összes sorozat »

Kapcsolódó kiadói sorozatok: Képes történelem Móra · Nagy emberek élete Móra · Magyarország felfedezése · Bölcs Bagoly Móra · Sirály könyvek · Ezerszínű Magyarország Móra · Jó játék Móra

Szerkesztései 2

Varga Domokos (szerk.): Szabadság és halál 1848-49
Derzsi Ottó – Varga Domokos (szerk.): Derzsi Sándor Emlékkönyv

Fordításai 1

Linda Jennings: Kedvenc karácsonyi könyvem

Antológiák 6

Illés Lajos (szerk.): Ember születik
Nemes György (szerk.): Írószemmel 1973
Remete Ibolya (szerk.): Írószemmel 1976
Nemes György (szerk.): Írószemmel 1970
Benjámin László – Dobozy Imre – Fekete Gyula – Vészi Endre (szerk.): Jelenlét
Elek István (szerk.): Ezerszínű Magyarország

Népszerű idézetek

PuPilla>!

Nincs megírva senkinek a sorsa: változatok végtelenjét kínálja az élet. Lehetőségekkel és kockázatokkal teljes – épp ez a gyönyörű benne. Még akkor is ha végül elveszünk.

Aquarius P>!

A gyerekeknek nincsenek és nem is lehetnek világos fogalmai róla, milyenek vagyunk mi, nagyok. Mintha Olümposz ködében élnénk, számukra elérhetetlen és megérthetetlen világban. […] Annál nagyobb a csalódásuk, mikor később, serdülőfélben, rádöbbennek egy nap, hogy a felnőttek is milyen korlátoltak, kicsinyesek, irigyek, hazugok, kegyetlenek – nincs Olümposz, nincs két világ, csak egyetlemegy.

108. oldal

Carmilla >!

    A gyerekek, sajnos, sokszor jobban ismernek minket, mint mi őket. A legtöbb felnőtt gyereklélektani tudása meg se közelíti a gyerekek átlagának felnőttlélektani érzékét.

205. oldal, Több esze van a rabnak... (Kozmosz, 1974)

Kapcsolódó szócikkek: felnőtt
Röfipingvin P>!

Mik azok a fehér éjszakák?
Dosztojevszkij még regényt is írt ezzel a címmel: Fehér éjszakák. Színhelye Szentpétervár, a mai Leningrád. A Nobel-díjas finn írónak, Sillanpäänek is van egy szép regénye, amely így kezdődik: „Északtájon nyáridőben nincs is igazi éjszaka, csak hosszan tartó, lassan halványuló esti szürkület, amelynek homályából szóval le nem írható fény árad szét: a nyári reggel közeledtének sejtelme.”

30-31. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij
Carmilla >!

Csak vegyük tudomásul, hogy egy házasságban mind a két félnek igaza lehet. Akkor is, ha ez a két igazság nem esik egybe.

Mindegyik mást akar

Kapcsolódó szócikkek: házasság · igazság
Galóca>!

Nekik (a lányoknak) az kell, hogy szerelmes szívvel kötődjenek másokhoz, értük és általuk legyenek szépek, jók, okosak. Ez ad nekik szárnyakat.

14 hozzászólás
Annamarie P>!

Észrevette már, hogy minél délebbi vidékre viszi a sorsa, annál kevésbé látja dolgozni a férfiakat, s annál jobban az asszonyokat. Raguzától e tekintetben se várt sok jót.

56. oldal

Varga Domokos: Herman Ottó A kalandos és küzdelmes sorsú nagy magyar tudós élete

Annamarie P>!

Ottó az ilyen maradék legyet mindig odadobta az ablak párkányára, s hamarosan észrevette, hogy körülötte hangyák gyülekeztek. Tízen is belekapaszkodtak a lábába, szárnyába, úgy vonszolták az ablakráma sarkába, egy rés szájához.
Ez a keskeny rés volt a hangyák falbeli kastélyának bejárata. Ezen keresztül kellett volna bevinniük a döglött legyet. Csakhogy nem fért be.
S ekkor csodálatos dolog történt. Az egyik hangya megállt a rés mellett, fejét felemelte, s négy-öt bólogató mozdulatot tett. Majd egy kis szünet következett, de már rohant ki a résből egy, majd két, három, négy, öt katonahangya, vagyis olyan hangyák, amelyeknek nagyobb a feje, mint a közönséges munkáshangyáké, s jobban tudnak rágni. Most ezek estek neki a légynek, apróra széttrancsírozták, leszabdalták a szárnyait, lábait, majd testét is szétszaggatták akkora darabokra, hogy a hátuk mögött figyelő munkásoknak már csak fogniuk kellett és vinniük befelé, amivel ők elkészültek.

52. oldal

Varga Domokos: Herman Ottó A kalandos és küzdelmes sorsú nagy magyar tudós élete

5 hozzászólás
Carmilla >!

Maradjunk annyiban: ki-ki maga kell hogy megélje sorsát, s hogy miként csinálja, annak más ember nem lehet se mértéke, se bírája.

14. oldal, Csakhogy... (Kozmosz, 1974)

Kapcsolódó szócikkek: sors
Annamarie P>!

Erről a régi lakásáról egyébként sok szóbeszéd járta Pesten. Hogy az ajtaján nem volt névjegy, de könnyű volt felismerni a sarkaiban feszülő pókhálóról; ezeket Herman Ottó nem engedte soha eltakarítani.

184. oldal

Varga Domokos: Herman Ottó A kalandos és küzdelmes sorsú nagy magyar tudós élete

Kapcsolódó szócikkek: Herman Ottó