!

Vámos Miklós magyar

Miklós Vámos

1950. január 29. (Budapest) –

Tudástár · 11 kapcsolódó alkotó · 1 kapcsolódó könyv · 10 film

Teljes névVámos Tibor Miklós
Honlapvamosmiklos.hu

Képek 4

Könyvei 53

Vámos Miklós: Apák könyve
Vámos Miklós: Anya csak egy van
Vámos Miklós: Zenga zének
Vámos Miklós: Utazások Erotikában
Vámos Miklós: A New York–Budapest metró
Vámos Miklós: Szitakötő
Vámos Miklós: Sánta kutya
Vámos Miklós: 135 lehetetlen történet
Vámos Miklós: Márkez meg én
Vámos Miklós: bár

Kapcsolódó kiadói sorozatok: Európa Zsebkönyvek Európa · Rakéta Regénytár Magvető · Új termés · Xenophobe's Guide angol

Fordításai 2

Anthony R. Pratkanis – Elliot Aronson: A rábeszélőgép
Charles M. Schulz: Snoopy világhírű író lesz!

Antológiák 25

Tíz igaz történet
Cserna-Szabó András – Szálinger Balázs (szerk.): A másik forradalom
Szederkényi Olga (szerk.): Ők is boldogan éltek?
Békés Pál – Tóth Krisztina (szerk.): Hasítás
Turi Tímea (szerk.): Körkép 2018
Gáll István (szerk.): Fénytestű szerelmesek
Kardos György (szerk.): Körkép 85
Kardos György (szerk.): Körkép 86
Vasy Géza (szerk.): A medveölő fia
Illés Lajos (szerk.): Ember születik

Felolvasásai 1

Vámos Miklós: Hogy volt

Róla szóló könyvek 2

Vámos Miklós: Kedves kollégák I-II.
Förköli Gábor – Gintli Tibor – Inzsöl Kata (szerk.): Hétfő este a Ménesi úton

Kiemelt alkotóértékelések

Bla IP>!

Vámos Miklós

Vámos Miklós Budapesten, 1950. január 29.-én született író, forgatókönyvíró, dramaturg, kiadóigazgató, műsorvezető. A VI. kerületben, a Kölcsey Ferenc Gimnáziumban érettségizett francia tagozaton,1968-ban. 1966-tól 1971-ig a Gerilla együttes tagja volt, amivel külföldön is fellépett. Elsőre nem vették fel az ELTE bölcsészkarára, politikai okokból. 1969-ben kéziszedő ipari tanuló volt az Egyetemi Nyomdában, ebbéli emlékei tükröződnek Borgisz című regényében. Ugyanebben az évben felvették a budapesti jogi karra, így 1969–70-ben előfelvételisként Kalocsán katonáskodott. 1975-ben szerzett jogászdiplomát. 1972-ben szerkesztője lett a Jelenlét című, a bölcsészettudományi karon megjelenő irodalmi folyóiratnak. A diploma után mégsem jogászként, hanem az Objektív Filmstúdió dramaturgjaként dolgozott 1992-ig. Ezután három évig az Ab Ovo Kiadó igazgatója volt. 1988–1990 között az USA-ban élt: Fulbright-ösztöndíjas volt és tanított több egyetem film- és színművészeti karán (Yale School of Drama, City University of New York). 1990-től a The Nation amerikai hetilap kelet-európai tudósítója.
1995 és 2003 között televíziós műsorvezetőként is dolgozott, sikeres sorozata volt a Rögtön, és a Lehetetlen valamint a 2 ember. 1997 és 2003 között az International Buda Stage színházának művészeti vezetője volt. 2005-től az Alexandra Könyvesházban] a Vámos Klub keretén belül neves írókkal és költőkkel beszélget. A beszélgetéseket a Pax televízióban, illetve a Duna 2 Autonómia csatornán közvetítik. A The Washington Postmagyar tudósítója, rendszeresen olvashatjuk írásait. A magyar nyelven kívül németül, angolul és franciául beszél, de spanyolul, oroszul és latin nyelven is olvas.
2009 februárjában, 19 év után megvált az Ab Ovo Kiadótól és átszerződött az Európa Könyvkiadóhoz, amely életművét adja ki.
Különleges alakja a kortárs magyar irodalomnak. Elsőként ismerte fel, hogy az írónak a regényíráson, az alkotáson túl is fontos dolga fenntartani az IT technológiák iránti érdeklődést. Amerikai tartózkodása alkalmával vette élete első számítógépét, egy Commodore szettet. Hazaérkezése után író barátait is beavatta az „új” tudományba.2000. december 20-án mutatta be nyilvánosan cégek által szponzorált honlapját. A honlapon az író munkásságának, önéletrajzi adatainak bemutatása mellett betekintést kaphattak az érdeklődők a Rögtön jövök! című televíziós műsor részleteibe is. Ennek azért van nagy jelentősége, mert a létrehozott fórumon az olvasókat folyamatosan beavatta az aktuális mű keletkezésébe, így szinte ők is úgy érezték, hogy részeseivé válnak ennek a folyamatnak.
Közel 40 kötete jelent meg, írt regényeket, színműveket, novellákat,filmforgatókönyveket is. Legismertebb regényei: Zenga zének, A New York–Budapest metró, Anya csak egy van, Apák könyve.Magyarországon 4 drámáját mutatták be (például Asztalosinduló, Világszezon). Műveiben elsősorban a család és a történelem összefüggéseit ábrázolja a legszívesebben. 2008. október 31-én az Apák könyve terjesztési jogait megvásárolták az amerikaiak az Amerikai Egyesült Államok területén.

Forrás: wiki

kiscsillag0310>!

Vámos Miklós

Legkedvencebb irodalmi személyiségem – az összes író, költő, szereplő, múzsa, akárki közül is. Mind íróként, mind emberként. Vámos Miklós egy igazi ajándék odaföntről.

Nikolett_Kapocsi P>!

Vámos Miklós

18 évesen olvastam tőle először a Zenga Zének-et és azóta szép lassan végigrágtam magamat az életművén. Legkedvesebb könyveim: Anya csak egy van, Sánta kutya, Szitakötő és a Töredelmes vallomások. Talán csak egyetlen olyan könyve van, ami nem tetszett, a Hattyúk Dala. Kedvelem a sajátos, fanyar humorát, szóvicceit. Művei mindig olvasmányosak, valahol mindegyikben megjelenik egy-két életrajzi elem, de ezeket nagyon jó aránnyal vegyíti a fikcióval. Örülök, hogy idén végre személyesen is találkozhattam vele és két könyvemet is dedikálta – természetesen zöld tintájú töltőtollal.

Riam>!

Vámos Miklós

A magyar kortárs irodalom egyik legnagyszerűbb alakja. Regényeiben olyan sorsokkal találkozik az olvasó, amelyekkel a mindennapi életben is. Vámos Miklós keserédes történetei elevenébe vágnak mindenkinek.

Edina_Márton>!

Vámos Miklós

Az abszolút kedvenc, nem csak a magyar irodalomból. Annak ellenére, hogy volt olyan könyve (Hattyúk dala) , amit képtelen voltam végigolvasni a barbársága miatt (ami számomra egy új oldala volt, de idegennek éreztem tőle).
A top 3: Anya csak egy van, Zenga zének, Legközelebb majd sikerül.

kj29>!

Vámos Miklós

Még csak mostanában ismerkedtem meg Vámos Miklós munkáival, de egy fél polc megtelt azonnal..:)
Igazi mestere az irodalomnak…!!!!

mapat>!

Vámos Miklós

Könnyed stílusú, lerakhatatlan könyvek, néha láthatóan érzelmesre írt tartalom vagy mondatok.
Ennek ellenére mindig hat rám.
Az Apák könyve belém égett.


Népszerű idézetek

robinson P>!

könyvesboltban mindig olyasfajta izgalom fogta el, mint az alkoholistát, mikor a bárpulthoz lépve szemébe ötlenek az üvegek, így volt ő, ha megpillantotta a polcokon a téglaformájú tárgyak seregét, melyeket hétköznapi nyelven könyveknek hívunk, azonnali heves vágyat érzett, hogy levegye, fölüsse, megtapintsa valamennyit

85. oldal, könyvbár

sophie P>!

     Adsz kölcsön könyvet?
    Nagyon fogcsikorgatva.
     De fölírod legalább?
    Mindig megkérem Noémit, ő fölírja, és én kétségbe vagyok esve, míg nem kerül vissza a polcra. Szerencsére olyan barátaink vannak, hogy előbb-utóbb visszahozzák. Azt hiszem, hogy nagyon szúrósan nézek, amikor valaki könyvet kér kölcsön. Szeretem ha olvasnak az emberek, és szeretem a könyveimet. Skizoid állapot. Odajön egy barátom, akit szeretek. Megfogja a könyvemet, amit nagyon szeretek, és akkor ők ketten el akarnak menni. Olyan, mintha megcsalnának.

II. kötet 317. oldal (Böszörményi Gyula)

Kapcsolódó szócikkek: könyv
cseri>!

Az unokában az a jó, hogy hazaküldhető. Gyerek nem küldhető haza, mert eleve otthon van.

II. kötet, 467. o. (Esterházy Péter)

1 hozzászólás
padamak>!

Boldogok, akik nem tudnak arról, amiről nem okvetlenül kell.

272. oldal

KincsesIldi>!

…aki soha nem csinált magából hülyét, az lényegében nem is élt…

189. oldal

1 hozzászólás
Tüske>!

Az indiánok úgy hiszik, a szeretet körbejár. Előbb-utóbb visszakapod. Valaki mástól…
[…]
A szeretet ellentéte is körbejár.
Visszakapod.
Már vissza is kaptad.

181. oldal

Mariann_Czenema P>!

Imádok élni.
Gyűlölök félni.
Egy rohadt f betűn múlik az egész?

229. oldal

1 hozzászólás
padamak>!

Peches állat az ember, akkor is elvárják tőle, hogy szeressen, amikor semmi kedve hozzá.

349. oldal

robinson P>!

Ha én hajléktalan volnék, a hideg téli napokat kerületi közkönyvtárakban tölteném.

11 hozzászólás