!

Vámos Miklós magyar

Miklós Vámos

1950. január 29. (Budapest) –

Teljes névVámos Tibor Miklós
Honlaphttp://vamosmiklos.hu/
Wikipédiahttp://hu.wikipedia.org/wiki/Vámos_Miklós

Képek 3

Könyvei 46

Vámos Miklós: Apák könyve
Vámos Miklós: Anya csak egy van
Vámos Miklós: Zenga zének
Vámos Miklós: Utazások Erotikában
Vámos Miklós: A New York–Budapest metró
Vámos Miklós: Szitakötő
Vámos Miklós: Sánta kutya
Vámos Miklós: 135 lehetetlen történet
Vámos Miklós: bár
Vámos Miklós: Márkez meg én

Fordításai 2

Anthony R. Pratkanis – Elliot Aronson: A rábeszélőgép
Charles M. Schulz: Snoopy világhírű író lesz!

Antológiák 20

Tíz igaz történet
Cserna-Szabó András – Szálinger Balázs (szerk.): A másik forradalom
Békés Pál – Tóth Krisztina (szerk.): Hasítás
Turi Tímea (szerk.): Körkép 2018
Kardos György (szerk.): Körkép 80
Sík Csaba (szerk.): Körkép 73
Boldizsár Ildikó – Sárközy Bence (szerk.): Körkép 2007
Vasy Géza (szerk.): A medveölő fia
Sík Csaba (szerk.): Körkép 76
Boldizsár Ildikó – Sárközy Bence (szerk.): Körkép 2006

Felolvasásai 1

Vámos Miklós: Hogy volt

Róla szóló könyvek 2

Vámos Miklós: Kedves kollégák I-II.
Förköli Gábor – Gintli Tibor – Inzsöl Kata (szerk.): Hétfő este a Ménesi úton

Népszerű alkotóértékelések

>!
Bla IP

Vámos Miklós

Vámos Miklós Budapesten, 1950. január 29.-én született író, forgatókönyvíró, dramaturg, kiadóigazgató, műsorvezető. A VI. kerületben, a Kölcsey Ferenc Gimnáziumban érettségizett francia tagozaton,1968-ban. 1966-tól 1971-ig a Gerilla együttes tagja volt, amivel külföldön is fellépett. Elsőre nem vették fel az ELTE bölcsészkarára, politikai okokból. 1969-ben kéziszedő ipari tanuló volt az Egyetemi Nyomdában, ebbéli emlékei tükröződnek Borgisz című regényében. Ugyanebben az évben felvették a budapesti jogi karra, így 1969–70-ben előfelvételisként Kalocsán katonáskodott. 1975-ben szerzett jogászdiplomát. 1972-ben szerkesztője lett a Jelenlét című, a bölcsészettudományi karon megjelenő irodalmi folyóiratnak. A diploma után mégsem jogászként, hanem az Objektív Filmstúdió dramaturgjaként dolgozott 1992-ig. Ezután három évig az Ab Ovo Kiadó igazgatója volt. 1988–1990 között az USA-ban élt: Fulbright-ösztöndíjas volt és tanított több egyetem film- és színművészeti karán (Yale School of Drama, City University of New York). 1990-től a The Nation amerikai hetilap kelet-európai tudósítója.
1995 és 2003 között televíziós műsorvezetőként is dolgozott, sikeres sorozata volt a Rögtön, és a Lehetetlen valamint a 2 ember. 1997 és 2003 között az International Buda Stage színházának művészeti vezetője volt. 2005-től az Alexandra Könyvesházban] a Vámos Klub keretén belül neves írókkal és költőkkel beszélget. A beszélgetéseket a Pax televízióban, illetve a Duna 2 Autonómia csatornán közvetítik. A The Washington Postmagyar tudósítója, rendszeresen olvashatjuk írásait. A magyar nyelven kívül németül, angolul és franciául beszél, de spanyolul, oroszul és latin nyelven is olvas.
2009 februárjában, 19 év után megvált az Ab Ovo Kiadótól és átszerződött az Európa Könyvkiadóhoz, amely életművét adja ki.
Különleges alakja a kortárs magyar irodalomnak. Elsőként ismerte fel, hogy az írónak a regényíráson, az alkotáson túl is fontos dolga fenntartani az IT technológiák iránti érdeklődést. Amerikai tartózkodása alkalmával vette élete első számítógépét, egy Commodore szettet. Hazaérkezése után író barátait is beavatta az „új” tudományba.2000. december 20-án mutatta be nyilvánosan cégek által szponzorált honlapját. A honlapon az író munkásságának, önéletrajzi adatainak bemutatása mellett betekintést kaphattak az érdeklődők a Rögtön jövök! című televíziós műsor részleteibe is. Ennek azért van nagy jelentősége, mert a létrehozott fórumon az olvasókat folyamatosan beavatta az aktuális mű keletkezésébe, így szinte ők is úgy érezték, hogy részeseivé válnak ennek a folyamatnak.
Közel 40 kötete jelent meg, írt regényeket, színműveket, novellákat,filmforgatókönyveket is. Legismertebb regényei: Zenga zének, A New York–Budapest metró, Anya csak egy van, Apák könyve.Magyarországon 4 drámáját mutatták be (például Asztalosinduló, Világszezon). Műveiben elsősorban a család és a történelem összefüggéseit ábrázolja a legszívesebben. 2008. október 31-én az Apák könyve terjesztési jogait megvásárolták az amerikaiak az Amerikai Egyesült Államok területén.

Forrás: wiki

>!
AeS P

Vámos Miklós

Ő egy zseni, akitől egy fél csillagot se tudok levonni, még úgy sem, hogy egy ideje sajnos már csak ugyanazt írja, legfeljebb más szórenddel.
(Kötelezően elolvasandó művei az én válogatásomban a Zenga zének, az Anya csak egy van, az Utazások Erotikában, az Apák könyve, és a Sánta kutya, lehetőleg ebben a sorrendben. Megszínezni ajánlott az újságírás- és irodalomtörténeti kis karcolataival. A többi fakultatív.)

>!
kiscsillag0310 P

Vámos Miklós

Legkedvencebb irodalmi személyiségem – az összes író, költő, szereplő, múzsa, akárki közül is. Mind íróként, mind emberként. Vámos Miklós egy igazi ajándék odaföntről.

>!
Riam

Vámos Miklós

A magyar kortárs irodalom egyik legnagyszerűbb alakja. Regényeiben olyan sorsokkal találkozik az olvasó, amelyekkel a mindennapi életben is. Vámos Miklós keserédes történetei elevenébe vágnak mindenkinek.

>!
borismama

Vámos Miklós

Először a tévéből ismertem, aztán jöttek a könyvei. Még nem olvastam tőle eleget.
Legjobban Zenga zének és a Váltás tetszett.

>!
kj29

Vámos Miklós

Még csak mostanában ismerkedtem meg Vámos Miklós munkáival, de egy fél polc megtelt azonnal..:)
Igazi mestere az irodalomnak…!!!!


Népszerű idézetek

>!
robinson P

könyvesboltban mindig olyasfajta izgalom fogta el, mint az alkoholistát, mikor a bárpulthoz lépve szemébe ötlenek az üvegek, így volt ő, ha megpillantotta a polcokon a téglaformájú tárgyak seregét, melyeket hétköznapi nyelven könyveknek hívunk, azonnali heves vágyat érzett, hogy levegye, fölüsse, megtapintsa valamennyit

85. oldal, könyvbár

>!
sophie P

     Adsz kölcsön könyvet?
    Nagyon fogcsikorgatva.
     De fölírod legalább?
    Mindig megkérem Noémit, ő fölírja, és én kétségbe vagyok esve, míg nem kerül vissza a polcra. Szerencsére olyan barátaink vannak, hogy előbb-utóbb visszahozzák. Azt hiszem, hogy nagyon szúrósan nézek, amikor valaki könyvet kér kölcsön. Szeretem ha olvasnak az emberek, és szeretem a könyveimet. Skizoid állapot. Odajön egy barátom, akit szeretek. Megfogja a könyvemet, amit nagyon szeretek, és akkor ők ketten el akarnak menni. Olyan, mintha megcsalnának.

II. kötet 317. oldal (Böszörményi Gyula)

Kapcsolódó szócikkek: könyv
>!
cseri P

Az unokában az a jó, hogy hazaküldhető. Gyerek nem küldhető haza, mert eleve otthon van.

II. kötet, 467. o. (Esterházy Péter)

1 hozzászólás
>!
padamak 

Boldogok, akik nem tudnak arról, amiről nem okvetlenül kell.

272. oldal

>!
KincsesIldi

…aki soha nem csinált magából hülyét, az lényegében nem is élt…

189. oldal

1 hozzászólás
>!
Mariann_Czenema P

Imádok élni.
Gyűlölök félni.
Egy rohadt f betűn múlik az egész?

229. oldal

1 hozzászólás
>!
Tüske

Az indiánok úgy hiszik, a szeretet körbejár. Előbb-utóbb visszakapod. Valaki mástól…
(…)
A szeretet ellentéte is körbejár.
Visszakapod.
Már vissza is kaptad.

181. oldal

>!
padamak 

Peches állat az ember, akkor is elvárják tőle, hogy szeressen, amikor semmi kedve hozzá.

349. oldal

>!
Mariann_Czenema

Olvasás
Jó könyv csodát tesz. Olyan módon működik tehát, akár a próféták. Nem vizet változtat borrá vagy néhány cipót sok kenyérré, hanem az értő olvasót varázsolja regénybéli alakká. (Színdarabra, versre, egyéb igényes szövegre is áll a párhuzam.)
 Úgy tartom, legalább olyan jó olvasó vagyok, mint amilyen író (föltéve, hogy… értik). Sokszor jártam ilyen alapon például a tizenhetedik századi Angliában és Spanyolországban, a tizenkilencedik századi Oroszországban vagy Franciaországban, hogy Magyarországot bármely időkben ne említsem.
Ahány jó könyvet olvastam, annyi életet élhettem a sajátomon kívül. Ilyen alapon az olvasás sokéletűvé teszi az embert, ami szinte már halhatatlanság.
További jó hír, hogy ahányan elolvasnak egy regényt, az annyiféle művé válik, hiszen mindenki hozzáteszi a maga emlékeit, egyéniségét, képzeletét. Az olvasók társszerzők – szerencsére a honoráriumból nem kérnek, sőt, pénzt adnak a könyvekért. Isten, jól találtad ezt ki, köszönöm szépen.

226. oldal

Kapcsolódó szócikkek: olvasás