!

Vági Zoltán magyar

Zoltán Vági

Könyvei 5

Kádár Gábor – Vági Zoltán: A végső döntés
Kádár Gábor – Vági Zoltán: Aranyvonat
Kádár Gábor – Vági Zoltán: Hullarablás
Kádár Gábor – Vági Zoltán: Táborok könyve
Gábor Kádár – Zoltán Vági: Self-Financing Genocide
Kádár Gábor – Vági Zoltán: Az elárult állampolgár / Zdradzony obywatel / The citizen betrayed

Népszerű idézetek

Zsuzsi_Marta P>!

1944. június 6-án, amikor Normandiában megkezdődött a szövetséges invázió, a német hadsereg órákig nem tudta, mit kell tenni, mert Hitler aludt, és senki nem merte felébreszteni.
(…)
A háború második felében Hitler már nem csupán hadseregeket irányított, de akár ezred szintig ő döntött a csapatok mozgásáról, bevetéséről, visszavonulásáról is.

50-51. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Adolf Hitler
Sippancs P>!

A magyar holokausztra a német megszállás nélkül minden valószínűség szerint nem került volna sor. De arra talán még a legoptimistább gyilkosok sem számítottak, hogy az invázió utáni tizenkettedik napon (március 31.) már döntés születik az általános gettósításról, további tizenhárom nap (április 13.) elég lesz ahhoz, hogy a teljes magyar politikai vezetés, kormányzóstul, miniszterelnököstül hozzájáruljon 100 ezer állampolgára deportálásához, és csupán újabb kilenc napnak (április 22.) kell eltelnie addig, hogy a magyar királyi belügyminisztérium teljes vezetése kedélyes, vidéki környezetben vacsorázgatva, lelkesen mondjon igent a holokauszt történetének legátfogóbb deportálási akciójára, amely a leghatalmasabb náci megsemmisítőtábor, Auschwitz-Birkenau fennállásának legvéresebb mészárlásához vezetett.

255-256. oldal

Sippancs P>!

A diktátor kerülte a szisztematikus munkát, még saját idejét is képtelen volt racionálisan beosztani. Mivel hajnalig mániákusan szónokolt a főhadiszálláson, általában átaludta a délelőttöt. 1944. június 6-án, amikor Normandiában megkezdődött a szövetséges invázió, a német hadsereg órákig nem tudta mit kell tenni, mert Hitler aludt, és senki nem merte felébreszteni.

50. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Adolf Hitler
Sippancs P>!

Az ungvári táborokban az egészségügyi és higiéniai viszonyok katasztrofálisak voltak. Vízvezeték hiányában egy tűzoltókocsi hozott vizet. A zsidók napi fejadagja három liter volt, ebből kellett inni, fürdeni, mosni és főzni. Csatornázás és vécék hiányában a környéket elöntötte a bűz, nem volt mész a fertőtlenítéshez. A keresztény lakosság járványtól rettegett, a polgármester a belügyminiszternél kérte a zsidók elszállítását. A helyszínre érkező Endre azonban mindent rendben talált. Mindössze egy kifogása volt: kevesellte a táborokat örző csendőrök létszámát.

198. oldal

Kapcsolódó szócikkek: gettó
Sippancs P>!

Höss később azt írta, hogy a magyar akció során minden korábbi gyilkolási „teljesítményt” túlszárnyaltak. Auschwitz történetében még soha nem öltek meg és égettek el annyi zsidót, mint ezekben a hetekben: 24 óránként több mint 9000 embert.

216. oldal

Sippancs P>!

Auschwitz-Birkenaunak a futószalag-technológiára épülő modern, ipari vállalatként két fő produktuma volt: a halál és a rabszolgamunka. Itt egyszerre lehetett „megoldani” a munkaképtelenek tömeges megsemmisítését, és az (egyelőre) életben hagyott munkaerő elosztását.

219. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Auschwitz
RitaMoly P>!

Az egyszerű csendőröktől a kollaboráns miniszterelnökig számtalan tettes és passzív kívülálló sejtette vagy éppen tudta pontosan, hogy a vagonokba zárt gyerekeket, asszonyokat, öregeket a magyar kormány a halálba küldi.

Bevezető

RitaMoly P>!

According to available information, throughout the existence of the death camp nearly 690 Norwegian, 7,500 Italian, 10,000 Yugoslav, 23,000 German and Austrian, 25,000 Belgian, 27,000 Slovakian, 46,000 Czech, 55,000 Greek, 60,000 Dutch, 69,000 French and 300,000 Polish Jews in total were deported to the Auschwitz-complex. The largest contingent, 430,000 people, came from Hungary. Of the 1.1 million deported Jews to Auschwitz nearly 1 million died. At least one in every three victims, that is nearly 35-40 percent of the total number of victims, were Hungarian citizens. Had they not been gassed there just before the war ended, it would probably not be Auschwitz-Birkenau but Treblinka that would now be the global synonym for the Holocaust and genocide.

xxiii. oldal, Prologue (Central European University Press, 2004)

Gábor Kádár – Zoltán Vági: Self-Financing Genocide The Gold Train, The Becher Case And The Wealth Of Hungarian Jews